Sök:

Sökresultat:

11 Uppsatser om Avprovning - Sida 1 av 1

Vidareutveckling av sport-bh för större byst

I denna studie behandlas vidareutvecklingen en sport-bh för kvinnor med stor byst. Forskning inom relaterade områden, såsom begreppen ?encapsulation? och ?compression?, studier av bröstens rörelsemönster under fysisk aktivitet, storlekssystem och bröstens anatomiska förutsättningar, har studerats för att ytterligare hjälpa utvecklingen av denna produkt. En mindre enkät utfördes bland vanliga, på olika sätt, fysiskt aktiva, kvinnor för att avgöra vilka preferenser dessa hade gällande sport-bh. Denna information har sedan tillämpats, i möjlig mån, på produktutvecklingen.

Design anpassad för funktionalitet- Framtagning av skidkläder med tejpning som sömförseglingsmetod

Studien avser framtagning av skidkläder, en jacka och en byxa i herrstorlek, där designen bestäms av de funktioner som man vill uppnå i plaggen. Studien är gjord i samarbete med ett externt företag som valt ut uppdraget. En undersökning har genomförts för att få fram vilka underlag som krävs för att plaggen ska gå att sömförseglas med tejp, vilket därmed gör plaggen vattentäta.Under projektets gång har olika metoder använts för att nå slutresultatet. Digital mönsterkonstruktion, toilesömnad, Avprovning och gradering är de främsta metoderna. Projektets mål har varit att leverera sömnadsprov på båda plaggen i samma material som plaggen senare är tänkta att tillverkas i.

Blusgrunder och passform

Kroppsuppfattning är starkt sammankopplad med passform på kläder. Med hjälp av kläder kan vi framhäva det vi är nöjda med men likaså dölja det vi är mindre nöjda med. Att skapa kläder som verkligen passar för sin målgrupp är den svåraste men också viktigaste utmaningen för konfektionsföretag. Studien genomförs därför som ett uppdrag för ett konfektionsföretag med syftet att undersöka hur god passform i överdels-plagg skapas.God passform kan beskrivas utifrån fem faktorer; trådrak, släthet, linje, rörelsemån och balans. För att uppnå god passform arbetar de flesta företag inom konfektionsbranschen med grundmönster.

Form för funktion

Bakgrunden till detta arbete var att företaget som kontaktades vill ta fram en ny modell av hästsportjacka. Arbetets syfte är att ta fram en modell som har form för funktionen. Vissa funktioner är mer viktiga än andra vid ridning, något som undersöks och presenteras i rapporten. Då många ryttare vistas utomhus blev det även viktigt att undersöka vikten av väderanpassade plagg. Ett grundmönster och en modell tas fram som även graderas.

Bättre passform på blusar - ett examensarbete i samarbete med Ka of Sweden

Arbetet gjordes i samarbete med Ka of Sweden där uppgiften varit att framställa enbättre passform för blusar i vävt material. Den nuvarande passformen saknar en brabystanpassning och har liknande ärmhål bak och fram. Jag valde att arbeta fram denteoretiska delen först och sammanställa måttlistor för att sedan arbeta fram denempiriska delen med konstruktioner, Avprovningar och färdigt första prov.Resultatet av mitt arbete blev mycket bra och det har varit kul att få arbeta mot ett företag.The work was done in collaboration with the Ka of Sweden where the task was to produce a better fit for the blouses of woven material. The current fit does not have a good bust adjustment and have similar armhole front and back. I chose to work out the theoretical part first and compile lists of measurements and then work out the empirical part of constructions, fittings and finished the first sample.

Retrojeans

Denna rapport är en del utav ett examensarbete som innefattar att skapa ett par damjeans i 40-talsstil till ett företag. Den beskriver ett tillvägagångssätt för hur produkten skapas, från grund till färdig produkt. Företaget har en butik som säljer rockabillyartiklar i 40-50 stil och har även eget märke. De vill ha en ny jeansmodell som kompletterar deras jeansutbud.Rapporten talar om hur 40-tals silhuetten utformas och hur bästa möjliga passform uppnås via Avprovningar och mönsterändringar. Modellens design bestäms i dialog med företaget.

Produktutveckling och formgivning av hundklädeskollektion

Den här rapporten redogör för utveckling, design och konstruktion för en kollektion av hundplagg. Uppdraget kommer från företaget My One i Kungsbacka som går ut på att hjälpa företaget med att ta fram ett förslag på en kollektion bestående av fyra plagg. Fokus i projektet är att få fram ett koncept som bygger på att kunna producera kollektionen så att den går att sälja i butik till hösten 2010. Rapporten bygger på en förstudie som skrevs i föregående kurs ?Textil projekt- och affärsutveckling?.

Framtagning av byxor? med smal passform konstruerade efter tyg med stretch

Projekt handlade om att skapa två olika modellgrunder av byxor till företaget Vintage by fé. Företaget arbetar enbart med plaggskisser och måttlistor och har tidigare haft passformsproblem med byxor. De vill därmed ha modellgrunder att utgå ifrån till kommande byxor.Under projektet undersöktes vilka element som är viktiga för att kunna skapa en tajt byxmodell med stretch. Även vilka konstruktionsförändringar som krävs samt hur tygvalet påverkar konstruktionen.Konstruktionen skedde på en befintlig grund som vidareutvecklades till de nya modellgrunderna. Konstruktion, toiler, Avprovning och analys av toiler genomfördes kontinuerligt under projektet.

Återskapa draperad form : CAD och 3D-simulering som metod vid framtagning av mönster

Studien görs i samarbete med ett mindre svenskt modeföretag som i stor utsträckning arbetar med draperade produkter. Överföringen från draperat plagg till ett reproducerbart platt mönster består av ett omfattande arbete med uppsömnad av ett stort antal provplagg. Därför finns ett stort intresse för att resurseffektivisera denna process. I studien undersöks CAD och 3D-simulering som komplement vid framtagningen av produktionsanpassade mönster i syfte att återskapa en specifik draperat form. Som utgångsläge för studien finns ett plagg som draperats på docka av den externa handledaren och designer på företaget.

Kappa och Klänning - Retro plagg med modern passform

För företag som arbetar med måttlistor och skisser och låter mönstret skapas på en fabrik kan det vara problematiskt att få plaggen att sitta som man vill. Speciellt svårt kan det vara med ärmhål, ärmkullar och halshål. Jag har arbetat med ett sådant företag för att ta fram en kappa och klänning från designskisser i sextiotalsstil med modern passform i storlekarna XS-XL. Moderniseringen innebär till exempel mer rörelsevidd, inte spetsig byst och längre ärmar. Till detta skapas plaggmåttlistor, materialspecifikationer och plaggdelsdokument för att plaggen ska vara färdigt för att produceras på fabrik.

Form, funktion & frihet - utveckling av längdskidåkningsjackor med fokus på mönsterkonstruktion

Bakgrunden till denna rapport är att det sportvarumärke jag samarbetat med ville utveckla en modell av längdskidåkningsjacka som fanns i deras sortiment. Undersökningen gällde att identifiera förbättringspunkter på en dam- och herrvariant av denna jacka. Avsikten var att bevara plaggens design och genom förändringar i mönstrens konstruktion förbättra passform och rörelsefrihet, och därigenom plaggets funktion. Genom att konstruera, sy toiler och prova av dessa på provmodeller, har rörelsefrihet och passform kunnat utvärderas. Resultatet visade att viktiga punkter var raglanärmens konstruktion, böjningen av ärmen, kragens form, ärmhålsdjup och placering av skärlinjer.