Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Hyperkolesterolemi - Sida 1 av 1

Hur påverkas kolesterolvärden hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi vid intag av isoflavonoider?

Sahlgrenska Academy at University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical Nutrition3AbstractTitle: How does isoflavones in combination with soy protein impact cholesterol levels in hypercholesterolemic postmenopausal women relative to milk protein?Author: Emma Edberg och Emma NilssonSupervisor: Lena HulthénExaminer: Anna WinkvistProgramme: Dietician stydy programme,180/240 hpType of paper: Examination paper, 15 hpDate: 2014-05-26Background: Hypercholesterolemia is a major risk factor for cardiovascular disease and the number one cause of death among women in Western countries. Declining levels of estrogen at menopause could be a contribution factor. Isoflavones is a vegetable substance, with structural and functional similarities to the human estrogen. This is a potential reason for possible cholesterol-lowering effects.

Effekt av naturligt förekommande beta-glukan hos vuxna med hyperkolesterolemi ? en systematisk översiktsartikel med fokus på livsmedel i Svensk handel.

Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical NutritionAbstractTitle: The effect of naturally existent beta-glucan in adults with hypercholesterolemia. - a systematic review with focus on the Swedish food market.Author: Ida Edman Hellberg, Frida HanssonSupervisor: Mette AxelsenExaminer: Anna WinkvistProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: May 01, 2014Background EFSA states in 2010 that there are good evidence that three grams of beta-glucan/day from oat as a part of a balanced diet, has a positive effect on total cholesterol and LDL.Objective Evaluate if there is evidence for primary treatment of lifestyle related hypercholesterolemia with products naturally containing beta-glucan.Search strategyIn February 2014 the databases PubMed and Scopus were used for article research. The search terms used were; cholesterol level, beta-glucan, hypercholesterolemia, oat and barley.Selection criteria Articles, written in Swedish and English, on RCT-studies conducted on otherwise healthy adults with hypercholesterolemia (serum cholesterol >5,0 mmol/L) were included. The intervention product must naturally contain beta-glucan, and an equally product should be retailed in Swedish grocery stores. The control group needed to be supplied with a placebo product and the participants could not be on any lipid-lowering medication.

Diabetes typ 3? : Molekylärfysiologiska länkar och samband från den samlade litteraturen

Alzheimers sjukdom (AD) är den vanligaste formen av demens och kännetecknas av intracellulärt neurofibrillärt trassel (NFT) bestående av proteinet tau och extracellulära plack, uppbyggda av peptiden amyloid beta (A?). En växande skara studier har börjat peka mot att AD är en hjärnspecifik typ av diabetes. Insulinresistens följt av hyperinsulinemi och hyperglykemi är kännetecken för diabetes mellitus typ 2 (DMT2) och har visat sig vara en riskfaktor för AD. Insulin, ett hormon som kontrollerar glukoshomeostasen i perifera nervsystemet (PNS) och är viktigt för minne och inlärning, transporteras över blod-hjärnbarriären i en mättnadsbar transportmekanism och dess koncentration i centrala nervsystemet (CNS) minskar vid DMT2 och AD.