Sök:

Sökresultat:

296 Uppsatser om Vćra minnen - Sida 1 av 20

Bortom minnena

Bortom minnena Àr ett arbete som undersöker grÀnsen mellan de egna och andra mÀnniskors minnen. Det stÀller frÄgor om fiktiva minnen, om det kan rymmas nÄgot slags sanning i en minnesbild som Àr konstruerad.Genom teckning och broderi tar jag mig an fotografier som representerar andra mÀnniskors minnen, hÀndelser som jag inte har upplevt. Jag försöker skapa en egen relation till dessa bilder och frigöra dem frÄn deras ursprungliga historia. Jag vill ta reda pÄ om jag kan anvÀnda andras minnen för att skapa egna..

Falska minnen frÄn orsaksslutledningar i vittnessituationer : Betydelsen av stereotyper om kriminalitet

Falska minnen kan uppstÄ frÄn orsaksslutledningar vilka intrÀffar nÀr vi tror att vÄra egna slutledningar om orsaken till en bevittnad hÀndelse (effekt) Àr ett Àkta minne. Stereotyper om grupper av mÀnniskor har visats pÄverka falska minnen i enlighet med den stereotypa uppfattningen. Denna undersökning studerar hur stereotypa uppfattningar pÄverkar falska minnen baserade pÄ orsaksslutledningar och Àkta minnen. Undersökningsdeltagare fick se en film dÀr en kvinna blev av med sin vÀska. I en grupp sÄg deltagarna en man som stal vÀskan medan andra deltagare inte sÄg stölden.

Ögonvittnens retrospektiva och prospektiva konfidensskattningar

MÀnniskors minnen Àr felbara och sÄledes Àr det inte alltid som ögonvittnens minnen stÀmmer överens med vad som faktiskt har hÀnt. Ett sÀtt att skilja mellan korrekta och felaktiga minnen Àr att be ögonvittnet skatta sin konfidens för minnenas korrekthet. Studien undersöker sambandet mellan retrospektiv respektive prospektiv konfidens och korrekthet. Ett experiment utfördes med 22 deltagare som först visades en film av ett brott och sedan intervjuades. Vid 3 tillfÀllen fick deltagarna skatta sin konfidens för sina minnen av brottet.

Neurokirurgiska patienters m¥nnen och upplevelserfrÄn intensivvÄrdstiden : en intervjustudie

          Bakgrund:Minnen frÄn intensivvÄrd Àr ett Àmne som Àr vÀl undersökt. Det Àr sedantidigarekÀnt attde minnen och upplevelser patienten har frÄn intensiwÄrdstiden kan ledatillppykologiskaproblem som pÄverkar patienten en lÄng tid efter utskrivning. I flera studieriÀmnethar neurokirurgiska patienter exkluderats. Syfte: Syftet med denna studie varattbeskrivaneurokirurgiska patienters minnen och upplevelser av intensiwÄrdstiden.Metod:Datainsamlingenskedde genom semistrukturerade intervjuer utifrÄn ICUMemory Tool.Totaltintervjuades fyra patienter. Materialet har dels sammanstÀllts kvantitativtdelsanalyseratsutifrÄn kvalitativ innehÄllsanalys.

Falska minnen i vittnessammanhang: Felaktiga slutsatser om orsaken dÄ mÀnniskor bevittnat effekten av ett brott

Falska minnen Àr antingen ett minne av en hÀndelse som aldrig intrÀffat eller att minnet inte överrensstÀmmer med den faktiska upplevelsen. Falska minnen hos vittnen kan resultera i konsekvenser för misstÀnkta oskyldiga gÀrningsmÀn. Syftet var att undersöka förekomsten av en viss typ av falska minnen, bakÄtriktade slutsatsfel, i orsaks- och effektsamband i vittnessammanhang. Totalt fick 61 deltagare se en stimulifilm som förekom i fyra versioner, varav tvÄ av versionerna visade en stöld. DÀrefter besvarade deltagarna ett minnestest bestÄende av fri Ätergivning, stödd Ätergivning, igenkÀnning samt skattning av mannens skuld och villighet att vittna.

Barns minnesÄtergivning - uppkomsten av falska minnen och suggestionspÄverkan utifrÄn positiv respektive negativ information

Falska minnen förklaras teoretiskt med bl.a. implicita associationer, och svÄrigheter att skilja mellan faktiska eller pÄstÄdda kÀllor. I denna studie undersöktes huruvida positivt respektive negativt innehÄll i en berÀttelse pÄverkar uppkomsten av falska minnen, enligt DRM-paradigmet. Deltagarna för studien (30 förskolebarn i Äldrarna 3-6 Är) delades in i tvÄ grupper dÀr ena gruppen hörde en positiv version av berÀttelsen, och andra gruppen en negativ version. Deltagarna genomgick sedan tre minnestest med cirka en veckas mellanrum, dÀr de svarade pÄ allmÀnna frÄgor om berÀttelsen, genomgick igenkÀnningstest med bilder, samt svarade pÄ tvÄ suggestiva frÄgor.

Det som inte behövs? : Arkitektoniska strukturer i landskap sprungna ur minnen

Projektet undersöker landskapet och identifierar olika platser. Knutna till dessa platser Àr personliga minnen. Hur kan man som arkitekt förstÀrka sÄvÀl minnet av platsen men Àven platsen med hjÀlp av arkitektur. Kan dessa arkitektoniska objekt verka som lokala sÄvÀl som regionala generatore? Projektet undersöker ocksÄ vidare om objekten skall ge betraktaren bÄde ett fysikt och psykiskt minne att ta med sig dÀrifrÄn, eller hurvida upplevelsen skall vara isolerad till platsen..

SjÀlvbiografisk minnesspecificitet i ett kulturellt perspektiv

Tidigare forskning har visat att det finns kulturskillnader i det sjÀlvbiografiska minnets uppbyggnad och att byte av socio-kulturell kontext kan pÄverka det sjÀlvbiografiska minnet. SjÀlvbiografisk minnesspecificitet har dock inte tidigare studerats i ett kulturellt perspektiv. I denna studie jÀmfördes sjÀlvbiografisk minnesspecificitet hos 19 iranier som migrerat till Sverige och 19 iranier i Iran. En variant av Autobiographical Memory Test anvÀndes, dÀr hÀlften av ledorden var relaterade till iransk kultur och hÀlften var mer allmÀnna. HÀlften av orden i vardera kategorin var positiva och hÀlften negativa.

SpÄr frÄn det förflutna : minnen som skapare av mening i tid och rum

I detta examensarbete undersöker jag minnen som spÄr och representationer av det förflutna utifrÄn frÄgestÀllningarna: Hur och varför representeras, problematiseras och granskas minnen av samtida konstnÀrer? Hur kommuniceras detta till en större allmÀnhet? Hur förhÄller sig minnet till rum, tid, identitet och meningsskapande?I uppsatsen analyserar jag tre samtida konstverk, som pÄ olika sÀtt problematiserar och granskar minnesberÀttelser. Analysen görs i dialog med begrepp och teorier frÄn Paul Ricoeurs tankar om mÀnniskans identitet som en berÀttande varelse, vidare Annette Kuhns kritiska minnesarbete och slutligen med kognitiv teori kopplad till förmÄgan att minnas och glömma. Representation ses ur ett konstruktionistiskt perspektiv och utifrÄn semiotikens tredelning av olika teckenkategorier, det vill sÀga ett minne kan representeras som ett spÄr, en symbol eller genom ikonisk likhet. Mitt didaktiska syfte Àr att skapa ett underlag till bildundervisning i skolan om hur minnen representeras med konstens metoder.

Vad minns elever och varför? : Upplevelsens betydelse för minnet - analys av ett besök pÄ Sörmlands museum ur ett utomhuspedagogiskt perspektiv.

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilken betydelse upplevelsen har för minnet. Studien behandlar tre problemformuleringar: (1) Vad minns eleverna nÄgra mÄnader efter sitt besök pÄ Sörmlands museum? (2) Varför minns eleverna just de sakerna? HÀr studeras de tvÄ aspekterna: Av vilka anledningar anser eleverna sjÀlva att de har dessa minnen? Vad sÀger utomhuspedagogisk forskning om upplevelsernas betydelse för lÀrandet? (3) Hur vÀl stÀmmer elevernas minnen överens med de syften som Sörmlands museums har med sin verksamhet?Studien baseras pÄ en enkÀtundersökning dÀr sammanlagt 205 elever i Ärskurs 4 och 5 har deltagit i ett studiebesök pÄ Sörmlands museum under vÄren 2004. Efter fyra till Ätta mÄnader ombeds eleverna utveckla tvÄ frÄgestÀllningar / pÄstÄenden: (1) Detta minns jag? (2) Jag minns det för att?Resultatet visar att eleverna har rika minnen frÄn besöket samt att de allra flesta eleverna upplevde besöket som positivt.

Patienters minnen frÄn intensivvÄrden

Bakgrund: PÄ en intensivvÄrdsavdelning bedrivs avancerad sjukvÄrd dÀr patienten blir övervakad kontinuerligt. En intensivvÄrdsavdelning skiljer sig frÄn en vÄrdavdelning genom att det till exempel Àr högre personaltÀthet. Patienterna kan bli sederade och graden av sedering pÄverkar minnet. Att vÄrdas pÄ en intensivvÄrdsavdelning kan vara pÄfrestande för patienten, vilket gör att det kan vara svÄrt att minnas och att patienten kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom. Metod: Detta Àr en allmÀn litteraturstudie.

PATIENTDAGBOK. GÖR DEN NÅGON SKILLNAD? En litteraturstudie om intensivvĂ„rdspatientens upplevelser

Patientens upplevelse av intensivvÄrd (IVA) Àr starkt prÀglad av kaotiska och fragmentariska minnen. Dessa minnen har stor betydelse senare i livet och kan dÄ yttra sig som sömnstörningar, mardrömmar, delirium och posttraumatisk stress syndrom. Detta kan bidra till att en försÀmrad livskvalitet upplevs. Kunskapen om patienternas upplevelse av intensivvÄrd har ökat och pÄvisar att det finns ett stort behov att hjÀlpa patienterna genom denna process.Syftet med denna studie Àr att belysa dagbokens betydelse för patientens bearbetning av minnen frÄn intensivvÄrden. Metoden som Àr vald Àr en kvalitativ litteraturstudie.

UndantagsbestÀmmelsen i praktiken : en omöjlig möjlighet?

Falska minnen Àr antingen ett minne av en hÀndelse som aldrig intrÀffat eller att minnet inte överrensstÀmmer med den faktiska upplevelsen. Falska minnen hos vittnen kan resultera i konsekvenser för misstÀnkta oskyldiga gÀrningsmÀn. Syftet var att undersöka förekomsten av en viss typ av falska minnen, bakÄtriktade slutsatsfel, i orsaks- och effektsamband i vittnessammanhang. Totalt fick 61 deltagare se en stimulifilm som förekom i fyra versioner, varav tvÄ av versionerna visade en stöld. DÀrefter besvarade deltagarna ett minnestest bestÄende av fri Ätergivning, stödd Ätergivning, igenkÀnning samt skattning av mannens skuld och villighet att vittna.

Skolan under tre generationer : NÄgra elever minns och berÀttar

 Alla som vuxit upp i Sverige har gÄtt i den svenska skolan. Alla som gÄtt i den har ocksÄ minnen frÄn den. Genom mÀnniskors minnen beroende pÄ nÀr de gick i skolan kan man ge en bild över hur skolan förÀndrats i elevers ögon. Det svenska sprÄket lÀrs ut i skriftform men hur har man anvÀnt sig av det verbala verktyg sprÄket faktiskt Àr. Eleverna som intervjuats har gÄtt i skolan under 40-60 och 90 talet. Elever minns mycket frÄn sin skoltid.

Resan till naturen och förlorade minnen : En analys av Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Filmen Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010) presenterar ett antal scener som Àr till synes orelaterade till filmens övergripande handling. Filmens titel antyder att dessa scener möjligen kan vara minnen ur titelkaraktÀrens tidigare liv, emellertid finns det ytters lite underlag för en sÄdan tolkning i sjÀlva filmen. Syftet blir dÀrmed att nÀrmare undersöka dessa scener, att söka tematiska kopplingar mellan dessa scener och filmen som helhet, samt att försöka komma fram till hur dessa scener kan ses arbeta med minnen.Laura U. Marks bok, The Skin of the Film (2000), har valts som underlag för den följande analysen i förhoppning att de tankar som lÀggs fram dÀr skall kunna nyttjas för att tolka och diskutera de nÀmnda scenerna i filmen. I arbetet nyttjas dÀrtill den metod som föresprÄkas av det hermeneutiska vetenskapsidealet för att erhÄlla kunskap.Arbetet visar pÄ att filmen inte nödvÀndigtvis söker att gestalta minnen utan kan ses locka ÄskÄdaren till att minnas genom att presentera bilder som bÀst förstÄs genom kroppslig inlevelse i bilden, kort sagt; filmen söker att aktivera ÄskÄdarens minne genom bilder med haptiska kvaliteter.

1 NĂ€sta sida ->