Sök:

Sökresultat:

14616 Uppsatser om Sjuksköterskors kunskap - Sida 34 av 975

Matematikundervisningen : PÄverkas elevernas intresse för och kunskap i matematik om undervisningen sker med eller utan lÀrobok?

AbstraktSyftet med detta arbete har varit att undersöka om det finns nÄgon skillnad i kunskap och intresse för matematik mellan elever som undervisas med eller utan lÀrobok. Information har inhÀmtats genom kvalitativa intervjuer med elever i Är 1 och 3 med utförda matematikuppgifter av eleverna och frÄn de nationella proven i matematik för Är 5.Teorin bygger pÄ lusten att lÀra genom motivation och betydelsen av att eleverna fÄr en bra förstÄelse av varför de ska lÀra sig matematik genom att koppla undervisningen till deras vardag och att göra den lustfylld.I denna begrÀnsade studie Àr alla eleverna nöjda med sin matematikundervisning oberoende av lÀrobok eller inte, men det Àr noterbart att intresset för matematik sjunker mer i Är 3 för de med lÀrobok Àn de utan. Kunskaperna i matematik Àr ganska lika, men en viss fördel till eleverna i skolan utan lÀrobok i Är 5. SvÄrighetsgraden av de matematiska uppgifterna tycks ocksÄ styra elevernas intresse för matematik..

Information vid dagkirurgi - patientuppfattningar

För att klara krav pÄ besparingar och effektivisering inom hÀlso- och sjukvÄrd har dagkirurgi som behandlingsform ökat men Àven som ett led av ny forskning och utveckling av kirurgiska behandlingsmetoder. Patientens behov av kunskap för att kunna klara egenvÄrden efter ingreppet blir större dÄ vÄrdtiden Àr kortare vid dagkirurgi. Den valda metoden Àr litteraturstudie och syftet var att undersöka hur patienterna uppfattade information vid dagkirurgi. Elva vetenskapliga artiklar Àr granskade och bearbetade och dÀrigenom har ett resultat framkommit. Informationen har störst genomslagskraft nÀr muntlig och skriftlig alternativt visuell information kombineras.

Undervisnings betydelse för patienter med kronisk njursjukdom : Litteraturstudie.

Patienter med kronisk njursvikt Àr beroende av sjukvÄrden och har behov av kunskap och stöd för att hantera sin egenvÄrd. Patientundervisning Àr en vanlig verksamhet och ett viktigt verktyg inom njurmedicinsk omvÄrdnad. Att förmedla kunskap och arbeta för patienters delaktighet Àr till stor del sjuksköterskans uppgift. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka undervisnings betydelse för patienter med kronisk njursvikt. Litteraturstudien baserades pÄ sex artiklar med kvalitativ ansats och tre artiklar med kvantitativ ansats.

En skola för alla, Àven för elever med sÀrskilda behov

Syftet Àr att undersöka pedagogers tankar och erfarenheter kring undervisning av elever med sÀrskilda behov pÄ en skola. Detta för att öka kunskapen om hur man som ÀmneslÀrare kan öka möjligheterna för dessa elever att klara undervisningens mÄl samt att skapa förstÄelse för vilka brister och behov som finns i detta arbete. Den metod jag har valt för att genomföra undersökningen Àr kvalitativa intervjuer. Jag har intervjuat fyra pedagoger pÄ en utvald skola som arbetar med elever i grundskolans senare Är, tre av informanterna Àr sprÄklÀrare och en arbetar som specialpedagog. Resultatet visar sju Äterkommande teman som har stor betydelse för framgÄngsrik undervisning med elever med sÀrskilda behov. Dessa teman Àr bemötande, motivation, struktur och information, stress, klassrumsklimat och arbetsro, undervisningssÀtt och pedagogik samt resurser. Informanterna uppger i mycket liten utstrÀckning innehÄllet i undervisningen som betydande för motiverande och framgÄngsrik undervisning.

Kunskap och mindreading inom fightingspel

Denna rapport handlar om hur spelare kommer fram till beslut i fightingspel: om de anvÀnder kunskap eller om de förutser vad motstÄndaren ska göra. Bakgrunden behandlar termen ?mindreading? och vad fightingspel Àr samt vilka skickligheter som anvÀnds i fightingspel. En förundersökning gjordes med erfarna fightingspelsspelare för att undersöka vilka faktorer som skulle kunna vara viktiga. Rapportens frÄgestÀllning Àr om det Àr spelmekaniken eller förmÄgan till mindreading som Àr viktigast för framgÄng i ett spel med frekventa Yomi-situationer sÄsom fightingspel.

Erfarna lÀrares möjlighet till utveckling genom reflektion

LÀraryrket Àr idag utsatt för flertalet förÀndringar som stÀller krav pÄ flexibilitet och professionalitet. Syftet med vÄr aktionsforskningsstudie var att öka förstÄelsen kring huruvida yrkesverksamma lÀrare med lÄng erfarenhet kan anvÀnda praxisnÀra reflektion som verktyg för att utveckla sin yrkesroll. De Ätta gymnasielÀrare som deltog fick i uppgift att genomföra skriftliga, praxisnÀra reflektioner under tre veckors tid. Denna period avslutades med en enskild intervju. Vi gjorde sedan en tematisk analys över resultatet för att kategorisera reflektionernas innehÄll, samt kopplingar till tyst kunskap.

Lantbruksjournalisters kunskap och instÀllning till GMO : en kvantitativ undersökning av journalister som skriver om den gröna nÀringen

Den svenska debatten om anvÀndningen av GMO har varit en het och infekterad frÄga i mÄnga Är. FöresprÄkarna och motstÄndarna till GMO Àr lÄngt ifrÄn varandra och positionerna Àr tÀmligen lÄsta. Hur kan det komma sig att man ser anvÀndning av GMO pÄ sÄ vitt skilda sÀtt? Jag började fundera pÄ vad de som mestadels förmedlar informationen om GMO sjÀlva har för syn pÄ Àmnet. Studien fokuseras pÄ journalister som bevakar och skriver om den gröna nÀringen i svenska tidningar.

Sjuksköterskors upplevelser av att bemöta patienter med olika kulturell bakgrund : En litteraturstudie

     Dagens mÄngkulturella samhÀlle krÀver en ökad kunskap och förstÄelse för olika kulturer. Forskning visar att sjuksköterskor upplever att det Àr svÄrt att relatera till patienten pÄ grund av sprÄkliga och kulturella skillnader. Brist pÄ kulturell kompetens leder till konflikter orsakade av missförstÄnd och misstolkningar. Sjuksköterskor uttrycker en önskan att utveckla kunskap i transkulturellt vÄrdande. Utan denna kunskap Àr det svÄrt för sjuksköterskor att utveckla en vÄrdande relation med patienten, vilket i lÀngden kan leda till ett bristande förtroende för sjukvÄrden frÄn patientens sida.

Kollaborativ blogging

Denna uppsats handlar om kollaborativ blogging. Blogging innebÀr att inlÀgg publiceras pÄ en förprogrammerad webbsida med hjÀlp av ett bloggverktyg. Med kollaborativ blogging avser jag en situation dÀr tvÄ eller flera personer delar med sig av information och kunskap genom att kommunicera och interagera med varandra pÄ en blogg. Jag har i denna uppsats valt att undersöka pÄ vilket sÀtt bloggar kan fungera som ett verktyg för kollaborativ informations- och kunskapsspridning inom en grupp. Fallstudien som jag anvÀnt mig av Àr HUMlabs mobila blogging pÄ Jokkmokks vintermarknad 2004.

Kontroll, kostnad, kunskap, vilken parameter Àr viktigast vid beslut gÀllande hantering av löpande bokföring? : En studie baserad pÄ mikro- och smÄföretag inom Uppsala lÀn

Det hÀr Àr en studie av mikro- och smÄföretag inom Uppsala lÀn som syftar att bidra till bÀttre kunskap och ökad förstÄelse för hur dessa bolag hanterar sin löpande bokföring. Den kvantitativa enkÀtundersökning som ligger till grund för studien omfattar 163 bolag. De ombads svara pÄ frÄgor angÄende hur de hanterar sin löpande bokföring, om de anvÀnder bokföringssystem samt vilken av parametrarna kotroll, kostnad och kunskap som var viktigast i beslutet om hanteringen av den löpande bokföringen. Samtliga bolag hade mellan 0-49 anstÀllda och delades in i tre kategorier A, B och C, beroende pÄ antalet anstÀllda. Detta för att kunna se skillnader och göra jÀmförelser mellan bolag i olika storlek.

EU:s institutioner utanför unionens ram - en analys av EU-domstolens roll i Stabilitetsfördraget

I detta arbete har en studie om kunskapsutbytet mellan mentorer och adepter genomförts. De medverkande i studien Àr alla mentorer och adepter som har meverkat i ett mentorskapsprojekt som riktade sig till personalvetarstudenter. Studenterna parades slumpmÀssigt ihop med yrkesverksamma mentorer frÄn arbetslivet. Syftet med vÄr studie var att ta reda pÄ effekterna av ett mentorskapsprojekt i form av vilket kunskapsutbyte som skedde och kan ske mellan adepter och mentorer. Detta genom att ta reda pÄ mentorernas och adepternas egna uppleverlser kring deras kunskapsbidrag samt den kunskap de sjÀlva ha fÄtt genom mentorskapsrelationen.

Hinder vid kunskapsöverföring - sÄ kan organisationsstrukturen pÄverka

Globaliseringen innebÀr möjligheter för företag att verka pÄ en större marknad, men detta innebÀr ocksÄ att organisationen blir mer utspridd och svÄrkontrollerad. Ett ökat fokus pÄ kunskap som resurs för att skapa konkurrensfördelar samt att anvÀnda expatriering som ett verktyg för hantering av den utspridda organisationen har lett fram till valet av syfte med denna uppsats. Vi vill utifrÄn vÄr modell över hur repatrioters kunskap kan överföras och bidra till organisationens utveckling, beskriva och analysera hur företag idag tar tillvara pÄ repatrioters kunskap. Vi har valt att göra vÄr undersökning pÄ företag noterade pÄ Stockholmsbörsen som anvÀnder sig av expatriering utanför Norden.Som grund för vÄr modell ligger teori om den kunskap repatrioter införskaffar under utlandstjÀnstgöring, hur kunskap kan överföras samt hur den kan utveckla organisationen och stÀrka dess konkurrenskraft. UtifrÄn vÄr modell har vi sedan skapat ett frÄgeformulÀr som ligger till grund för vÄr empiri.

SÀkerstÀlla kunskapsöverföring vid agil systemutveckling : Hur Knowledge Management bör samspela med agila metoder

Kunskap anses idag vara den viktigaste faktorn för att skapa konkurrenskraftiga organisationer. I projektverksamheter har kunskap Ànnu större betydelse, dÄ medarbetarna Àr uppdelade i fristÄende projekt och distansen mellan dem Àr större Àn i traditionella linjeverksamheter. Detta har resulterat i omfattande forskning kring Knowledge Management (KM) i projekt-organisationer. Forskningen har dÄ utgÄtt ifrÄn traditionell projektledning som hÀrstammar ifrÄn tillverkningsindustrin. Inom systemutveckling har nya projektledningsmetoder utvecklats som Àr anpassade till denna bransch och kallas för agila metoder.

Är kunskap, kontroll och förvĂ€ntningar pĂ„ mötet med vĂ„rdpersonal centralt för patientens beskrivning av delaktighet i vĂ„rden? Litteraturstudie ur ett patientperspektiv

Delaktighet kan förklaras som aktiv medverkan eller att tonvikten lÀggs pÄ kÀnslan av delaktighet det vill sÀga att vara till nytta eller ha medinflytande. Enligt SOSFS 2005:12, ska förutsÀttningar ges sÄ att patienten kan bli delaktig i sin vÄrd. Sjuksköterskor upplever att patientdelaktighet Àr nÀr det finns en upprÀttad relation mellan patient och sjuksköterska, delad makt, att det finns en delad information och kunskap samt att det finns ett lika stort engagemang hos bÄda parterna. Det Àr viktigt att sjuksköterskan förstÄr hur patienter upplever delaktighet i vÄrdmötet.Syftet Àr att beskriva möjligheter och hinder för delaktighet i vÄrd och behandling utifrÄn ett patientperspektiv. En systematisk litteraturstudie har genomförts.

Identifiera, formulera och vÀrdera : Multimodalitet, bedömningsdiskurs och kunskapssyn i högre utbildning

Den hÀr uppsatsen undersöker bedömningsdiskursen kring multimodala framstÀllningar inom Àmnet medie- och kommunikationsvetenskap pÄ Södertörns högskola. Syftet med undersökningen Àr att belysa vilka kunskaper som kÀnns igen och vÀrderas i studenters medieproduktioner och fÄ en förstÄelse de förestÀllningar om kunskap som finns hos studenter och i lÀrarkollegiet.Uppsatsen utgÄr frÄn ett diskursteoretiskt perspektiv. De andra teorier som anvÀnds i analysen Àr hÀmtade frÄn bedömningsforskning, multimodalitetsforskning samt forskning kring praktisk kunskap och olika kunskapsbegrepp. Empiriskt bygger uppsatsen pÄ intervjuer med lÀrare och studenter kring multimodala examinationer. Intervjuerna har sedan analyserats enligt Faircloughs modell för kritisk diskursanalys.Undersökningen visar att diskursordningen kring multimodala framstÀllningar rymmer tvÄ konkurrerande diskurser.

<- FöregÄende sida 34 NÀsta sida ->