Sök:

Sökresultat:

1239 Uppsatser om Professionella nätverk - Sida 10 av 83

Hur den smÀrtpÄverkade patienten upplever bemötandet av den professionella vÄrdaren

SmÀrta Àr vanligt förekommande bland mÀnniskor i samhÀllet. Flertalet av dessa smÀrtdrabbade tvekar att söka vÄrd och dÀrför blir mötet mellan vÄrdaren och den drabbade betydelsefullt. Studiens syfte var att fÄ en ökad förstÄelse för hur patienten med smÀrta upplever bemötandet av vÄrdaren. Det finns brister i omvÄrdnadsforskning inom detta omrÄde och dÀrför bör problemet fÄ mer uppmÀrksamhet. Som teoretisk referensram har Martinsens behovsteori anvÀnts, dÄ denna stÀmmer vÀl överens med hur patienten och vÄrdaren Àr i förhÄllande till varandra.

Vara delaktig men samtidigt Äsidosatt - Upplevelser hos nÀrstÄende till personer med psykisk ohÀlsa - en studie baserad pÄ sjÀlvbiografier

Bakgrund: I dag upplever mÄnga nÀrstÄende till personer med psykisk ohÀlsa svÄrigheter i att bli delaktiga i den professionella vÄrden. NÀrstÄende beskriver vÄrdpersonalen som ointresserade av att möta personer med psykisk ohÀlsa. Det beskrivs att vÄrdpersonal har negativt bemötande gentemot personer som söker vÄrd samt till nÀrstÄende. Syfte: Att beskriva upplevelser hos nÀrstÄende till personer med psykisk ohÀlsa i kontakten med den professionella vÄrden. Metod: Litteraturstudie baserad pÄ sjÀlvbiografier med analysförfarande utifrÄn en kvalitativ innehÄllsanalys.

DomÀner i dialog - En studie av det balanserade styrkortets kommunikativa potential i en sjukvÄrdsorganisation

Denna studie undersöker vilken potential det Balanserade Styrkortet har att förbÀttra kommunikationen mellan olika domÀner inom sjukvÄrden. VÄr utgÄngspunkt Àr Kouzes & Micos teori som beskriver sjukvÄrdsorganisationen som svÄrstyrd och uppsplittrad i tre domÀner: en professionell, en administrativ och en politisk. Det huvudsakliga materialet bestÄr av sex kvalitativa samtalsintervjuer. Fyra vid Paramedicinska avdelningen pÄ Ljungby Lasarett och tvÄ i ledningen för Landstinget Kronoberg.VÄrt resultat pekar pÄ att det Balanserade Styrkortet har en potential att öka informations- och kunskapsspridningen mellan olika nivÄer i sjukhusorganisationen, förbÀttra helhetssynen samt förbÀttra dialogen kring vision, strategi och mÄl. För att potentialen ska kunna realiseras krÀvs emellertid ett ihÄllande engagemang och kunskap om det Balanserade Styrkortet.

Konsultchef i bemanningsbranschen ? ett mÄngfacetterat arbete med konsekvenser för upplevda arbetsvillkor

Konsultchefen Àr en nyckelperson pÄ bemanningsföretagen och arbetar med att matcha personer med rÀtt kompetens till de uppdrag som kommer in samt har arbetsgivaransvar för de anstÀllda konsulterna. Konsultchefens arbete innehÄller dÀrför ett stort mÄtt social interaktion som krÀver skapande och underhÄllande av mÄnga professionella relationer samtidigt. Syftet med uppsatsen var att belysa konsultchefens arbetssituation med sÀrskilt fokus pÄ vad som utmÀrkte denna sociala interaktion och de mÄnga professionella relationerna. Semistrukturerade kvalitativa intervjuer genomfördes med fem konsultchefer pÄ tre bemanningsföretag och resultatet genomgick en tematisk analys. De tendenser som framkom var att den sociala interaktionen kÀnnetecknades av oförutsÀgbarhet, informations- och kommunikationssvÄrigheter samt av att anpassa sig och agera stöd.

"Att mötas nÄnstans pÄ mitten" : Sjuksköterskans möjlighet att tillÀmpa sin professionella kunskap inom den rÀttspsykiatriska slutenvÄrden

Bakgrund: Internationell forskning pÄvisar att sjuksköterskans genuina omvÄrdnadsarbete försvÄras inom den rÀttspsykiatriska vÄrden. KÀrnan i denna problematik Àr den tvetydighet som uppstÄr dÄ sjuksköterskan förvÀntas bedriva en etiskt grundad omvÄrdnad gentemot patienter som vÄrdas mot sin vilja. Forskning, sÀrskilt ur ett kunskapsteoretiskt perspektiv, saknas gÀllande sjuksköterskors möjlighet att anvÀnda sin professionsspecifika kunskap inom den rÀttspsykiatriska slutenvÄrden. Syfte: Studiens syfte var att beskriva sjuksköterskans möjlighet att tillÀmpa sin professionella kunskap inom den rÀttspsykiatriska slutenvÄrden. Metod: Empirisk studie med kvalitativ ansats baserad pÄ tematiskt utarbetade, interaktiva intervjuer med sex sjuksköterskor verksamma vid en rÀttspsykiatrisk klinik i en svensk storstad.

Bikulturella erfarenheter som kunskapsbas i arbete med invandrarungdomar : Ur nÄgra professionellas synvinkel

Syftet med den hÀr kvalitativa studien var att belysa vilken betydelse professionellas bikulturella erfarenheten kan ha arbetet med invandrarungdomar och frÄgestÀllningarna löd ? Hur kan den personliga erfarenheten frÄn ackulturationsprocessen bidra och anvÀndas i arbetet med invandrarungdomar? Vilka möjligheter alternativt hinder kan man se med den personliga erfarenheten? Detta gjordes med hjÀlp av fem kvalitativa intervjuer ur en hermeneutisk ansats. Resultatet visade att professionella har stor anvÀndning av erfarenheterna i arbetet med invandrarungdomar, de kÀnner igen sig i ungdomens situation och har god insikt i deras identitetsutveckling. De professionella upplever att invandrarungdomarna kan identifiera sig med dem, vilket ofta leder till att de blir positiva förebilder och kan spela en avgörande roll i ungdomens liv. Samtidigt Àr de medvetna om hur motivationen, Äsikterna och tankarna kan se ut, vilket skapar möjligheter i arbetet.

MÀns vÄld i nÀra relationer - En kvalitativ studie om professionellas behandlingsmetoder och insatser för mÀn som anvÀnder vÄld i nÀra relationer

Syftet med denna studie var att undersöka hur ett antal professionella i sitt arbete bemöter mÀn som brukar vÄld i nÀra relationer. Vidare vad det finns för hjÀlp och stöd för dessa mÀn. UtifrÄn en kvalitativ metod och hermeneutisk utgÄngspunkt har vi intervjuat professionella pÄ tre olika verksamheter. Studiens resultat visar att mÀn som brukar vÄld i nÀra relationer Àr en heterogen grupp som behöver individanpassad behandling och insatser. Behov och efterfrÄgan efter insatser Àr stora.

Kan kÀnslan för ridning lÀras med hjÀlp av feedback?

Ridsport har hög skadefrekvens, men med förbÀttrad kÀnsla för ridning skulle fler ryttare klara sig frÄn att falla av hÀsten, som Àr den vanligaste skadeorsaken. Syftet med denna studie Àr att undersöka om ryttare upplever att feedback frÄn instruktör och hÀst pÄverkar deras utveckling av ryttarkÀnsla/kÀnsla för ridning samt om det finns skillnader i detta avseende mellan professionella ryttare och hobbyryttare. RytRidsport har hög skadefrekvens, men med förbÀttrad kÀnsla för ridning skulle fler ryttare klara sig frÄn att falla av hÀsten, som Àr den vanligaste skadeorsaken. Syftet med denna studie Àr att undersöka om ryttare upplever att feedback frÄn instruktör och hÀst pÄverkar deras utveckling av ryttarkÀnsla/kÀnsla för ridning samt om det finns skillnader i detta avseende mellan professionella ryttare och hobbyryttare. RyttarkÀnslan har definierats som förmÄgan att befinna sig över hÀstens tyngdpunkt, i samma tempo och fÀrdriktning samt att i förvÀg kunna tolka hÀstens och sina egna signaler (Larsson, 2011).

?Bara för att för att man har funktionshinder sÄ Àr man inte helt pucko?

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur förÀldrar med intellektuell funktionsnedsÀttning upplever sitt förÀldraskap, samt hur professionella uppfattar detta förÀldraskap.Vi har anvÀnt oss av frÄgestÀllningarna; Hur beskriver och upplever förÀldrar med intellektuell funktionsnedsÀttning sitt förÀldraskap? Hur upplever förÀldrarna bemötandet frÄn omgivningen? Hur uppfattar professionella förÀldrarna och deras förÀldraskap?Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod med bandade intervjuer. Vi har intervjuat en förÀlder med intellektuell funktionsnedsÀttning samt tvÄ kuratorer som arbetar inom vuxenhabiliteringen. Kuratorerna har arbetat och arbetar nÀra förÀldrar med intellektuell funktionsnedsÀttning. I resultatet har vi tagit upp olika perspektiv pÄ förÀldraskap gÀllande förÀldrar med intellektuell funktionsnedsÀttning.

Ska lÀrare vara professionella? : En diskursanalys av lÀrares yrkesetik i problematisering med relationen till lÀrares professionalisering

SammanfattningSyftet med denna uppsats var att problematisera relationen mellan lÀrares professionalisering och lÀrares yrkesetik. Min forskningsfrÄga var följande; Hur framstÀlls lÀrares yrkesetik? UtifrÄn den frÄgan valde jag att göra en diskursanalys av LÀrares yrkesetik. I min bakgrund presenteras olika forskares sÀtt att se pÄ lÀraryrkets förÀndring och de konsekvenser det fört med sig. DÀr presenteras ocksÄ olika forskares syn nÀr det gÀller etik och lÀrares yrkesetik.

Man mÄste alltid vara steget före : En systemteoretisk analys av tre mödrars upplevelse av deras funktion som mamma till ett vuxet barn med högfungerande autism

Denna uppsats Àr genomförd i samarbete med en stödverksamhet som erbjuder insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (SFS 1993:387) med syfte att beskriva mödrars upplevelse av deras egen funktion som mamma till ett barn med högfungerade autism. Datainsamlingen har skett med tre stycken mödrar genom kvalitativa djupintervjuer med narrativa inslag. Vi har utgÄtt frÄn ett systemteoretiskt perspektiv med inslag av Grounded theory som analysmetod för att undersöka systemiska samband. Resultatet visar att mödrarna tar ett stort ansvar i att hjÀlpa sitt barn att hantera sin vardag. Deras situation medför stora pÄfrestningar pÄ mödrarnas hÀlsa dÀr de tvingas offra sina karriÀrer, sitt sociala umgÀnge och sjukskriver sig pÄ grund av den stressfyllda situationen.

Att göras delaktig : NÄgra socialarbetares upplevelser och erfarenheter av alliansskapande och brukarinflytande

Syftet med denna kvalitativa studie var att undersöka hur handlÀggare inom socialtjÀnstens öppenvÄrd för vuxna mÀnniskor med missbruksproblematik upplever och beskriver brukarinflytande. I studien undersöktes de professionellas upplevelser av brukarinflytande i praktiken samt om de upplever att brukarinflytande fungerar eller ej. Studien utgick frÄn den hermeneutiska forskningstraditionen och har en kvalitativ ansats. Sex semistrukturerade intervjuer gjordes med handlÀggare som arbetar inom socialtjÀnstens missbruksvÄrd. Resultatet tolkades utifrÄn empowermentteorin sÄ som den beskrivs av Ole Petter Askheim, Bengt Starrin och Robert Adams.

Firman, Oberoendet eller Klienten : En studie av revisorers lojaliteter

Denna uppsats tar avstamp i den ha?rda kritik som revisionsbyra?erna, och revisionsbranschen i allma?nhet, har fa?tt under de senaste a?ren. Syftet med uppsatsen a?r att underso?ka revisorers lojaliteter och vilken vikt de la?gger vid uppra?ttha?llandet av det professionella oberoendet. Vi underso?ker a?ven skillnader i lojaliteter och oberoende mellan tva? olika karria?rsteg pa? revisionsbyra?erna; partners och ansta?llda.

Vad kÀnnetecknar en bra röst? : En studie om röster i kommersiella sammanhang

Vad kÀnnetecknar en bra röst? Denna studie syftar till att utröna huruvida det finns nÄgot i den akustiska talsignalen som kan sÀga nÄgot om vilken uppfattning lyssnaren bildar sig om talaren. I kommersiella sammanhang Àr sÀttet att förmedla viktigt för att ge lyssnaren rÀtt budskap och i detta Àr rösten ett viktigt redskap. Grunden till föreliggande studie var att lÄta en grupp lyssnare bedöma nÄgra olika röster samt att analysera rösterna akustiskt, varefter en jÀmförelse mellan resultat frÄn lyssnarbedömning och akustisk analys gjordes.En kvinna och en man i grupperna professionella samt icke-professionella röstanvÀndare lÀste in en standardtext. Inspelningarna analyserades akustiskt och bedömdes perceptuellt av en lyssnargrupp, omfattande 10 individer utan röstprofessionell kompetens.

Pedagogisk dokumentation : FörskollÀrare och pedagogisk dokumentation i förskolans vardag

Syftet med studien var att undersöka pÄ vilket sÀtt förskollÀrare anser att de anvÀnder pedagogisk dokumentation i förskolans vardagliga verksamhet. Studien Àr kvalitativ och tio förskollÀrare frÄn tvÄ förskolor intervjuades. Resultaten frÄn intervjuerna var att pedagogisk dokumentation anvÀnds för att synliggöra barnens lÀrande i förskolan. FörskollÀrarna beskrev att de kÀnde sig trygga och professionella av att anvÀnda pedagogisk dokumentation. Barnen beskrevs av förskollÀrarna bli avcheckade med hjÀlp av pedagogisk dokumentation.

<- FöregÄende sida 10 NÀsta sida ->