Sök:

Sökresultat:

7 Uppsatser om Datorseende - Sida 1 av 1

Utveckling av ett active vision system för demonstration av EDSDK++ i tillämpningar inom datorseende

Datorseende är ett snabbt växande, tvärvetenskapligt forskningsområde vars tillämpningar tar en allt mer framskjutande roll i dagens samhälle. Med ett ökat intresse för Datorseende ökar också behovet av att kunna kontrollera kameror kopplade till Datorseende system.Vid Linköpings tekniska högskola, på avdelningen för Datorseende, har ramverket EDSDK++ utvecklats för att fjärrstyra digitala kameror tillverkade av Canon Inc. Ramverket är mycket omfattande och innehåller en stor mängd funktioner och inställningsalternativ. Systemet är därför till stor del ännu relativt oprövat. Detta examensarbete syftar till att utveckla ett demonstratorsystem till EDSDK++ i form av ett enkelt active vision system, som med hjälp av ansiktsdetektion i realtid styr en kameratilt, samt en kamera monterad på tilten, till att följa, zooma in och fokusera på ett ansikte eller en grupp av ansikten.

Automatisk detektering av skillnader av Androidenhetersanvändargränssnitt

Android-applikationers användargränssnitt kan se annorlunda ut på olika Android-enheteroch det är svårt att anpassa en applikation efter alla enheter då det finns så många unikamodeller. Målet med arbetet var att framställa ett verktyg som kunde med hjälp av ett korrektdefinierat gränssnitt, upptäcka skillnader i gränssnittet mellan olika Android-enheter.Ett egenutvecklat verktyg framställdes och hade en hög precision. Verktyget kunde bådaupptäcka skillnader och rapportera hur stor skillnaden var mellan gränssnitten..

Bildbaserad estimering av rörelse för reducering av rörelseartefakter

För att kunna rekonstruera en tredimensionell volym av en hjärna avbildad med hjälp av magnetresonanstomografi (MRI) behöver man korrigera varje snittbild i förhållande till varandra, beroende på oundvikliga rörelser hos den röntgade patienten. Detta förfarande kallas bildregistrering och idag använder man sig primärt av en metod där en bild utses till referensbild och därefter anpassas närliggande bilder, som antas ha en minimal avvikelse, till referensen.Syftet med detta examensarbete är att använda en annan metod vanligen utnyttjad inom Datorseende för att estimera ett rörelsefält utifrån en vanlig videosekvens, genom att följa markörer som indikerar rörelse. Målet är att skapa en robust estimering av huvudets rörelse, som då kan användas för att skapa en mer noggrann korrigering och därmed också en bättre rekonstruktion..

Autopositionering för röntgensystem

AbstraktRöntgen är ett område där man ställer frågan om processen skulle kunna automatiseras för att göra den enklare för sjuksköterskor. På så sätt ökar antalet patienter som kan röntgas eftersom det skulle gå snabbare. Med hjälp av Datorseende och en servostyrd röntgenkamera kan man förverkliga delar av dessa drömmar genom att låta röntgenkameran själv justera sig efter en patient och även flyttas till en vald kroppsdel.Här undersöks och testas open-source biblioteket OpenCV. En prototyp på ett automatiskt system tas fram med syftet att testa OpenCVs funktionalitet och besvara ett antal frågor:Hur kan röntgen automatiseras genom användning av open-source programvarubibliotek med inriktning på bildbehandling?Vilka för ? och nackdelar kan användandet av ett Datorseendebibliotek vara?Kan man med dagens teknik utveckla en automatisk lösning som kan göras till en kommersiell produkt?.

Närmaskbestämning från stereoseende

Detta examensarbete utreder avståndsbedömning med hjälp av bildbehandling och stereoseende för känd kamerauppställning.Idag existerar ett stort antal beräkningsmetoder för att få ut avstånd till objekt, men metodernas prestanda har knappt mätts. Detta arbete tittar huvudsakligen på olika blockbaserade metoder för avståndsbedömning och tittar på möjligheter samt begränsningar då man använder sig av känd kunskap inom bildbehandling och stereoseende för avståndsbedömning. Arbetet är gjort på Bofors Defence AB i Karlskoga, Sverige, i syfte att slutligen användas i ett optiskt sensorsystem. Arbetet utreder beprövadeResultaten pekar mot att det är svårt att bestämma en närmask, avstånd till samtliga synliga objekt, men de testade metoderna bör ändå kunna användas punktvis för att beräkna avstånd. Den bästa metoden bygger på att man beräknar minsta absolutfelet och enbart behåller de säkraste värdena..

Kamerakalibrering

Saab har utvecklat en produkt, Remote Tower, vars syfte är att fjärrstyra en flygplats. Fjärrstyrning innebär övervakning och styrning av flygplatsen från en annan plats än flygledningstornet. På den flygplats som ska övervakas har kameror monterats på ett sätt så att en 360-graders vy ges och bilden från dessa skickas till den plats varifrån man styr flygplatsen. När en ominstallation av en eller flera kameror görs så behövs det i dagsläget två installatörer. Dessa kan behöva arbeta på olika orter då serverdatorn inte behöver vara placerad i närheten av flygplatsen i sig.

Detektering av sprickor i vägytor med hjälp av Datorseende

This thesis describes new methods for automatic crack detection in pavements. Cracks in pavements can be used as an early indication for the need of reparation.Automatic crack detection is preferable compared to manual inventory; the repeatability can be better, the inventory can be done at a higher speed and can be done without interruption of the traffic.The automatic and semi-automatic crack detection systems that exist today use Image Analysis methods. There are today powerful methods available in the area of Computer Vision. These methods work in higher dimensions with greater complexity and generate measures of local signal properties, while Image Analyses methods for crack detection use morphological operations on binary images.Methods for digitalizing video data on VHS-cassettes and stitching images from nearby frames have been developed.Four methods for crack detection have been evaluated, and two of them have been used to form a crack detection and classification program implemented in the calculation program Matlab.One image set was used during the implementation and another image set was used for validation. The crack detection system did perform correct detection on 99.2 percent when analysing the images which were used during implementation.