Sök:

Sökresultat:

3232 Uppsatser om Skolans miljö - Sida 55 av 216

LÀroböcker i historia för gymnasiet- ur ett genusperspektiv : - En studie av lÀroböcker i historia för gymnasiet mellan Är 1957-2004

Föreliggande uppsats Àr en komparativ studie vilken behandlar genusperspektiv i lÀroböcker i historia för gymnasieskolan i en tidsperiod frÄn 1950 talet fram till början pÄ 2000 talet. Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur man framstÀller och integrerar kvinnan i lÀroböcker i Àmnet historia för gymnasieskolanmellan Är 1957-2004. De frÄgor som stÀllts Àr hur kvinnan framstÀlls och integreras i lÀroböckerna och om man kan urskilja genusperspektiv i lÀroplaner och pÄ vilket sÀtt dessa intentioner i sÄ fall appliceras och realiseras i lÀroböckerna? Tanken har varit att fÄnga in det tidsbundna i skolans vÀrderingar rörande detta tema. GenomgÄng av lÀroböckerna har följt tvÄ teman vilka Àr genusperspektiv och lÀroplaner.

Förskoleklassen. FörhÄllningsstrategier i bemötandet av barn i behov av sÀrskilt stöd i Förskoleklassen

Syfte: Syftet för studien var att studera vilka förhÄllningsstrategier mottagande lÀrare har i Förskoleklassen för att bemöta barn i behov av sÀrskilt stöd under deras första Är i skolans vÀrld. Som utgÄngspunkt för att komma Ät forskningsfrÄgan studerades verksamheten utifrÄn hur pedagogerna utformar sin praktik för att bemöta barn i behov av sÀrskilt stöd. Teori: Studiens teoretiska grundvalar bestod av det relationella perspektivet samt symbolisk interaktionism. Inom det relationella perspektivet ska barnets förutsÀttningar att nÄ mÄlen ses i relation till omgivningen. Om förutsÀttningarna i omgivningen Àndras, Àndras ocksÄ individens möjligheter att nÄ de krav som Àr uppsatta.

Skolans bemötande av barn med neuropsykiatriska funktionssvÄrigheter. (Facilities at schools to meet the needs of children with neuropsycological disorder)

Syftet med arbetet Àr att belysa det behov av hjÀlp och insatser som skolorna anser sig behöva för att pÄ bÀsta sÀtt ta emot elever med neuropsykiatriska funktionssvÄrigheter. Vi valde att intervjua Ätta personer, vilka möter dessa barn pÄ ett eller annat sÀtt i skolan. Sammanfattningsvis visar resultatet att alla önskar sig mer resurser i form av bÄde pengar, kunskap och fler fysiska personer. Handlingsplaner för mottagandet av elever med NPF saknas pÄ flera skolor samt att diagnosen inte sades ha nÄgon betydelse för insatserna för dessa barn..

Hur upplever tjejer att de blir behandlade?

sammanfattning:Syftet Àr att redogöra för hur flickor inom tekniska utbildningar upplever att de blirbehandlade och bemötta av sina klasskamrater och andra de trÀffar inom skolans vÀrld.Att belysa hur skolsituationen upplevs utifrÄn jÀmstÀlldhetsperspektivet Àr en av aspekterna.Ett intressant resultat som framkommit Àr att tjejerna inte verkar uppleva sig sÄ illabehandlade som man tydligt fÄr indikationer om att de i sjÀlva verket Àr, eller Àr det sÄ att deÀr sÄ vana att ta hÀnsyn till manligheten att man finner det naturligt att bli behandlad pÄ dettasÀtt. Om man kunde fÄ svar pÄ om det finns nÄgot som inte gjorts för att underlÀtta för tjejer imansdominerade utbildningar..

En skola för alla, i Thailand? En kvalitativ intervjustudie ur pedagog- och förÀdraperspektiv mellan en svensk privatskola i Thailand och skolan i Sverige.

Syftet med denna kvalitativa intervjustudie var att ge en bild av varför nÄgra förÀldrar vÀljer att resa frÄn Sverige, och en skola för alla, till Thailand och placerar sina barn i en svensk privatskola dÀr. I intervjuerna ville jag fÄ reda pÄ hur den svenska privatskolan i Thailand upplevs av lÀrarna, skolans ledning men framför allt av förÀldrarna i jÀmförelse med deras erfarenheter av skolan i Sverige..

LÀrares syn pÄ lÀxor

Syftet med vÄr undersökning var att fÄ en ökad förstÄelse för pedagogers olika syn pÄ lÀxor och hur de motiverar anvÀndandet av dessa. VÄr undersökning, som Àr av kvalitativ karaktÀr, Àr baserad pÄ intervjuer med pedagoger verksamma i skolans Är 1-5. VÄr slutsats av undersökningen Àr att de pedagoger vi intervjuade inte anvÀnde sig av lÀxor oreflekterat eller av tradition, utan att de istÀllet hade klara Äsikter om lÀxor. Resultatet visar ocksÄ att pedagogerna i stor utstrÀckning anvÀnde sig av individuellt utformade lÀxor. Vad gÀller huruvida lÀxan pÄverkar elevens lÀrande positivt skiljer sig pedagogernas uppfattningar Ät.

Om barns kost, motion och hÀlsa

Studiens syfte var att granska om i vilken utstrÀckning skolan tillgodoser elevers behov av undervisning gÀllande kost, motion och hÀlsa. Resultatet pekar pÄ att skolan har goda intentioner men begrÀnsade möjligheter att nÄ upp till Lpo 94: s krav pÄ att elever utövar nÄgon form av fysisk aktivitet varje dag. Vidare visar resultaten att skolan har svÄrigheter att kunna undervisa de yngre Äldrarna, i kost och hÀlsa pÄ ett tillfredstÀllande sÀtt, dÄ lÀrarna upplever det som svÄrt att hitta bra material pÄ grund av skolans otillrÀckliga budget. Konsekvenser för detta utmynnar i att skolor har svÄrt att efterleva intentionerna i Lpo 94.

Arbetet med likabehandling pÄ gymnasiet

Studien handlar om hur en rektor och tvÄ lÀrare arbetar med likabehandling i gymnasieskolan. Syftet Àr att se hur arbetet med likabehandling pÄ gymnasiet kan se ut och hur styrdokumenten implementeras i verksamheten. I studien anvÀnds kvalitativ metod och totalt tre kvalitativa intervjuer genomfördes. Analys av skolans lokala handlingsplaner för likabehandling och Skolverkets rÄd och riktlinjer för likabehandling inkluderas i studien. Till grund för det teoretiska perspektivet har forskningslitteratur om likabehandling i skolan anvÀnds.

Cui bono?En studie av motiverandet av ett historieÀmne

Uppsatsen syfte Àr att undersöka motiveringar till varför man skall lÀsa historia i skolan. Forskare och filosofers argument stÀlls emot de syften som finns angivna i svenska skolans lÀroplaner. Tidigare lÀroplaner har ocksÄ studerats, men fokus ligger pÄ de nuvarande. Till hjÀlp i analysen har historikern Thorsten Nyboms teori om kulturvetenskapernas nytta anvÀnts. I detta arbete framtrÀder en viktig skillnad mellan de motiveringar historikerna ger och de som finns i lÀroplanerna.

HÀlsodiplomerad gymnasieskola -FörÀndringen av elevers hÀlsa mellan Ären 2004 och 2008 : En resultatutvÀrdering

Bakgrund: Studier visar att ungas upplevda- och psykiska hÀlsa samt deras hÀlsorelaterade levnadsvanor försÀmras med Äldern. Elevers trivsel och pÄverkansmöjligheter i skolan minskar ocksÄ med stigande Älder. HÀlsofrÀmjande arbete i skolan kan dÀrför vara vÀrdefullt för att förbÀttra ungas hÀlsa. Det kan exempelvis ske genom Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets koncept: HÀlsodiplomerad gymnasieskola. I VÀsterÄs Àr Carlforsska gymnasiet en hÀlsodiplomerad skola.

Jakten pÄ rÀttvisan : Genomförande och bakgrund

Vi har gjort ett höglÀsningslÀromedel för Äk 2-3 med syfte att vÀcka intresse för och behandla frÄgor om skolans vÀrdegrund. Till lÀromedlet har vi skapat en hemsida med övningar som man kan jobba med i samband med att man lÀser boken. BerÀttelsen behandlar ocksÄ flera historiska moment som varit viktiga ur en demokratisk synpunkt. Vi ville göra ett lÀromedel i skönlitterÀr form eftersom vi tycker det Àr ett roligt och givande arbetssÀtt för vÄr tilltÀnkta mÄlgrupp. VÄr arbetsprocess har bestÄtt av insamling av forskning, skrivande av boken, planerande av arbetsövningar samt skapande av hemsidan.

Mobbning : Elevers syn pÄ mobbning

Det hÀr arbetet handlar om ett problem som angÄr alla, vuxna och barn, som befinner sig inom skolans vÀrld, nÀmligen mobbning. I min uppsats har jag valt att studera mobbning mellan barn och hur skolpersonal lÀttare ska kunna upptÀcka mobbning i skolan. I arbetets litteraturgenomgÄng definieras vad mobbning Àr och ges exempel pÄ var och nÀr mobbning Àr vanligast i skolan och olika ÄtgÀrder man som lÀrare kan vidta mot mobbning. UtifrÄn litteraturstudien har jag formulerat en enkÀtundersökning riktad till elever i Är 8 och Är 9 som jag utförde pÄ en grundskola. Resultatet visar exempelvis att mobbningen och brÄk förekommer i störst utstrÀckning pÄ raster och i korridorerna.

IrreguljÀra immigranter och vÄrden. RÀttssÀkerhetsaspekter

Syfte: Huvudsyftet med studien Àr att genom ett diskursanalytiskt angreppssÀtt synliggöra och jÀmföra elevassistenters och klasslÀrares tal om mÄlet med utbildningen i trÀningsskolan. UtifrÄn frÄgestÀllningen:Hur talar elevassistenter och klasslÀrare om vad som Àr mÄlet med utbildningen i trÀningsskolan?Teori: Den teoretiska ansatsen i studien utgörs av diskursanalysen, det vill sÀga hur man ?talar om? eller ?skriver om? nÄgot. AngreppssÀttet Àr att synliggöra hur nÄgot skrivs fram. En diskurs Àr konstruerad i olika sprÄkliga mönster som förekommer i olika sammanhang.

VÄr tids rapsoder - om hiphopkultur och rap som alternativa lÀrandemiljöer

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka en miljö dÀr ungdomar trÀffas för att lÀra sig rap, utifrÄn ett lÀrandeperspektiv. Denna miljö kan sÀgas vara alternativ i förhÄllande till skolans mer formella kontext. Metoderna som jag anvÀnt Àr kvalitativa och etnografiska och jag vill i första hand undersöka vad individer i miljön sjÀlva uttrycker om sitt eget lÀrande. Detta har jag gjort genom observationer och intervjuer. I mina resultat framkommer flera olika kategorier av lÀrande och kunskap. Det handlar dels om sprÄk och bÀttre ordförrÄd, men ocksÄ om social kunskap, beteende och att utveckla sin identitet och sjÀlvförtroende..

Parfym eller avtryck i golvet? Estetiken plats i projektet Flame

I denna uppsats har vi intresserat oss för estetikens potential i skolans arbete och Àgnat vÄr uppsats Ät att följa projektet Flame. Flame startades under vÄren 2006 och genomförs av Kulturskolan i samarbete med Utbildningsförvaltningen och Stockholm stad. Projektet riktar sig till yrkesförberedande program och under hösten 2006 har man samarbetat med S:t Eriks och S:t Görans gymnasium i Stockholm. Man sÀger sig vilja ge eleverna nya redskap för att uttrycka sig med kultur. Ett annat mÄl för Flame Àr att undersöka hur metodutveckling kan gÄ till i praktiken. Syftet med vÄrt arbete har varit att, utifrÄn begreppet radikal estetik, undersöka hur man i Flame arbetar med och tÀnker kring estetik i skolan.

<- FöregÄende sida 55 NÀsta sida ->