Sökresultat:
11562 Uppsatser om Personer med typ 2 diabetes - Sida 7 av 771
Hur livsvärlden påverkas hos personer som lever med diabetes typ 2
Bakgrund: De vanligaste riskfaktorerna för diabetes typ 2 är övervikt och fysisk inaktivitet men även stress, rökning och alkohol ökar risken. Behandlingen består främst av tabletter, livsstilsåtgärder och en bra egenvård. När livsvärldsansatsen används i vårdandet fokuserar vårdaren på hur patienter upplever sin hälsa, lidande, välbefinnande och sin vård. Detta kan inte mätas med olika instrument utan vårdaren får lyssna på personens egen berättelse och livshistoria. Syfte: Syftet var att beskriva hur livsvärlden påverkas hos personer som lever med diabetes typ 2.
Egenvård vid diabetes mellitus typ 2 - En litteraturöversikt.
Bakgrund: Enligt världshälsoorganisationen WHO har 347 miljoner människor diabetes runt om i världen. WHO menar att diabetes kommer vara den sjunde ledande orsaken till död år 2030. Diabetes typ 2 kan vara genetiskt betingad och den påverkas av livsstilsfaktorer såsom kost, motion, ålder och tobaksvanor. Vilket innebär att det är viktigt att diabetiker har kunskap och rätt tillvägagångssätt för att kunna hantera och utföra egenvårdsaktiviteter. Sjuksköterskans roll är att stödja och främja egenvården.
Diabetes ? Att leva med långvarig sjukdom
Bakgrund: Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar kraftigt i hela världen.
Diabetessjukdomen innebär omfattande livsstilsförändringar för många människor.
De viktigaste livsstilsförändringarna är att ändra kostvanorna och att
motionera mera. Syfte: Syftet med denna studie var att belysa hur personer med
diabetes typ 2 upplever sin sjukdom och de livsstilsförändringar som sjukdomen
medför. Metod: En litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar, vilka
är analyserade genom inspiration av Burnards (1996) innehållsanalys.
Empowerment i diabetesvården ? ett tveeggat svärd
I Sverige uppskattas cirka fyra procent av befolkningen ha diabetes. Socialstyrelsen rekommenderar empowermentbaserad patientundervisning för behandling av diabetes typ-2. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva sjuksköterskans och patientens upplevelse av empowermentbaserad patientundervisning till patienter med diabetes typ-2. Metoden är en litteraturstudie baserad på 10 vetenskapliga artiklar. Som teoretisk referensram har Orems generella egenvårdsteori använts.
Effekter av fysisk aktivitet hos patienter med diabetes typ 2
Förekomsten av diabetes typ 2 ökar i Europa och världen. Under de nästkommande 20 åren beräknas antalet personer med diabetes typ 2 stiga från 285 till 438 miljoner. Detta anses bero på den sedimenterade livsstilen, som bland annat innefattar fysisk inaktivitet och dålig kost, som blir allt mer utbredd i samhällen världen över. När en människa har ådragit sig diabetes typ 2 så är diagnosen permanent. Sjukdomen kan uppenbara sig i olika allvarlighetsgrader vilka kan behandlas på olika sätt.
Diabetes hos hund
Diabetes mellitus är en vanligt förekommande endokrin sjukdom hos hund som främst drabbar medelålders till äldre hundar. Sjukdomsförloppet yttrar sig i insulinbrist eller insulinresistens och symtomen kan vara allvarliga med ketoacidos men vanligast är ökad törst, ökad urinproduktion, viktminskning och sjukdomen kräver ibland livslång insulinbehandling. Rapporten behandlar diöstrusdiabetes, dräktighetsdiabetes och typ 1 diabetes. Diabetes är även vanligt hos människor, rapporten tar upp typerna som liknar sjukdomsförloppen hos hund, typ 1 diabetes och graviditetsdiabetes. Diöstrusdiabetes är vanligt hos äldre intakta tikar och vanligare i Sverige än många andra länder på grund av den låga andelen kastreringar som utförs.
Faktorer som är av betydelse vid val av kost för individer med diabetes typ 2 : - en litteraturstudie
Antalet människor med diabetes i världen ökar, vilket anses bero på den ökadebefolkningsmängden, att befolkningen blir äldre, urbaniseringen samt att allt fler rör sigmindre och är överviktiga. Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes i Sverigeidag och är kopplad till vår livsstil. Därför är kost och motion grundläggande ibehandlingen. Det är ett problem att individer inte vet vilka rekommendationer om kost deska följa och att de inte får tillräckligt med riktlinjer och utbildning om nutrition. Syftetmed litteraturstudien var att ur ett patientperspektiv identifiera faktorer som är av betydelseför valet av kost hos individer med diabetes typ 2.
Psykosociala faktorer en person med diabetes typ II upplever
Bakgrund: Medicinska problem som diabetes typ II innebär kräver högkvalitativ
egenvård av en person diagnostiserad med sjukdomen. Egenvården kan påverka och
påverkas av hur denne upplever psykosociala faktorer. Syfte: Syftet med studien
var att belysa de psykosociala faktorer en person med diabetes typ II upplever.
Metod: Studien var en litteraturstudie. Alla utvalda artiklar var så kallade
peer-reviewed.
Hur livsvärlden påverkas hos personer som lever med diabetes typ 2
Bakgrund: De vanligaste riskfaktorerna för diabetes typ 2 är övervikt och
fysisk inaktivitet men även stress, rökning och alkohol ökar risken.
Behandlingen består främst av tabletter, livsstilsåtgärder och en bra egenvård.
När livsvärldsansatsen används i vårdandet fokuserar vårdaren på hur patienter
upplever sin hälsa, lidande, välbefinnande och sin vård. Detta kan inte mätas
med olika instrument utan vårdaren får lyssna på personens egen berättelse och
livshistoria. Syfte: Syftet var att beskriva hur livsvärlden påverkas hos
personer som lever med diabetes typ 2.
Att vara förälder till ett barn som drabbats av typ 1 diabetes : En litteraturstudie om föräldrars känslomässiga upplevelser
Bakgrund: Diabetes är en kronisk sjukdom och mer än 220 miljoner människor i världen är drabbade. När ett barn insjuknar blir det en omställning för hela familjen och det kan ta tid attanpassa sig till den nya livssituationen.Syfte: Att belysa föräldrars känslomässiga upplevelserav ett barn med typ 1 diabetes.Metod: Det är en litteraturstudie med litteratursökning i chinaloch pubmed där vetenskapliga artiklar analyserats och sammanställts.Resultat: Föräldrarnahar känslomässiga upplevelser som oro, känsla av att tappa kontrollen, en känsla av misstro.Bra stöd från sjukvårdspersonal är viktigt för föräldrarna för att känna sig trygga ihandhavandet av sitt barns diabetes.Diskussion/Slutsats: Slutsatsen är att föräldrar till barnmed diabetes har ett stort ansvar, sjukvårdspersonalens omvårdnadsperspektiv i mötet medfamiljen är viktigt..
Personers upplevelser av egenvård vid diabetes : En litteraturstudie
Diabetes är en kronisk och progressiv sjukdom som medför ett stort folkhälsoproblem världen över. För att kunna hantera sjukdomen krävs en individuell anpassningsförmåga där utbildning inom egenvård är en viktig del för att upprätthålla en god livskvalitet. Att implementera egenvården i det dagliga livet är en individuell process där personen själv får möjlighet till att hitta individuella lösningar för att hantera sin sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka personers upplevelser av egenvård vid diabetes. Totalt analyserades 12 artiklar med kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats.
Att leva med diabetes mellitus typ 2 : Faktorer som påverkar individens upplevda livskvalité
Diabetes är en av de stora folksjukdomarna ivärlden och cirka 300 000 personer i Sverige har diabetes mellitus typ 2. Tidigare forskningar har visat att olika diabetesrelaterade faktorer påverkar den upplevda livskvalitén negativt. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vilka faktorer som påverkar den upplevda livskvalitén hos indi- vider med diabetes mellitus typ 2. Identifierade faktorer var bland annat egenvård, utbildning, komplikationer, depression, biverkningar samt behandlingar. Resultatet visade att egenvård och utbildning i sjukdomshantering hade en stark po- sitiv inverkan på livskvalitén.
MÄNNISKORS UPPLEVELSER AV ATT LEVA MED TYP-2-DIABETES : EN INTERVJUSTUDIE
Typ-2-diabetes är en kronisk välfärdssjukdom som är associerad med livsstilsförändringar. Omvårdnaden av typ-2-diabetes har traditionellt förknippats med egenvård och patientinformation. Det finns en stor kunskap om typ-2-diabetes och vilka konsekvenser det medför. Det är viktigt att Hälso- och sjukvårdspersonal även har kunskap om människors personliga upplevelser av hälsa och välbefinnande vid typ-2-diabetes. Det finns annars en risk att hälso- och sjukvårdpersonalen fokuserar för mycket på sjukdomen och missar den unika sjukdomsupplevelsen.
Föreställningar hos patienter med Diabetes Mellitus Typ 2
Background: Type 2-diabetes is now a public health problem, which constitutes 85-90 percent of diabetes care. The district nurse´s role in treating a diabetic (/person with diabetes) does not only comprise pure medical treatment but also support, advice and training to the individual. In our profession as nurses, we have found that medical knowledge in patients with Typ 2-diabetes is not always enough to obtain changes in lifestyles.Aim: The purpose of this study was to investigate the illness perceptions in patients with Type 2-diabetes and their impact on health behavior.Method: This qualitative study used grounded theory as a method. Results: The informants described in the interviews, their perceptions of living with Type 2-diabetes. The analysis revealed the main category periodic health behavior built up on and related to five categories developed in data: preventive health awareness, guilt, confidence in medical treatment, motivational problems and periods of insight.Conclusion: This study contributes to understanding of patients with Type 2 - diabetes their beliefs about illness and how it affects everyday lives.Keywords: Believes, District nurses, Groundey Theory, Illness perception, Type 2-diabetes.
Ungdomars erfarenhet av att leva med diabetes typ : - litteraturstudie
Den ökade prevalensen av diabetes mellitus typ 1 är ett globalt problem och Sverige är ett av de landen med högst prevalens. Diabetes är en sjukdom som den drabbade får leva med resten av livet. Ungdomen kan vara en problematisk tid då det är vanligt att ungdomarna missköter sin diabetes. Under denna tid är det viktigt att ha bra kontakter och stöd i relationer till närstående och vårdpersonal. Syftet med detta arbete är att belysa hur ungdomar beskriver sina erfarenheter av att leva med diabetes typ 1.