Sök:

Sökresultat:

38 Uppsatser om Designprojekt - Sida 1 av 3

Motorcykelhjälmen

Det här projektet handlar om mitt försök att skapa en motorcykelhjälm för framtiden. Projeketetutgick ifrån en idé om att ta in tekniska lösningar och förhöjda säkerhetsaspekter i ett ochsamma koncept. Projektet är i första hand ett designarbete, vilket innebär mer fokus på research,skiss och formarbete.Projektet består av några större delar där arbetet delats upp. Bland annat research i början ochsenare skissprocess. Avslutningsvis kommer det slutliga konceptet och slutsats.Nyckelord: Designprojekt, motorcykelhjälm, säkerhet.

Arbetsmöbel för ungdomar : Beskrivning av designprocessen i ett samarbete med IKEA

Rapporten beskriver ett Designprojekt, utfört som en del av examensarbetet på 15 HP, jag utfört som avgångsstudent på möbeldesignprogrammet vid Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design.Från Ronnie Runesson, produktutvecklare på IKEA of Sweden, fick jag ett uppdrag, ett reellt projekt att arbeta med. Projektet handlade om att ta fram ett koncept på en ny typ av arbetsmöbel för ungdomar i åldersgruppen 12 ? 18 år.Målet med projektet var att, förutom att leverera ett fungerande koncept till IKEA, sätta min designmetodik på prov med hjälp av ett konkret Designprojekt samt att vid projektets slut analysera den.Rapporten har en beskrivande karaktär där jag berättar om de olika etapper arbetet utförts efter: Etapp 1- Koncept- och instuderingsetapp, Etapp 2- Vidareutvecklingsetapp, Etapp 3- Konkretisering av produkt. Beskrivningen förljer en kronologisk ordning för att underlätta läsarens förståelse för designprocessens gång.Rapporten illustreras av ett fyrtiotal bildfigurer som visar delar ur mitt skiss- och gestaltningsarbete.Rapporten avslutas med en analys av projektet samt den designmetodik jag använt mig av..

Co-design i praktiken ? en utvärdering av e-Me projektet

e-Me projektet är ett innovativt forskningsprojekt där tillvägagångssättet co-design använts för att framställa en elektronisk assistent. e-Me realiserades i januari 2007 som ett pilotprojekt vid Högskolan i Borås. Den elektroniska assistenten är en artefakt som ska förenkla det administrativa och elektroniska livet för studenter. Målet med den här uppsatsen var att öka förståelsen kring co-designs grundidé, praktiska moment samt de kritiska roller som kan urskiljas i co-Designprojekt. Studien är av intresse för alla som vill utvidga sin kunskapsbas inom både co-design samt e-Me.

Bois Durci : Ett designprojekt inom 5 mil

Människor förbrukar så mycket resurser att natureninte hinner med att återställa sig och där medförsvinner material allt mera. Det bästa vore om vimänniskor enbart använde oss av material som förbrukadesi samma takt som naturen kan återställa dei.Detta Designprojekt fokuserar på Bois Durci, pådess tillverkning och användning. Materialet ärgjort av blod och sågspån och var tillgängligt på1800-1900-talet och försvann när bakeliten kom. Detsägs att materialet är bakelitens fader. I arbetet harjag samarbetat med ett företag från Torsåker i centralaSverige och arbetet utefter deras koncept somgrundar sig i att enbart använda sig av råvaror inomen femmilsradie.Arbetet har utgått från frågeställningen ?Kan BoisDurci tillverkas inom en femmilsradie och hur kanjag som designer ta mig an materialet?? Att användasig av en femmilsradie med utgångspunkten frånTorsåker var inte ett problem, det var enkelt att få tagi både blod och sågspån.

Istället för träd : om den kreativa processen

The title of this project: "Istället för träd" translates as "Instead of trees" or "Replacing trees". By looking at different ways of replacing trees in the urban environment through functionality analysis, I study the creative process. To achieve this, I present eleven different ideas, and follow and analyse the process of sketching. One conclusion about the creative process is that it is a non-linear chain of events influenced by factors like method, external impressions and chance. A complete design, "Trasmattan" ("The rag") is presented. It consists of a colourful striped carpet made from rubber surfacing covering part of the sidewalks of the central street "Dragarbrunnsgatan" in Uppsala, Sweden. .

Den andra arbetsplatsen : möbler för möten i offentliga miljöer

Idag väljer många att sitta på caféer och andra offentliga platser för att arbeta eller ha möten, men få caféer är anpassade för detta. I mitt examensarbete jobbar jag med möbler för dessa platser och behov.Denna rapport som är en del av examensarbetet beskriver våra nya arbetsvanor och varför de har uppkommit. Det handlar om förändringar i arbetsorganisation, digital utveckling och olika faktorer som gör att många dras till platser mellan jobb och fritid.Ett Designprojekt genomfördes i samarbete med arkitektbyrån Code Concept Development riktat mot restaurangen Urban Deli och deras utökade verksamhet på Sveavägen 44 i Stockholm. Resultatet blir ett förslag med bord och stolar som bygger på flexibilitet och möjlighet till förändring på en plats där många aktiviteter pågår..

Produktkollektion utifrån temat relationer

Lysande relationer är ett projekt som har sin utgångspunkt i temat relationer, människor emellan. Projektet har resulterat i tre funktionella vardagsprodukter med ett adderat mervärde med syfte att frammana reflektion över våra relationer till andra människor.De tre produkterna finns i de vardagsritualer där möten mellan människor sker och skapar en förutsättning för lysande relationer.Produkterna är en klädhängare/golvlampa, en takarmatur och en ljusstake. Här bidrar ljuset som en gemensam nämnare i de tre produkterna som en symbol för värme, känslor och förändring i situation. Lysande relationer är ett Designprojekt ur en humanistisk synvinkel och vad som händer när brukaren interagerar med produkter. Det är inte produkterna i sig själva som skapar lysande relationer, utan dess tankar och handlingar som produkternas mervärden tillför när brukaren använder produkterna.

Asfaltsstigar : En bok om kulturlandskap och försvinnande

I den här rapporten redovisas ett Designprojekt som utgår ifrån vårt kulturlandskapängen. Arbetet undersöker den problematik som rör ängarnas försvinnande samt utforskar kulturella och biologiska värden. Med hjälp av illustrerad bild och text i ett bokformat, där designern står som avsändare, strävar projektet efter att kommunicera aspekter av ängen och dess situation samt belysa ett rådande förhållningssätt i vår tid. Som metod utforskas och inventeras spår i det urbana kulturlandskapet och genom detta synliggörs såväl mänsklig aktivitet som tid och kulturella avtryck. Resultatet blir en bok med en blandning av text och bild i olika konstnärliga tekniker, som tillsammans målar upp en bild av författarens blick, minne och upplevelse av det som är och det som var.TitelnAsfaltsstigar är en kombination av två begrepp som syftar till de olika landskap som människan rör sig i..

Designprojekt Tag/Graffitti Remover

I kursen KPP106 som är ett examensarbete mot formgivning för högskoleingenjörer så ingårdet att produktutveckla en produkt mot formgivning samt skriva en rapport kring arbetet.Denna rapport har valts att delas in i fyra delar för att kunna ge läsaren en bättre förståelse förprojektets riktning. De olika faserna är: förståelse av problemet, en idégenerering för att kunnafinna så många lösningar som möjligt, framtagning av väsentliga lösningar till projektet samtett val av koncept och slutligen en bearbetning av det utvalda konceptet där det omvandlas tillett resultat.Projektdirektiv har getts från handledare och uppdragsgivaren Mauri Modin. Det främstadirektivet med projektet var att omforma den nuvarande produkten så att utseendet blev mertilltalande.Produktens syfte är att sanera klotter. Det koncept som vidareutvecklats är en förbättrad modellav den nuvarande produkten där utseende, montering och ergonomi har förbättrats..

Ett designperspektiv på slöjden : en möjlig utveckling av ämnet?

Detta arbete har syftat till att undersöka huruvida ett designperspektiv på slöjd skulle kunna göra ämnet mer samhällsnyttigt. Dessutom undersöks hur design tas upp i undervisningen. Undersökningen bygger på intervjuer genomförda med lärare och litteraturstudier. Intervjuerna har utgått från yrkesverksamma slöjdlärares åsikter och tankar kring slöjd samt hur de har beskrivit sin undervisning. Några av lärarna i undersökningen har någon gång arbetat med någon typ av Designprojekt och funnit arbetssättet väldigt givande för både sig själv och eleverna.

Hur kan mitt ursprung användas i min design? : En beskrivning av designprocessen

Rapporten beskriver ett examensarbete på 10 poäng som har genomförts av Moa Jantze, möbeldesignstuderande på Carl Malmsten Centrum för Träteknik och Design vid Linköpings Universitet. Rapporten består i huvudsak av två olika moment. Det första som beskriver skånska allmogemöbler och -textilier ur ett historiskt perspektiv och den andra som beskriver arbetet med att ta fram två produkter med inspiration ur allmogen. Projektets bakgrund är ett möbelprojekt som engagerat mig under hösten 2004, där jag tog fram en gungstol som presenterades i Malmstens monter på möbelmässan 2005. Gungstolen fick mycket uppmärksamhet både i svensk och internationell press och därmed väcktes ett större intresse för historien och mitt ursprung.

Carl Malmsten made me do it : Humana produkter utifrån ett Humanistiskt Designmanifest

Syftet med det här arbetet är att försöka skapa processer och objekt sprungna ur humanistiska värderingar. Detta arbete kan vara ett sätt för mig att arbeta i framtiden, samt bli en del av designvärldens krav på goda processer och produkter.Jag har tagit fram ett humanistiskt designmanifest som jag förhåller mig till i arbetet och som jag gör kloka val utifrån. Jag har även tagit fram denna bok om min process som visar mina ideal och humana produkter. Boken, manifestet och produkterna bildar en helhet som förhoppningsvis gör arbetet viktigare i ett större filosofiskt sammanhang. Jag har skapat en bok, ett skåp, tre stolar, fyra lampor och ett skrivbord.Kopplingen är viktig mellan mina värderingar och produkter/boken/tankarna. Allt hör ihop. Jag har försökt nå ?alltet?.Jag har försökt finna vägledning av de humanistiska värderingarna genom den kreativa processen och detta är för mig ett filosofiskt ställningstagande.För att styrka arbetets process har jag försökt svara på olika filosofiska val, val om material, val om kulturhistoriska värden och val i livet man har som medmänniska.Detta arbetet är en humanistiskt filosofi om Designprojekt..

UTVECKLING AV BESLAGSSYSTEM FÖR SANDWICHPANEL : Ett designprojekt i samarbete med Paroc Panel System AB ®

En av Parocs produkter är sandwichpanel som är ett byggmaterial som kan variera i storlek och tjocklek och är funktionellt och smidigt. Uppdraget var att designa ett beslag för panelsystem som minst 50% av Paroc Panel Systems kunder skulle föredra framför de gamla, främst med avseende på estetiken, men även baserat på lätthet att montera och kostnad av beslaget. Projektet skedde i samverkan med företaget Paroc Panel System AB och ur förundersökningen framkom att utseende, monteringsmöjligheter, egenskaper såsom materials livslängd och hållfasthet och totalkostnad var viktiga krav som ställdes på produkten. Lösningsförslag med fokus på flera viktiga aspekter togs fram och kombinerades till olika koncept med hjälp av en så kallad morfologisk tabell. En konceptutvecklingsfas ingick där hållfasthetsberäkningar och materialval var avgörande.

Kvarteret Rallaren : gestaltning av en byggnad med integrerad offentlig grönyta

Detta arbete har tagit sin utgångspunkt i frågeställningen om hur offentlig grönyta kan integreras med en byggnad. Ett ämne som i hög grad relaterar till diskussionen kring förtätning av den urbana miljön. När flera funktioner måste rymmas inom samma yta är det relevant att fråga sig hur byggnader och grönyta kan sammanlänkas i högre grad och samtidigt utgöra kvalitativa levnadsmiljöer. Frågeställningen har utforskats genom ett Designprojekt och ramarna för projektet är hämtade ur en verklig kontext. Målet för designarbetet har varit att utforma ett kvarter på en ej exploaterad tomt belägen direkt norr om Malmö centralstation. Platsen är under utveckling av markägaren Jernhusen. I samarbete med Malmö stad driver de utvecklingen av det hamn- och industriområde norr om centralstationen som kallas Nyhamnen.

Krummeltåget : ett designprojekt om hur man kan arbeta praktiskt med genus i förskolan

Redan i förskoleåldern lär sig barn att anpassa sitt beteende till de könsroller som de blivit tilldelade av samhället. Enligt Anette Hellman (Kan Batman vara rosa? Förhandlingar om pojkighet och normalitet på en förskola, 2010) finns det tydligt mönster för hur barn agerar och förväntas agera. Jällhage och Dilen (2013) rapporterar om att attityder hos ungdomar kan förändras vid ett aktivt genusarbete i skolan där elever tränas i att tänka normkritiskt. Om detta arbete introduceras redan i förskoleåldern finns möjlighet att attityder till normer kan förändras och att framtida samhällsmedborgare kan komma att ha större tolerans och acceptans för det normavvikande.En viktig aspekt för att få ett tolerant samhällsklimat är att barn möts med intresse och respekt.

1 Nästa sida ->