Sökresultat:
16392 Uppsatser om Svenska retorikhandböcker - Sida 30 av 1093
En framgÄngsrik sprÄkutveckling? : En fallstudie av morfologiska och syntaktiska strukturer utifrÄn processbarhetsteorin
I en longitudinell fallstudie har jag undersökt sprÄkutvecklingen hos en vuxen inlÀrare av svenska som andrasprÄk. Intervjuerna utfördes vid tre tillfÀllen: 2003, 2004 och 2007. Ur intervjumaterialet studerades nÄgra typer av nominalfraser och nÄgra syntaktiska strukturer och resultaten diskuterades utifrÄn ett processbarhetsteoretiskt perspektiv. Resultaten visar att andrasprÄksinlÀraren pendlar mellan nivÄ fyra och nivÄ fem enligt processbarhetsteorin, men de visar ocksÄ att det krÀvs djupare studier av hans andrasprÄk för att ge en mer sammansatt bild av hans andrasprÄk..
Fördelar, nackdelar och paradoxer : En eklektisk genomgÄng av Kina som vÀrdland för svenska direktinvesteringar
I uppsatsen ger vi en överblick av Kina som vÀrdland för svenska direktinvesteringar. Kinas komparativa fördelar enligt grundlÀggande handelsteori Àr naturtillgÄngar, lÄg arbetskrafts-kostnad samt stor marknad. De komparativa fördelarna blir till lokaliseringsspecifika fördelar vid företagens val mellan export och direktinvestering. Vid direktinvestering etablerar företaget dotterbolag för verksamhet i vÀrdlandet. Av stor vikt för företaget Àr vÀrdlandets förmÄga att kunna erbjuda en gynnsam miljö för företagsspecifika fördelar.
Det osynliga svenskÀmnet pÄ International Baccalaureate-programmet (The International Baccalaureate Programme?s invisible subject of Swedish)
Denna kvalitativa fallstudie undersöker hur svenskÀmnet pÄ IB-programmet regleras i styrdokumenten, hur styrdokumenten kan omsÀttas till undervisningspraktik samt vilka fördelar och nackdelar lÀrare som undervisar i bÄde IB-svenskan och de nationella svenskkurserna Svenska A och Svenska B upplever med IB-svenskan. Fallstudiens metoder Àr en hermeneutisk styrdokumentsanalys av IB-svenskans styrdokument i relation till kursplanen för Svenska B, en halvstrukturerad observation av en lektion i IB-svenska och halvstrukturerade intervjuer med de tvÄ lÀrare som undervisar i IB-svenska pÄ den undersökta gymnasieskolan. Som analysverktyg nyttjas ramfaktor- samt frirumsmodellen.
De slutsatser som kan dras utifrÄn fallstudien Àr att de yttre ramarna för IB-svenskan i form av styrdokumenten Àr snÀvare Àn för kursen Svenska B. Kursplanen, betygssystemet, ?Prescribed Book List?, den tillgÀngliga tiden, elevunderlaget och gruppstorleken utgör alla ramfaktorer som inskrÀnker lÀrarnas frirum, bÄde det upplevda och reella, i utformningen av och undervisningen i IB-svenska.
AndrasprÄkselever i Àmnesundervisning: gymnasielÀrares uppfattning av andrasprÄkselevers skolsituation i Àmnena svenska och samhÀllskunskap
Syftet med vÄr studie var att undersöka hur ÀmneslÀrare i gymnasieskolan uppfattar och hanterar andrasprÄkselevers skolsituation i Àmnesundervisningen, samt att fÄ kunskap om hur vi som kommande ÀmneslÀrare kan ge andrasprÄkselever tillfredsstÀllande undervisning, sÄ att de nÄr kunskapsmÄlen i Àmnena svenska och samhÀllskunskap, parallellt med en god funktionell sprÄkbehÀrskning. I vÄr litteraturstudie presenterade vi teorier och studier om andrasprÄkselevers sprÄkutveckling, samt gav exempel pÄ hur olika lÀrarkategorier kunde anpassa sin undervisning i enlighet med dessa. Vi har i en empirisk studie intervjuat totalt sex ÀmneslÀrare i Àmnena svenska eller samhÀllskunskap. I vÄr undersökning konstaterade vi, för att andrasprÄkselever skulle nÄ framgÄngar i skolans Àmnesundervisning krÀvs ett sprÄk som fungerade som redskap för tÀnkande och lÀrande och att Àmnesundervisning pÄ modersmÄlet underlÀttar. Vidare lÀrde vi oss att en vÀl fungerande interaktion mellan lÀrare och elev Àr den dominerande faktorn för elevens framtida kognitiva lÀrande..
Vuxna maskrosbarns upplevelser av sin barndom : En kvalitativ intervjustudie
NÀr det sker förÀndringar pÄ det samhÀlleliga planet, vad gÀller normer och vÀrderingar, mÄste Àven de lagar samhÀllet följer utvecklas för att pÄ sÄ sÀtt bli tillÀmpbara i den nya samhÀllsordningen. Den svenska sexualbrottslagen Àr en lag som tydligt visar den utveckling som sÄvÀl det svenska samhÀllet som rÀttsvÀsendet genomgÄtt under de senaste seklerna. Lagen i sig pÄvisar hur normer och vÀrderingar vad gÀller kvinnans och mannens sexualitet över tid förÀndrats, samt hur det kvinnliga könet successivt integrerats i det svenska rÀttsvÀsendet som rÀttsligt subjekt. DÄ det Àr i den politiska arenan de svenska lagarna förnyas och omarbetas bygger sÄledes denna uppsats pÄ de debatter vilka uppstÄr i riksdagen under en lagÀndringsprocess. Syftet med uppsatsen Àr att belysa hur sexualbrott konstrueras och rekonstrueras i riksdagsdebatter.
Revidering av informationssÀkerhetspolicy : - En kvalitativ studie av svenska kommuner
Svenska kommuner stÄr inför den komplexa och omfattande uppgiften att skapa grundlÀggande informationssÀkerhet för förvaltningsverksamhet. Denna uppgift förutsÀtter ett ledningssystem för informationssÀkerhet, en betydande del av ledningssystemet Àr att upplÄta en informationssÀkerhetspolicy. Policydokumentet bör enligt tidigare forskning hÄllas levande genom revidering för att sÀkra kvaliteten inom informationssÀkerhetsarbetet. Syftet med denna studie Àr att studera hur svenska kommuner bedriver arbetet med att hÄlla informationssÀkerhetspolicyn levande, dvs. revidera denna.
Stress inom rÀttsvÀsendet : Sex svenska tingsrÀttsdomare om pÄfrestningar i arbetet
Tidigare forskning om stress inom rÀttsvÀsendet och hos domare Àr i huvudsak amerikansk och fokuserar pÄ hot och vÄld. Men Àven andra faktorer har visat sig orsaka stress hos domare. Sex svenska domare intervjuades om den pÄfrestning de upplevde i arbetet för att ta reda pÄ hur det ser ut inom det svenska rÀttssystemet. En halvstrukturerad intervjuguide utarbetades, och ett exempel pÄ en frÄga Àr: ?Beskriv tvÄ situationer dÄ du har kÀnt dig verkligt stressad i arbetet?.
The white man?s burden : en studie om den svenska synen pÄ bistÄndet till Afrika
Det svenska bistÄndet till utvecklingslÀnder har förÀndrats sedan det officiellt inleddes för drygt 60 Är sedan. FrÄn att ha varit nÄgot som regeringen inledningsvis mest fnyste Ät Àr bistÄndet idag en viktig del av den svenska ekonomin. De svenska bistÄndsorganisationerna arbetar för att förbÀttra omstÀndigheterna i utvecklingslÀnder, men de gör det pÄ olika sÀtt. Teorier som varit centrala i denna studie Àr Alf Hornborgs teori om utveckling och Edward Saids teori om ?The other?.
Denna uppsats bygger pÄ en litteraturstudie dÀr jag avgrÀnsat mig till att undersöka det svenska bistÄndet till Afrika.
OrdförrÄd pÄ modersmÄl hos barn i förskoleklass i Sverige : en jÀmförelse mellan tvÄsprÄkiga och ensprÄkiga barn
I samhÀllet kommer vi ofta i kontakt med tvÄsprÄkighet, sÄ Àven pÄ logopedmottagningar runt om i landet. Det kan vara svÄrt att genomföra sprÄkbedömningar pÄ barn med flera modersmÄl eller annat modersmÄl Àn svenska. Syftet med uppsatsen var att översÀtta benÀmningstestet "Ordracet" till arabiska och sedan anvÀnda det för att testa aktivt ordförrÄd. Passivt ordförrÄd testades med Peabody Picture Vocabulary Test III. Fonologiskt och semantiskt ordflöde testades med ordflödestestet FAS.
Svenska expeditionÀra luftstridskrafter?
Kravet pÄ tillgÀngliga, rörliga och interoperabla styrkor för uppgifter till oroshÀrdar runt om ivÀrlden har ökat. Sverige Àr medlem av EU och bidrar med styrkor till EU och NATO:sstyrkeregister. De svenska luftstridskrafterna stÄr i dag i beredskap för ett antal uppgifter ochden uppgift som bedöms vara mest utmanande Àr Nordic Battle Group (NBG).Luftstridskrafterna har delar i NBG och delar som Àr direkt understödjande sÄ kallade enablar.NBG Àr dimensionerad för att kunna vara autonom och första styrka pÄ plats i ettoperationsomrÄde. Detta innebÀr för de svenska luftstridskrafterna att upprÀttandet avluftkontroll, understödjande av mark och understödjande av sjöstyrkor ligger pÄ Sverige och desvenska luftstridskrafterna. Detta krÀver expeditionÀr förmÄga.Uppsatsens syfte Àr att undersöka i vilken utstrÀckning de svenska luftstridskrafternastransformering gÄr mot en expeditionÀr förmÄga.Den övergripande frÄgestÀllningen Àr till vilken grad Àr de svenska luftstridskrafternaexpeditionÀra? För att kunna analysera de svenska luftstridskrafterna expeditionÀra förmÄgadefinierar jag inledningsvis expeditionÀrt.
Den svenska modeindustrins internationalisering : Fem branschspecifika företag
Den svenska modeindustrin spÄs en ljus framtid och har trots 2000-taletslÄgkonjunktur nÄtt nya exportrekord. Den tuffa inhemska konkurrensen har gjort attetablering pÄ utlÀndska marknader blivit avgörande för de svenska modeföretagen.Det finns dock endast begrÀnsad kunskap om internationaliseringsprocessen för dennabransch.Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilka metoder som anvÀnds av smÄ ochmedelstora svenska modeföretag vid internationalisering och de bakomliggandeorsakerna till dessa metoder.Studien baseras pÄ en kvalitativ undersökning av fem svenska modeföretag som sedananalyserats med ett teoretiskt ramverk av internationaliseringsprocesser.Resultatet visar att det inte finns en applicerbar modell för branschensinternationalisering. De studerade företagen har alla inlett internationaliseringen medetableringar pÄ enstaka nÀrliggande, lÄgriskmarknader. Företagen har dÀrefter Àndratriktning i sin internationaliseringsprocess dÄ marknader lÀngre bort penetrerats. Vidvalet av dessa marknader har tidigare erhÄllen intern kunskap och nÀtverk, varitavgörande.
Varannan vatten : en kvalitativ studie om vÄrdpersonals attityder och vÀrderingar kring Àldres alkoholvanor
Att behÀrska tvÄ sprÄk och tvÄ lÀnders syn pÄ pedagogik Àr en bra förutsÀttning om man vill undersöka och jÀmföra dessa tvÄ lÀnders syn pÄ barn med funktionsnedsÀttning. Syftet med föreliggande uppsats Àr dÀrmed att belysa hur skolans styrdokument i Sverige och i Ungern formulerar och beskriver barn med funktionsnedsÀttning. En del av syftet Àr ocksÄ att finna likheter och skillnader mellan det svenska och det ungerska styrdokumentet.Som material till ÀndamÄlet anvÀnds den nya svenska Skollagen (2010) och den ungerska Utbildningslagen (1993). Analysen genomfördes med analysverktyget diskursanalys dÀr jag har analyserat sprÄket som beskriver barn med funktionsnedsÀttning.Resultaten visar att bÄda skollagarna har en tydlig koppling till de gÀllande internationella dokumenten dÀr allas lika vÀrde poÀngteras. Den svenska Skollagen har dessutom en relationell och deltagande syn pÄ funktionsnedsÀttning medan den ungerska Utbildningslagen, som Àr 17 Är Àldre Àn den svenska lagen, betonar en kompensatorisk och individinriktad syn..
Om lÀrares attityder till Svenska som andrasprÄk
En uppsats gĂ€llande HushĂ„llningssĂ€llskapets projekt mellan 1870-1910. Kvalitativt om skördeutfall, kreatursutfall, och förĂ€ndrade metoder inom jordbruket som förvĂ€ntades ge högre avkastning i Ărebro lĂ€n. Samt kvantitativt om befolkningsmĂ€ngd, kreaturshĂ„llning, jordĂ€gare och jordbrukare i Askersunds landsförsamling, Viby- och LerbĂ€ck socken..
Differentierat ledarskap ? FrÄn kunden i centrum till personalen i centrum
Att sÀtta personalen i fokus en modell om att möjliggöra för medarbetare? En fallstudie av Svenska MÀssan.
Svenska lÀroböcker och EU ? en kÀrlekshistoria? VÀrderingar om EU i tvÄ svenska lÀroböcker i samhÀllskunskap före och efter medlemskapet
Bakgrund: Sverige blev EU-medlem 1995 ? lĂ„ngt efter de flesta vĂ€lfĂ€rdsstaterna i Europa.Ă
sikterna om vart EU-samarbetet bör leda Àr mÄnga gÄnger starka, vilket bl.a. kan ha satt sin prÀgelpÄ vilka vÀrderingar om EU som har förmedlats i lÀroböcker i samhÀllskunskap.Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att med utgÄngspunkt i tvÄ svenska lÀroböcker i samhÀllskunskap ?en skriven före och en efter det svenska EU-medlemskapet ? undersöka vilka vÀrderingar av EUsom dÀrigenom har förmedlats och pÄ vilket sÀtt dessa vÀrderingar har förÀndrats.Metod: Med en kvalitativ textanalys och komparativ analys undersöks tvÄ svenska lÀroböcker isamhÀllskunskap, en frÄn 1982 och en frÄn 2007, med hjÀlp av ett frÄgeschema.Resultat: LÀroboken frÄn 1982 har ett mer kritiskt förhÄllningssÀtt gentemot EU (EG) ochförmedlar framförallt negativa vÀrderingar om EU Àn lÀroboken frÄn 2007 som visar en positivinstÀllning till EU och som Àven uppmuntrar till ett fördjupat samarbete med organisationen. BÄdalÀroböckerna talar dÀrmed framförallt för en bestÀmd syn pÄ EU (EG) och presentationen av Àmnetförfaller dÀrför ensidig.