Sök:

Sökresultat:

6 Uppsatser om Alpacka - Sida 1 av 1

Corynebacterium pseudotuberculosis hos alpacka : utredning av ett utbrott i en svensk alpackabesättning

The alpaca is a camelid that originate from the South American highland. During recent years it?s been possible to keep alpacas in other parts of the world. Today there is a world-wide interest in alpacas, but there is still limited knowledge about this fascinating animal. There are approximately 350-400 alpacas in Sweden in 2007.

Inter-species embryo transfer in South American camelids

Embryotransfer är en metod där ett embryo i tidigt stadium flyttas från en donator till ett mottagardjur som sedan bär dräktigheten till förlossning. Det innebär att donatorhonan kan donera flera embryon under en säsong då den vanligtvis endast skulle kunna producera en avkomma. Embryo transfer är således en metod för att snabba på det genetiska urvalet i en grupp djur. Bland de mycket ekonomiskt värdefulla alpackorna i Peru, där många av herdarna saknar alternativa inkomstkällor kan embryo transfer bidra till ett mer effektivt avelsarbete och i förlängningen en bättre levnadsstandard för Alpackaherdarna och deras familjer. Studien beskriver ett experiment där ett protokoll för embryo transfer från Alpacka till lama utförs under fältmässiga omständigheter på en forskningsstation i de peruanska Anderna.

Förslag på föreskrifter för domesticerade lamadjur (Lama glama och Vicugna pacos)

Djurskyddslagstiftning syftar till att säkerställa en god djurvälfärd, förebygga lidande hos djur samt vara ett verktyg för den myndighet som är utsedd att se till att bestämmelserna följs. Alla djur i fångenskap omfattas av djurskyddslagen (1988:534) och djurskyddsförordningen (1988:539) som övergripande reglerar kraven på minimistandarden för djurhållning. Därutöver finns ett antal mer detaljerade föreskrifter anpassade för olika djurslag. De domesticerade lamadjuren lama (Lama glama) och Alpacka (Vicugna pacos) har under de senaste åren ökat i antal i Sverige men för dessa arter saknas ännu djurslagsspecifika föreskrifter för de djur som hålls och föds upp för hobby och ullproduktion. Därför har det i det här arbetet presenterats ett förslag på sådana föreskrifter. Den svenska djurskyddslagen är gammal och anses i vissa delar vara omodern.

Interspecies embryo transfer in South American camelids : a field study

The aim of this study was to investigate the possibility of performing inter-species embryo transfer under actual field conditions in the natural habitat of South American camelids. In this study embryos from llamas were transferred to alpaca recipients. In a parallel study alpaca embryos were transferred to llama recipients. All animals used were free of uterine and ovarian abnormalities detectable by rectal palpation and /or ultrasound examination. Embryos were harvested twice after single ovulation in 10 mated female llamas and non-surgically transferred to synchronized alpaca recipients.

Zink- och selenvärden hos alpacka under svenska förhållanden

Träd har alltid varit en del av världens historia. För människans välbefinnande och för miljöns bästa är det viktigt att träden förblir en del av denna. I takt med att urbaniseringen ökar och naturområdena krymper ombesörjs trädens fortlevnad bland annat av att många träd planteras. Långt ifrån alla träd lyckas dock etablera sig, varför det är så är en komplex fråga. Träden genomgår en lång resa från att de är unga plantor tills att de står som etablerade träd på sin slutgiltiga växtplats. Denna långa resa, kallad distributionskedja, delas i föreliggande examensarbete in i nedanstående led: - Plantskola - Transport - Leverans - Mellanlagring - Plantering - Etableringsskötsel Trädens resa börjar i plantskolan som ung planta.

Testikellängd hos svenska alpackahanar

Alpackor blir alltmer populära som ullproducenter och sällskapsdjur, både i Sverige och i övriga världen. Detta ökar kraven på ett effektivt avelsarbete, i synnerhet då alpackor av naturen har en långsam reproduktion. En viktig del i det arbetet är att kunna skilja ut och använda lovande avelshanar så tidigt som möjligt och att undvika tjuvparning med mindre lämpliga hanar. I litteraturen anges att alpackor uppnår puberteten någon gång mellan 1 och 3 års ålder, vilket är ett stort spann. Puberteten är dock en successiv process med många olika definitioner, bland annat fullt utvecklade könsorgan, libido och en viss minimikoncentration av spermier i ejakulatet.