Sök:

Sökresultat:

377 Uppsatser om Revisionsplikten - Sida 1 av 26

Den reformerade revisionsplikten : En fallstudie om redovisningskonsultens ansvarstagande

Syftet med uppsatsen är att ta reda på hur stort ansvarredovisningskonsulterna har fått efter avskaffandet av Revisionspliktenoch hur det har påverkat deras dagliga arbete.Hur ser redovisningskonsulterna på avskaffandet av Revisionsplikten?Hur har avskaffandet av Revisionsplikten påverkatredovisningskonsulternas ansvarstagande?Efter att författarna studerat den insamlade data kom de fram till attavskaffandet är positivt för aktiebolagen. Detta gör att aktiebolagenkan lägga ner mer resurser på att utveckla sitt bolag istället för attlägga ner resurserna på revision. För aktiebolagen som väljer bortrevisorn försvinner de extra led av kontroller och granskning.Redovisningskonsulternas ansvarstagande har inte påverkats efteravskaffande..

Slopandet av revisionsplikten : ur revisorernas synvinkel

Vi har med hjälp av en kvalitativ metod undersökt vår problemformulering och vårt syfte, om revisorernas syn på slopandet av Revisionsplikten.  Utifrån problemformuleringen har frågeställningar till undersökningen bildats och dessa försöker vi att besvara i uppsatsen. Revisionen tillkom för första gången i 1895 års lag om aktiebolag, men Revisionsplikten kom inte till förrän år 1988. Utvecklingen av revisionen har fortsatt till att bli mer omfattande. Revisionsplikten har medfört administrativa kostnader för de små företagen och EU vill minska bördan för dem. I Sverige har en utredning gjorts angående huruvida Revisionsplikten ska slopas eller inte.

Revisionsplikt - en studie om hur revisionsplikten av små aktiebolag upplevs

A1209Alla aktiebolag i Sverige, oavsett storlek, har enligt lagstiftningen revisionsplikt. Aktiebolagets ekonomiska förehavanden, styrelsens och verkställande direktörens förvaltning ska varje år granskas av en godkänd eller auktoriserad revisor.Syftet med uppsatsen är att undersöka hur små aktiebolag upplever Revisionsplikten och de diskussioner som föregick valet av bolagsform. Dessutom jämförs företagarnas åsikter med de diskussioner som förs i ekonomisk press om huruvida Revisionsplikten i små aktiebolag ska förändras eller helt avskaffas. Informationen som ligger till grund för undersökningen är intervjuer med fyra företag och debattartiklar från den ekonomiska pressen som sedan analyserats för att nå fram till slutsatser. I Sverige pågår idag en debatt om en eventuell förändring av Revisionsplikten.

Vad kommer ett avskaffande av revisionsplikten att innebära?

Då avskaffandet av den lagstiftade Revisionsplikten för småföretag är under utredning, är vårt syfte med denna uppsats att se vad ett avskaffande kan innebära för några utvalda intressenter..

Vad kommer ett avskaffande av revisionsplikten att innebära?

Då avskaffandet av den lagstiftade Revisionsplikten för småföretag är under utredning, är vårt syfte med denna uppsats att se vad ett avskaffande kan innebära för några utvalda intressenter..

Revisionsplikten utifrån ett kreditgivarperspektiv : Revisionspliktens betydelse vid bankernas kreditbedömning, en jämförelse mellan Danmark och Sverige

EG:s fjärde bolagsrättsliga direktiv tillåter att de enskilda medlemsländerna avstår från revision i mindre aktiebolag. Alla medlemsländer förutom Sverige och Malta har tagit fasta på detta. Debatten i Sverige har de senaste åren främst bestått i Revisionspliktens vara eller inte vara och olika intressentgrupper har agerat för respektive mot ett avskaffande av Revisionsplikten. Intressentgrupperna som främst är i behov av Revisionsplikten är samhället och bankerna. Författarna har därför undersökt om avskaffandet av Revisionsplikten för små aktiebolag har påverkat eller kommer att påverka bankernas kreditbedömning.

Kapitalstruktur och bakomliggande faktorer : en branschstudie

EG:s fjärde bolagsrättsliga direktiv tillåter att de enskilda medlemsländerna avstår från revision i mindre aktiebolag. Alla medlemsländer förutom Sverige och Malta har tagit fasta på detta. Debatten i Sverige har de senaste åren främst bestått i Revisionspliktens vara eller inte vara och olika intressentgrupper har agerat för respektive mot ett avskaffande av Revisionsplikten. Intressentgrupperna som främst är i behov av Revisionsplikten är samhället och bankerna. Författarna har därför undersökt om avskaffandet av Revisionsplikten för små aktiebolag har påverkat eller kommer att påverka bankernas kreditbedömning.

Slopad revisionsplikt?: en studie om den reviderade informationens betydelse i samband med bankers kreditgivning

EG–rättens fjärde direktiv tillåter att vissa mindre bolag undantas från Revisionsplikten. De enskilda medlemsländerna får själva avgöra huruvida Revisionsplikten för små bolag skall tillämpas. Inom EU är det bara en minoritet som fortfarande har kvar Revisionsplikten för små företag. Idag förs en diskussion i Sverige om den nuvarande Revisionsplikten för små aktiebolag skall avskaffas. Revisionens syfte är att säkerställa trovärdigheten i den information som företagen presenterar.

Slopad revisionsplikt?: en studie om den reviderade informationens betydelse i samband med bankers kreditgivning

EG?rättens fjärde direktiv tillåter att vissa mindre bolag undantas från Revisionsplikten. De enskilda medlemsländerna får själva avgöra huruvida Revisionsplikten för små bolag skall tillämpas. Inom EU är det bara en minoritet som fortfarande har kvar Revisionsplikten för små företag. Idag förs en diskussion i Sverige om den nuvarande Revisionsplikten för små aktiebolag skall avskaffas.

Avskaffande av revisionsplikten ? möjliga negativa konsekvenser för småföretag

Grunden till denna studie är att se om det uppstått någon förändring för företag i relation till banker efter avskaffandet av Revisionsplikten. Huvudpunkterna i denna uppsats behandlar lån och räntor hos banker samt kvaliteten i årsredovisningarna från bankernas sida.År 2006 gav Regeringen Justitiedepartementet i uppdrag att se över reglerna vad beträffar Revisionsplikten för småföretag. Detta skulle komma att resultera i en utredning som lämnades in 2008 vilket innebar att revision blev frivillig för vissa företag. De nya bestämmelserna vad beträffar Revisionsplikten blev lagstadgade den 1 november 2010 och kom till att beröra ca 250 000 aktiebolag. Kriterier som skulle komma att gälla för att ha kvar revision var om bolaget under de senaste två räkenskapsåren uppfyllde minst två av dessa krav:? I medeltal fler än 3 anställda.? Balansomslutning 1,5 miljoner kr.? Nettoomsättning 3 miljoner kr.Slutsatsen i denna studie är att det varken skett någon förändring i lånemöjligheter eller i räntevillkor för företag efter avskaffandet av Revisionsplikten.

Avskaffandet av revisionsplikten : En studie ur kreditgivarnas perspektiv

Den svenska regeringen har bestämt sig för att avskaffa Revisionsplikten. Revisionsplikten innebär att alla aktiebolag idag måste anlita en revisor som mer eller mindre godkänner företagets årsbokslut. I dagsläget är det bara Sverige och Malta som fortfarande har kvar Revisionsplikten för samtliga aktiebolag av alla EU:s medlemsländer. År 1983 infördes Revisionsplikten i Sverige för att skapa ordning och reda bland räkenskaperna i de svenska aktiebolagen och nu föreslås från regeringens håll att den återigen avskaffas och detta skulle i så fall gälla företag upp till gränsvärden för antal anställda på 50 personer, balansomslutning på 41,5 miljoner kronor och nettoomsättning på 83 miljoner kronor. Avskaffandet föreslås börja gälla från den första juli år 2010.

Avskaffandet av revisionsplikten : hur påverkas samarbetet med revisorn

Idag måste alla aktiebolag i Sverige ha en revisor som granskar årsredovisningen. De senaste åren har det debatterats huruvida små aktiebolag gynnas av Revisionsplikten. De senaste åren har revisorns granskning blivit mer omfattande och en bidragande orsak är redovisningsskandaler som exempelvis Enron. Detta har resulterat till att revisionskostnaden har blivit högre och de som har drabbats hårdast av nya revisionsregler är små aktiebolag. Vår studie avser att belysa vilken syn företagen har på Revisionsplikten samt hur företagen vill att det framtida samarbetet med revisorn ska utformas.

Slopandet av revisionsplikten : Redovisningskonsulternas syn på det föreslagna undantaget

Regeringens förslag om en slopad revisionsplikt i små aktiebolag har skapat en stor debatt de senaste åren. Debatterna har sin grund i EG-rättens fjärde bolagsdirektiv som tillåter länderna att undanta de små och medelstora företagen från Revisionsplikten. Många av Europas länder har valt att utnyttja regeln och idag är det endast Malta och Sverige som har den kvar.Revisorernas åsikter är de som syns tydligast i debatterna medan redovisningskonsulternas försvinner i mängden. Syftet med den här rapporten är därför att föra fram redovisningskonsulternas åsikter när det gäller Revisionsplikten i de små aktiebolagen. För att få svar på syftet har vi intervjuat fem redovisningskonsulter och därefter jämfört detta med olika teorier samt annan forskning som gjorts på området..

Revisionspliktens värde för skattekontroll av små aktiebilag

Syfte: syftet med uppsatsen är att beskriva hur Revisionsplikten används vid skattekontroll. Vidare avser vi att uppskatta Revisionspliktens värde för skattekontrollen i små aktiebolag. Slutligen ämnar vi undersöka om Revisionspliktens värde för skattekontroll är ett starkt argument för att bibehålla Revisionsplikten i små aktiebolag i Sverige. Metod: undersökningen har präglats av en kvalitativ metod med ett abduktivt synsätt. För att beskriva hur Skatteverket använder Revisionsplikten i kontrollarbetet samlades skriftligt material in, samt personer på Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten intervjuades.

Avskaffandet av revisionsplikten : En kvantitativ undersökning om revisorns förändrade vardag

Den 1 november 2010 avskaffades Revisionsplikten i Sverige vilket innebar att det inte längre var obligatoriskt för alla bolag att anlita en revisor för att granska räkenskaperna. Detta antogs resultera i ett förändrat klientel samt förändrat tjänsteutbud för revisionsbyråerna och därmed ett förändrat arbetssätt för den enskilde revisorn. Syftet med denna studie är därför att kartlägga den enskilde revisorns vardag och undersöka om det har skett några förändringar i denna på grund av avskaffandet av Revisionsplikten.Studien har genomförts med en kvantitativ metod, nämligen genom en webbaserad enkät. Detta då vi vill testa de teorier som tidigare genererats inom området samt ha möjlighet att generalisera resultatet. Undersökningen omfattar alla auktoriserade revisorer i Sverige vilka var auktoriserade även före avskaffandet av Revisionsplikten samt har arbetat på samma byrå under perioden.

1 Nästa sida ->