Sök:

Sökresultat:

19 Uppsatser om Generatorer - Sida 1 av 2

Analys av dieselsäkrat reservkraftsystem på ett kärnkraftverk

Ett kärnkraftverk producerar inte bara elenergi, det är även beroende av det bl.a för kylning av reaktorn. Därför finns åtskilliga säkerhetssystem för reservkraft och ett av dessa system är dieseldrivna Generatorer. På en av reaktorerna i Oskarshamn har man fyra sådana Generatorer men de börjar bli gamla och det finns ett behov av att skaffa en ny generator för att kunna frigöra de gamla en i taget och göra en grundlig genomgång på dem. Det här examensarbetet kom till för att undersöka om det är möjligt att få fram en ny generator som går att använda som ersättare medans en gammal plockas ner för total genomgång. Det omfattar även kringutrustningen till Generatorerna som är lika viktig för dess funktion.För att få fram vad som krävs har jag behövt sätta mig in i hur systemet är uppbyggt och fungerar.

Siemens MPU-140 : en mobil vattendriven elgenerator

Detta arbete har bestått i att utveckla en mobil förnyelsebar energikälla för hjälparbetare och expeditioner. Efter kontakt med Läkare Utan Gränsers internationella avdelning för logistik framkom att organisationen vid fältarbete saknar en pålitlig energikälla för att tillgodose sitt basbehov av el. Resultatet är en vattendriven elgenerator som alstrar ström från forsande vatten i floder och bäckar. De största fördelarna är mobiliteten, den enkla och snabba installationen och kontinuiteten i elproduktion..

Dynamiska problem vid användning av AFPM-generatorer i
vindkraftverk avsedda för batteriladdning

Denna rapport behandlar vissa problem associerade med utnyttjandet av vindkraft för batteriladdning. Grunden till de problem som beskrivs ligger i svårigheten att anpassa laddeffekten till vindens effektvariationer vid varierande vindhastigheter. Aerodynamiska effekter hos turbinen ger problembilden en ytterligare dimension. De bakomliggande orsakerna beskrivs teoretiskt. Olika designmässiga val för att anpassa vindkraftverket till de dynamiska problemen tas även upp..

Lastfördelning och effektmätning med Arduino och PLC

Detta arbete var beställt av Sjöfartshögskolan i Kalmar. Skolan ville ha en enhet som kunde mäta aktiv-, reaktiv- och skenbar effekt, ström, spänning, frekvens och cos? på en generator och som kommunicerade vidare dessa värden till en PLC. Detta för att kunna lastfördela lasten mellan ett antal Generatorer i kursen Tillämpad elteknik 15 hp där studenterna bygger en generatorinstallation med tre Generatorer. Ett funktionsblock för lastfördelning skulle också programmeras.

Bränsleceller i taktisk enhet

Inom Försvarsmakten används motordrivna Generatorer för att förse många förbandsenheter med elektricitet. Dagens bullriga och vibrerande elverk är idag möjliga att ersätta med tystare bränsleceller. På köpet erhålls en bättre ergonomi för alla som arbetar i hytter som strömförsörjs av elverk. I rapporten redovisas funktionen för olika typer av bränsleceller, vilka bränslen de använder sig av och hur dessa kan transporteras. Dessutom redovisas hur två elverk används och vilka förbättringar som kan åstadkommas vid byte till bränsleceller.

Batterilös strömförsörjning av strömsnål granatelektronik

Detta examensarbete har utförts vid Saab Dynamics AB(SBD) i Karlskoga med syftet att studera gamla konstruktioner av set-back-Generatorer. En set-back-generator (SBG) ska ge momentan energi vid utskjutning av en projektil genom att en magnet rör sig genom en spole. SBG har funnits länge men har bedömts ge för lite energi för att kunna driva elektronik. Men nya typer av magneter har potential att öka energiutbytet väsentligt.SBD har ett antal äldre SBG:er och arbetet har varit att utifrån dessa undersöka om det går att utvinna mer energi genom ett utbyte av magnet. Andra parametrar som är viktiga för en SBG:s funktion har också studerats och testats i olika konfigurationer i hopp om ytterligare förbättringar.

Navmotor som generator: undersökning av navmotorns
verkningsgrad då den används som generator

Det finns ett ökande intresse för mindre Generatorer hos såväl ägare till fritidshus som segelbåtar. Ofta handlar det endast om att kunna driva en dator, navigationsutrustning, ett larm och någon mindre belysning. Målet för detta examensarbete är att mäta verkningsgraden hos en navmotor, avsedd för cyklar, då den används som generator. En ställning byggdes där två navmotorer monterades. Överförningen av mekanisk energi skedde med en rem.

Identifiering av synkronmaskinsmodell genom SSFR-test

At the Division of Electricity at Uppsala University there is an experimental rig forhydroelectric generators. The experimental rig?s vital part is a 12-pole synchronousmachine, whose electrical characterizing parameters (resistances, inductances andtime constants) are unknown. The aim of this thesis is to characterize the machine inits current state by perform a Standstill Frequency Response (SSFR) test. From theanalysis of the measurement data, which is a part of the test, a set of basic parametershave been received.

Reducering av vibrationsrelaterade störningar i utleveransflödet av stora växelströmsmaskiner

ABB Machines tillverkar stora växelströmsmaskiner i form av motorer och Generatorer. Ett stort och återkommande problem med de här maskinerna är vibrationer vid driftsvarvtalet. ABB har sedan tidigare använt sig av en stagningsmodell för att lösa det här problemet. Uppgiften bestod i att undersöka möjligheterna att reducera vibrationsrelaterade störningar i utleveransflödet av dessa produkter.I den här rapporten presenteras undersökningar på maskinerna med avseende på egenfrekvens och resonansvibration. Förbättringar i de befintliga stagningsrutinerna har sökts på maskinerna för förskjutning av resonansfrekvenser.

Slumptalsgeneratorer för Säkerhetssystem

SlumptalsGeneratorer är bland de viktigaste byggblocken inom dagens säkerhetssystem och infrastruktur. Det finns dock en uppsjö av varierande implementeringsmodeller i såväl mjukvara som hårdvara. Att konstruera en slumptalsgenerator som har tillträckligt bra egenskaper för att användas i säkerhetssystem är inte någon trivial uppgift. I denna rapport diskuteras de två huvud metoderna att generera slumptal, dels i mjukvara (PRNG), dels i hårdvara (TRNG). Olika synvinklar och angreppssätt att generera och testa slumptal diskuteras och utvärderas.

Main Switchboard Drawing : Att skapa elscheman för huvudinstrumenttavla

Projektet har gjorts på uppdrag av Ölandsfärjan AB för att tillverka elscheman för huvudinstrumenttavlan ombord på deras fartyg M/S Solsund. Anledningen till detta var att det inte fanns någon dokumentation om huvudinstrumenttavlan och detta försvårade arbetet med felsökning och underhåll. Därför önskades elscheman som kunde användas för att se skåpets funktioner och uppbyggnad.Uppdraget var att skapa ett layoutschema som beskriver indikeringslampor och knappars fysiska positioner för huvudinstrumenttavlans framsida. Det skulle även skapa ett kretsschema över förbrukardelen och ett kretsschema för kraftförsörjningsdelen som beskriver funktioner och utgående matningar. Kraftförsörjningen består av två Generatorer och möjlighet till landanslutning.

Distribuerade Kontrollsystem för Smarta Elnät Baserat på Raspberry Pi

Artikelns fokus ligger på smarta elnät och specifikt den distribuerade kontrollen av dem. Syftet med projektet var skapa hårdvaran och mjukvaran till ett distribuerat informations- och kontrollsystem för att kunna styra lasterna till en liten elnätsmodell, ICS byn (Industrial Information and Control Systems). Speciellt så skulle det undersökas om det var möjligt att skapa ett fungerande kontrollsystem med billiga kommersiella produkter, Raspberry Pi:s och Arduinos. Projektets resultat kommer sedan att användas för ett fortsatt utvecklingsarbete på ICS.För att skapa det distribuerade kontrollsystemet så användes JACK Intelligent Agents, en utvecklings miljö för multiagent system baserat åa Java. Rapporten tar upp de olika hårdvarukomponenterna Arduino, en mikrokontroller och Raspberry Pi, en linuxbaserad dator och transistorkretsarna som har byggts för att kunna driva de elektromekaniska brytarna i byn från Arduinon.

Fjärrvärme som möjlighet till reservdrift av elproduktion

Rapporten är en utvärdering av möjligheten att generera elektrisk energi från fjärrvärme med Seebeck-effekten och görs på uppdrag av Skellefteå Kraft. Kursen är examensarbete för högskoleingenjörsexamen i Elkraftteknik, 5EL210 vid institutionen tillämpad fysik och elektronik på Umeå Universitet under vårterminen 2014.En termoelektrisk generator fungerar enligt Seebeck-effekten och genererar en elektrisk spänning som är linjär mot temperaturskillnaden mellan sina två metallytor. För att få en temperaturskillnad så krävs ett kylmedium vilket skapar ett värmeflöde från den varma energikällan till kylmediumet. Utan kylmediumet så kommer temperaturerna gå mot samma värde. Ett kylmedium kan till exempel vara snö, markgrunden eller vattenradiatorer.

Förstudie om generatorer förpneumatiska handverktyg

SammanfattningI detta examensarbete har möjligheten att implementera en generator för att driva viss inbyggd elektronik i ett pneumatiskt handverktyg undersökts. Bakgrunden till denna uppgift, att få elektricitet i ett handverktyg, är att man vill slippa otympliga sladdar samt spara pengar. Uppdraget bestod i att undersöka hur detta kunde lösas, både mekaniskt och elektriskt, samt ta fram en prototyp på den bästa lösningen och utvärdera denna gentemot de krav som sattes upp.Resultatet av denna studie blev ett koncept där elektricitet bildas genom att en turbin med en generator placeras mellan ingående och utgående luft i handverktyget. Generatorn består av en borstlös ytterrotor DC motor där rotorn placeras inuti turbinhjulet och statorn sitter fast på turbinens utlopp vilket gör att elektricitet bildas när turbinhjulet snurrar. För att inte denna lösning ska ligga och dra luft i onödan byggdes även en ventil in i systemet.En analys på prototypen visade att den ventil som användes inte var tillräckligt effektiv.

Eltest på motormontering

Scania utvecklar och tillverkar lastbilar, bussar, industri- och marinmotorer. Största delen av Scania Sverige ligger i Södertälje, där även den mesta utvecklingen av produkterna sker. Företaget är verksamt i ca 100 länder och har 34 000 anställda. Forskning och utveckling består av ca 2 400 anställda. [1]Scania Motormontering Södertälje tillverkar motorer för Scanias europeiska produktion av lastbilar och bussar.

1 Nästa sida ->