Sök:

Sökresultat:

4427 Uppsatser om Unga sexuella förövare - Sida 36 av 296

?En riktig man Àr en hÄrig, bastant skogshuggare med muskler? : - En studie dÀr unga mÀn talar om den manliga kroppen

Kvinnors förestÀllningar om den egna kroppen Àr ett vÀlstuderat omrÄde medan motsvaradestudier om manliga uppfattningar Àr mindre vanliga. UtifrÄn denna iakttagelse vÀcktes intressetför studien. Syfte: Syftet med denna studie Àr att utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv belysa hurunga mÀn talar om den manliga kroppen samt uppmÀrksamma normer, vad som underdiskussionerna framstÄr som sanningar i de unga mÀnnens verklighet. Teoretisk referensram: Studien har sin teoretiska utgÄngspunkt i sociokulturellt perspektiv. Det vill sÀga att individerformas och fÄr kunskap utifrÄn den kultur de befinner sig i.

Metoder vid behandling av vuxna tandvÄrdsrÀdda patienter : En litteraturstudie

Varje Är drabbas mÄnga unga vuxna av en cancersjukdom. Den stora incidensen av cancersjukdomar i vÄrt samhÀlle medför att möten med patienter med cancer sker i hela hÀlso- och sjukvÄrdsorganisationen. Med tanke pÄ de starka kÀnslomÀssiga reaktioner som följer av en cancerdiagnos och hur ungas livssituation pÄverkas, ligger det hos sjuksköterskor en utmaning i att kunna ge emotionellt stöd som leder till att patienten kan uppleva större hanterbarhet.  Syftet med litteraturstudien var att belysa hur unga vuxna hanterar tankar och kÀnslor vid en cancersjukdom och hur sjuksköterskan kan ge emotionellt stöd relaterat till att bÀttre kunna hantera krissituationen. Studien genomfördes som en litteraturstudie och baserades pÄ 29 vetenskapliga artiklar. Resultatet visade pÄ tankar och kÀnslor relaterat till cancerdiagnosen, olika strategier för att hantera diagnosen, samt hur erhÄllet stöd frÄn sjuksköterskan kan leda till bÀttre hanterbarhet.

HÄllbar stadsutveckling för delaktighet och invÄnardialog En studie av unga kvinnors kommunikationsvanor och intresse för medborgardialog i en mÄngkulturell storstadsdel

Titel HÄllbar stadsutveckling för delaktighet och invÄnardialog - En studie av unga kvinnorskommunikationsvanor och intresse för medborgardialog i en mÄngkulturell stadsdelFörfattare Matilda Reiderstedt och Marina MilojkovicKurs Examensarbete i Medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionenför journalistik, medier och kommunikation vid Göteborg universitetTermin Höstterminen 2011Uppdragsgivare Utveckling Nordost (Göteborgs stad i samarbete med Europeiska regionalautvecklingsfonden)Handledare Malin SveningssonSidantal 38 sidor exklusive bilagaSyfte Syftet med vÄr studie Àr att undersöka kommunikationsvanor och informationsbehov hos mÄlgruppen unga kvinnor boende i Göteborgs nordöstra stadsdelar. Syftet Àr ocksÄ att undersöka de unga kvinnornas intresse för medborgardialog och delaktighet inom ramen för stadsutvecklingsprojekt.Metod Kvalitativa intervjuer.Material 10 intervjuer med unga kvinnor boende i Bergsjön (1), Angered (2), Hammarkullen (1), HjÀllbo (3), StorÄs (1), Rannebergen (1) och GÄrdsten (1)Huvudresultat VÄrt resultat visar att Utveckling Nordost inte lyckats förankra sitt mÄl och syfte hos intervjupersonerna, vilket verkar bero pÄ brister i informationsspridnings-processen. Resultatet visar att de unga kvinnorna i stor utstrÀckning anvÀnder sig av mun-till-mun-metoden gÀllande informationsspridningoch att utlÀndska medier dominerar över svenska i hemmet. TidningslÀsandet Àr hyfsat omfattande, men fÄ prenumererar pÄ nÄgon av de stora svenska dagstidningarna.Vidare kan vi konstatera att det rÄder en positiv attityd till ett stadsutvecklingsprojekt, men att förtroendet för att nÄgra större förÀndringar kommer att bli mÀrkbara Àr svagt.VÄrt resultat visar ocksÄ att det finns ett intresse för medborgardialog och en önskan att kunna kommunicera kring frÄgor som rör stadsdelarnas utveckling med projektanstÀllda och förtroendevalda..

Unga vuxna - och deras tankar om framtiden, Young adults - and their thoughts considering the future

Syftet med denna C-uppsats var att ta reda pÄ hur högskolestuderande upplever sin situation och vilka tankar de har om frÄgor som rör framtiden. För att ta reda pÄ detta genomförde vi en enkÀtundersökning pÄ K3, Konst, kultur och kommunikation, Malmö högskola under vÄren 2006. Vi valde ut en specifik Äldersgrupp, mellan 19 och 29 Är, som representerar vÄr mÄlgrupp unga vuxna, som lÀser pÄ högskola. De frÄgor vi ville ha svar pÄ var: Hur ser unga vuxna, som studerar pÄ högskola, pÄ sin framtid? Hur upplever de sitt hÀlsotillstÄnd? Vilka tankar har de nÀr det gÀller utbildning och arbete? Vilken instÀllning har de till familjebildning och relationer? Vi utformade en enkÀt som frÀmst bestod av frÄgor som gav svar pÄ ovanstÄende, samt gav oss en bra bild över respondenternas bakgrund.

Kunskap ? en viktig del i ett sammanhang

Falkenbergs kommun har en lÄg utbildningsnivÄ bland invÄnarna vilket har lett till att kommunpolitikerna beslutat för att ta hjÀlp av Högskolan i Halmstad för att hitta strategier i syfte att höja utbildningsnivÄn bland invÄnarna. UtbildningsnivÄn bland invÄnarna i Falkenberg Àr tio procentenheter lÀgre Àn i riket i övrigt och nÀr samhÀllet möts av lÄgkonjunktur kan detta leda till att kommunens attraktionskraft och utvecklingspotential minskar. Studiens syfte Àr att ta del av vad sex unga vuxna som förvÀrvsarbetar har för tankar om högre utbildning och arbete samt hur de bedömer vÀrdet av eftergymnasiala utbildningar. Vilka faktorer pÄverkar de unga vuxnas val av att vidareutbilda sig eller stanna kvar i arbete? Studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer och resultatet har analyserats ur Phil Hodkinson och Andrew C.

Det finns ingen mall : En kvalitativ studie av socialsekreterarens övervÀganden vid placering av barn och unga i samhÀllsvÄrd

Syftet med denna kvalitativa intervjustudie var att fÄ förstÄelse för hur socialsekreterarnas handlingsutrymme och kunskap anvÀnds vid placeringsövervÀganden av barn och unga i samhÀllsvÄrd. Med hjÀlp av vÄra frÄgestÀllningar ville vi fÄ svar pÄ, dels hur socialsekreterarna beskriver sitt handlingsutrymme vid placeringsövervÀganden, dels hur socialsekreterarna förhÄller sig till kunskap vid dessa bedömningar. Studiens intervjupersoner var socialsekreterare som har arbetat eller arbetar med att placera barn och unga. UtifrÄn det vÄra intervjupersoner har berÀttat Àr vÄr slutsats att socialsekreterarnas bedömningar pÄverkas av flera faktorer. Dessa faktorer var bland annat resursbrist, lagstiftning samt vÀgledning av arbetsledning.

Barnafödandets inverkan pÄ sexlivet

Bakgrund: Att bli förÀlder inebÀr stora förÀndringar. Den sexuella relationen hos blivande och nyblivna förÀldrar Àr av medicinsk och psykologisk betydelse. Sexualiteten Àr en psykologisk resursfaktor som kan höja parets och individens livskvalitet. Syfte: med litteraturstudien var att belysa barnafödandets inverkan pÄ sexlivet och barnmorskans stödjande roll. Metod: Den valda metoden var en litteraturstudie och baserades pÄ tio vetenskapliga artiklar publicerade pÄ engelska eller svenska mellan 1990 och 2006.

Gynekologisk cancer och sexuell dysfunktion - En litteraturstudie om kvinnors erfarenheter och sjuksköterskans stödjande roll

Bakgrund: Behandling av gynekologisk cancer kan medföra kvarstÄende sexuell dysfunktion som pÄverkar patienters upplevda hÀlsa. Syfte: Att beskriva kvinnors erfarenheter av sexuell dysfunktion och upplevelser av sjuksköterskans roll efter gynekologisk cancer. Metod: En litteraturstudie baserad pÄ 12 vetenskapliga artik-lar frÄn studier med kvalitativ eller kvantitativ design. Resultat: Den sexuella funktionen pÄverkas av förÀndrad sjÀlvbild, smÀrtpÄverkan, oro och rÀdsla inför sexuell aktivitet, anatomiska förÀndringar och minskad libido. Anpassningen till den nya situationen pÄverkas av en eventuell partners reaktioner och delaktighet.

"Unga mÀn som bryter mönstret" : "Young Men who Break the Standard"

Studien handlar om projektet Sharafs hjÀltar, som syftar till att förÀndra ? attityderna hos unga mÀn med rötter i hederskulturen. En kvalitativ metod har anvÀnts, dÀr fyra intervjuer av mÀn som arbetar inom organisationen genomförts. Syftet med studien Àr att fÄ ökad förstÄelse för hur arbetet mot hedersrelaterat vÄld kan se ut. Fokus ligger pÄ mÀnnens egen syn och egna erfarenheter av hederskulturen, samt deras arbete inom Sharafs hjÀltar.

Vad hjÀlper och vad vÀlter i terapi med unga vuxna? : - En kvalitativ studie av unga vuxnas erfarenheter av psykoterapi.

Syftet med denna examensuppsats var att undersöka vad unga vuxna sjÀlva upplevde hjÀlpte dem i deras psykoterapier, och vad de tyckte var negativt i dessa. Undersökningen gÀllde Àven hur de sÄg pÄ betydelsen av psykologens Älder och kön. Analysmetoden var grundad teori. Med hjÀlp av en halvstrukturerad kvalitativ intervju intervjuades sex före detta klienter med en medianÄlder pÄ 21 Är. Resultatet utmynnade i sex kategorier med tillhörande underteman, nÀmligen Vad klienten ser av sig sjÀlv: Att vara ung och ovan i terapisituationen.

Kvinnors upplevelser efter att ha genomgÄtt en mastektomi till följd av bröstcancer

Bröstcancer Àr den vanligaste cancersjukdomenhos kvinnor i Sverige. Den viktigaste behandlingsmetoden Àr kirurgi dÀr mastektomiÀr en metod. Bröstet Àr en del av den kvinnliga identiteten och dÀrför kanförlusten av ett bröst pÄverka kroppsbilden. Syftet med studien varatt beskriva kvinnors upplevelser efter en mastektomi till följd avbröstcancer. Metod som anvÀnts var en allmÀn litteraturstudie med en systematisksökning och beskrivande design.

Sexualitet inom ramarna ? om sexuell identitet och kategorisering av sexuell identitet

Vi har valt att anvÀnda oss av textmaterial frÄn ett diskussionsforum pÄ internetsajten Ungdomar.se. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur anvÀndare av detta forum talar om sexuell identitet och kategorisering av sexuell identitet, i de texter vi studerar.De frÄgestÀllningar vi utgÄtt ifrÄn Àr: ? Hur talar man om sexuell identitet?? Hur talar man om att kategorisera eller definiera sin sexuella identitet?? Hur talar man om negativa och positiva aspekter av att forumets diskussionstrÄdar kategoriseras pÄ ett visst sÀtt?Vi har anvÀnt oss av diskursanalys som metod och undersökt olika mönster och diskurser i den text vi valt att studera. Vi har anvÀnt oss av tre diskussionstrÄdar frÄn ett diskussionsforum vilka vi, utifrÄn teori och tidigare forskning, analyserat under olika teman. NÄgra av de teorier och begrepp vi anvÀnt oss av Àr socialkonstruktionism, heteronormativitet och sociala kategorier.VÄrt resultat visar att det i textmaterialet finns olika sÀtt att tala om sexuell identitet och kategorisering av sexuell identitet, samt hur forumet Àr kategoriserat.

Unga vuxna med autismspektrumtillstÄnd och deras upplevelser av anstÀllningsbarhet

Att vara anstÀllningsbar innebÀr att ha den kompetens och andra attribut som krÀvs för att kunna skaffa sig ett arbete. Den sjÀlvupplevda anstÀllningsbarheten varierar beroende pÄ en mÀngd olika faktorer. Vissa individer har svÄrare för att etablera sig pÄ arbetsmarknaden, till exempel unga och personer med funktionsnedsÀttning. Syftet med denna studie var att undersöka hur unga vuxna med autismspektrumtillstÄnd upplever sin anstÀllningsbarhet samt vilken betydelse det tillskrivs dem i arbetsliv och privatliv. Data samlades in genom semi-strukturerade intervjuer och analyserades tematiskt.

Unga vuxnas resa genom cancer : En kvalitativ innehÄllsanalys av bloggar

Bakgrund: Cancer Àr idag en av de vanligaste sjukdomarna i svenska samhÀllet och klassas som en folksjukdom. Cirka 800 unga vuxna i Sverige drabbas varje Är, skelettumörer, maligna lymfom och leukemi Àr de allra vanligaste cancerformerna hos ungdomar idag. För mÄnga unga vuxna med cancer Àr det till hjÀlp att fÄ dela med sig sina upplevelser via bloggar för att lÀttare kunna hantera sin sjukdom. Att ta del av sjukdomsbloggar kan Àven hjÀlpa vÄrden gÀllande förstÄelse och bemötande av unga vuxna med cancer. Syfte: Att utifrÄn bloggar beskriva individers upplevelse av att ha cancer som ung vuxen, samt att beskriva vilken betydelse bloggen har för individerna.

Att alliera sig med ungdomar i psykoterapeutisk behandling

Motivation till terapeutisk behandling ökar förutsÀttningarna fören god terapeutisk allians. Vid terapeutisk behandling med ungaklienter finns risken att motivationen Àr lÄg. En anledning Àr attdet i mÄnga fall Àr nÄgon annan Àn den unga klienten sjÀlv somkontaktar terapeuten. En kvalitativ studie med intervjuer utfördesför att undersöka hur terapeuter motiverar unga klienter tillterapeutisk behandling samt hur de upplever en terapeutisk alliansmed en ung klient. I undersökningen deltog 10  kvinnor och 2 mÀn.Resultatet visar att den unga klientens eget initiativ tillterapeutisk behandling, förÀldrarnas stöd, terapeutens egenskaper,klientens egenskaper samt klientens och terapeutens gemensamma mÄlÀr betydelsefulla faktorer för motivationsarbete.

<- FöregÄende sida 36 NÀsta sida ->