Sök:

Sökresultat:

337 Uppsatser om Sensory stimuli - Sida 7 av 23

Grov vårdslöshet : om friskrivningens yttersta gräns på det materiella tjänsteområdet

Our purpose with this research is to highlight that there is a scope for increased value creation in the experience room during concerts, and how value-enhancing strategies can be a competitive advantage for different venues. In our investigation of this we have worded the following research question: How is the perceived customer value affected during a concert in the experience room and its physical environment? With the background in this question we have identified three key concepts that we believe are the influence of the total concert experience which are; sensory experiences, interaction and identity. From these concepts we have drafted a number of propositions to test the reality by our empirical data collection. .

Karriär med koncentrationssvårigheter : Hur kan människor med ADHD komma in och stanna kvar på arbetsmarknaden?

Fokusera på det du är bra på och ordna med hjälp med det du är mindre bra på. Det är ett genom-gående tema i de svar jag fått på frågan om hur man som individ kan lyckas i karriären när man har koncentrationssvårigheter.Syftet med uppsatsen är att undersöka hur man med koncentrationssvårigheter kan komma in på arbetsmarknaden, stanna kvar där och ha en framgångsrik karriär enligt sin egen värdering. Frågeställningarna vad kan individen göra själv och vad kan omgivningen göra har varit uppsatsens fokus som har ett tolkande synsätt och narrativ metod. Berättelserna från människor som antingen själva har koncentrationssvårigheter eller arbetar med människor som det har analyserats med hjälp av teorier om motivation, stämpling och normalisering.En slutsats från berättelserna är att positiva stimuli är viktiga för människor med koncentrationssvårigheter så att de jobbar med sådant som de tycker är stimulerande plus att man anpassar miljön och omgivningen efter deras individuella behov. En annan slutsats är att normen i samhället behöver ändras så att människor med koncentrationssvårigheter accepteras som de är istället för att stämplas.

Påverkan på den ackommodativa responsen med olika ackommodativa stimuli för BKC

Syfte: Studiens syfte var att undersöka om BKC-tavlans ackommodativa stimulus ändras av att tillsätta optotyper av olika form, storlek och placering till den klassiska BKCtavlan.Metod: Fem olika tavlor tillverkades och jämfördes dels subjektivt med ett högneutralt BKC-test och dels objektivt med en vågfrontssensor av märket Complete Ophtalmic Analysis System (COAS HD VR?). En av tavlorna var den traditionella BKC-tavlan, de andra hade optotyper med varierande storlek, form och placering. Mätningarna utfördes på 40 cm. Mätningarna gjordes på 30 personer mellan 18 och 40 år.Resultat: De fem tavlorna visade ingen statistiskt signifikant skillnad i ackommodativ respons, vare sig med BKC eller COAS?.

Minnen i marknadsföring: Nostalgia in advertising, communication effects, relationships and critical periods for establishing emotional bonds to collective events

Many perceive a boom in nostalgia and what is retro, especially within the marketing discipline. This thesis studies how nostalgia functions in the advertising context and aims to shed light on which effects there are from nostalgia evoking communication, what connections there are with other important factors as well as aspires to develop the understanding of the underlying psychological aspects and the emotional bonds to events (as nostalgia evoking stimuli in the thesis), which pave the ground for nostalgic emotions. Point of origin has been classical measures of communication effects and models of connections and causality and to these important factors have been added. Results show clear connections and correlations between nostalgia and positive communication effects, even with control for other factors that may interfere. However, the results show that some factors have moderating effects that should be important to take into consideration, namely how well the brand and the event in the ad are perceived to fit the advertising context.

Memories in Marketing: Nostalgia in advertising, communication effects, relationships and critical periods for establishing emotional bonds to collective events

Many perceive a boom in nostalgia and what is retro, especially within the marketing discipline. This thesis studies how nostalgia functions in the advertising context and aims to shed light on which effects there are from nostalgia evoking communication, what connections there are with other important factors as well as aspires to develop the understanding of the underlying psychological aspects and the emotional bonds to events (as nostalgia evoking stimuli in the thesis), which pave the ground for nostalgic emotions. Point of origin has been classical measures of communication effects and models of connections and causality and to these important factors have been added. Results show clear connections and correlations between nostalgia and positive communication effects, even with control for other factors that may interfere. However, the results show that some factors have moderating effects that should be important to take into consideration, namely how well the brand and the event in the ad are perceived to fit the advertising context.

Användarorienterad förarsituation för bergavläsning vid fjärrstyrt skrotningsarbete

Mechanical scaling is one of the most complex operations of all in the mining process. The operators are using both hearing, sight and feel to read the rock and to know where to scale and where to leave. They say they go on gut feeling in great extent, something that comes with experience. The scaling machine is placed into the edge of unsecured and newly blasted rock to hammer off the blocks that has become loose after the blast, but not enough to fall down. It goes without sayingthat it is a risky job.

Effekter av sedering med dexmedetomidin och butorfanol på hudreaktivitet vid intradermaltest på friska hundar

The effects of dexmedetomidine and butorphanol sedation on skin reactivity during intradermal testing in healthy dogs were evaluated. The effects of dexmedetomidine and butorphanol were compared to medetomidine, a sedative agent having scientific proof of not interfering with skin test reactivity, in a randomised, double blind, cross over study performed on 8 adult dogs. The dogs were sedated with medetomidine (Domitor vet.®, 0,01 ml kg-1) intravenously, or dexmedetomidine and butorphanol intramuscularly (Dexdomitor vet.®, 0,01 ml kg-1; Dolorex vet., 0,01 ml kg-1) after which they received intradermal injections of positive control solutions (histamine 0,1 mg ml-1, 0,05 mg ml-1, 0,025 mg ml-1), a negative control solution (0,9 % NaCl) and allergen extract (Dermatophagoides farinae, Cladosporium and Artemisia vulgaris). After a wash out period the trial was repeated with a reversed sedation protocol.Skin reactivity (wheal size, induration and erythema) and quality of sedation (immobilization, response to stimuli and injections as well as over all working conditions) were evaluated. The combination of dexmedetomidine and butorphanol provided reliable, good sedation and analgesia without adverse effects.

BUY NOW, THINK LATER: An insight on impulse buying behaviour on the Internet

A research on how impulse buying can be stimulated in physical retail stores and see to what extent these stimuli also apply in an online setting. Furthermore, the effects of demographic characteristics on impulse buying behaviour online are taken in consideration..

Whole grain wheat : effects of peeling and pearling on chemical composition, taste and colour

The EU-project HEALTHGRAIN has suggested a new definition for whole grain which allows a small part of the grain to be removed during processing. By removing the outer part or the grain the hygienic quality will increase but it is not clear how the taste and colour is affected. So therefore in this study three different debranning methods, peeling, pearling and polishing, which remove the outer parts of the grains have been used on common and durum wheat. The dietary fibre and ash content, as well as germination was analysed in untreated, peeled, pearled and polished grains. The decrease in dietary fibre and ash was higher in grains that had been pearled compared to those that had been peeled or polished.

SINNESMARKNADSFÖRING : Känner du igen doften av ett starkt varumärke?

Kan man känna, smaka, lukta, höra ett starkt varumärke? Eller kan man bara se det?Vi ville veta och bestämde oss för att ta reda på det, och det är resultatet du nu har i din hand.Vi har genom intervjuer med tre stora butikskedjor och dess butikschefer försökt få en klarare bild om hur de arbetar med det relativt nya sättet att marknadsföra sig på, genom sinnesmarknadsföring. Vi har genomfört flera observationer i och runtomkring de valda butikerna och bildat oss en bra uppfattning om hur respektive butik använder sig av sinnesmarknadsföring-medvetet eller omedvetet.I takt med att konsumenternas krav på upplevelser ökar och fler butiker etablerar sig på marknaden blir det alltmer viktigt att skapa ett varumärke som kunden hela tiden har i sitt medvetande, det finns bara ett sätt och det är att vara kundens första val. För att nå dagens kräsna konsumenter gäller det att butikerna marknadsför sina varumärken, och det har man sett inte helt räcker till, vilket har medfört att nya grenar inom marknadsföringen tillkommit, sinnesmarknadsföring. Begreppet är relativt nytt i Sverige och syftar till att skapa ett emotionellt band mellan konsument och varumärke.

Svenska baljväxter från förr : en sensorisk beskrivning

Inledning: Baljväxter har flera miljö- och näringsmässiga fördelar och spås att bli framtidens föda. I Sverige finns det en värdefull kulturskatt som består av svenska baljväxter från förr som har samlats in av Programmet för odlad mångfald, POM. För att nå ut till konsumenter kan en sensorisk beskrivning vara en framkomlig väg som samtidigt ger ett mervärde för produkten och befrämjar en ökad konsumtion av baljväxter.Syfte: Syftet med detta examensarbete, inom ämnet mat och måltidskunskap, är att ta fram sensoriskt beskrivande ord för sex svenska baljväxter från förr. Examensarbetet ska sedan beskriva de utvalda svenska baljväxterna med hjälp av de framtagna sensoriskt beskrivande orden för att kunna presentera eventuella sensoriska skillnader.Material och metod: Sex olika sorters baljväxter ingick i undersökningen som bestod av en kvalitativ gruppdiskussion där sensoriskt beskrivande ord togs fram och ett andra steg en kvantitativ intensitetsbedömning av de olika sorterna. Båda undersökningarna gjordes av en expertpanel utvalda för sin kunskap om baljväxter.Resultat: De sensoriska ord som beskriver baljväxter är sötma, syrliga, beska, kastanj, nötig, smörig, frisk och fyllig smak samt med en varierande eftersmak.

Djurassisterad omvårdnad för personer med demens : En systematisk litteraturstudie

Bakgrund: Det är viktigt att stöd för dementa finns nära eftersom de riskerar att lida av fysisk eller psykisk ohälsa. Ohälsa i detta avseende innebär bland annat oro som rastlöshet eller agitation i form av irritation och frustration. Tidigare studier visar resultat på att djur kan ha lugnande effekter på demenssjuka. Studier har visat att djur kan locka fram minnen hos individerna och att det har en positiv effekt på terapi mot agitation.Syfte: Beskriva hur djurrelaterade stimuli påverkar symtombilden hos dementa.Metod: Systematisk litteraturstudie, 11 artiklar inkluderades från databaserna Cinahl och PsycINFO. Artiklarna kvalitetsgranskades och relevanta delar ur artiklarnas resultat kodades för att sedan kategorisera till fyra kategorier.Resultat: Tydliga förbättringar sågs gällande demenssjukas motoriska, sociala och psykiska hälsa utifrån kategorierna ? emotionell påverkan, förmåga till interaktion, intresse för omgivningen och agerande.

Användandet av maskuliniteter i återanpassningen till ett liv utan kriminalitet - En kvalitativ undersökning om maskuliniteter inom föreningen Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS)

Our purpose with this research is to highlight that there is a scope for increased value creation in the experience room during concerts, and how value-enhancing strategies can be a competitive advantage for different venues. In our investigation of this we have worded the following research question: How is the perceived customer value affected during a concert in the experience room and its physical environment? With the background in this question we have identified three key concepts that we believe are the influence of the total concert experience which are; sensory experiences, interaction and identity. From these concepts we have drafted a number of propositions to test the reality by our empirical data collection. .

Canine S- and M/L- cone electroretinograms

Full-field flash electroretinography is an electrodiagnostic method used to examine the function of retinal cells. Light stimulation of the eye elicits electrical potentials in the retina. By aid of a corneal electrode and a reference electrode close to the back of the eye, the electrical potentials can be recorded and presented as an electroretinogram (ERG). ERGs driven by mainly one type of cones can be used to examine the function of a single cone class. In human beings, studies have shown the cone class sensitive to light of short wavelengths, the S-cones, to be more vulnerable to acquired damage than the other cone classes (Daley et al., 1987; Gouras et al., 1993; Greenstein et al., 1989). Dogs have two cone classes, S-cones, and M/L-cones (most sensitive to medium to long wavelengths).

Dietary fibre composition and sensory analysis of heat treated wheat and rye bran

When grains of wheat and rye are conventionally milled, large quantities of bran classified as by-products are left and are mainly used for animal feed. Bran is a complex material composed of the aleurone layer, nucellar epidermis, a seed coat, a fruit coat and a small proportion of the germ and endosperm depending on extraction rate. The bran fraction consists of approximately 40-50 % dietary fibre which can contribute to increase the nutritional quality of human cereal food. It would also be valuable for the food industry to convert by-products as bran to products with higher commercial values. The aim of this thesis was to analyse the content and composition of dietary fibre of heat treated wheat and rye bran according to the Uppsala method with some modifications in order to analyse soluble and insoluble dietary fibre separately. Half of the bran samples were precooked, dried and roasted and the other half dried and roasted (uncooked).

<- Föregående sida 7 Nästa sida ->