Sök:

Sökresultat:

279 Uppsatser om Vestmanlands Läns Tidning - Sida 2 av 19

Bilder och förebilder : En kvantitativ studie av Julias bildmaterial Är 2000?2010

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vad bilderna i en tidning med yngre mÄlgrupp förmedlar för budskap till lÀsaren. Den tidning som valts till undersökningen Àr Julia, vars mÄlgrupp Àr tjejer i Äldern 9?14 Är.Med utgÄngspunkt i den övergripande frÄgestÀllningen: "Hur ser mÀnniskorna ut pÄ bilderna i Julia ? och vad förmedlar detta till lÀsaren?", genomförs en kvantitativ innehÄllsanalys utifrÄn 28 variabler. Totalt undersöks 1 245 bilder pÄ mÀnniskor i nio nummer av Julia frÄn Är 2000?2010.Uppsatsen utgÄr frÄn teorier framförda av bland annat Jostein Gripsrud, Nina Huntemann och Michael Morgan, som avhandlar medias roll i barns skapande av identitet.Undersökningen visar att den typiska tjejen i Julia Àr ung, icke-blond, har europeiskt utseende, poserar, ler och tittar in i kameran.

Teknisk anvÀndarhandbok för mindre tidningar

MÄlsÀttningen med att göra en teknisk anvÀndarhandbok för produktion av mindre tidningar Àr att underlÀtta arbetet för andra som ska skapa en tidning. Studenter i liknande projekt samt övriga personer som arbetar med tidningsproduktion ska enkelt kunna anvÀnda sig av handboken. Att stegvis kunna följa arbetsgÄngen i produktionen Àr nÄgot som förhoppningsvis ska kunna hjÀlpa mÄnga. Rapporten inleds med en teoridel som sammanfattar de begrepp som anvÀnds inom grafisk design. Den följs sedan av anvÀndarhandboken.AnvÀndarhandboken inriktar sig mest pÄ den tekniska delen nÀr det gÀller att skapa en tidning.

"Emigrationen tilltar pÄ ett i sanning orovÀckande sÀtt" : en undersökning av pressens rapportering om utvandringen frÄn Sverige till Nordamerika i SmÄlandsposten och Blekinge LÀns Tidning Är 1887

Hur rapporterades det om utvandringen frÄn Sverige till Nordamerika i svensk press under Är 1887? Den hÀr uppsatsen handlar om en undersökning som avser att besvara denna frÄga genom att analysera artiklar ur den konservativa dagstidningen SmÄlandsposten och den liberala dagstidningen Blekinge LÀns Tidning frÄn 1887, ett av de Är dÄ flest svenskar utvandrade till Nordamerika. Studiens syfte Àr att genom en kvantitativ innehÄllsanalys och en kvalitativ textanalys svara pÄ hur objektiviteten i utvandrarartiklarna sÄg ut, i vilka sammanhang och med vilken frekvens som tidningarna rapporterade om emigrationen, hur utvandrarna skildrades i artiklarna, vilka kÀllor som journalisterna anvÀnde till sina utvandrarartiklar samt hur skribenterna anvÀnde namnsignering i artiklarna. Den kvantitativa studien bestÄr av totalt 306 analyserade tidningsnummer, i vilka 122 artiklar berör Amerikaemigrationen. Dessa 122 utvandrarartiklar har analyserats kvalitativt utifrÄn undersökningens frÄgestÀllningar.

Tidningen Sverigekontakt

Titel: Tidningen Sverigekontakt ? En tidning med fokus pÄ det svenskasprÄket och den svenska kulturenFörfattare: Claes JohanssonUppdragsgivare: Riksföreningen SverigekontaktKurs: Examensarbete i Medie? och kommunikationsvetenskapvid institutionen för journalistik medier och kommunikation,JMG, Göteborgs universitet.Termin: Höstterminen 2010Handledare: Jan StridSidantal: 42Syfte: Syftet med studien Àr att göra en undersökning bland tidningslÀsarna om vilka möjligheterna till förÀndring Àr som kan bidra till att skapa en attraktivare och mer tilltalande tidning för sin mÄlgrupp.Metod: Kvalitativa intervjuer av 6 lÀsare samt en kvantitativ innehÄllsanalys av de 4 senaste tidningarna. Totalt 57 artiklar.Material: Djupintervjuer med tidningslÀsarna samt innehÄllsanalys av tidning.Huvudresultat: Jag kan efter sammanstÀllda resultat konstatera att utformningen har betydelse för hur engagerad publiken blir kring mediet. En förÀndring av tidningen Àr nödvÀndig för dess existens för att pÄ sikt breddasig Àven i sitt innehÄll sÄ att den tilltalar Àven den yngre lÀsaren. En tÀnkbar mÄlgrupp Àr unga lÀsarstudenter med intresse för utbildning inom det svenska sprÄket samt vÄr kultur.

Den likriktade sportjournalistiken : En studie av centralt producerat material i Sundsvalls Tidning och Dagbladet

Svenska dagstidningar anvÀnder allt mer journalistiskt material producerat av nyhetsbyrÄer. I en majoritet av alla svenska medier upptas ocksÄ en stor del av utrymmet av material som levererats frÄn nyhetsbyrÄer. AnvÀndningen av centralt producerat material har kritiserats för att bÄde likrikta medieinnehÄllet och för att minska mÄngfalden pÄ dagspressmarknaden.   Det finns emellertid stora luckor i forskningen kring sportjournalistik och fÄ forskare har tagit reda pÄ hur stor andel av tidningars artiklar, notiser och krönikor pÄ sportsidorna som faktiskt Àr skrivna av Tidningarnas TelegrambyrÄ eller nÄgon annan nyhetsbyrÄ.   Denna undersökning visar nu att det finns en likriktning pÄ sportsidorna i Ätminstone Sundsvalls Tidning och Dagbladet, med avseende pÄ anvÀndningen av centralt producerat material. Under tvÄ vanliga veckor Är 2009 Àr 47 procent av den förstnÀmnda tidningens artiklar, notiser etc. skrivna av en eller flera nyhetsbyrÄer.

Striden om folkskolans sekularisering : -En undersökning av Svensk lÀraretidning och Folkskolans vÀn ÄrgÄng 1903 och 1909

Uppsatsens syfte Àr att undersöka den mediala debatten i början av 1900-talet gÀllande sekula-riseringen, i detta fall folkskolans skiljande frÄn kyrkan, utifrÄn tvÄ folkskollÀrartidningar. KÀllmaterialet utgörs av Sveriges allmÀnna folkskollÀrareförenings tidning Svensk lÀraretid-ning, samt Svenska folkskolans vÀnners tidning Folkskolans vÀn. Det tidningsmaterial som studerats Àr ÄrgÄng 1903 och 1909. För att besvara syftet har sekulariseringsbegreppet delats in i tvÄ avdelningar, dels med fokus pÄ debatten om folkskolans administrativa skiljande frÄn kyrkan, samt dels synen pÄ kristendomsundervisningens innehÄll och utformning. Resultatet visar att bÄda folkskollÀrartidningarna hÀvdade att lÀrarkÄren borde fÄ mer administrativt in-flytande över folkskolan, Àven om Svensk lÀraretidning Àr nÄgot mer aggressiv i sin kritik mot svenska kyrkans administrativa folkskoleauktoritet.

AnvÀndargrÀnssnitt för taltidningar.

Taltidningen Àr en inlÀst tidning som personer med svÄrigheter att lÀsa en vanlig tidning kan fÄ. Tidningen sÀnds förvrÀngd via radio sÄ att endast prenumeranter skall ha tillgÄng till den. FörvrÀngningen krÀver att prenumeranter har en sÀrskild typ av mottagare hemma. Mottagaren som anvÀnds idag spelar in tidningen pÄ ett kassettband som sedan kan lyssnas av pÄ vilken bandspelare som helst. Mottagarna Àr dock dyra att underhÄlla och det Àr svÄrt att fÄ tag pÄ nya.

Pro- och antinazism inom samma inriktning? - TvÄ gammalkyrkliga gruppers stÀllningstagande gentemot nationalsocialismen och judarna under perioden 1933-1945

I denna studie utreds hur Kyrkliga Folkpartiet och Kyrkliga Förbundet för Evangelisk Lutheransk Tro, via sina organ Göteborgs Stifts-Tidning och Kyrka och Folk sÄg pÄ nationalsocialismen och judarna under perioden 1933-45. Fem stycken specifika hÀndelser under perioden har valts ut och utgör de tidsperioder varifrÄn underlaget till studien hÀmtats. Studien börjar med att ge en bakgrundsbeskrivning och dÀrefter förflyttas fokus till vad de tvÄ grupperna förmedlade för stÄndpunkter. Studien visar pÄ en komplicerad bild dÀr Göteborgs Stifts-Tidning var klart positiva till nationalsocialismen pÄ det politiska planet, medan man var kritiskt till dess inblandning i den tyska kyrkostriden. DÀremot hade man inte samma instÀllning dÄ det gÀllde den norska kyrkostriden.

Sjukhusskandalen : En kvantitativ studie av innehÄllet i Sundsvalls Tidning och en kvalitativ studie av LÀnssjukhuset Sundsvall HÀrnösands kommunikation.

Syfte:Syftet med studien Àr att undersöka hur Sundsvalls Tidning framstÀllt LÀnssjukhuset Sundsvall HÀrnösand vid rapporteringen om nedskÀrningarna, samt hur denna framstÀllning pÄverkat organisationens kommunikatörers arbete. Teori:Teorier som anvÀnds i studien handlar om hur hÀndelser blir nyheter, nyhetsvÀrdering, media reputation samt mediernas gestaltningsmakt, med tyngdpunkt pÄ framing. Vi tar Àven upp teorier om internkommunikation under förÀndringar och nedskÀrningar samt kommunikatörens roll. Metod:Kvantitativ innehÄllsanalys och kvalitativa samtalsintervjuer. Material:Nyhetsartiklar som berör nedskÀrningarna vid LÀnssjukhuset Sundsvall HÀrnösand i Sundsvalls Tidning under tidsperioden 1-28 februari 2010 samt intervjuunderlag med kommunikatörer vid LÀnssjukhuset Sundsvall HÀrnösand.

Personlig elektonisk tidning i rundradiomiljö

Flera av Sveriges största kvÀlls- och dagstidningar Àr sedan ett par Är tillgÀngliga pÄ Internet. Ett alternativ till att distribuera dem via Internet Àr broadcasting. I det hÀr examensarbete har tyngdpunkten legat pÄ att utforma en personlig tidning anpassad för att distribueras via rundradionÀtet i stÀllet för via Internet. Jag har analyserat tre olika lösningar nÀmligen 1. En webbaserad och plattformsoberoende variant i XML + Java, 2.

Var finns kvinnorna?

I den hÀr uppsatsen gör Anton Andersson, Christoffer Urborn och Tommy Borg under sin andratermin pÄ Journalistprogrammet en kvantitativ analys av könsfördelningen i Sundsvalls Tidning ochDagbladet. I undersökningen analyserades bÄde text och bild i en veckas upplagor av bÄdatidningarna under vÄren 2014. Analysen omfattar endast tidningarnas egna material och inköptaartiklar. Material inskickat av lÀsare eller företagsannonser ingÄr inte i undersökningen.!Studien visar att tidningarnas namnomnÀmningar i text domineras av det manliga könet, endast varfjÀrde namn som fanns att lÀsa var ett kvinnligt. I bildsÀttningen var könsfördelningen mer jÀmn,men Àven dÀr Àr mÀnnen överrepresenterade.

Stora och mÀktiga sanningar : En studie av nÄgra populÀrvetenskapliga framstÀllningar av Charles Darwins idéer i Sverige 1859-1909

Uppsatsen undersöker nÄgra svenska populÀrvetenskapliga framstÀllningar av Darwins idéer under halvseklet efter publiceringen av On the origin of species. De publikationer som studeras mest ingÄende Àr Ny illustrerad tidning och Verdandis smÄskrifter. Med hjÀlp av Ludwik Flecks vetenskapssociologiska tankar, jÀmte ett antal andra perspektiv pÄ polulÀrvetenskapens form och funktion, resonerar jag om populariseringarnas folkbildande och stundtals politiska syften och sÀtt att presentera en omstridd teori som ovedersÀgligen sann. Uppsatsen innehÄller ocksÄ en översikt över populÀrvetenskapens historia i Europa och Sverige..

Mediebilden av LÀnsstyrelsen i VÀstra Götalands lÀn Ett offentligt varumÀrke i offentligheten

Titel: Mediebilden av LÀnsstyrelsen i VÀstra Götalands lÀn ? Ett offentligt varumÀrke ioffentlighetenFörfattare: Isabell Janzon, Carolina Josefsson och Maria SteenUppdragsgivare: LÀnsstyrelsen i VÀstra Götalands lÀnKurs: Examensarbete i medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionen förjournalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitetTermin: Höstterminen 2011Handledare: Gabriella SandstigSidantal: 46 sidor exklusive bilagorAntal ord: 18 188 ordSyfte: Att undersöka hur mediebilden av LÀnsstyrelsen i VÀstra Götalands lÀn har settut mellan mars och oktober 2011 i tryckt press i de dominerande tidningarna i lÀnet.Ett delsyfte har ocksÄ varit att undersöka i vilken utstrÀckning som deverksamhetsomrÄden organisationen skrivit om i sina pressmeddelanden stÀmmeröverens med hur stort utrymme olika verksamhetsomrÄden har getts i de tidningarsom undersöks.Metod och material: Kvantitativ innehÄllsanalys av 848 artiklar i tidningarnaBohuslÀningen, Skaraborgs Allehanda, Göteborgs-Posten, Mariestads-Tidningen,TTELA, AlingsÄs Tidning, BorÄs Tidning, Strömstads Tidning, GT och HallandsNyheterHuvudresultat: Huvudresultatet visar att det i liten utstrÀckning skrivs omLÀnsstyrelsen som organisation, utan att det frÀmst Àr LÀnsstyrelsensverksamhetsomrÄden det skrivs om, att publiciteten oftast Àr neutral och att detfrÀmst Àr de sakkunniga inom verksamhetsomrÄdena som citeras i artiklarna.Resultatet visar ocksÄ att de vanligaste storlekarna pÄ artiklarna LÀnsstyrelsenförekommer i Àr notiser, smÄ artiklar och mellanartiklar, samt att LÀnsstyrelsen oftastnÀmns endast i inlaga. Det mest omskrivna verksamhetsomrÄdet bÄde i tidningarnaoch i pressmeddelandena Àr djur och natur..

Metro - en tidning i demokratins tjÀnst?

I denna uppsats undersöker vi huruvida en av de mest lÀsta tidningarna i Sverige, Metro, pÄverkas av sitt avtal med SL och hur det tar sig uttryck i tidningens innehÄll. Att dagspress pÄverkas av andrahandsaktörer Àr ett stort demokratiskt problem, eftersom media har en central roll för agendasÀttningen i samhÀllet. Denna roll blir allt större nÀr Sverige strÀvar efter att öka de deltagar- och samtalsdemokratiska inslagen i samhÀllet.Empirin bestÄr av Metro och DN:s rapportering kring SL i mikrofilmsformat under tre perioder. Genom kvalitativ textanalys söker vi skillnader hur SL framstÀlls i respektive tidning.Vi anser att det finns element som tyder pÄ viss pÄverkan pÄ Metros framstÀllning av SL. Man finner bland annat positiva vinklingar av SL:s roll i olika processer..

Synd och syndare : En kritisk diskursanalys av HBTQ-personers representation i Kyrkans Tidning, Dagen och VĂ€rlden Idag

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka representationen av HBTQ-personer i kristna nyhetstidningar i Sverige. FrÄgestÀllningen innefattar hur dessa representeras, vilka som representerar dem och hur representationen förhÄller sig till Rainer Forsts toleranskriterier. Materialet bestÄr av opinionsmaterial frÄn Kyrkans Tidning, Dagen och VÀrlden Idag, och i analysen behandlas artiklar frÄn Är 2009 och 2014. För att undersöka representationen har jag har gjort en kritisk diskursanalys utifrÄn Fairclough. Jag har Àven lyft in teorier om stereotypisering av Stuart Hall och Richard Dyer, representation av HBTQ-personer av Shiri Eisner och könsnormer av Judith Butler.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->