Sök:

Sökresultat:

11624 Uppsatser om Sensory Data - Sida 4 av 775

Smakar konsumenter med ögonen En undersökning om förpackningens visuella attributs inverkan på smakupplevelsen av singelmaltwhisky

Packaging has had little impact in marketing literature. Research has focused on a single transaction approach. Lately researchers are looking at packages as a tool for brand building purposes. Thus, the focus is moving towards a multiple transaction approach, where packages can affect the consumer also after the purchase. For a range of goods extrinsic cues has been shown to have stronger effect on consumers' evaluation than intrinsic ones.

Vad händer om man vänder på schh? : En undersökning om bakgrundsljud på bibliotek

Since the role of the libraries as merely a place for loans has decreased, the importance of giving the visitors a total experience has increased.The aim of my thesis was to investigate whether a change in the sound environment at the library of Jokkmokk could generate more satisfied visitors, whether they are borrowers or use the library for other purposes. The change in the sound environment was to be effected by means of a background sound experiment in the magazine room at the library. Action research was used as a research strategy and observations and interviews as method to collect data.The experiment was conducted with two selected sounds of nature: birdsong and a rippling brook. The observations and interviews were executeted in three stages: 1. Without any background sound.

Användarorienterad förarsituation för bergavläsning vid fjärrstyrt skrotningsarbete

Mechanical scaling is one of the most complex operations of all in the mining process. The operators are using both hearing, sight and feel to read the rock and to know where to scale and where to leave. They say they go on gut feeling in great extent, something that comes with experience. The scaling machine is placed into the edge of unsecured and newly blasted rock to hammer off the blocks that has become loose after the blast, but not enough to fall down. It goes without sayingthat it is a risky job.

Whole grain wheat : effects of peeling and pearling on chemical composition, taste and colour

The EU-project HEALTHGRAIN has suggested a new definition for whole grain which allows a small part of the grain to be removed during processing. By removing the outer part or the grain the hygienic quality will increase but it is not clear how the taste and colour is affected. So therefore in this study three different debranning methods, peeling, pearling and polishing, which remove the outer parts of the grains have been used on common and durum wheat. The dietary fibre and ash content, as well as germination was analysed in untreated, peeled, pearled and polished grains. The decrease in dietary fibre and ash was higher in grains that had been pearled compared to those that had been peeled or polished.

Svenska baljväxter från förr : en sensorisk beskrivning

Inledning: Baljväxter har flera miljö- och näringsmässiga fördelar och spås att bli framtidens föda. I Sverige finns det en värdefull kulturskatt som består av svenska baljväxter från förr som har samlats in av Programmet för odlad mångfald, POM. För att nå ut till konsumenter kan en sensorisk beskrivning vara en framkomlig väg som samtidigt ger ett mervärde för produkten och befrämjar en ökad konsumtion av baljväxter.Syfte: Syftet med detta examensarbete, inom ämnet mat och måltidskunskap, är att ta fram sensoriskt beskrivande ord för sex svenska baljväxter från förr. Examensarbetet ska sedan beskriva de utvalda svenska baljväxterna med hjälp av de framtagna sensoriskt beskrivande orden för att kunna presentera eventuella sensoriska skillnader.Material och metod: Sex olika sorters baljväxter ingick i undersökningen som bestod av en kvalitativ gruppdiskussion där sensoriskt beskrivande ord togs fram och ett andra steg en kvantitativ intensitetsbedömning av de olika sorterna. Båda undersökningarna gjordes av en expertpanel utvalda för sin kunskap om baljväxter.Resultat: De sensoriska ord som beskriver baljväxter är sötma, syrliga, beska, kastanj, nötig, smörig, frisk och fyllig smak samt med en varierande eftersmak.

Big Data. En undersökande studie om hur Big Data uppfattas hos IT organisationer i Sverige

Data sets are continuously increasing within organizations. Data sets will also be in larger amounts,have shorter lifetime, is becoming more varied and holds various degrees of uncertainty. Together,these dimensions are included in the term Big Data. There is no universally accepted definition ofBig Data and how it should be used. Applications that turn out to be part of a Big Data conceptoften begin as investments in an organization in order come to new insights or create new businessperspectives.

Funktioner i företags data mining-verktyg

I denna uppsats undersöks vilka funktioner som är implementerade i organisationers data mining-verktyg. De funktioner som undersöks, är identifierade i litteraturstudier om data mining och datalager. I uppsatsen beskrivs vad ett datalager är, samt mer ingående vad data mining innebär. Fallstudien har skett genom kvalitativa djupintervjuer med respondenter från fyra olika organisationer, där respondenterna arbetar som expertanvändare av data mining-verktygen. Slutsatsen i denna uppsats är att organisationernas data mining-verktygen inte har alla funktioner, som identifierats, implementerade och att funktionerna skiljer sig mycket mellan organisationernas data mining-verktyg..

Dietary fibre composition and sensory analysis of heat treated wheat and rye bran

When grains of wheat and rye are conventionally milled, large quantities of bran classified as by-products are left and are mainly used for animal feed. Bran is a complex material composed of the aleurone layer, nucellar epidermis, a seed coat, a fruit coat and a small proportion of the germ and endosperm depending on extraction rate. The bran fraction consists of approximately 40-50 % dietary fibre which can contribute to increase the nutritional quality of human cereal food. It would also be valuable for the food industry to convert by-products as bran to products with higher commercial values. The aim of this thesis was to analyse the content and composition of dietary fibre of heat treated wheat and rye bran according to the Uppsala method with some modifications in order to analyse soluble and insoluble dietary fibre separately. Half of the bran samples were precooked, dried and roasted and the other half dried and roasted (uncooked).

Vad har svenska företag för syn på sovande data och hur hanterar svenska företag sovande data med avseende på identifiering och lagring?

Alltför många organisationer har datalager innehållande stora mängder sovande data, det vill säga data som sällan eller aldrig används. Sovande data påverkar en organisations datalager negativt eftersom den försämrar datalagrets prestanda, kostar pengar i onödan och påverkar datalagrets infrastruktur negativt. Enligt Inmon, Glassey och Welch (1997) är det en mycket svår och komplex process att rensa ut sovande data ur sitt datalager. Administratören måste ha kunskap om vilka datatabeller i datalagret som används och vilka rader utav data som används för att kunna ta bort data från datalagret. Enligt Inmon m.fl.

Validering av Inertial Measurment Units som insamlare av data för drivande av OpenSim-modell

The purpose of this paper is to investigate the possibility of replacing data from highspeed filming (Qualisys motion capture) with data from Inertial Measurement Units (X-io technologies), when used to run a model of torso and pelvis in OpenSim. Qualisys motion capture data is used as the golden standard to validate the result visually and with Bland-Altman plots.In order to obtain comparable data experiments are conducted where both methods of collecting data are used simultaneously. Data from the IMU's then need to be processed in Matlab before it can be used to run the OpenSim modell. Several Matlab programs rotate the IMU data to a static reference frame, filter and integrate it, then create viritual markers that correspond to Qualisys' optical markers.The conclusion is that using IMU as a method for collecting data can replace Qualisys in some applications, but not in ones that require high precision. However, this paper only begins the examination of IMU's and there are most likely improvements to be made..

Det binära guldet : en uppsats om big data och analytics

Syftet med denna studie är att utreda begreppen big data och analytics. Utifrån vetenskapliga teorier om begreppen undersöks hur konsultföretag uppfattar och använder sig av big data och analytics. För att skapa en nyanserad bild har även en organisation inom vården undersökts för att få kunskap om hur de kan dra nytta av big data och analytics. Ett antal viktiga svårigheter och framgångsfaktorer kopplade till båda begreppen presenteras. De svårigheterna kopplas sedan ihop med en framgångsfaktor som anses kunna bidra till att lösa det problemet.

Sinnlig stimulans i vaken vila : en studie av växter i en restorativ trädgård

Den här studien berör några av de miljöpsykologiska grunderna i Alnarps Rehabiliteringsträdgårds uppbyggnad. Den ger förslag på hur karaktären rofylld kan förstärkas och hur säsongen kan förlängas i den restorativa delen av välkomstträdgården med växter som tilltalar flera av våra sinnen. Deltagarna som kommer till trädgården har i regel stressrelaterade åkommor såsom utmattningssyndrom och har varit sjukskrivna en längre tid. De är ofta mycket känsliga på grund av fysisk och psykisk utmattning. Studier visar att deltagarna har behov av en kravlös miljö där de kan få vara ostörda.

Screening av dysfagi på äldreboenden i Linköpings kommun

Changes in swallowing function are common in elderly and chronically ill individuals. Therefore it is important to be aware of these changes and their prevalence. The aim of this study was to assess the prevalence of dysphagia in nursing homes in the municipality of Linköping, and to correlate dysphagia with variables that can be a cause or a consequence of dysphagia. These variables were gender, age, MMT-result, dentition, weight loss, medical diagnose or number of medications. The intention was also to examine the additional information regarding dysphagia supplied by pulse oximetry.Sixty nursing home residents aged 74-101 years were chosen to participate in the study.

ETL-processen : teori kontra praktik

AbstractNowadays, companies and organizations manage large amounts of data to be used as support in decision making. A good solution for data management is in the form of data warehouses. A data warehouse is used to gather information from multiple sources within a company and arrange the information in a way that makes it easy to retrieve and analyze. Designing a data warehouse is not a simple task. The study herein will focus on what a data warehouse is and how the ETL process is used for data storage in the data warehouse. ETL stands for Extract, Transform and Load and is the process that retrieves data, transforms it and finally loads it into the data warehouse.

Visuellt & Auditivt korttidsminne

The aim of the present study was to investigate the effect of sensory modality on short-term memory recall. An exploratory, cross-sectional study was performed. A total of 119 individuals participated. There were 70 female and 49 male subjects, aged 4 to 80 years (M=34,3). The participants were presented with 12 different objects in auditory, visual or auditory/visual mode over a period of 24 seconds.

<- Föregående sida 4 Nästa sida ->