Sök:

Sökresultat:

6 Uppsatser om Bilddiagnostik - Sida 1 av 1

Joniserande strålning inom datortomografi: Kunskapen hos remitterande läkare

Antalet undersökningar med datortomografi ökar i Sverige och världen, vilket bidrar till en högre stråldos till befolkningen och en ökad risk för strålningsinducerad cancer. Remitterande läkare har ett stort ansvar att patienter som skickas till medicinsk Bilddiagnostik är berättigade en undersökning för att undvika onödig strålning. Studiens huvudsakliga syfte var att undersöka läkarnas allmänna kunskap om joniserande strålning inom datortomografin och riskerna som strålningen medför. Utifrån syftet med studien formulerades två olika frågeställningar: Vet remitterande läkare skillnaden i stråldos mellan datortomografi och övriga modaliteter med joniserande strålning? Är läkarna medvetna om riskerna med joniserande strålning? Litteraturöversikten innehåller 16 vetenskapliga artiklar vilka är framtagna ur databaserna Chinal och Medline.

Visualisering av hovleden hos häst med magnetresonanstomografi

Lameness localized to the hoof is a common problem in horses. Magnetic resonance imaging (MRI) as a diagnostic tool is becoming more common and is well suited for examination of the distal limb and the hoof capsule. Today there are two different methods of MRI where in one the horse is under general anesthesia and in the other the horse is standing and only sedated. In this study we have compared the visualization of the distal interphalangeal joint using these two methods in two different groups of horses with unknown clinical problems referred to two different equine hospitals. The width of the joint structures including thickness of joint cartilage and joint fluid and also the width of the dorsal pouch of the distal interphalangeal joint were measured.

CUP (cancer med oka?nd prima?rtumo?r) - Kan man med bilddiagnostik optimera utredningsga?ngen?

Mixade vårdsalar, det vill säga där man blandar män och kvinnor, är något som förkommer på sjukhusen runt om i landet och bör uppmärksammas utifrån patientens perspektiv då denne är i beroendeställning av sjukvården och dess vårdmiljö. Det blir allt vanligare att sjukhusen idag har mixade vårdsalar, detta oftast på grund av tids- och platsbrist. Studiens syfte var att beskriva patienters upplevelser av att vårdas på mixad vårdsal på en akut sjukvårdsavdelning inom nedre kirurgi. Studien var kvalitativ med fenomenologisk ansats. En intervjustudie med femton patienter som hade vårdats på mixad vårdsal genomfördes och i resultatet framkom att majoriteten av patienterna upplevde det positivt att vårdas på mixad vårdsal.

Barn och CT-undersökningar: Betydelsen av omvårdnaden och tekniska åtgärder för att minimera stråldosen till barnet.

Utvecklingen inom radiologi- och Bilddiagnostik går snabbt framåt och CT- undersökningar blir allt vanligare för barn som hjälp vid diagnostik och medicinska åtgärder. Att optimera stråldoserna vid pediatriska CT-undersökningar för att minska risken för stokastiska effekter är därför ett högaktuellt ämne. Syftet var att beskriva betydelsen av omvårdnadshandlingar och tekniska åtgärder för att minimera stråldosen till barnet vid CT-undersökningar. Vi gjorde en litteraturöversikt. I resultatet kom vi fram till att indikationen för CT-undersökningen måste vara korrekt.

Betydelsen av information till patienten - om jodkontrastmedel påverkan i kroppen

Bakgrund: Kontrastmedel är ett flytande medel som injiceras i kroppen för att förstärka skillnader mellan kroppens olika vävnader. Jodkontrastmedel används varje dag i samband med vissa bestämda röntgenundersökningar. Effekten av kontrastmedel underlättar för att få en bra Bilddiagnostik. Användning av kontrastmedel är inte riskfritt eftersom kontrastmedel kan orsaka negativa reaktioner som kan uppträda antingen som akuta eller sena, exempelvis hjärtstillestånd eller klåda. Syfte: Att belysa vikten av information till patienten om risker och biverkningar inför intravenös jodkontrastmedelsinjektion samt att belysa röntgensjuksköterskans roll och ansvar i samband med denna information.

Olinjärt ultraljud för undersökning av sprickor i skelettet hos häst, en pilotstudie

Fissurer och odislocerade frakturer hos häst kan ibland vara svåra att upptäcka utan avancerad Bilddiagnostik. Det är dock viktigt att diagnostisera dem i tid för att hindra att skadorna förvärras. Röntgen, datortomografi, magnetresonanstomografi och scintigrafi kan ge bra information men metoderna är relativt dyra, inte alltid tillgängliga, innebär en del säkerhetsrisker och kräver erfarna tolkare. Ultraljud är en mobil metod som anses ofarlig men dagens teknik är inte så användbar för att undersöka skelett. Inom industrin har nya ultraljudsmetoder utvecklats som tar hänsyn till olinjära egenskaper hos ljudvågorna.