Sökresultat:
3764 Uppsatser om Unga sexualförövare - Sida 18 av 251
Arbetspraktikens betydelse
Denna studie syftar till att undersöka unga vuxnas syn pÄ arbetslöshet, arbetspraktik och
hur detta pÄverkar deras anstÀllningsbarhet. Det Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ
Ätta könsneutrala intervjuer med unga vuxna som erfarit arbetslöshet och deltagit i
arbetspraktik. Resultat och analys visar att trots de sociala strukturerna med en hög
ungdomsarbetslöshet hÄller deltagarna sig sjÀlva som frÀmst ansvariga för
arbetslösheten. Synen pÄ arbetspraktik Àr generellt sett god, men det framhÄlls att
arbetspraktiken Àr i behov av förbÀttringar. AnstÀllningsbarhet likstÀlls med att hÄlla sig
attraktiv pÄ arbetsmarknaden och att sjÀlva ansvara för framgÄng och motgÄng, vilket
kan hÀrledas till individualiseringsteorin.
Föreningen Svenska KonstnÀrinnor och de svenska Matisseeleverna : En historiografisk och genusteoretisk studie av ett föregivet orsakssamband i konsthistorien
Jag har studerat grunden till Föreningen Svenska KonstnÀrinnors bildande för att undersöka ifall antagandet att föreningen instiftades som en reaktion mot den manliga konstnÀrsgruppen De unga och deras första utstÀllning pÄ Hallins konsthandel 1909 stÀmmer. Jag har vidare undersökt ifall det finns nÄgot samband mellan grundandet av föreningen och de kvinnliga Matisseelevernas uteslutande ur De unga. Genom en historiografisk undersökning samt Griselda Pollocks genusteori har jag med kvantitativa studier kommit fram till att Föreningen Svenska KonstnÀrinnor grundades dÄ enskilda kvinnor inte hade rÀtten att stÀlla ut sin konst. Föreningens bildande grundar sig i de kvinnliga konstnÀrernas önskan om förbÀttrade juridiska rÀttigheter. Genom den statistik jag fört fram i detta arbete kan jag ocksÄ konstatera att det inte finns nÄgot samband mellan föreningens bildande och de kvinnliga Matisseelevernas uteslutande ur De unga, detta dÄ de kvinnliga Matisseelevernas deltagande i Föreningen Svenska KonstnÀrinnors utstÀllningar Àr allt för lÄgt för att kunna ha haft nÄgon pÄverkan. .
Att tÀnka efter före : unga kvinnors sexuella riskbeteenden och attityder kring abort
I Sverige genomförs Ärligen 35 000 - 40 000 aborter. Kvinnor i Äldersgruppen 20-24 Àr de som utför allra flest och risktaganden i sexuella sammanhang Àr betydligt större Àn vad det tidigare har varit. Litteraturstudiens syfte var att beskriva unga kvinnor sexuella riskbeteenden och deras attityder till abort. Systematiska sökningar gjordes i Cinahl, PubMed och PsycINFO och artiklar som motsvarade syftet granskades kritiskt. Slutligen valdes 11 vetenskapliga artiklar som bearbetades och analyserades.
?Den största faran med samverkan Àr att man tror det Àr enkelt? -Upplevelser av samverkan sett ur socialsekreterarnas synvinkel.
Studiens syfte har varit att undersöka socialsekreterarnas upplevelser av den samverkan de medverkar till i sin yrkesroll kring barn och unga med sammansatt problematik. DÀrigenom hamnade fokus pÄ den samverkan som bedrivs med BUP och skola.Studiens frÄgestÀllningar Àr: ? Vilka faktorer pÄverkar samverkan kring barn och unga med sammansatt problematik? ? Hur ser socialsekreterarna pÄ sin egen roll vid samverkan kring barn och unga med sammansatt problematik?? Hur kan samverkan förbÀttras i framtiden, gÀllande barn och unga med sammansatt problematik, enligt litteraturen, informanterna vid djupintervjuerna och socialsekreterarna?Studien har en kvalitativ ansats med fenomenologisk inriktning dÄ studien försöker fÄnga socialsekreterarnas upplevelser av samverkan. I syfte att besvara studiens frÄgestÀllningar genomfördes fokusgruppssessioner med socialsekreterare. Utöver fokusgruppen genomfördes tvÄ djupintervjuer med personer som Àr vÀl insatta i samverkan i syfte att nÄ ett metaperspektiv gÀllande socialtjÀnstens samverkan.
Identitet och Utanförskap - om unga vuxna i riskzonen för utanförskap och deras identitetsskapande
Syftet med denna studie Àr att undersöka hur unga vuxna som befinner sig i utanförskap eller i riskzonen för utanförskap upplever sin situation, och hur de skapar identitet utifrÄn denna. Vi har genomfört sex stycken kvalitativa intervjuer för att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar. En intervjuguide utformades som underlag för intervjuerna. Fyra av respondenterna bor i ett utanförskapsomrÄde, och samtliga var arbetslösa vid intervjutillfÀllet. Vidare har alla förutom en av vÄra respondenter en utlÀndsk bakgrund.
Sambandet mellan sexuellt riskbeteende och personlighet bland unga vuxna
Tidigare forskning kring sexuellt riskbeteende i Sverige har hitintills frÀmst fokuserat pÄ attityder till kondom och kondomanvÀndning. I dagslÀget saknas forskning kring sambandet mellan sexuellt riskbeteende och personlighet i Sverige. I denna studie genomfördes en enkÀtundersökning bland 59 unga vuxna för att undersöka samband mellan sexuellt riskbeteende och personlighet. NÄgra signifikanta samband hittades; bland annat mellan social förmÄga och impulsiva sexuella beteenden. NÀr enbart sexuellt riskbeteende studerades sÄ fanns signifikanta medelvÀrdesskillnader mellan könen.
?Kultur ska va kul. Det hörs ju pÄ namnet. KUL TUR. Och sÄ kanske man ska ha tur ocksÄ?? : En studie av hur barn och unga ser pÄ kultursatsningar
Det övergripande syftet med den hÀr uppsatsen Àr undersöka hur barn och unga upplever kultursatsningar som berör dem. FrÄgestÀllningar som har anvÀnts för att nÄ fram till syftet Àr: Hur ser barn och unga pÄ offentligt finansierade kultursatsningar jÀmfört med egen kulturell aktivitet? Hur ser barn och unga pÄ medbestÀmmandefrÄgor?Upplever barn och unga att de kan pÄverka kultursatsningar som görs i den utstrÀckning som de vill? Hur skulle barn och unga vilja utforma kultursatsningar för dem om de fick bestÀmma? Hur tÀnker barn och unga om artikel 12, 13 och 31 i Konventionen om barnets rÀttigheter? Skiljer barn och unga pÄ begrepp som kultur och fritid?PÄverkar det pÄgÄende paradigmskiftet som barndomsbegreppet och barnkulturbegreppet genomgÄr barns och ungas syn pÄ kultursatsningar som berör dem?Jag har genomfört en materialinsamling i form av en skriftlig enkÀt som ca 700 skolbarn har besvarat och en kvalitativ del dÀr jag genom 21 intervjusamtal och ett tjugotal spontana samtal har frÄgat barn och unga i Äldrarna 4 till 17 Är om hur de ser pÄ kultur och kultursatsningar. Jag anvÀnder hÀr Àven ungas svar frÄn en av BOŽs webbfrÄgor.Studien vilar pÄ en hermeneutisk grund dÀr tidigare teoretiskt material och forskning har anvÀnts kring utgÄngspunkter som makt och diskurs, barndom och barndomsdiskurser, kultur och barnkultur, barnets rÀtt till sitt eget perspektiv samt metoder och tillvÀgagÄngssÀtt vid materialinsamling frÄn barn och unga.Jag har vid sammanstÀllning av materialet frÄn mina informanter funnit att barn och unga vill i större utstrÀckning Àn nu bli tillfrÄgade angÄende satsningar pÄ deras kultur och fritid. Barn och unga skiljer inte pÄ begrepp som kultur och fritid, de vill nÄs av mer kultur och de vill vara med och utforma kulturutbudet sÄ att det passar deras ekonomi och situation.
Elev och mamma - en studie frÄn gymnasiesÀrskolan
Syfte: Inom ramen för studien Àr syftet att fÄ en ökad förstÄelse för hur en ung mamma i gymnasiesÀrskolan upplever sin skolgÄng.Teori: Studien anvÀnder sig av teori och ansats frÄn livsvÀrldsfenomenologin. Med livsvÀrldsansatsen har möjligheten att ta del av den unga mamman erfarenheter och upplevelser och dÀrefter synliggöra dem möjliggjorts.Metod: Studiens empiri bestÄr av sex halvstrukturerade fenomenologiska intervjuer med en öppen och reflexiv anstas dÀr den unga mammans upplevelser och erfarenheter synliggörs. TvÄ intervjuer av viktiga andra i huvudinformantens nÀrhet och Ätta observationer ur ett fenomenologiskt perspektiv i olika miljöer finns ocksÄ representerade inom ramen för studien. I studien Àr empirin bearbetad utifrÄn ett fenomenologiskt perspektiv. Det innebÀr att istÀllet för att förklara vad min informant har varit med om sÄ avser jag att beskriva och förstÄ hennes livsvÀrld.Resultat: Studiens resultat visar att lÀrarnas bemötande och förhÄllningssÀtt Àr centralt för hur den unga mamman upplever skolan.
Att navigera frÄn dröm till verklighet : Hur unga individer resonerar kring sina liv i övergÄngen mellan skola och arbete
Studiens syfte Àr att belysa hur fyra unga individer, i Älder 18- 25 resonerar kring sin valprocess retrospektivt och i nutid. Studien har fokus pÄ individens egna berÀttelser, dvs. erfarenheter, förvÀntningar och drömmar om framtiden. Den illustrerar Àven individens syn pÄ samhÀllets stödjande funktioner i samband med studie- och yrkesval. För studien tillÀmpas en induktiv kvalitativ metod.
Kultur för barn och unga : Barn- och ungdomsverksamhetens plats i Bonniers Konsthall och Nacka Kulturcentrum
Kultur Àr en stor del av samhÀllet och gÄr ofta förbi obemÀrkt. Kulturorganisationer som Bonniers Konsthall och Nacka Kulturcentrum, Dieselverkstaden, arbetar aktivt med kulturverksamhet för barn och unga för att uppmÀrksamma kulturens betydelse. Syftet med denna jÀmförande studie Àr att behandla hur barn- och ungdomsverksamheten pÄverkas av de respektive organisationernas finansiering och handlande ur bÄde ett privat och offentligt perspektiv. I den kvalitativa jÀmförelsen och analysen studeras material frÄn media, hemsidor, Ärsredovisningar och intervjuer. Uppsatsen kommer att utreda pÄ vilket sÀtt omgivningen innebÀr osÀkerheter, möjligheter samt beroenden för de bÄda kulturorganisationerna.
Generation Y i arbetslivet - Vilja till framgÄng eller rÀdsla för misslyckande : En kvalitativ studie om vad som fÄr unga arbetstagare att göra ett bra jobb samt hur chefer arbetar för att fÄ de unga arbetstagarna att göra ett bra jobb.
 Arbetstagare tillhörande Generation Y tillskrivs ofta olika typer av egenskaper och beteenden, bÄde i media och av forskare inom omrÄdet. De sÀgs vara egoistiska, kravstÀllare, frÄgvisa, individualister och illojala. Syftet med den hÀr studien Àr att belysa det som driver arbetstagare tillhörande Generation Y att göra ett bra jobb, samt hur cheferna arbetar för att fÄ de unga arbetstagarna att göra ett bra jobb.Studien bygger pÄ sexton semistrukturerade intervjuer och det Àr dÀrför en helt kvalitativ studie. Författarnas förhoppning var att respondenterna genom intervjuerna skulle kunna reflektera, argumentera och resonera fritt kring de olika frÄgestÀllningarna och dÀr resultatet av det kunde bidra till att skapa ny kunskap och förstÄelse kring det undersökta omrÄdet.Resultatet i studien visar pÄ att unga arbetstagare tillhörande Generation Y drivs av ett antal olika faktorer för att göra ett bra jobb. För att de skulle kunna göra ett bra jobb, blev det i resultatet tydligt att de hade höga förvÀntningar pÄ sin chef och arbetsgivare.
Unga brottsoffer i fokus: en diskursanalys av det svenska brottsoffersystemet
Termen brottsoffer Àr ny företeelse och har bara funnits i ordlistorna sedan mitten av 1970-talet. Undersökningar och forskning kring brottsoffer Àr Ànnu yngre. I den hÀr uppsatsen stÀlls frÄgorna, vilka blir betraktade som brottsoffer och vilka faller utanför? Denna uppsats Àr Àven en kritisk granskning av brottsofferverksamheten med tonvikt pÄ unga brottsoffer. Det som undersöks Àr: vad det finns för för uppfattningar om brottsoffer, om det finns uppfattningar som idealiserar hur ett brottsoffer skall vara och bete sig: FörutsÀtter brottsoffersystemet i sÄdana fall ett brottsoffer som kÀnnetecknas av dessa attityder?: frÄgorna om vilka Àr de unga och utsatta brottsoffren Àr och vilken den allmÀnna synen pÄ brottsoffer Àr, besvaras Àven.
Filmundervisning i svenskÀmnet pÄ gymnasienivÄ : hur uppfattas momentet av lÀrare och elever?
InformationssamhÀllet har blivit allt större och har tagit över en del av skolans bildningsmonopol. Ungdomarnas medievanor bör tas pÄ allvar och integreras i skolvÀrlden för att de ska kunna hantera medieflödet pÄ ett bra sÀtt. Tack vare att film och TV Àr nÄgot som unga mÀnniskor Àr vana anvÀndare av Àr det ett tacksamt medium att arbeta med i svenskÀmnet. Syftet med vÄr studie Àr att ta reda pÄ om lÀrare pÄ gymnasiet anvÀnder sig av film i svenskundervisningen och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt de gör det och hur momentet mottages av eleverna. Vi har valt intervjuer och observationer för vÄr uppsats.
Beröring som stöd i sökandet efter identitet
Syftet studiens syfte var att belysa vilken betydelse fysisk beröring har för unga personer med bristande hÀlsa. Metoden var en litteraturstudie i form av en forskningsöversikt dÀr 15 vetenskapliga artiklars resultatdelar analyserades. Resultatet Av analysen framkom fyra teman: Tillfrisknande, StÀrkande av vÀlbefinnande, Relationsskapande och Det svÄra mötet, vilka redovisades som resultat. Diskussionen utgick frÄn analysfynden, som stÀlldes mot en teoretisk referensram, byggd pÄ psykoanalytikern Erik H Erikssons utvecklingsteorier. Slutsatser Beröringens betydelse innebar att unga i sin utveckling kan bli hjÀlpta att övervinna splittring i sin identitet genom att tillfriskna frÄn ett liv av ohÀlsa och fÄ ett liv med stÀrkt vÀlbefinnande.
Headhunting : RÀtt "man" pÄ rÀtt plats?
Syftet med denna studie var att undersöka unga idrottares upplevelser i en topprestation.Studiens frÄgestÀllningar var:·        Vilka upplevelser har unga idrottare i en topprestation?·        Upplever unga idrottare flow i en topprestation?·        Vilka faktorer ligger bakom en topprestation hos unga idrottare? UtifrÄn syfte och frÄgestÀllningar valdes mÀtinstrumentet Flow State Scale-2 (FSS-2). FSS-2 bestÄr av ett pÄstÄendeformulÀr som mÀter den totala upplevelsen av flow samt var och en av de nio dimensionerna av flow.Kontakt togs via telefon och mail med ansvariga trÀnare vid idrottsgymnasier för att finna unga idrottare med ett tydligt minne av en topprestation. Undersökningsgruppen blev 51 stycken unga idrottare, mÀn och kvinnor i Äldrarna16-20 Är som utövat fotboll, ishockey eller orientering pÄ elitnivÄ.Litteratursökning gjordes i bibliotekskatalogen tillhörande UmeÄ Universitet. Den funna relevanta litteraturen och artiklarna har legat till grund för denna studies bakgrundsdel. PÄstÄendeformulÀret FSS-2 visar att undersökningspersonerna, i sin topprestation, hade en stark upplevelse av inre tillfredsstÀllelse, tydliga mÄl, koncentration pÄ uppgiften, kÀnsla av kontroll och balans mellan skicklighet och utmaning.