Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 24 av 73

Förskolan i förÀndring : en studie om utvÀrdering och bedömning inom utbildningsvÀsendets tidiga Är

Syftet med denna studie Àr att forska kring förÀndringen i förskolan angÄende utvÀrdering och bedömning. Vi vill undersöka pÄ vilket sÀtt förskollÀrare talar om och upplever just dessa begrepp. Studien analyseras och tolkas utifrÄn diskursanalytisk forskningsansats dÀr materialet bygger pÄ kvalitativa intervjuer med sex förskollÀrare.Resultatet visar att kontinuerlig utvÀrdering spelar en stor roll för arbetets progression dÀr barnens och förÀldrarnas inflytande Àr betydelsefullt. Barns och förÀldrars delaktighet Àr vÀsentliga delar i utvÀrderingen för att föra verksamheten framÄt. Att utvÀrdering tar tid frÄn barngruppen och Àr mer pÄtaglig framkommer ocksÄ i resultatet.

Att förklara lÀsförstÄelse hos förstaklassare : En studie om vilka kognitiva förmÄgor som förklarar lÀsförstÄelse hos barn i Ärskurs ett

Fonologisk medvetenhet, ordavkodningsförmÄga, bokstavskunskap och arbetsminneskapacitet har visats predicera den tidiga lÀsförmÄgan. Syftet med föreliggande studie var att undersöka hur dessa olika kognitiva förmÄgor tillsammans förklarar lÀsförstÄelse hos barn i första klass. LÀsförstÄelse, ordavkodning, fonologisk medvetenhet, bokstavskunskap samt arbetsminne undersöktes hos 36 elever i Ärskurs ett med normal hörsel och svenska som modersmÄl. Resultatet visar att ordavkodning och fonologisk medvetenhet tillsammans förklarar 62 % av variansen i lÀsförstÄelsen hos deltagarna. Slutsatsen Àr dÀrmed att ordavkodning och fonologisk medvetenhet tillsammans predicerar lÀsförstÄelse i Ärskurs ett..

Pedagoger i arbete med jÀmstÀlldhet : ? En studie gjord i förskola, förskoleklass, skola mot de tidiga Ären, samt fritidsverksamhet för sexÄringar och Är 1.

Syftet Àr att ta reda pÄ hur pedagogerna arbetar med jÀmstÀlldhet i verksamheterna förskola/förskoleklass/skola/fritidshem. Vi vill se om pedagogerna integrerar jÀmstÀlldhet i verksamheten, men Àven om och i sÄ fall hur pedagogerna samarbetar och följer upp varandras jÀmstÀlldhetsarbete verksamheternas emellan.Studien bestÄr av kvalitativa intervjuer med öppna frÄgor som sedan analyseras mot lÀroplanerna. Resultatet visar att verksamheterna arbetar med jÀmstÀlldhet mycket genom bemötandet av barnen och Àven genom de olika valda arbetssÀtten. DÀremot Àr det bara nÄgra verksamheter som arbetar aktivt med jÀmstÀlldheten i elevinflytande och elevutrymme. Samarbetet och uppföljningen av jÀmstÀlldhetsarbetet Àr minimalt utvecklat men möjligheten finns för ett mer utvecklat samarbete genom en ny tillsatt samverkansgrupp..

Energieffektiv vÀgdesign

 Byggandet av vÀgar Àr en del av samhÀllsbyggandet, dÀr vÀgarna utgör en grundlÀggande del i skapandet av förutsÀttningarna för transporter. Huvuddelen av vÄra transporter sker pÄ vÀgar, varför vÀgtrafiken av förklarliga skÀl stÄr för en betydande klimatpÄverkan. Det Àr sÄledes en förutsÀttning för ett hÄllbart samhÀlle att de negativa effekterna som vÀgtrafiken ger upphov till inte förbises. Dagens mÀnniskor och kommande generationer stÄr dÀrför inför en enorm utmaning, dÀr klimatproblematiken som vÀgtrafiken orsakar mÄste bemÀstras för att vi ska kunna skapa ett hÄllbart samhÀlle. Styrning mot mer miljövÀnliga fordon och andra liknande initiativ för begrÀnsad klimatpÄverkan Àr verkningsfulla ÄtgÀrder för att fÄ bukt med klimatpÄverkan frÄn vÀgtrafiken, men positionerna mÄste flyttas fram ytterligare för att erhÄlla en mer livskraftig lösning. Det bör tas hÀnsyn till den ackumulerade energianvÀndningen för vÀgtrafiken samt den totala byggnationsenergin under vÀgens livslÀngd redan i de tidiga skedena av vÀgbyggnadsprocessen.

Modellen som verktyg : gjutsandsmodellen som hjÀlpmedel i designprocessen

Modellen Àr ett kraftfullt redskap i designprocessen. Inte bara pÄ grund av dess pedagogiska vÀrde vid en presentation eller demonstration av nÄgot, den Àr Àven ett vÀrdefullt verktyg i designprocessens tidiga stadier. Jag har byggt en modell och anvÀnt den som ett skissverktyg nÀr jag utformat flera olika förslag pÄ utformning av en trÀdgÄrd i en norrsluttning. I metoden beskriver jag hur jag konstruerat modellen och hur jag gÄtt till vÀga nÀr jag anvÀnt den i min designprocess. I resultatet redovisas de olika förslagen och idéerna jag kommit fram till med modellen som redskap. Genom att inte bara kunna se utan Àven kÀnna höjdskillnaderna och formerna i trÀdgÄrden med mina hÀnder sÄ har modellbyggandet hjÀlpt mig att förstÄ platsen pÄ ett bÀttre sÀtt och det har hjÀlpt mig att utforma och presentera sex olika förslag pÄ utformning av trÀdgÄrden som jag redovisar i det hÀr arbetet..

Ger gruppstorleken effekter pÄ musikundervisningen? : En jÀmförande studie av hur lÀrare och elever upplever musikundervisningens arbetsmiljö och lektionsinnehÄll i Är 7-9 i förhÄllande till gruppstorlek

Syftet med denna undersökning Àr att fÄ mer kunskap om gruppstorlekens betydelse för musikundervisningen i Är 7-9. Jag jÀmför hur lÀrare och elever upplever arbetsmiljön under lektionstimmarna i förhÄllande till gruppstorleken. Anpassar lÀrarna sin undervisning till gruppstorleken och hur upplever de möjlighet­er­na att uppnÄ lÀroplanens mÄl. Metoden för undersökningen Àr en kvalitativ intervjustudie med fyra musiklÀrare vid fyra olika grundskolor, varav tvÄ undervisar i helklass och tvÄ i halvklass samt en enkÀtunder­sök­ning med ett urval elever pÄ de berörda skolorna. Sammanlagt 188 elever svarade pÄ enkÀten.Resultatet av min studie visar att tillgÄng till och utformning av lokaler, stöd frÄn skol­ledning samt antal elever man undervisar, i minst lika stor utstrÀckning som klass­torleken pÄverkar hur lÀrarna upplever sin arbetsmiljö.

Miljonprogrammen 2.0 ? tillsammans med brukarna : förslag till förÀndringsprocess med fallstudie i miljonprogramsomrÄdet Storvreten i Tumba

I examensarbetets nio kapitel söker jag efter rÄd, erfarenheter och fallgropar för att kunna föreslÄ en arbetsprocess för förÀndringsarbete av miljonprogrammen dÀr brukarnas engagemang och delaktighet optimeras. Arbetet bestÄr av tre övergripande delar varav den första utgörs av en teoretisk bakgrund och Àr uppdelad i tre kapitel. Det första kapitlet behandlar Àmnet visioner kopplade till de upprustningar som miljonprogrammen stÄr inför idag. Vid studerandet av olika visioner fick det mig att fundera över vilka förÀndringar som har gjorts tidigare. Följande kapitel handlar dÀrför om de tidiga upprustningsförsök som gjordes samt en allmÀn introduktion till miljonprogrammen.

Bland Qnoddar och andra applikationer : En kvalitativ studie av Ipads i undervisningen

Det hÀr Àr en kvalitativ studie dÀr syftet har varit att se hur Ipaden inkluderas i undervisningen och hur den eventuellt pÄverkar elevernas tidiga lÀs- och skrivutveckling. Resultatet har tagits fram genom observationsstudier och intervjuer pÄ en lÄgstadieskola i Mellansverige dÀr Ipads anvÀnds i undervisningen.Resultatet har visat att Ipaden fungerar som en stor motivationskÀlla hos eleverna för vidare kunskapsutveckling. Det visade ocksÄ att eleverna blev vÀldigt engagerade i skolarbetet och visade pÄ stora kunskaper och i redan tidig Älder en vÀlutvecklad problemlösningsförmÄga bÄde enskilt och i grupp.Det resultat jag fÄtt fram har Àven visat att lÀrarens roll i klassrummet underlÀttas dÄ stora delar av arbetet individualiseras automatiskt för dess anvÀndare genom applikationen som utformar övningarna efter anvÀndarens kunskapsnivÄ. .

Myter och religiös ackulturation hos Japans Kakure Kirishitan

Denna uppsats undersöker olika perspektiv av den förestÀllningsvÀrld och de myttraditioner som förknippas med Japans kakure kirishitan och kristendomens tidiga historia i Japan. Av speciell vikt Àr den vÀrld som ligger bortom denna. Detta Àr inte heller frÀmmande inom inhemsk japansk religiös tradition. UtifrÄn denna kontext kan vi bÀttre förstÄ varför man ocksÄ i Japan har funnit undervisningen om frÀlsningen i livet efter detta lÀtt att ta till sig som mÄlet för tron. Den japanska Mariagestaltens status har stÀrkts betydligt pÄ bekostnad av Sonen, dÄ hon pÄ mÄnga vis har övertagit rollen, fÄtt en gudomlig status och blivit en himmelsk hÀrskarinna.

Matematikundervisning för de tidiga Ären : en kartlÀggning av lÀrares uppfattningar om arbetsform och innehÄll

Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka vilka arbetssÀtt pedagoger i skolÄr F-3 anvÀnder sig av i matematikundervisningen. Vi vill Àven undersöka i vilken mÄn pedagogerna ger eleverna möjlighet att koppla skolans matematik till matematiken i vardagen.Genom enkÀtundersökning och intervjuer har vi försökt fÄ svar pÄ vilka arbetssÀtt pedagogerna anvÀnder sig av. I vilken utstrÀckning de anvÀnder sig av lÀrobok, grupparbete, integration, problemlösning och vardagsanknuten matematik Àr frÄgor vi velat fÄ svar pÄ. Vi har Àven frÄgat om de anser att de fÄr tillrÀcklig kompetensutveckling i Àmnet.Resultatet visar att pedagogerna i sin undervisning Àr bundna till lÀromedlen trots att de Àr medvetna om behovet av att vardagsanknyta matematiken.Med vÄr undersökning vill vi visa att det Àr viktigt att pedagogerna vÄgar slÀppa den lÀroboksstyrda undervisningen och istÀllet arbeta utifrÄn elevernas behov..

Logistikplanering under tidiga skeden hos svenska byggentreprenörer

Byggindustrin har i dagslÀget en ineffektiv logistikhantering med otillfredsstÀllande leverans- och materialflöden. I jÀmförelse med andra industrier sker mÄnga materialomflyttningar och risken för fördÀrvat material Àr stor. Det har pÄvisats att lÄg produktionsnivÄ till stor del beror pÄ otillrÀcklig logistikplanering. DÀrför syftar detta examensarbete till att studera utformningen av logistikplanering för byggarbetsplatser under tidiga skeden hos svenska byggentreprenörer samt föreslÄ potentiella förbÀttringsmöjligheter.Det har pÄvisats att förÀndringar Àr lÀttare att genomföra i början av ett projekt, dÀrför behöver logistikplaneringen utföras under ett tidigt skede. Idag finns det inte nÄgot standardiserat arbetssÀtt för logistikhantering, dÀrför krÀvs ett förÀndrat tankesÀtt gÀllande vikten av logistik inom byggindustrin.Förekomsten av logistikenheter inom svenska byggentreprenörer Àr idag sÀllsynta.

Brudpallen : Att söka en möbels ursprung- och ett broderi

Det hÀr arbetet handlar om en slÀktmöbel och dess klÀdsel. Möbeln Àr en brudpall frÄn 1900-talets början, som anvÀndes vid ett bröllop Är 1910. KlÀdseln Àr ett nytillverkat yllebroderi, men med rötterna frÄn samma tid. Syftet med hela arbetet har varit att söka efter brudpallens ursprung i frÄga om stilhistoriskt uttryck, ÀndamÄl, uppbyggnad etc. för att sedan kunna söka och vÀlja ett lÀmpligt broderimönster frÄn samma tid att ha som förlaga till en ny broderad klÀdsel.

Arbetsterapeutens arbete i sjukskrivningsprocessen Hur arbetsterapeuter ser pÄ sin medverkan En enkÀtstudie

Antalet sjukskrivningar i Sverige har sedan slutet av 1990-talet ökat. För att fÄ ner antalet sjukskrivna i arbetslivet, har en ny sjukskrivningsprocess utvecklats. FörÀndringarna med socialstyrelsens ökade krav pÄ tidig bedömning av arbetsförmÄga vid sjukskrivning och förbÀttrade rehabiliteringsinsatser kan fungera som bas för utvecklingen av arbetsterapin och arbetsterapeuternas kompetens. En enkÀtundersökning genomfördes med sex arbetsterapeuter inom primÀrvÄrden i Region SkÄne. Syftet med undersökningen var att undersöka hur arbetsterapeuterna stÀllde sig till att göra tidiga bedömningar i sjukskrivningsprocessen och hur detta kommer att pÄverka deras framtida arbetssituation.

En debatt om kollektivhus i det tidiga 1930-talet : Den gifta kvinnan möter moderniteten

Denna uppsats handlar om en debatt, som fördes i en brytningstid, dÄ den gifta kvinnans rÀtt till yrkesarbete ifrÄgasattes. Ett funktionalistiskt förslag om kollektivhus, dÀr hushÄllsarbetet och en del av barnavÄrden skulle skötas av kollektivt anstÀlld personal, avsÄg att underlÀtta kvinnans yrkesarbete. Den gÀllande normen förutsatte, att den gifta kvinnan var hemarbetande och mannen försörjare. Debatten kom att kretsa kring hustruns plikter mot familjen och barnens liv i det kollektiva huset. HÀr stod bevarare av traditionen mot anhÀngare av ett nytt familjemönster.Syftet har varit att fokusera anhÀngare och motstÄndare och analysera deras argument och strategier.

Att förebygga lÀs- och skrivsvÄrigheter : - möjligheter och hinder utifrÄn ett klassrumsperspektiv

VÄr studie handlar om hur lÀs- och skrivsvÄrigheter kan förebyggas utifrÄn ett klassrumsperspektiv, samt vilka möjligheter och hinder som kan uppstÄ vid organisering av undervisningen. Undersökningen gjorde vi med hjÀlp av semistrukturerade intervjuer för att fÄ fram sÄ mycket information som möjligt inom omrÄdet. UtifrÄn ett klassrumsperspektiv undersöks först och frÀmst elevers lÀs- och skrivsvÄrigheter och hur svÄrigheterna kan förebyggas och minimeras. Studien visar att tidiga insatser Àr en vÀsentlig ÄtgÀrd för att förhindra att elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter etablerar felaktiga strategier och misslyckas, istÀllet för att fÄ erfara ?Jag- kan- upplevelser?.

<- FöregÄende sida 24 NÀsta sida ->