Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 45 av 73

Tidig intervention vid ungas missbruk

Narkotika Àr en viktig frÄga för mÀnniskorna i Sverige. Syftet med detta arbete Àr att ta reda pÄ hur omfattande narkotikamissbruket Àr i UmeÄ bland unga mÀnniskor i Äldern 15-25 Är. Dessutom orientera oss och lÀsaren i hur olika samhÀllsinstanser kan arbeta och samarbeta runt narkotikaproblemet. För att fÄ reda pÄ hur det drogförebyggande arbetet bland ungdomar ser ut har vi anvÀnt oss av rapporter, webbaserade kÀllor, statistik samt övrig litteratur. I rapporten beskriver vi hur man kan upptÀcka ett missbruk och hur unga mÀnniskor kan komma i kontakt med narkotika.

VÀrdegrundsarbete i grundskolans tidiga skolÄr

Syftet med detta examensarbete Àr att se hur vÄra respektive praktikskolor jobbar med skolans vÀrdegrund och vad detta fÄr för uttryck för eleverna i de tvÄ tredjeklasserna vi har valt att undersöka. Den ena skolan jobbar utifrÄn modellen EQ och den andra skolan har SET som modell. Skolans vÀrdegrund Àr ett diffust begrepp och vi kommer Àven att belysa detta i vÄrt arbete. I vÄr undersökning har vi intervjuat tvÄ stycken Ärskurs 3 klasser. Vi har valt att endast belysa skillnader och likheter mellan de tvÄ klasserna och har dÀrför inte lagt fokus pÄ att beskriva skolornas upptagningsomrÄde. Vi har ocksÄ valt att göra intervjuer med sex elever i varje klass för att komplettera undersökningen dÀr vi valt att stÀlla frÄgor med förskrivna svarsalternativ. Den slutsats vi kommit fram till Àr att oavsett vilken modell skolan vÀljer Àr det viktigt att det finns en röd trÄd sÄ att vÀrdegrundsarbetet blir förankrat hos eleverna och deras vardag.

Metoder för att frÀmja amning av prematura barn : en systematisk litteraturstudie

Syftet med denna studie var att beskriva vilka metoder som anvÀndes pÄ en neonatalavdelning för att frÀmja amningen hos prematura barn. Arbetet Àr en systematisk litteraturstudie dÀr 15 vetenskapliga artiklar anvÀndes. Litteratursökningen gjordes i databaserna Blackwell Synergy, CINAHL, Elin@dalarna, PubMed och Medline. LitteraturgenomgÄngen visade att det fanns ett flertal metoder för att frÀmja amning av prematura barn pÄ neonatalavdelningen. FörÀldrarna behöver fÄ hjÀlp av personalen att skapa sociala band till sitt barn och med att förstÄ att det Àr dem som Àr av största betydelse för barnet.

Orthorexia nervosa - en tickande bomb?

Orthorexia nervosa Àr en ny form av Àtproblem som uppmÀrksammats inom hÀlso- och sjukvÄrden, samt massmedialt. Detta innebÀr att personen lever onyttigt nyttigt. I förlÀngningen kan det leda till psykisk ohÀlsa med ett tvÄngsmÀssigt beteende. Syftet med detta fördjupningsarbete i omvÄrdnad var att öka sjuksköterskors kunskaper för att identifiera symtom och tecken hos patienter som lider av orthorexia nervosa samt belysa hur sjuksköterskor kan frÀmja hÀlsa hos denna patientgrupp. Metoden som anvÀndes var en litteraturstudie dÀr 29 artiklar bearbetades.

Handledning - av vilken anledning? En intervjustudie av sex pedagogers beskrivning av grupphandledning i förskolan

Bakgrund. Den svenska förskolan förÀndras oavbrutet. Barns tidiga lÀrande uppmÀrksammas mer och mer. Barnantalet i grupperna har ökat och personaltÀtheten har minskat. Ekonomin har blivit stramare.

Slöjan - mer Àn bara en huvudduk : En kvalitativ studie om olika förestÀllningar kring slöjan i skolan

I vÄr studie har vi undersökt hur lÀrare förhÄller sig till elever med slöja i grundskolans tidiga och senare Är. Vi har Àven undersökt hur eleverna som sjÀlva bÀr slöja förhÄller sig till den. Det Àr en kvalitativ studie och vi har intervjuat tre lÀrare respektive tre elever. TvÄ av dessa elever bÀr idag inte slöja medan den tredje fortfarande bÀr den. I vÄrt resultat kommer vi fram till att lÀrarna rÀttar sig sÄ mycket de kan efter skolans vÀrdegrund men att det kan uppstÄ situationer dÀr det Àr svÄrt att fullfölja skolans vÀrdegrund med elevers traditioner, trosuppfattningar eller klÀdsel.

Satellitbildsanalys av gremmeniellaskador med skogsvÄrdsorganisationens system

Med anledning av gremmeniellasvampens (gremmeniella abietina) utbredning i vÄra skogar i dag och konsekvenserna det för med sig, vill skogsvÄrdsorganisationen sÄ snart som möjligt fÄ fram en metod för att lokalisera angreppen och bedöma omfattningen av skadorna. I denna uppsats har jag dÀrför undersökt vilka vÄglÀngdsband som Àr mest lÀmpade för att lokalisera gremmeniellan och vilka som Àr mest lÀmpade för att skilja skadorna frÄn gallringar och utifrÄn det ge rekommendationer till skogsvÄrdsstyrelsen för deras fortsatta arbete. Resultaten blev att vÄglÀngdsband 3, 5 eller 7 frÄn Landsat satellitens TM sensor Àr de band som ger bÀst resultat för att skilja ut bestÄnd dÀr förÀndring har skett frÄn bestÄnd som visar sig vara oförÀndrade. Enforma anvÀnder skillnadsbilder frÄn enstaka vÄglÀngdsband. En kombination av tvÄ eller flera vÄglÀngdsband, samt inkludering av data frÄn ursprungsbilden skulle höja noggrannheten i den statistiska analysen nÄgot.

Vad Àr det för speciellt med dyskalkyli?: specialpedagogers
förstÄelse för matematiksvÄrigheter

Syftet med vÄr studie var att fÄ en uppfattning om specialpedagogers förstÄelse för matematiksvÄrigheter och framförallt dyskalkyli, vi ville Àven ta reda pÄ vilka arbetssÀtt specialpedagogerna praktiserade med elever i dessa svÄrigheter. Vi genomförde en litteraturstudie för att fördjupa oss i Àmnet matematiksvÄrigheter, dÀr vi var speciellt nyfikna pÄ begreppet dyskalkyli, för att i slutÀndan kunna diskutera hur det specialpedagogiska arbetet i skolan idag skulle kunna utvecklas. Genom att intervjua ett antal specialpedagoger verksamma i grundskolans tidiga Är fick vi en bra överblick av deras insikter och arbetssÀtt rörande matematiksvÄrigheter. De slutsatser vi har dragit av vÄr studie handlar framförallt om arbetet med elever i matematiksvÄrigheter, men Àven om begreppet dyskalkyli och de övergripande specialpedagogiska perspektiv som rÄder i dagens skola. Studien visar att de intervjuade specialpedagogerna har en god kunskap om hur man arbetar med barn i matematiksvÄrigheter, de Àr pÄlÀsta och har mÄnga bra arbetsmetoder att utgÄ ifrÄn.

LÀsinlÀrning- hur gÄr den till? : En studie om lÀsinlÀrning och dess processer i teori och praktik.

Syftet med Denna studie Àr att fÄ kunskap om lÀsinlÀrningen utifrÄn teorier och praktiken i skolans tidigare Är. Jag har valt att undersöka hur tre lÀrare resonerar kring sitt arbete med elevers initiala lÀsinlÀrning. Jag har Àven observerat fyra lÀrare för att kunna fÄ en tydligare bild av undersökningsomrÄdet. FrÄgestÀllningar i min undersökning Àr: PÄ vilket sÀtt lÀsinlÀrning sker utifrÄn forskningen? Vilka arbetssÀtt anvÀnder lÀrarna i praktiken i skolans tidiga Är? UtifrÄn teorierna kring lÀsinlÀrningen och intervjuer, observationer i tvÄ skolor upptÀckte jag att det finns en stor mÀngd av olika arbetssÀtt inom detta omrÄde och lÀrarna anvÀnder de arbetssÀtt som passar det barngrupp de arbetar med.

Differentiering och motivation : En studie av hur lÀrare möter, utmanar och motiverar elever för lÀrande

Syftet med denna studie har varit att undersöka hur elevers lÀrande, sett frÄn ettlÀrarperspektiv, kan pÄverkas av differentiering. I första hand har vi kopplatdifferentieringens effekter till elevers motivation dÄ denna i sin tur pÄverkar lÀrandet.Utöver detta har vi försökt att ta reda pÄ vilka former av differentiering som anvÀnds iskolan idag och hur lÀrare utmanar och motiverar elever i sitt lÀrande. För att lÀra ossmer om detta anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer. Fyra lÀrare intervjuades medhjÀlp av öppna frÄgor som de hade fÄtt lÀsa i förvÀg. Resultatet visar att differentieringÀr svÄrt att undvika i vissa Àmnen dÄ det kan vara stor spridning pÄ eleverna, sÀrskilt ide tidiga Ären.

SmÀrtlindring i samband med vaccination i barnhÀlsovÄrden

Vaccination inom barnhÀlsovÄrden Àr en procedur som i stort sett alla barn i Sverige utsÀtts för vid ett flertal tillfÀllen under uppvÀxten. Vaccinationsproceduren kan upplevas som ett övergrepp av barnet om proceduren inte genomförs pÄ ett mognadsanpassat sÀtt med fokus pÄ det enskilda barnets perspektiv. Tidiga upplevelser av smÀrta sÀtter spÄr hos barnen och pÄverkar deras smÀrtupplevelser senare i livet. Syftet var att undersöka hur sjuksköterskor inom barnhÀlsovÄrd i Blekinge arbetade med smÀrtlindring av barn i samband med vaccination inom det allmÀnna vaccinationsprogrammet. Urvalsgruppen bestod av alla sjuksköterskor som regelbundet arbetade med barnhÀlsovÄrd i Blekinge.

Mentorskap för elever i gymnasieskolan : Organisations- och professionsrelaterade villkor för lÀrare

HöglÀsning Àr en handling nÀr en vuxen lÀser en text högt för ett eller flera barn och Àr en viktig del av barns sprÄkutveckling. Att besitta ett rikt sprÄk Àr av stor vikt för att leva och verka i dagens samhÀlle som prÀglas av text och samtal. Sett frÄn det senaste decenniet har barns lÀsförmÄga och intresse till lÀsning försÀmrats. DÀrför Àr det betydelsefullt att lÀrare tillÀmpar arbetssÀttet höglÀsning i undervisningen. Syftet med litteraturstudien var att belysa höglÀsningens betydelse i de tidiga skolÄren.

Arbetsterapeutiska insatser för patienter i den akuta fasen efter stroke : -En systematisk litteraturstudie

 Syftet med denna studie var att beskriva arbetsterapeutiska insatser för patienter i den akuta fasen efter stroke. Metoden som anvÀndes var en systematisk litteraturstudie med deskriptiv ansats dÀr 12 vetenskapliga studier stod till grund för resultatet. Resultatet visade att de arbetsterapeutiska insatserna för patienter i akut fas efter stroke bestÄr av bedömning, trÀning och mobilisering. Bedömning sker mestadels inom funktionsdomÀnen men ibland Àven inom aktivitetsdomÀnen. Det framkommer att interventionerna bestÄr av arm-/handfunktionstrÀning, aktivitetstrÀning samt att tidig mobilisering praktiseras.

Förslag till ny multihall i Mölndal. AnvÀndning av BIM vid projektering i tidiga skeden

The use of Power Line Communication, PLC, as a communication solution for Automated Meter Reading, AMR, is popular by utilities in Sweden and other parts of the world due to demands of accurate and fast meter reading. However the use of the electrical grid as a communication medium is complex and sometimes problematic. This report handles some of the issues and problems that are important to understand when using the grid as a communications medium. Focus is mainly on investigating high frequency distortion in the Kristianstad power grid own by C4energi caused by a frequency converter. Measurements on site are done to investigate signal damping in the grid, different configurations for the frequency converter and signal strength of the PLC-system.

NivÄer av det lysosomala systemets proteiner i hjÀrnvÀvnad frÄn Alzheimerpatienter

Alzheimers sjukdom Àr den vanligaste orsaken till demens och i samband med att befolkningen blir större och allt Àldre ökar Àven antalet patienter. Vid sjukdomen sker en hjÀrnatrofi och de mikroskopiska fynd man ser Àr extracellulÀra plack av ?-amyloid, intracellulÀra neurofibriller av fosforylerat tau och förlust av nervcellsutskott, axoner, synapser och dendriter. NÄgra av de tidiga patologiska förÀndringarna man kan se Àr störningar i nervcellernas lysosomala system som fyller en viktig roll vid nedbrytning av makromolekyler. I en tidigare studie har man pÄvisat förhöjda nivÄer av proteiner frÄn det lysosomala systemet i cerebrospinalvÀtska.

<- FöregÄende sida 45 NÀsta sida ->