Sök:

Sökresultat:

1875 Uppsatser om Psykisk - Sida 2 av 125

Kulturella perspektiv på psykisk ohälsa. ? En litteraturstudie om sjuksköterskans kulturella omvårdnadsarbete vid psykisk ohälsa.

Syfte: Syftet med studien var att sammanställa och kritiskt granska relevant och aktuell forskning gällande sjuksköterskans omvårdnadsarbete för att upptäcka och arbeta med Psykisk ohälsa hos patienter från olika kulturella kontexter. Metod: Studien är en litteraturstudie genomförd på totalt tio vetenskapliga artiklar (5 forskningssammanställningar, 4 kvalitativa, 1 kvantitativ). Dessa har systematiskt granskats och poängbedömts. Artikelsökning har skett i följande databaser: Blackwell Synergy, Cinahl, PsycInfo och Science Direct. Resultat: Studiens resultat visar att sjuksköterskan genom olika kulturella omvårdnadshjälpmedel kan intervenera mot Psykisk ohälsa hos patienter från olika kulturer Studien visar även att hur Psykisk ohälsa yttrar sig påverkas av kulturell tillhörighet.

KASAM : livsfrågeformulär som intervention vid psykisk ohälsa

Isberg, A. & Lidén, S. (2008). KASAM- livsfrågeformulär som intervention vid Psykisk ohälsa. Högskolan i Gävle; Institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi. Tidigare studier visar samband mellan KASAM, Känsla av sammanhang och människors upplevda hälsa.

Ungdomar med psykisk ohälsa, en kvalitativ studie om bakgrunden till ungdomars psykiska ohälsa och behovet av utökade vårdformer

Ungdomar med Psykisk ohälsa. En kvalitativ studie om bakgrunden till ungdomars Psykiska hälsa och behovet av utökade vårdformer..

"Aldrig nån, aldrig nån som frågade mig nånting" : En studie av upplevelser av att växa upp med en förälder med psykisk ohälsa.

Barn som växer upp med en förälder med Psykisk ohälsa löper större risk att själva drabbas av Psykisk ohälsa. Det finns ett stort mörkertal kring hur många barn i Sverige som växer upp under dessa förhållanden. Det är dock många som trots stora påfrestningar klarar sig bra i livet. Anledningarna till att barnen klarar sig bra är skyddsfaktorer som finns inom barnet och i dess omgivning.Uppsatsens syfte är att med kvalitativt angreppsätt, utifrån två perspektiv studera hur individer kan uppleva det att växa upp med en förälder med Psykisk ohälsa samt vilket stöd som målgruppen kan efterfråga. Studiens resultat visar att uppväxten med en förälder med Psykisk ohälsa kan påverka individen.

Bemötande och stöd för personer som lider av psykisk ohälsa - en studie om hur vägledare bemöter samt ger stöd

Syftet med studien är att undersöka på vilket sätt vägledare bemöter personer med Psykisk ohälsa samt på vilket sätt dessa ger stöd för att hjälpa individen att gå vidare till sysselsättning. Dessutom vill vi undersöka på vilket sätt personer med Psykisk ohälsa upplever bemötandet och stödet vid vägledningssamtal. Arbetet utgår utifrån två perspektiv för att få en så bred bild som möjligt om bemötande samt stöd vid vägledningssamtal med personer som lider av Psykisk ohälsa. Detta är av intresse för oss då Psykisk ohälsa ökar och är idag det näst största hälsoproblemet i Sverige. För att få svar på våra frågeställningar har vi använt oss av kvalitativa intervjuer. Vi har intervjuat tre vägledare som i sin profession möter personer med Psykisk ohälsa och tre personer som lider av Psykisk ohälsa.

Hur bemöter vi patienter med psykisk ohälsa? En litteraturstudie om attityder och stigma inom somatisk vård

Patienter med Psykisk ohälsa är en del av vårt samhälle och en del av den somatiska vården. Syftet med denna uppsats var att kartlägga vårdpersonalens attityder gentemot patienter med Psykisk ohälsa inom somatisk vård samt eventuell stigmatisering av denna patientkategori. Det händer att patienter med Psykisk ohälsa blir annorlunda bemötta och även riskerar att bli underdiagnostiserade inom somatiken. Stigma gentemot personer med Psykisk ohälsa är ett universellt problem. Alla som arbetar inom hälso- och sjukvård kommer förr eller senare i kontakt med personer med Psykisk sjukdom.

Sjuksköterskors upplevelser av att vårda patienter med psykisk ohälsa inom somatisk vård - en litteraturstudie

Patienter med Psykisk ohälsa löper större risk att drabbas av somatiska sjukdomar. Utvecklingen av psykiatrivården gör att allt fler patienter med Psykisk ohälsa vårdas inom somatisk vård. Psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Personer med Psykisk ohälsa är en stigmatiserad grupp både i samhället i stort och inom vården. Sjuksköterskan kommer med största sannolikhet att möta patienter med Psykisk ohälsa i sitt arbete inom somatisk vård. Syfte: att beskriva sjuksköterskors upplevelser av att vårda patienter med Psykisk ohälsa inom somatisk vård. Metod: litteraturstudie med nio kvalitativa artiklar och en mixed method som underlag.

Erfarenheter av att växa upp i en familj där en förälder är drabbad av psykisk sjukdom.

Att vara barn till en förälder som drabbats av Psykisk sjukdom kan innebära ett svårt lidande. Syftet var att belysa erfarenheter av att växa upp i en familj där en förälder är drabbad av Psykisk sjukdom. Litteraturstudien är baserad på åtta vetenskapliga artiklar. Artiklarnas resultat analyserades och resulterade i tre rubriker: att leva i ovisshet, strategier i vardagen och ansvar. I resultatet framkom att Psykisk sjukdom hos föräldrar utgjorde stor ovisshet för barnen och att de saknade professionell hjälp.

Allmänsjuksköterskors upplevelse av mötet med patienter med psykisk ohälsa - En kvalitativ intervjustudie

Introduktion: Psykisk ohälsa beskrivs idag som ett hälsotillstånd som är vanligt bland patienter på sjukhus, de senaste åren har Psykisk ohälsa hos patienterna ökat. I sjuksköterskans möte med patienter är det viktigt att i tid upptäcka Psykisk ohälsa för att på ett hälsofrämjande sätt hjälpa patienten, därför är det viktigt för sjuksköterskor att ha kunskaper om hur man vårdar patienter med Psykisk ohälsa.Syfte: Syftet med denna studie är att beskriva hur sjuksköterskor som arbetar med somatisk vård upplever mötet med patienter som har Psykisk ohälsa.Metod: Denna studie har en deskriptiv design med kvalitativ ansats. Intervjuer gjordes med åtta stycken sjuksköterskor på en somatisk avdelning. Intervjuerna bearbetades med en kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Sjuksköterskor upplever att de har för lite kunskap och tid för att möta patienter med Psykisk ohälsa. Sjuksköterskors upplevelse av mötet beror mycket på dennes utbildning, erfarenhet och kunskap.

Sjuksköterskan på akutmottagningen - uppfattningar och erfarenheter av patienter med psykisk ohälsa. En litteraturstudie.

Sjuksköterskan på den somatiska akutmottagningen kommer dagligen i kontakt med de flesta patientkategorier, däribland patienter med Psykisk ohälsa. Syftet med litteraturstudien var att studera hur sjuksköterskor på somatiska akutmottagningar uppfattar mötet med patienter med Psykisk ohälsa. Två frågeställningar formulerades utifrån syftet: Vilka olika erfarenheter och uppfattningar finns? Vilka faktorer påverkar sjuksköterskors inställning till patienter med Psykisk ohälsa? Metoden var en delvis systematiserad litteraturstudie genomförd efter Goodmans sju steg. Studien baserades på tio vetenskapliga artiklar vilka tagits fram via sökning i databaserna PubMed, PsycINFO samt CINAHL.

Stigmatiseringen av personer med psykisk ohälsa ur psykiatripersonalens synvinkel

Syftet med studien var att genom intervjuer med personal inom socialpsykiatrin ta reda på deras upplevelser av stigmatiseringstendenser och mediabild i relation till personer med Psykisk ohälsa och till sig själva som yrkespersoner. Tidigare forskning visar på stigmatisering, diskriminering och mediapåverkan i samband med Psykisk ohälsa. En meningskategorisering av insamlat intervjumaterial fann mönster i intervjuerna beträffande individsyn, stigmatiseringsuttryck, mediapåverkan samt generell okunskap om Psykisk ohälsa. Resultatet bekräftar tidigare studier om okunskap och mediapåverkan samt motsäger delvis tidigare forskning gällande diskriminering av psykiatripersonal. Resultatet visar även hur personalen inom socialpsykiatrin upplever att stigmatiseringen kan minskas utifrån ökad kunskap om Psykisk ohälsa och medvetenhet om varje människas värde..

Vad är det för fel på den där då? : en fokusgruppstudie om studenters attityder till psykisk sjukdom och psykiska funktionshinder

Uppsatsens syfte var att få kunskap och förståelse för vilka attityder högskolestudenter kan ha till Psykisk sjukdom och personer med Psykiska funktionshinder. De forskningsfrågor som besvarades var: Hur resonerar studenter om Psykisk sjukdom och personer med Psykiska funktionshinder? Hur i det vardagliga talet reproduceras studenternas attityder till Psykisk sjukdom och personer med Psykiska funktionshinder? För att besvara forskningsfrågorna genomfördes samtal i fokusgrupper med högskolestudenter från olika utbildningsprogram. Resultatet visade att studenterna hade ambivalenta attityder och att attityderna var situationsbundna. Studenterna associerade Psykisk sjukdom som något negativt vilket de relaterade till medias påverkan.

Organisationsförändringars betydelse för psykisk hälsa : Länkat till arbetsrelaterade krav-kontroll samt psykologiska kontrakt

Antal förändringar, arbetsrelaterade krav, arbetsrelaterad kontroll samt psykologiska kontrakt är alla faktorer som har kopplats samman med Psykisk hälsa på arbetsplatsen vid organisationsförändringar. Dessa variablers gemensamma och unika innebörd för Psykisk hälsa har i denna studie mätts i form av en enkätundersökning, där 84 anställda deltog varav 16 var kvinnor. Syftet var att belysa hur den Psykiska hälsan hos de anställda vid en svensk myndighet såg ut efter de förändringar som myndigheten genomgått, samt klargöra de ovan nämnda faktorernas koppling till en god respektive dålig Psykisk hälsa. Resultatet visade att de anställda överlag tycktes ha en god Psykisk hälsa och att alla de undersökta variablerna med undantag för antal förändringar och arbetsrelaterad kontroll visade en samvariation med Psykisk hälsa. Studien ger underlag till förslag över faktorer som kan beaktas inför kommande förändringar inom organisationer..

Elvaåringars syn på människor med psykisk ohälsa : en kvalitativ studie

Forskningen om barns syn på Psykisk ohälsa är knapp och bristen på skalor gör det svårt att generalisera resultat. Därför genomfördes en kvalitativ studie med syfte att undersöka hur 11-åringar upplever Psykiskt sjuka, om de har fördomar gentemot människor med Psykisk ohälsa och i sådana fall varför. Halvstrukturerade intervjuer genomfördes på svenska 11-åringar från två olika skolor. Deltagarna visade sig ha liten kunskap om Psykisk ohälsa. Deltagarna hade vissa stereotyper och fördomar gentemot Psykiskt sjuka även om de också visade empati särskilt då de kände någon med Psykisk sjukdom.

Sjuksköterskors bemötande av personer med psykisk ohälsa inom somatisk vård

Bakgrund: Trots att Psykisk ohälsa är vanlig bland befolkningen, förekommer det fördomar och myter om personer med Psykisk problematik. Personer med Psykisk ohälsa har ökad förekomst av riskfaktorer i sin livsstil, men får trots detta inte samma uppmärksamhet och behandling vid somatisk sjukdom som övriga. Därför är det av stor vikt att sjuksköterskor har förmåga att bemöta personer med både Psykiska och fysiska problem och göra dem delaktiga i vården. Ökad förståelse för bemötandet av personer med Psykisk ohälsa inom somatisk vård kan bidra till att förbättra omvårdnaden. Syfte: Syftet med studien var att beskriva faktorer som kan ha betydelse för hur sjuksköterskor inom somatisk vård bemöter personer med Psykisk ohälsa.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->