Sök:

Sökresultat:

13770 Uppsatser om Synen pć barn - Sida 2 av 918

Mammabarnanstalt : Barn i fÀngelse - bra för barnet, bra för mamman, bra för samhÀllet

Synen pÄ vad som Àr bÀst för barnet dÄ modern sitter pÄ anstalt har förÀndrats. Det har visat sig att det bÀsta för barnet i mÄnga fall Àr att stanna hos sin moder trots fÀngelsevistelse, snarare Àn att separeras och placeras i fosterhem vilket tidigare varit den rÄdande uppfattningen. Mitt förslag Àr ett stÀllningstagande i en nu rÄdande het debatt..

Synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven : En diskursanalys av tvÄ lÀroplaner

Det hÀr arbetet handlar om synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven. Det övergripande syftet med arbetet Àr att studera synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven i tvÄ lÀroplaner, dÀr Àven synen pÄ bedömning av gymnasiesÀrskoleeleven Àr intressant. I en inledande bakgrund beskrivs styrdokument inom gymnasiesÀrskolan, lÀroplansteori samt bedömning. FortsÀttningsvis presenteras den diskursanalytiska metoden frÄn Foucaults, Faircloughs, Laclau och Mouffes perspektiv och begrepp. I arbetet betonas sprÄkets betydelse i diskursanalysen, hur förskjutningar i sprÄket pÄverkar synen pÄ gymnasiesÀrskoleeleven.I resultatdelen redovisas utdrag frÄn delar av lÀroplanerna, Lpf 94 och Gys13, samt de tvÄ statliga utredningar som ledde till lÀroplanerna.

Pedagogers syn pÄ smÄbarns inomhusmiljö och barn i behov av stöd

Syftet med min uppsats var att undersöka pedagogernas syn pÄ fysisk inomhusmiljö i relation till förskolans uppdrag att utgÄ ifrÄn varje barns behov och ge stöd till barn som behöver det. Sju informanter frÄn tre förskolor intervjuades. Informanterna arbetar utifrÄn skilda pedagogiska inriktningar. I denna undersökning Àr Reggio Emilia, Maria Montessori aktuella och för bÄda Àr miljön en viktig del av pedagogiken. En arbetar utan nÄgon uttalad pedagogisk inriktning.

"Utsatta barn ska hjÀlpas att fatta rÀtt beslut" : Om barns delaktighet i Barnahus

Syftet med vÄr uppsats Àr att fÄ kunskap om hur familjerÀttssekreterare resonerar kring ett gott förÀldraskap. Vi vill dÀrigenom förstÄ hur deras förestÀllningar om ett gott förÀldraskap kan pÄverka dem i arbetet med vÄrdnadsutredningar. VÄra frÄgestÀllningar Àr följande: Hur ser familjerÀttssekreterarens bild av ett gott förÀldraskap ut? Skiljer sig synen pÄ ett gott förÀldraskap i förhÄllande till mödrar respektive fÀder? Hur kan den personliga synen pÄ ett gott förÀldraskap pÄverka bedömningen i en vÄrdnadsutredning?För att nÄ syftet med vÄr uppsats har vi genomfört kvalitativa intervjuer med sju familjerÀttssekreterare i tvÄ olika kommuner. Resultaten visar bland annat att en förÀlders viktigaste uppgift enligt vÄra intervjuade familjerÀttssekreterare Àr att uppfylla sitt barns alla behov.

Blyghet ett problem eller en tillgÄng? : En studie om hur pedagoger ser pÄ blyga barn och hur blyghet bland smÄ barn visar sig.

Blyghet Àr nÄgot som blivit alltmer uppmÀrksammat, kanske frÀmst nÀr det talas om barn i förskolesammanhang. Det finns relativt mycket litteratur och forskning kring Àmnet och pÄ internet finns enorma mÀngder med information och olika sidor för sjÀlvhjÀlp och terapiförslag. FrÀmst talas det om blyghet och dess konsekvenser, vilket ofta innebÀr att den blir negativt betingad. I följande studie tas upp hur pedagoger i förskola och förskoleklass ser pÄ blyghet, bÄde dess negativa sidor men ocksÄ det positiva som den kan bidra med. Det framkommer ocksÄ en slags oro gentemot de blyga barnen nÀr man talar om att kunna uttrycka sig och delta i sociala sammanhang.

Vad gör förskolebarn i sin utomhusmiljö? : En studie om barns subjektskapande i förskolans uterum.

Detta Àr en etnografisk undersökning med socialkonstruktionistisk ram med syftet att synliggöra hur barn anvÀnder det material som utomhusrummet erbjuder till sitt eget subjektsskapande. Detta medför att undersökningen utgÄr frÄn synen pÄ förskolebarn som en kompetent och kulturskapande mÀnniska. För att undersöka detta anvÀnds frÄgestÀllningarna; Hur anvÀnder förskolebarn det material som utomhusrummet erbjuder? Vad anvÀnder de materialet till? Vad berÀttar barnen med hjÀlp av materialet? Studien handlar om förskolebarnens anvÀndande, utforskande och experimenterande i utomhusrummet utan direkt medverkan av pedagogerna, i den fria utomhusleken. Med hjÀlp av fotodokumentation, mikrointervjuer, loggbok och bildelicitering synliggörs det som hÀnder utanför den pedagoginitierade verksamheten i förskolans utomhusmiljö.

Barn i socioemotionella svÄrigheter : Med fokus pÄ yngre barn

Syftet med föreliggande uppsats var dels att fÄ förstÄelse för hur lÀrare respektive specialpedagoger ser pÄ barn i socioemotionella svÄrigheter, dels att undersöka om socioemotionella svÄrigheter kan leda till problem i interaktionen med den övriga barngruppen. Vi ville ocksÄ belysa om samverkan mellan hem och skola Àr en förutsÀttning för att komma till rÀtta med elevens problem.För att kunna nÄ denna förstÄelse har vi anvÀnt oss av kvalitativ intervju. Vi intervjuade tre lÀrare respektive tre specialpedagoger pÄ tvÄ skolor. ForskningsfrÄgorna i uppsatsen Àr:Hur ser lÀrare respektive specialpedagoger pÄ elever i socioemotionella svÄrigheter?Kan elevers socioemotionella svÄrigheter leda till problem i interaktionen med den övriga barngruppen? Hur ser samverkan ut mellan hem och skola avseende elever i socioemotionella svÄrigheter?VÄrt resultat visar att synen som lÀrare respektive specialpedagoger har pÄ barn i socioemotionella svÄrigheter Àr att det i första hand handlar om utagerande beteende.VÄr undersökning visar ocksÄ att barn i socioemotionella svÄrigheter har avsevÀrda problem i sin kommunikation och i samspelet med barn och vuxna.Intervjuresultatet visar vidare pÄ hur viktigt det Àr med en god samverkan mellan hem och skola för att kunna komma till rÀtta med en elevs problem..

Synen pÄ en metod : Att arbeta med metoden ASL, Att skriva sig till lÀsning i en kommun och synen pÄ metoden av olika aktörsgrupper.

Detta Àr en intervjustudie vars syfte Àr att belysa Synen pÄ en metod, genom en intervjustudie med de olika grupper som arbetar med metoden ASL, Att skriva sig till lÀsning. En metod som förÀndrar den traditionella lÀs- och skrivundervisningen genom att byta ut pennan som skrivmedel mot datorn och tangentbordet. Metoden Àr ursprungligen kommen av ett förebyggande arbete för barn med lÀs- och skrivsvÄrigheter som arbetats fram av specialpedagogen Mona Wiklander. Metoden Att skriva sig till lÀsning finns om Àn i nÄgot annan form Àven i andra lÀnder, Arne Tragetons metod har fÄtt stor uppmÀrksamhet i Norden, samt delar av Europa. Studien tittar nÀrmare pÄ tvÄ skolor inom en kommun och vad metoden Àr för aktörerna, studien baseras pÄ 16 intervjuer fördelat pÄ fem olika aktörnivÄerna skolledningen, rektorer, lÀrare, förÀldrar och elever.

Barn- och fritidsprogrammet i fokus : En studie om utbildningens framvÀxt i Norrköping

Uppsatsen handlar om barn- och fritidsprogrammet och beskriver hur utbildningen vuxit fram i Norrköping. Det övergripande syftet Àr att synliggöra olika utvecklingstendenser i barn- och fritidsprogrammets historia samt beskriva hur utbildningen pÄverkats av olika samhÀllsfaktorer. I uppsatsen redogörs ocksÄ för nÄgra gemensamma drag som Äterfinns under de olika epokerna samt hur synen pÄ kunskap och lÀrande varierat under utbildningens framvÀxt. I en kort historik beskrivs de olika utbildningar ur vilka utbildningen har vÀxt fram. DÀrefter ges en sammanfattning av forskning som bedrivits pÄ barn- och fritidsprogrammet samt en redogörelse för nÄgra relevanta kunskapsfilosofier och teorier kring synen pÄ lÀrande.Studien har en kvalitativ ansats och Àr hermeneutiskt inspirerad.

Med vad leker barn? En studie om vilket lekmaterial barn anvÀnder sig av i sin lek och hur leken dÄ ser ut?

BAKGRUND:I bakgrunden beskrivs tidigare forskning och pedagogers syn kring olika lekmaterial ochbarns lek. Avsnittet behandlar Àven lÀroplanen och historik om hur förskolan har förÀndrats genom Ären och hur synen pÄ lek har varierat.SYFTE:Syftet med studien Àr att se vilka lekmaterial barn anvÀnder sig av i sin lek och hur leken dÄ ser ut, i förskolans befintliga inomhusmiljö.METOD:Vi har pÄ tvÄ olika förskolor, sammanlagt fyra stycken avdelningar, observerat med vilket lekmaterial barn leker samt hur leken dÄ ser ut. Vi har ocksÄ haft samtal med treförskolelÀrare för att fÄ deras syn pÄ lekmaterialets betydelse.RESULTAT:Resultatet av studien visar att det Àr viktigt med ett varierat material för att stimulera barns olika lekar, dÄ innehÄllet i leken ofta skapas utifrÄn lekmaterialet. Studie visar att det skapande materialet mÄste vara tillgÀngligt, eftersom leken inte uppstÄr om det skapande materialet inte finns att tillgÄ..

Ungas syn pÄ mÀnniskans vÀrde En studie av synen pÄ mÀnniskovÀrde i konfirmationsundervisningen i förhÄllande till synen pÄ mÀnniskovÀrde i skolans religionsundervisning

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur konfirmander upplever synen pÄ mÀnniskans vÀrde under konfirmationslÀsningen i förhÄllande till hur de upplever synen pÄ mÀnniskans vÀrde som skolan förmedlar? Arbetet tar sin utgÄngspunkt i de formuleringar kring mÀnniskans vÀrde som Äterfinns i skolans styrdokument. Resultatet bygger pÄ kvalitativa intervjuer. Jag har intervjuat en grupp konfirmander som lÀser inför konfirmationen till vÄren 07, en konfirmandgrupp som konfirmerades vÄren 06 samt fem lÀrare som undervisar i religionskunskap pÄ de fyra skolorna som deltagarna gÄr pÄ. Min slutsats Àr att dessa specifika ungdomar som lÀser eller har lÀst inför konfirmation upplever att skolan inte bearbetar mÀnniskosynen pÄ ett tillfredsstÀllande sÀtt, genom konfirmationsarbetet finner de ett komplement. Konfirmationsundervisningen förÀndrar deras sjÀlvbild och synen pÄ mÀnniskans vÀrde pÄ ett positivt sÀtt.

K.R.I.S Sundsvall : Synen pÄ polisen som aktiv och före detta kriminell.

Syftet med denna rapport Àr undersöka synen pÄ polisen i Sundsvall bland de som en gÄng varit aktivt kriminella i staden samt visa pÄ synpunkter pÄ hur det polisiÀra arbetet kan förbÀttras vid bemötande av kriminella och missbrukare. Arbetet skall Àven visa pÄ eventuella samarbeten mellan K.R.I.S, polisen och kriminalvÄrden i Sundsvall inför frigivning av intagna pÄ kriminalvÄrdsanstalt. Ett viktigt steg för att bryta den kriminella livsstilen Àr att en person ,som skall bli frigiven frÄn fÀngelse, blir mött av K.R.I.S. vid detta tillfÀlle. Detta sker inte förrÀn personen i frÄga Àr beredd pÄ att satsa pÄ ett hederligt liv samt beslutar om ett medlemskap i K.R.I.S.

Pedagogers uppfattningar om barn med leksvÄrigheter i förskolan.

Bakgrund:Vi har valt att skriva om leken pÄ förskolor eftersom vi anser den Àr viktig. En del barn har svÄrt att komma in i leken, vissa barn Àr vÀldigt dominanta, en del barn Àr budbÀrare Ät de andra barnen i leken och nÄgra barn Àr tystlÄtna, utÄtagerande och inÄtvÀnda. MÄnga barn har svÄrigheter att förstÄ de sociala koderna och behöver utveckla förmÄgan att samspela i leken. Vi Àr intresserade av vilka uppfattningar pedagogerna har för att frÀmja dessa barn och för att inkludera dem i leken. Syfte:VÄrt syfte med denna studie Àr att fÄ en fördjupad förstÄelse av hur pedagogerna uppfattar barn med leksvÄrigheter.

Uppfattningar om barn i behov av sÀrskilt stöd och resursfördelningar i skolan

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur lÀrare ser pÄ begreppet barn i behov av sÀrskilt stöd och hur skolans resurser möter barnens behov. Studien bygger pÄ Foucaults teori om makt som belyser samhÀllets och lÀrarnas starka position kring maktutövandet i förhÄllande till elever och resurser. Bronfenbrenners ekologiska miljömodell anvÀnds för att stödja synen pÄ hur miljön runt barnet pÄverkar barn i behov av sÀrskilt stöd. Studien utgÄr frÄn ett diskursanalytiskt perspektiv för att undersöka mönster, skillnader och likheter i lÀrarnas uppfattningar. LÀrarna nÀmner vilka barn de uppfattar Àr i behov av stöd och de ger förslag pÄ hur resurserna kan tas tillvara pÄ.

Hur vet du det? : En studie om barns trovÀrdighetsarbete i risk- och skyddsbedömningsintervjuer

Denna studie undersöker barns trovÀrdighetsarbete i institutionell intervjuinteraktion med grund i en problematisering av synen pÄ barn som mindre trovÀrdiga. Studien syftar till att bidra med kunskap om hur barn orienterar sig mot trovÀrdighet samt om hur trovÀrdighet hanteras i social interaktion. Materialet bestÄr av utdrag ur Ätta risk- och skyddsbedömningsintervjuer med barn i Äldrarna 5-8 Är och 9-12 Är. Studien anvÀnder diskurspsykologi och samtalsanalys som teoretisk grund och samtalsanalys som metodologisk ansats. Undersökningen visar att barn orienterar sig mot trovÀrdighet genom tre typer av trovÀrdighetsarbete.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->