Sök:

Sökresultat:

11921 Uppsatser om Prematurfödda barn - Sida 21 av 795

Socialt utsatta barn i förskolan : En intervjustudie om socialt utsatta barn och samverkan mellan förskola och socialtjÀnst.

Syfte: Hur ser samarbetet ut mellan förskola och socialtjÀnst? Hur arbetar förskolan med socialt utsatta barn? Hur uppfattar förskolan sin anmÀlningsskyldighet?Metod: Detta Àr en kvalitativ intervjustudie av hur förskolelÀrare arbetar med socialt utsatta barn. Under arbetets gÄng har förskola, socialsekreterare samt förskolechef deltagit i intervjuer för att fÄ svar pÄ dessa frÄgor.Resultat: Under vÄra intervjuer har vi kommit fram till att förskollÀrare ofta kÀnner att de saknar utbildning för att vÄga göra en anmÀlan. DÀremot berömmer socialtjÀnsten förskolan dÄ det gÀller att göra en anmÀlan och att se tidiga tecken pÄ barnen.Diskussion: Förskolan kan arbeta med socialt utsatta barn utefter mÄnga metoder, en utav de metoderna Àr samtalet. Samtalet kan till exempelvis vara ett utvecklingssamtal.

Karies bland barn med utlÀndsk bakgrund i VÀsteuropa - En litteraturstudie

Introduktion: Andelen immigranter ökar kontinuerligt i VÀsteuropa. Livsvillkor, levnadsförhÄllanden och sociokulturella faktorer pÄverkar barns orala hÀlsa sÄsom lÄg socioekonomisk status (SES) och attityder hos förÀldrar. Karies berör idag 60-90 % av alla barn i skolÄlder men kan förebyggas genom promotions- och preventionsinsatser. Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva förekomst av karies och dess riskfaktorer hos barn med utlÀndsk bakgrund i VÀsteuropa. FrÄgestÀllningar: Vilken Àr kariesprevalensen bland barn med utlÀndsk bakgrund i VÀsteuropa? Vilka riskfaktorer för karies finns bland barn med utlÀndsk bakgrund i VÀsteuropa? Metod: En litteraturstudie.

Familjehemsplacering för barn i asylsökande familjer

Asylsökande förÀldrar lever under stark social och ekonomisk press. De har ofta sviktande psykisk och fysisk hÀlsa till följd av tidigare traumatisering och den belastning som asylprocessen innebÀr. Om förÀldrarna under dessa omstÀndigheter inte lÀngre klarar att ta hand om sina barn kan barnen bli placerade i familjehem. Sex socialsekreterare med erfarenhet av sÄdana placeringar djupintervjuades med syfte att undersöka hur barn och förÀldrar frÄn asylsökande familjer reagerar nÀr barn placeras i familjehem utan sina förÀldrar. Syftet var ocksÄ att undersöka hur socialsekreterarna resonerar kring och pÄverkas av att arbeta med placering av barn frÄn asylsökande familjer.

KoncentrationssvÄrigheter och skolsituation

VÄrt syfte med den hÀr studien var att ta del av yrkesverksamma lÀrares tankar och erfarenheter kring sambandet mellan koncentrationssvÄrigheter och skolmiljö hos barn. I vÄr studie anvÀnde vi oss av en kvalitativ forskningsmetod i form av semi-strukturerade intervjuer som vi genomförde med tio lÀrare i grundskolans tidigare Är. VÄrt resultat visade att lÀrarna hade liknande upplevelser av hur koncentrationssvÄrigheter kan ta sig uttryck hos barn, samt hur man som pedagog kan underlÀtta skolsituationen för dem. De karakteristiska drag som alla lÀrare nÀmnde som typiska för barn med koncentrationssvÄrigheter var rastlöshet, impulsivitet och svÄrighet att behÄlla fokus. Vad samtliga lÀrare framhöll som nÄgot av det viktigaste i samarbetet med dessa barn var vikten av uppmuntran och beröm.

Grundskola eller sÀrskola? : En undersökning om att vÀlja skolform för barn med funktionsnedsÀttning

 Syftet med vÄr studie har varit att belysa hur förÀldrar till barn med funktionsnedsÀttning som mottagits i sÀrskolan resonerar kring val av skolform. Vi ville undersöka hur val av skolform kan gÄ till och vad som kan avgöra ett skolformsval. Vi ville ocksÄ fÄ insikt i om förÀldrarna upplevde att de har/hade ett val och om valet fÄtt nÄgra konsekvenser. Studien Àr baserad pÄ kvalitativa intervjuer med förÀldrar till barn med funktionsnedsÀttning som Àr mottagna i grundsÀrskolan. Vi har intervjuat förÀldrar till tre barn. Genom intervjuerna fick vi ta del av gripande levnadsberÀttelser dÀr förÀldrarna kÀmpat för att deras barn ska fÄ det stöd i skolan som de enligt lag har rÀtt till.

Stress i förskolan : Pedagogens möjlighet att se nÀr barn i 2 till 4-ÄrsÄldern Àr stressade

Denna uppsats handlar om samband mellan barn och stress. Stressen finns överallt Àven bland de yngsta barnen pÄ förskolan. Syftet med min uppsats Àr att undersöka vilka kunskaper och vilken uppfattningsförmÄga pedagogerna i förskolan har om stress. Hur vi som pedagoger kan se att barn Àr stressade och vilka faktorer som leder till stress hos förskolebarnen i Äldrarna 2 till 4 Är. Undersökningen Àr kvalitativ och bestÄr av en enkÀt som delats ut till 40 st pedagoger varav 25 har svarat.

Pedagogers förhÄllningssÀtt till barn i behov av sÀrskilt stöd

Jeppsson, Kristina & Persson, Sophie (2013): Pedagogers förhÄllningssÀtt till barn i behov av sÀrskilt stöd. En studie om pedagogers arbete med barn i behov av sÀrskilt stöd. Malmö: LÀrarutbildningen Malmö Högskola I det hÀr arbetet studeras hur pedagoger förhÄller sig till barn i behov av sÀrskilt stöd, samt hur arbetet fungerar. De frÄgestÀllningar som studien utgÄr frÄn Àr: hur pedagoger gÄr tillvÀga dÄ de tror att nÄgot barn Àr i behov av sÀrskilt stöd, vilken kompetens bör pedagoger ha, vilka resurser som tilldelas barn och pedagoger och hur förÀldrasamverkan samt arbetet med barn i behov av sÀrskilt stöd fungerar. Tidigare forskningar visar att pedagoger och barn inte tilldelas de kompetenser och resurser de Àr i behov av, och att förÀldrasamverkan kan vara en utmaning.

Genus pÄ skolgÄrden

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur barn uttrycker genus pÄ skolgÄrden, genom grupperingar och val av aktiviteter pÄ rasten. Vi har under en veckas tid observerat barnen pÄ en avdelning av en skola, med totalt 28 informanter i Äldrarna 6-9 Är, dÀr vi anvÀnt oss av observationskartor för att se hur de disponerar skolgÄrden. Vi har Àven intervjuat 14 barn indelade i fem grupper, dÀr vi stÀllde frÄgor om hur de sÄg pÄ aktiviteterna pÄ skolgÄrden. Det vi fann var att flickor och pojkar ofta leker uppdelat efter kön, vÀljer olika typer av lekar och grupperar sig olika..

Ă€r jag en i gruppen

En uppsats om barn i behov av sÀrskilt stöd blir involverade i gruppen eller om de blir uttagna, och om exkludering sker vad har pedagoger för syfte?.

C- uppsats : Professionellas arbete med barn som lever med psykiskt sjuka förÀldrar

Professionella har svÄrt att upptÀcka barn till psykiskt sjuka och fÄr pÄ sÄ sÀtt svÄrt att informera barnen om vad det innebÀr att ha en psykiskt sjuk förÀlder samt att ge hjÀlp och stöd. Samverkan mellan organisationer runt dessa barn Àr svag av mÄnga olika anledningar sÄsom tystnadsplikt och sekretess. I och med den bristande samverkan blir det svÄrt för organisationerna att fÄnga upp barnet och ge den hjÀlp och de stöd som behövs. Skolan Àr en vÀrld dÀr barn till psykiskt sjuka ibland upptÀcks, oftast genom bristfÀlliga skolresultat eller olika psykosociala problem men det hÀnder att barnen sjÀlva söker sig till en stödorganisation, skolkurator eller liknande för att fÄ hjÀlp.  Det har framtagits olika program och strategier för att försöka hjÀlpa barn till psykiskt sjuka men det krÀvs fortsatt forskning inom Àmnet för att förhoppningsvis finna en lösning pÄ samverkansproblematiken och pÄ sÄ sÀtt kunna nÄ ut till och hjÀlpa fler barn till psykiskt sjuka..

Delaktighet i lekaktivitet hos barn med funktionsnedsÀttning 4 arbetsterapeuters syn pÄ hinder och förutsÀttningar

Lek Àr en naturlig del av barns liv. Lek Àr en viktig del för utvecklandet av motoriska och kognitiva fÀrdigheter och förser barnet med sociala fÀrdigheter, kreativitet och sjÀlvmedvetenhet. Studier visar att barn med funktionsnedsÀttning utför fÀrre aktiviteter Àn andra barn och ofta leker för sig sjÀlva. I mÄnga fall beror det pÄ att de inte har tillgÄng till samma lekmiljöer som andra barn har. Syftet med studien var att undersöka arbetsterapeuters upplevelser av hinder i delaktighet i lekaktivitet hos barn med funktionsnedsÀttning samt att beskriva arbetsterapeutiska ÄtgÀrder för att skapa förutsÀttningar för delaktighet i lekaktivitet för dessa barn.

Att tala till eller med : En kvalitativ studie om pedagogers sÀtt att uppmÀrksamma och kommunicera med barn pÄ förskolan.

Syftet med denna studie var att undersöka och problematisera nÄgra pedagogers syn pÄ hur de anser att den uppmÀrksamhet de dagligen ger barn ser ut, och om den leder till nÄgon givande kommunikation mellan pedagog och barn. Ytterligare ett syfte var att undersöka pÄ vilket sÀtt pedagogerna talar till eller med barn, hur de lyssnar pÄ vad barn har att sÀga samt hur de bÀst anser att de ger barn goda förutsÀttningar för att kunna uttrycka sina Äsikter och kÀnslor.Kvalitativa ostrukturerade intervjuer genomfördes med 12 pedagoger bosatta i en medelstor stad, ett mindre samhÀlle och pÄ landsbygden.Pedagogerna beskrev att tidsbrist och stressiga situationer ofta bidrog till att de kÀnde sig tjatiga gentemot barnen trots att de var medvetna om att detta beteende inte gynnade barnen och deras förstÄelse.Studien visar Àven att pedagogernas uppfattning var att det var av största vikt att föra en dialog med barn istÀllet för att tala över huvudet pÄ dem med hjÀlp av exempelvis uppmaningar och tjat. Att stÀrka varje barns sjÀlvkÀnsla genom samtal och beröring och att arbeta med sprÄklig medvetenhet var fakoter som lyftes fram som positiva att anvÀnda sig av för att ge barn de bÀsta förutsÀttningarna till att kunna bli vÀl kommunicerande individer..

Olika tekniker för att sÀnka strÄldosen till barn som ska genomgÄ datortomografi

Genom Ären har datortomografiska undersökningar ökat i antal bÄde för vuxna och barn. Undersökningarna stÄr för stor del av strÄldosen till patienter inom medicinsk röntgen och barn Àr kÀnsligare för strÄlning Àn vuxna. Syfte med denna litteraturöversikt Àr att ta reda pÄ hur olika tekniker inom datortomografi kan vara till hjÀlp för sÀnkning av strÄldosen för barnundersökningar. Metod Àr systematisk litteraturöversikt och innebÀr i praktiken att insamling, granskning och sammanstÀllning av redan befintlig data i form av studier och artiklar görs. Det Resultat vi kommit fram till Àr att det finns olika tekniker som kan vara till stor hjÀlp nÀr strÄldos ska besparas för barn som ska genomgÄ datortomografiska undersökningar.

Pedagogiskt arbete
med barn som har fÄtt diagnosen Asperger syndrom

I dagens förskola/skola kan vi som pedagoger möta barn som har olika former av diagnoser, Asperger syndrom Àr en utav dem. Syftet med vÄrt examensarbete var att beskriva och analysera vilka arbetssÀtt och metoder pedagoger anvÀnder sig av nÀr de arbetar med barn som har fÄtt diagnosen Asperger syndrom. Vi har genom intervjuer med pedagoger fÄtt ta del av deras arbetssÀtt och metoder för hur de arbetar. Resultatet visar att de pedagogiska arbetssÀtt som pedagoger anvÀnder sig av vid arbetet med barn som har Asperger syndrom Àr bland annat tydlighet, struktur, rutiner samt att man som pedagog inte ska ha samma arbetssÀtt till alla barn med AS, utan plocka ihop det bÀsta av alla arbetssÀtt och gör undervisningen individanpassad..

Barns upplevelse av att mÄ bra : En studie av barns vÀlbefinnande pÄ förskolan

Syftet med examensarbetet Àr att undersöka i vilka situationer barn sjÀlva uttrycker att de mÄr bra samt undersöka nÀr förÀldrar och pedagoger upplever att barn mÄr bra pÄ förskolan.  Metoden som anvÀnts Àr en kvalitativ undersökning, intervjuer har gjorts med barn i femÄrsÄldern och med förÀldrar och pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor. Resultatet visar att barn upplever att de mÄr bra nÀr de leker, denna uppfattning delas ocksÄ av förÀldrar och pedagoger i barnens nÀrhet. För barnen Àr det viktigt med vÀnner och social samspel för sitt vÀlbefinnande. Undersökningen visar ocksÄ att pedagogerna i sin planering och med sitt sÀtt att tillrÀttalÀgga verksamheten ger möjlighet till KASAM och tillfÀlle till Flow.

<- FöregÄende sida 21 NÀsta sida ->