Sök:

Sökresultat:

3037 Uppsatser om Skäl att leva - Sida 2 av 203

Att leva med Multipel Skleros : En litteraturstudie

Syfte: Syftet med litteraturöversikten var att sammanstÀlla aktuell forskning som beskriver hur det Àr att leva med Multipel Skleros (MS). Metod: Vetenskapliga artiklar söktes i databaserna Cinahl och PubMed. Tolv artiklar med kvalitativ ansats valdes ut och kvalitetsgranskades enligt Högskolan Dalarnas granskningsmall för kvalitativa studier. Huvudresultat: Resultatet visade att leva med MS innebar upplevelser av att identiteten och sjÀlvbilden pÄverkades och kÀnslor av att inte vilja uppfattas som annorlunda. Det fanns en rÀdsla över förlorad sjÀlvstÀndighet och att vara beroende av andra mÀnniskor.

MĂ€ns upplevelser av att leva med urininkontinens: en litteraturstudie

Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva mÀns upplevelser av att leva med urininkontinens. Studien baserades pÄ 16 vetenskapligt publicerade artiklar som analyserades med kvalitativ manifest innehÄllsanalys. Analysen resulterade i fem kategorier: att försöka dölja den genanta inkontinensen, att lÀra sig strategier för att Äter fÄ kontroll över blÄsan, att livet kretsar kring toaletter, att hÄlla sig ren och att anvÀnda inkontinensskydd, att livet och förmÄgan att leva det förÀndrats. Resultatet visade att mÀn var generade och försökte hÄlla lÀckaget hemligt för omgivningen. De tyckte att det var pÄfrestande att mista kontrollen och hade svÄrt att ÄterfÄ kontrollen utan hjÀlp, hjÀlp som de inte ville söka.

Att leva med Aspergers syndrom : Ur ett individperspektiv

Bakgrund: I Sverige Àr prevalensen av diagnosen Aspergers syndrom cirka 7,2 till 11 per 10 000 individer. Aspergers syndrom definieras som ett omfattande tillstÄnd med flera typiska drag frÄn det autistiska spektrumet men med en normal eller hög intelligensnivÄ. Genom att beskriva hur det Àr att leva med Aspergers syndrom kan en ökad förstÄelse uppnÄs för denna typ av sociala och kÀnslomÀssiga svÄrigheter. Syfte: Att belysa hur det Àr att leva med Aspergers syndrom ur ett individperspektiv. Metod: Studien utfördes som en allmÀn litteraturstudie och elva vetenskapliga artiklar granskades kritiskt, analyserades och resulterade i fem kategorier.

Att leva med Alzheimers sjukdom: En analys av narrativer

Alzheimers sjukdom pÄverkar minnet och andra kognitiva funktioner. FörÀndringar som uppkommer pÄverkar personens möjlighet att arbeta, vardagen och sociala aktiviteter. Syftet med denna studie var att beskriva upplevelsen av att leva med Alzheimers sjukdom. I denna studie har narrativer frÄn tre kvinnor med tidig diagnos av Alzheimers sjukdom analyserats med kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats. Detta resulterade i sex kategorier: att inte klara av det som förut var enkelt, att inte kunna vara en del av en gemenskap, att inte vara samma person lÀngre, att söka vÀrdighet och trygghet i tillvaron, att relationer fÄr större betydelse samt att vara tvungen att lÀra sig leva med sjukdomen.

Upplevelsen av att leva med diabetes typ II

Att drabbas av diabetes typ II innebÀr att drabbas av en kronisk sjukdom, vilket innebÀr en förÀndrad livssituation för personen. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva personers upplevelse av att leva med diabetes typ II. Tolv internationella vetenskapliga artiklar analyserades med kvalitativ innehÄlls analys med manifest ansats och resulterade i fyra kategorier: Att förneka sjukdom och kÀnna skuld och rÀdsla, Att dagligt liv förÀndras och begrÀnsas, Att ha brist pÄ stöd och information, Att lÀra sig leva med sjukdomen och uppskatta en god livsstil. Litteraturstudien visade att personer med diabetes typ II beskrev det som en stor livskris att fÄ sjukdomen med kÀnslor som rÀdsla, skuld och förnekelse. De beskrev att det var svÄrt att hantera diabetes utan hjÀlp frÄn nÄgon och dÀrför var vikten av stöd och information frÄn sjukvÄrden nödvÀndig.

? Du som Àr sÄ söt och trevlig, hur kan inte du ha trÀffat nÄn?? : En kvalitativ studie om normerna kring att leva i en tvÄsamhet

Studien handlar om hur vi som individer  konstruerar  och skapar ett normaliserat tillstÄnd kring att leva i en tvÄsamhet samt om hur vi pÄverkas av detta. Syftet med studien Àr att undersöka individers motivation och vÀrderingar kring att leva i nÄgon typ av tvÄsamhet eller valet att inte göra det, samt vilken betydelse dessa val har för individen. Studien har en samhÀllskritisk ansats ur ett vÀsterlÀndskt perspektiv och med hjÀlp av Ätta kvalitativa intervjuer undersöks individernas vÀrderingar och motivation kring tvÄsamhet. Resultatet visar att familjebegreppet Àr nÀra sammanlÀnkat med tvÄsamhet och relationer. Att ingÄ ett Àktenskap eller en relation uppfattas inte som ett socialt tvÄng av individerna utan ses som en del av ett  sjÀlvförverkligande.

Att leva med ICD -implanterbar defibrillator

En implanterbar defibrillator kan vara en livrÀddande behandling för personer med ökad risk för plötslig död. Behandlingen syftar till identifiera och behandla livshotande rytmrubbningar. Behandlingen kan ges i sekundÀr eller primÀrprofylaktiskt syfte. Det finns etiska aspekter vid stÀllningstagande till behandlingen. Den innebÀr fysiska, psykiska och sociala anpassningar.

Att vara prövad men inte uppgiven - konsten att leva med bensÄr

Syftet med studien var att beskriva hur patienter med bensÄr upplever sin vardag ur ett fysiskt, kÀnslomÀssigt, och socialt perspektiv. Studien hade en beskrivande design med kvalitativ ansats. Tio patienter med bensÄr frÄn tre hÀlsocentraler intervjuades och materialet bearbetades med kvalitativ innehÄllsanalys. Resultatet redovisades utifrÄn temat: Att vara prövad men inte uppgiven som bildades av tre kategorier: SÄrets kondition, Komplikationer till att leva med bensÄr samt Anpassning till att leva med bensÄr. Temat beskrev att patienter med bensÄr hade mÄnga svÄrigheter men att de, samtidigt, pÄ olika sÀtt, tog itu med dessa svÄrigheter för att kunna leva ett sÄ bra liv som möjligt.

Att leva med urininkontinens efter prostatektomi

Bakgrund: Prostatektomi Àr en av de vanligaste behandlingar mot prostatacancer. En av biverkningarna som majoriteten av de mÀn som gÄr igenom ingreppet Àr urininkontinens. Syfte: Att belysa hur det Àr att leva med urininkontinens efter en prostatektomi pÄ grund av prostatacancer. Metod: Det Àr en kvalitativ litteraturstudie baserad pÄ nio artiklar som analyserades utifrÄn Graneheim och Lundmans modell. Resultat: MÀn med urininkontinens upplever sitt tillstÄnd ovÀrdigt och skÀms över att lÀcka urin.

Personers upplevelser av att leva med en palliativ diagnos: En litteraturstudie

I den palliativa vÄrden ses döden som en naturlig hÀndelse som varken ska skyndas pÄ eller fördröjas. För personer som Àr sjuka kan det upplevas som skrÀmmande att tvingas möta verkligheten och konfronteras med sin sjukdom. Syftet med detta examensarbete var att beskriva personers upplevelser av att leva med en palliativ diagnos. Tolv vetenskapliga studier analyserades med en kvalitativ manifest innehÄllsanalys. Analysen resulterade i fem kategorier: att inte ha makten över sin tid och sin kropp, att vilja vara hemma och leva som förut, att prioritera det som ger mening, att vilja kÀnna sig trygg och förstÄdd i vÄrden samt att förbereda sig sjÀlv och familjen inför döden.

Hur en mÀnniska finner styrka att leva vidare i ett liv som inte blev som det var tÀnkt: en litteraturstudie om att leva med cancer

Syftet med detta examensarbete Àr att belysa vad som driver en mÀnniska att gÄ vidare i livet efter att ha fÄtt ett besked om att han/hon har cancer och Àven olika copingstrategier som anvÀnds för att hantera cancer. Den teoretiska bakgrunden innefattar bland annat Lazarus och Folkmans (1984) teori om coping, Moos (1986) olika copingstrategier och Greer och Watsons (1979) olika copingstilar. Arbetet utgörs av en litteraturöversikt över olika artiklar och böcker som behandlar coping och cancer. Resultaten visade att de vanligaste copingstrategierna var att förneka det hotfulla, hopp, acceptans, söka information om sjukdomen, meningsbaserad coping och att försöka att leva ett sÄ normalt liv som möjligt..

Vuxna mÀnniskors upplevelser av att leva med cancerrelaterad smÀrta

Att leva med cancerrelaterad smÀrta Àr en omtumlande upplevelse som prÀglar livet i mÄnga avseenden. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva mÀnniskors upplevelser att leva med cancerrelaterad smÀrta. Litteraturstudien omfattas av femton internationellt publicerade vetenskapliga artiklar som analyserats med kvalitativ innehÄllsanalys och resulterade i fem kategorier: att kunna uthÀrda, klara av och njuta av livet men ocksÄ kÀnna handikapp och hinder: att kÀnna nÀrhet och omsorg av andra mÀnniskor men ocksÄ kÀnna sig isolerad: att kÀnna oro över vad smÀrtlindrande lÀkemedel gör med kroppen men samtidigt inte kunna leva utan dem och att kÀnna sig uttröttad, ledsen, arg och hjÀlplös inför konstant och svÄr smÀrta. Att kÀnna hopp om ett slut pÄ smÀrta och lidande men ocksÄ tÀnka varför hÀnder detta just mig. Sjukdom som medför smÀrta gör mÀnniskan beroende av medicinsk behandling och lÄngvarig sjukhusvistelse ger mÄnga upplevelser av svÄra pÄfrestningar för familjeliv och yrkesliv.

Att leva med oförklarlig smÀrta : ett utanförskap

Bakgrund: I dagens samhÀlle lever mÄnga mÀnniskor med medicinskt oförklarlig smÀrta. Oförklarliga symtom kan förklaras som fysiska symtom som trots medicinsk utvÀrdering förblir odefinierade. För att stödja patienten Àr det viktigt att se personen som en helhet för att tillgodose den drabbades behov och för att bidra till en god omvÄrdnad. Syfte: Att beskriva personers upplevelser av att leva med oförklarlig smÀrta. Metod: En allmÀn litteraturstudie som genomförts baserad pÄ kvalitativa vetenskapliga artiklar.

Individens upplevelser av att leva med kronisk sjukdom

Kronisk sjukdom betraktas som det störstavÀxande hÀlsoproblemet i den industrialiserade vÀrlden.Erfarenheter av att leva med en kronisk sjukdom innebarstora förÀndringar i livet. FörÀndringar som framkallarkÀnslor av lidande, rÀdsla, nedsatt kontroll och förnekande.Syftet var att belysa individers upplevelser av attleva med en kronisk sjukdom. Studien genomfördes somen litteraturstudie, dÀr 16 vetenskapliga artiklargranskades. I resultatet framkom flera faktorer sompÄverkade individen och dess liv med en kronisk sjukdom,dessa var psykiska, fysiska, sociala, andliga samtrelationen mellan sjuksköterska och patient. De svÄrigheterindividerna pÄtrÀffade i livet krÀvde praktiskt, socialt ochemotionellt stöd, vilket inte alltid upplevdes tillrÀckligt.Samtidigt ansÄgs det viktigt att inte ge upp kampen för entillfredsstÀllande tillvaro.

Ett liv som andra: hur boendestödjare arbetar för att personer med psykiska funktionshinder ska ha möjlighet att leva ett sjÀlvstÀndigt liv i eget boende

Av socialtjÀnstlagen framkommer det att den som inte sjÀlv kan tillgodose sina behov har rÀtt till bistÄnd samt att personer med psykiska funktionshinder ska ges möjlighet att leva som andra i egen bostad. Genom boendestödverksamheten kan den enskilde erhÄlla stöd i sin dagliga livsföring. Syftet med studien var att beskriva hur boendestödjarna arbetar för att personer med psykiska funktionshinder ska kunna bo i eget boende. För att besvara syftet anvÀndes kvalitativ metod med intervjuer som datainsamlingsmetod. Av resultatet framkommer det att boendestödjarna ska ge klienterna individuellt stöd och trÀning i vardagliga situationer samt hitta verktyg som kan underlÀtta för den enskilde att leva ett sÄ sjÀlvstÀndigt liv som möjligt.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->