
Sökresultat:
6187 Uppsatser om Upplevelse - Sida 39 av 413
Turism och Shopping : En studie i hur branscherna kopplas samman i dagens postmoderna samhälle
Syftet med denna uppsats är att genom metodologisk triangulering ur ett kundperspektiv undersöka de grundläggande faktorerna till varför turism- och shoppingindustrin kan kopplas samman och skapa shoppingturism. En etnografisk studie utfördes genom en triangulering av kvantitativa och kvalitativa metoder för att belysa ämnet shoppingturism från konsumentens synvinkel. Den primära metoden utgjordes av två kvantitativa enkäter med shoppingturister samt observationer. För att få ett ytterligare djup gjordes kvalitativa intervjuer med branschfolk och Gekås besökare.Postmodernismen och dess innebörd har lett till att shopping och turism kan ses som en enhetlig näring. Tre begrepp binder dem samman: Upplevelse, hedonism och utilitarism.
Ambulanssjuksköterskors upplevelse av hur de själva samt omvårdnaden påverkas av hotfulla och våldsamma situationer
Ambulanssjuksköterskor kommer dagligen i kontakt med patienter och deras närstående. Det är viktigt att en god relation etableras mellan ambulanssjuksköterska, patient och dennes närstående för att bästa möjliga vård ska kunna ges. Det är dock inte ovanligt att ambulanssjuksköterskor utsätts för våld och hot om våld. Den vanligaste typen av våld som upplevs innefattar verbala hot men även fysiskt våld är vanligt förekommande inom ambulanssjukvården och dessa situationer påverkar sjuksköterskor inom ambulansyrket negativt. Syftet med denna studie var att beskriva hur ambulanssjuksköterskor upplever att de själva samt omvårdnaden påverkas av hotfulla och våldsamma situationer.
Patientens upplevelse av triage och vård på akutmottagning
Bakgrund: Akutsjukvård sker i första hand via en akutmottagning. Vid ett akut omhändertagande på en akutmottagning är det ytterst viktigt att patienten får den vård som krävs så fort som möjligt, därför används triagering så att den som är i mest behov skall gå först, oavsett belastning. Syfte: Syftet med denna litteratur studie var att belysa patientens Upplevelse av att bli omhändertagen och triagerad av sjuksköterskan på akutmottagningen. Metod: Litteraturstudien har genomförts genom att granska och klassificera 14 artiklar som både är kvantitativa och kvalitativa. Resultat: Patienter som inte har livshotande symtom får ofta vänta länge på vård.
Multiresistenta staphylococcus aureus : sjuksköterskans roll och patientens upplevelse
Bakgrund: MRSA sprids särskilt lätt i sjukhusmiljöer. Infektioner orsakade av dessa bakterier är ett välkänt internationellt problem och sjukdomsfall med MRSA klassas från 2004 som allmänfarliga sjukdomar. Sjuksköterskan bär ansvaret för omvårdnaden kring patienten vilket inkluderar att förhindra smittspridning. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att belysa sjuksköterskans roll i att förhindra smittspridning av sjukhusrelaterade MRSA samt patients Upplevelse av smittorisk av isolering. Metod: Denna litteraturstudie baserades på 15 vetenskapliga orginal artiklar.
Kvinnans upplevelse av den förändrade kroppen efter genomgången bröstcancerbehandling
Bröstcancer utgör en tredjedel av all cancer som drabbar kvinnor. Att drabbas av bröstcancer och genomgå bröstcancerbehandling innebär en stor fysisk och psykisk påfrestning för kvinnan. Att som kvinna mista ett bröst innebär en stor förlust och hela hennes identitet hotas. Syftet med studien var att beskriva kvinnans Upplevelse av den förändrade kroppen efter genomgången bröstcancerbehandling. En kvalitativ metod användes och data hämtades från sex självbiografier skrivna av kvinnor som själva genomgått bröstcancerbehandling.
När livsrummen begränsas ? vuxna patienters upplevelser av hemodialysbehandling : En litteraturstudie
Bakgrund:Tidigare forskning visade att anhöriga till personer som undergår hemodialysbehandling går igenom en svår tid. Syfte:Syftet var att beskriva vuxna patienters Upplevelser i samband med hemodialysbehndling Metod:En systematisk litteraturstudie genomfördes på tio kvalitativa studier. Dessa analyserades enligt Evans (2002) beskrivande modell. Resultat:Analysen av materialet resulterade i att fem teman med tolv tillhörande subteman, där patienternas Upplevelser i samband med hemodilalysbehandlingen framkom. Slutsats:Resultatet beskriver patienternas Upplevelser och problem på olika sätt.
Trädgård och rumsliga upplevelser
Arbetet behandlar rumslighet i trädgården och utgår ifrån Norberg-Schulz (2003) essä om fenomenet plats. Essän beskriver arkitekturens fenomenologi, och studien visar att synsättet ofta avspeglas i trädgårdslitteraturen. Fenomenologin menar att vi inte kan fånga en beskrivning av det verkliga fenomenet utan bara människans Upplevelse av fenomenet. Det är så vi också gärna beskriver trädgård, genom att dela med oss av vår Upplevelse av trädgården. Platsens struktur delas upp i rum, som är den tredimensionella organisationen av platsens element och karaktär, som är den allmänna atmosfären hos platsen.
Tillfrisknande narkotikamissbrukares upplevelse av en anställning
Narkotikamissbruk är ett stort problem i Sverige, både för samhället men också för narkotikamissbrukaren själv. Att leva ett drogfritt liv efter ett långt narkotikamissbruk är en svår process och många får ihållande återfall. Syftet med den här undersökningen var att ta reda på tillfrisknande narkotikamissbrukares Upplevelse av en anställning som drogfri. Sex semistrukturerade intervjuer utfördes och ett hermeneutiskt tillvägagångssätt användes i tolkningen av det insamlade materialet. Analysen resulterade i att fem teman uppstod, vägen in i yrkeslivet, utanförskap gällande de nya normerna, öppenhet ifråga om sin bakgrund, gemenskap med kollegor och förändrad identitet.
Svenska kvinnors upplevelse av att leva med ALS : En studie baserad på självbiografier
Bakgrund: ALS är en obotlig sjukdom som drabbar de neuron som styr muskulaturen i kroppen. Sjukdomens förlopp är progressivt och den genomsnittliga överlevnadstiden är 18 månader. Det finns för närvarande inget botemedel mot ALS. Att leva med sjukdomen ALS innebär att en mängd känslor väcks. Känsla av oro inför hur livet skall sluta är vanligt även ångest och frustration gentemot livssituationen.Syfte: Syftet med studien var att undersöka svenska kvinnors Upplevelse av att leva med ALS.Metod: En litteraturstudie med en kvalitativ ansats, baserad på självbiografier.
Ungdomsarbetslöshet: en studie av ungdomarnas upplevelser av sin situation som arbetslös
Syftet med denna studie har varit att belysa arbetslösa ungdomars Upplevelse av sin situation som arbetslös och deras Upplevelse och uppfattning av Jobbgarantin för ungdomar. Studien är en kvalitativ undersökning där jag intervjuat fyra ungdomar i ålder 20-24 år, anmälda som arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Haparanda. Ungdomarna intervjuades utifrån en halvstrukturerad intervjuguide med öppna frågor. Intervjuerna har jag tolkat med hjälp av teorin känsla av sammanhang, KASAM och utifrån de tre begreppen: begriplighet, hanterbarhet, meningsfullhet. Resultatet visar på att ungdomarna upplever sin situation som frustrerande och de beskriver en ökad passivitet ju längre tid i arbetslöshet, vilket påverkar deras känsla av sammanhang.
Vardagen efter påbörjad behandling vid prostatacancer - Mäns upplevelser - En litteraturstudie
Bakgrund: Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom, ungefär sju
tusen män behandlas varje år inom slutenvården. Ett dåligt bemötande från
sjukvården kan påverka behandlingsresultatet. Varje man måste bemötas efter sin
Upplevelse, därför är det viktigt att vara lyhörd för mannens Upplevelse av sin
vardag. Olika behandlingsalternativ kan ge olika biverkningar, vilket kan leda
till konsekvenser i mannens dagliga liv. Syfte: Syftet med studien var att
belysa mäns Upplevelser av vardagen efter påbörjad behandling vid
prostatacancer.
Att leva med typ 2 diabetes - Diabetikerns upplevelse vid förändringar av matvanor
Diabetes är en kronisk och obotlig sjukdom och antalet diabetiker fortsätter
att öka ständigt Agardh et al. (2000). Risken för att utveckla diabetes typ 2
är: stigande ålder, låg fysiskt aktivitet, fetma, högt kaloriintag och rökning.
Brister i egenvård kan medföra allvarliga komplikationer för patienten och höga
kostnader för sjukvården. Kylberg och Lidell (2002) fastställer vilka
komplikationer som kan uppstå som resultat av en äventyrad egenvård är
kärlförändringar i de stora och små blodkärl, amputation och hjärtinfarkt.
Upplevelsen av livskvalitet hos äldre i särskilt boende - En litteraturstudie
Livskvalitet är ett ord som används i flera olika sammanhang och än finns ingen
övergripande definition av begreppet. Vad livskvalitet är för äldre råder det
också delade meningar och få studier har undersökt äldres Upplevelse av sin
livskvalitet. I Sveriges bor cirka 16% av de över 80 år i särskilt boende och
många åtgärder görs för att förbättra deras livskvalitet. Arbetets syfte var
att undersöka och sammanställa befintlig kunskap om Upplevelsen av livskvalitet
hos äldre i Nordiska särskilda boende och metoden som användes var en
systematisk litteratur-studie av kvalitativa artiklar. Åtta artiklar
inkluderades och resultatet tolkades att kunna beskrivas utifrån fem
kategorier: Trygghet kontra otrygghet, oberoende kontra beroende, respekt
kontra brist på respekt, inre miljö kontra yttre miljö och gemenskap kontra
ensamhet.
Patienters upplevelse av smärtlindring och livskvalitet efter botoxbehandling i smärtlindrande syfte : En intervjustudie
Syftet med studien var att undersöka patienters Upplevelse av smärtlindring och livskvalitet efter botoxbehandling i smärtlindrande syfte samt patienternas inställning till Botox.Metod: En kvalitativ intervjustudie med en deskriptiv och explorativ design. Urvalet bestod av sju patienter, sex kvinnor och en man, vilka behandlas men botoxbehandling vid Smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.Resultat: Materialet analyserades enligt syftet under tre kategorier: smärtlindring, oro/nedstämdhet samt inställning till Botox. Samtliga informanter har fått en minskad smärta till följd av botoxbehandlingen och upplever att livskvaliteten förbättrats. Trots biverkningar känner sig patienterna nöjda med behandlingen så länge fördelarna är fler än nackdelarna. Ingen av informanterna förutom en kände någon oro/nedstämdhet.
Att leva med KOL : -en litteraturstudie
Bakgrund: Det finns en tid av väntan före döden. För att kunna vänta på döden krävs det från individen en acceptans och medvetenhet kring att man ska dö.Syfte: Syftet med studien var att belysa patienters Upplevelse av väntan när de befinner sig i ett palliativt skede.Metod: En kvalitativ litteraturstudie av tre biografier, Den utmätta tiden, Tisdagarna med Morrie och Ro utan åror. En teoristyrd analys utifrån de sex S:n, samt en systematisk textkondensering användes.Resultat: I analysen framkom två teman: Viktiga inslag i väntan på döden och Reflektioner kring liv och död. Det framkom att väntan är en process med fyra stadier: Acceptans, Väntan på sjukdomens väg, Förberedande inför döden och När bara väntan finns kvar. De två teman finns genomgående i de tre första stadierna.Diskussion: I diskussionen speglas resultatet mot bakgrunden och egna reflektioner påtalas.