Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om SIRE - Sida 1 av 1

Variation in fattening pig exterior, gait and weight gain in commercial organic herds

Pigs in Swedish organic production systems have been shown to have more findings of arthritis at slaughter, compared to pigs in conventional pig production. With this in mind a study was performed, to primary, investigate variation in exterior, gait and weight gain between SIRE breeds and, secondly, to investigate variation between herds, season, gender, age and assessment occasion on these recordings. Swedish commercial hybrids, crosses between Norwegian Landrace and Swedish Yorkshire were inseminated with either Hampshire or Duroc as terminal SIRE. All the pigs had known pedigree as each semen dose contained sperms from one individual boar. All piglets were individually tagged closely after birth, and exterior and gait assessment were performed at two separate occasions, early and late during the fattening period.

En jämförelse av SIRE - inspektioner och hamnstatskontroller

Vi har valt att undersöka om oljebolagens krav är högre än hamnstatens eftersom vi under vår tid till sjöss har kommit i kontakt med ämnet ett flertal gånger. Ombord i fartygen pratas det mycket om inspektioner och de anses många gånger vara onödigt petiga.Resultatet i vår studie har visat att inspektionerna medför en ökning av säkerheten och medvetenheten av risker som kan föreligga. Vi redogör även för om det finns en möjlighet att slå samman inspektionerna för att reducera påfrestningen hos besättningen.För att få en inblick i organisationernas arbete har vi valt att göra en kvalitativ studie, grundad på strukturerade intervjufrågor som har ställts till oljebolag, ombordbefäl och inspektörer från Transportstyrelsen.Vid framställningen av resultatet transkriberade vi intervjuerna och delade sedan upp materialet i kategorier för att läsaren på ett enkelt sätt skall kunna följa studien från början till slut..

Vetting år 2023 : En kvalitativ studie om framtidens vettinginspektioner

Arbetet avhandlar vettingens framtida utveckling inom den kommande tioårsperioden(2013-2023), baserat på kvalitativa intervjuer med erfarna, väl insatta personer i tankochvettingbranschen. Intervjusvaren analyseras i diskussionsdelen och ger läsaren enbild av hur vettingen kan tänkas se ut om tio år, och hur vettingen kan förändras för atteffektiviseras ytterligare. Vettingen kommer troligtvis öka i omfattning under dennakommande tioårsperiod, med ökat antal arbetstimmar och ökad resursåtgång som följd.Antalet inspektioner kommer troligen att öka, både i antal och även tidsåtgången perinspektion kommer att öka. Ett införande av SIRE-vetting fullt ut är troligtvis inte attvänta, på grund av oljebolagens oförmåga att enas om var fokus skall ligga vid eninspektion. Fokus vid en inspektion kan komma att skiftas, troligtvis från kontroll avteknisk hårdvara och certifikat, till att se till fartyget som helhet, och i störreutsträckning utvärdera besättningen och dess kompetens..

What traits make Swedish dairy cows survive?

The ability of dairy cows to survive and the economic importance of this have been in-creasing in dairy cattle breeding lately. Increased longevity contribute to an increased pro-portion of cows that produce milk in more productive lactations and reduces the replace-ment costs together with a good health and fertility. Unfortunately it is often argued that longevity has been decreasing due to a strong selection for production traits in dairy cattle.The aims of this study were to find correlations between different longevity evaluations and between different estimates on longevity and other traits in the Nordic Total Merit (NTM) breeding value. The aim was also to compare different traits for cows of two differ-ent longevity groups.The data were Predicted Breeding Values (PBV) from Nordic HOL and SR bulls and records from Holstein (HOL) and Swedish Red (SR) cows estimated by the Swedish Dairy Association.The three Swedish longevity indexes were very highly correlated (>0.89) and the corre-lations between the Swedish official longevity index and the five Nordic Cattle Genetic Evaluation (NAV) longevity indexes varied between 0.73-0.83.In the SIRE evaluation part, the traits most negatively correlated with longevity for HOL were dairyness, protein and fat index. In SR, milk, protein, and fat index only had slightly positive correlations with longevity.