Sök:

Sökresultat:

1875 Uppsatser om Psykisk funktionsnivć - Sida 2 av 125

Kulturella perspektiv pÄ psykisk ohÀlsa. ? En litteraturstudie om sjuksköterskans kulturella omvÄrdnadsarbete vid psykisk ohÀlsa.

Syfte: Syftet med studien var att sammanstÀlla och kritiskt granska relevant och aktuell forskning gÀllande sjuksköterskans omvÄrdnadsarbete för att upptÀcka och arbeta med psykisk ohÀlsa hos patienter frÄn olika kulturella kontexter. Metod: Studien Àr en litteraturstudie genomförd pÄ totalt tio vetenskapliga artiklar (5 forskningssammanstÀllningar, 4 kvalitativa, 1 kvantitativ). Dessa har systematiskt granskats och poÀngbedömts. Artikelsökning har skett i följande databaser: Blackwell Synergy, Cinahl, PsycInfo och Science Direct. Resultat: Studiens resultat visar att sjuksköterskan genom olika kulturella omvÄrdnadshjÀlpmedel kan intervenera mot psykisk ohÀlsa hos patienter frÄn olika kulturer Studien visar Àven att hur psykisk ohÀlsa yttrar sig pÄverkas av kulturell tillhörighet.

KASAM : livsfrÄgeformulÀr som intervention vid psykisk ohÀlsa

Isberg, A. & Lidén, S. (2008). KASAM- livsfrÄgeformulÀr som intervention vid psykisk ohÀlsa. Högskolan i GÀvle; Institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi. Tidigare studier visar samband mellan KASAM, KÀnsla av sammanhang och mÀnniskors upplevda hÀlsa.

Ungdomar med psykisk ohÀlsa, en kvalitativ studie om bakgrunden till ungdomars psykiska ohÀlsa och behovet av utökade vÄrdformer

Ungdomar med psykisk ohÀlsa. En kvalitativ studie om bakgrunden till ungdomars psykiska hÀlsa och behovet av utökade vÄrdformer..

"Aldrig nÄn, aldrig nÄn som frÄgade mig nÄnting" : En studie av upplevelser av att vÀxa upp med en förÀlder med psykisk ohÀlsa.

Barn som vÀxer upp med en förÀlder med psykisk ohÀlsa löper större risk att sjÀlva drabbas av psykisk ohÀlsa. Det finns ett stort mörkertal kring hur mÄnga barn i Sverige som vÀxer upp under dessa förhÄllanden. Det Àr dock mÄnga som trots stora pÄfrestningar klarar sig bra i livet. Anledningarna till att barnen klarar sig bra Àr skyddsfaktorer som finns inom barnet och i dess omgivning.Uppsatsens syfte Àr att med kvalitativt angreppsÀtt, utifrÄn tvÄ perspektiv studera hur individer kan uppleva det att vÀxa upp med en förÀlder med psykisk ohÀlsa samt vilket stöd som mÄlgruppen kan efterfrÄga. Studiens resultat visar att uppvÀxten med en förÀlder med psykisk ohÀlsa kan pÄverka individen.

Bemötande och stöd för personer som lider av psykisk ohÀlsa - en studie om hur vÀgledare bemöter samt ger stöd

Syftet med studien Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt vÀgledare bemöter personer med psykisk ohÀlsa samt pÄ vilket sÀtt dessa ger stöd för att hjÀlpa individen att gÄ vidare till sysselsÀttning. Dessutom vill vi undersöka pÄ vilket sÀtt personer med psykisk ohÀlsa upplever bemötandet och stödet vid vÀgledningssamtal. Arbetet utgÄr utifrÄn tvÄ perspektiv för att fÄ en sÄ bred bild som möjligt om bemötande samt stöd vid vÀgledningssamtal med personer som lider av psykisk ohÀlsa. Detta Àr av intresse för oss dÄ psykisk ohÀlsa ökar och Àr idag det nÀst största hÀlsoproblemet i Sverige. För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer. Vi har intervjuat tre vÀgledare som i sin profession möter personer med psykisk ohÀlsa och tre personer som lider av psykisk ohÀlsa.

Hur bemöter vi patienter med psykisk ohÀlsa? En litteraturstudie om attityder och stigma inom somatisk vÄrd

Patienter med psykisk ohÀlsa Àr en del av vÄrt samhÀlle och en del av den somatiska vÄrden. Syftet med denna uppsats var att kartlÀgga vÄrdpersonalens attityder gentemot patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd samt eventuell stigmatisering av denna patientkategori. Det hÀnder att patienter med psykisk ohÀlsa blir annorlunda bemötta och Àven riskerar att bli underdiagnostiserade inom somatiken. Stigma gentemot personer med psykisk ohÀlsa Àr ett universellt problem. Alla som arbetar inom hÀlso- och sjukvÄrd kommer förr eller senare i kontakt med personer med psykisk sjukdom.

Sjuksköterskors upplevelser av att vÄrda patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd - en litteraturstudie

Patienter med psykisk ohÀlsa löper större risk att drabbas av somatiska sjukdomar. Utvecklingen av psykiatrivÄrden gör att allt fler patienter med psykisk ohÀlsa vÄrdas inom somatisk vÄrd. Psykisk ohÀlsa Àr ett vÀxande folkhÀlsoproblem. Personer med psykisk ohÀlsa Àr en stigmatiserad grupp bÄde i samhÀllet i stort och inom vÄrden. Sjuksköterskan kommer med största sannolikhet att möta patienter med psykisk ohÀlsa i sitt arbete inom somatisk vÄrd. Syfte: att beskriva sjuksköterskors upplevelser av att vÄrda patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd. Metod: litteraturstudie med nio kvalitativa artiklar och en mixed method som underlag.

Erfarenheter av att vÀxa upp i en familj dÀr en förÀlder Àr drabbad av psykisk sjukdom.

Att vara barn till en förÀlder som drabbats av psykisk sjukdom kan innebÀra ett svÄrt lidande. Syftet var att belysa erfarenheter av att vÀxa upp i en familj dÀr en förÀlder Àr drabbad av psykisk sjukdom. Litteraturstudien Àr baserad pÄ Ätta vetenskapliga artiklar. Artiklarnas resultat analyserades och resulterade i tre rubriker: att leva i ovisshet, strategier i vardagen och ansvar. I resultatet framkom att psykisk sjukdom hos förÀldrar utgjorde stor ovisshet för barnen och att de saknade professionell hjÀlp.

AllmÀnsjuksköterskors upplevelse av mötet med patienter med psykisk ohÀlsa - En kvalitativ intervjustudie

Introduktion: Psykisk ohÀlsa beskrivs idag som ett hÀlsotillstÄnd som Àr vanligt bland patienter pÄ sjukhus, de senaste Ären har psykisk ohÀlsa hos patienterna ökat. I sjuksköterskans möte med patienter Àr det viktigt att i tid upptÀcka psykisk ohÀlsa för att pÄ ett hÀlsofrÀmjande sÀtt hjÀlpa patienten, dÀrför Àr det viktigt för sjuksköterskor att ha kunskaper om hur man vÄrdar patienter med psykisk ohÀlsa.Syfte: Syftet med denna studie Àr att beskriva hur sjuksköterskor som arbetar med somatisk vÄrd upplever mötet med patienter som har psykisk ohÀlsa.Metod: Denna studie har en deskriptiv design med kvalitativ ansats. Intervjuer gjordes med Ätta stycken sjuksköterskor pÄ en somatisk avdelning. Intervjuerna bearbetades med en kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: Sjuksköterskor upplever att de har för lite kunskap och tid för att möta patienter med psykisk ohÀlsa. Sjuksköterskors upplevelse av mötet beror mycket pÄ dennes utbildning, erfarenhet och kunskap.

Sjuksköterskan pÄ akutmottagningen - uppfattningar och erfarenheter av patienter med psykisk ohÀlsa. En litteraturstudie.

Sjuksköterskan pÄ den somatiska akutmottagningen kommer dagligen i kontakt med de flesta patientkategorier, dÀribland patienter med psykisk ohÀlsa. Syftet med litteraturstudien var att studera hur sjuksköterskor pÄ somatiska akutmottagningar uppfattar mötet med patienter med psykisk ohÀlsa. TvÄ frÄgestÀllningar formulerades utifrÄn syftet: Vilka olika erfarenheter och uppfattningar finns? Vilka faktorer pÄverkar sjuksköterskors instÀllning till patienter med psykisk ohÀlsa? Metoden var en delvis systematiserad litteraturstudie genomförd efter Goodmans sju steg. Studien baserades pÄ tio vetenskapliga artiklar vilka tagits fram via sökning i databaserna PubMed, PsycINFO samt CINAHL.

Stigmatiseringen av personer med psykisk ohÀlsa ur psykiatripersonalens synvinkel

Syftet med studien var att genom intervjuer med personal inom socialpsykiatrin ta reda pÄ deras upplevelser av stigmatiseringstendenser och mediabild i relation till personer med psykisk ohÀlsa och till sig sjÀlva som yrkespersoner. Tidigare forskning visar pÄ stigmatisering, diskriminering och mediapÄverkan i samband med psykisk ohÀlsa. En meningskategorisering av insamlat intervjumaterial fann mönster i intervjuerna betrÀffande individsyn, stigmatiseringsuttryck, mediapÄverkan samt generell okunskap om psykisk ohÀlsa. Resultatet bekrÀftar tidigare studier om okunskap och mediapÄverkan samt motsÀger delvis tidigare forskning gÀllande diskriminering av psykiatripersonal. Resultatet visar Àven hur personalen inom socialpsykiatrin upplever att stigmatiseringen kan minskas utifrÄn ökad kunskap om psykisk ohÀlsa och medvetenhet om varje mÀnniskas vÀrde..

Vad Àr det för fel pÄ den dÀr dÄ? : en fokusgruppstudie om studenters attityder till psykisk sjukdom och psykiska funktionshinder

Uppsatsens syfte var att fÄ kunskap och förstÄelse för vilka attityder högskolestudenter kan ha till psykisk sjukdom och personer med psykiska funktionshinder. De forskningsfrÄgor som besvarades var: Hur resonerar studenter om psykisk sjukdom och personer med psykiska funktionshinder? Hur i det vardagliga talet reproduceras studenternas attityder till psykisk sjukdom och personer med psykiska funktionshinder? För att besvara forskningsfrÄgorna genomfördes samtal i fokusgrupper med högskolestudenter frÄn olika utbildningsprogram. Resultatet visade att studenterna hade ambivalenta attityder och att attityderna var situationsbundna. Studenterna associerade psykisk sjukdom som nÄgot negativt vilket de relaterade till medias pÄverkan.

OrganisationsförÀndringars betydelse för psykisk hÀlsa : LÀnkat till arbetsrelaterade krav-kontroll samt psykologiska kontrakt

Antal förÀndringar, arbetsrelaterade krav, arbetsrelaterad kontroll samt psykologiska kontrakt Àr alla faktorer som har kopplats samman med psykisk hÀlsa pÄ arbetsplatsen vid organisationsförÀndringar. Dessa variablers gemensamma och unika innebörd för psykisk hÀlsa har i denna studie mÀtts i form av en enkÀtundersökning, dÀr 84 anstÀllda deltog varav 16 var kvinnor. Syftet var att belysa hur den psykiska hÀlsan hos de anstÀllda vid en svensk myndighet sÄg ut efter de förÀndringar som myndigheten genomgÄtt, samt klargöra de ovan nÀmnda faktorernas koppling till en god respektive dÄlig psykisk hÀlsa. Resultatet visade att de anstÀllda överlag tycktes ha en god psykisk hÀlsa och att alla de undersökta variablerna med undantag för antal förÀndringar och arbetsrelaterad kontroll visade en samvariation med psykisk hÀlsa. Studien ger underlag till förslag över faktorer som kan beaktas inför kommande förÀndringar inom organisationer..

ElvaÄringars syn pÄ mÀnniskor med psykisk ohÀlsa : en kvalitativ studie

Forskningen om barns syn pÄ psykisk ohÀlsa Àr knapp och bristen pÄ skalor gör det svÄrt att generalisera resultat. DÀrför genomfördes en kvalitativ studie med syfte att undersöka hur 11-Äringar upplever psykiskt sjuka, om de har fördomar gentemot mÀnniskor med psykisk ohÀlsa och i sÄdana fall varför. Halvstrukturerade intervjuer genomfördes pÄ svenska 11-Äringar frÄn tvÄ olika skolor. Deltagarna visade sig ha liten kunskap om psykisk ohÀlsa. Deltagarna hade vissa stereotyper och fördomar gentemot psykiskt sjuka Àven om de ocksÄ visade empati sÀrskilt dÄ de kÀnde nÄgon med psykisk sjukdom.

Sjuksköterskors bemötande av personer med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd

Bakgrund: Trots att psykisk ohĂ€lsa Ă€r vanlig bland befolkningen, förekommer det fördomar och myter om personer med psykisk problematik. Personer med psykisk ohĂ€lsa har ökad förekomst av riskfaktorer i sin livsstil, men fĂ„r trots detta inte samma uppmĂ€rksamhet och behandling vid somatisk sjukdom som övriga. DĂ€rför Ă€r det av stor vikt att sjuksköterskor har förmĂ„ga att bemöta personer med bĂ„de psykiska och fysiska problem och göra dem delaktiga i vĂ„rden. Ökad förstĂ„else för bemötandet av personer med psykisk ohĂ€lsa inom somatisk vĂ„rd kan bidra till att förbĂ€ttra omvĂ„rdnaden. Syfte: Syftet med studien var att beskriva faktorer som kan ha betydelse för hur sjuksköterskor inom somatisk vĂ„rd bemöter personer med psykisk ohĂ€lsa.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->