Sök:

Sökresultat:

2008 Uppsatser om Patienters möten med vćrden - Sida 19 av 134

Kan beröring minska oro och Ängest hos patienter vid undersökningar och behandlingar?: en litteraturstudie

Patienter kan vara oroliga och uppleva Ängest vilket kan försvÄra undersökningar och behandlingar. Det finns idag olika interventioner som avser att förebygga oro hos patienter. Syftet med denna studie var att genom en systematisk evidensbaserad litteraturöversikt se fysiologiska och subjektiva effekter av beröring pÄ patienters oro och Ängest vid undersökningar och behandlingar. Studien omfattade sex vetenskapliga artiklar. Fem artiklar visar att vid beröring sÄsom att hÄlla patientens hand, terapeutisk beröring, akupressur och massage minskar upplevelsen av oro och Ängest.

Visa att du ser mig: Patienters upplevelser av möten med sjuksköterskor pÄ akutmottagningar

Att vara patient pÄ en akutmottagning kan innebÀra lÄnga vÀntetider samt mÄnga möten med olika professioner. PÄ svenska akutmottagningar Àr det en sjuksköterska som bedömer patienten vid ankomsten. Patienten har vid det första mötet förvÀntningar pÄ sin kommande vÄrd. Sjuksköterskans bemötande blir dÀrför viktigt dÄ patienten bildar sig en uppfattning som kommer att ligga till grund för hela vÄrdvistelsen. Det Àr dÀrför av betydelse att det första mötet med vÄrden blir sÄ bra som möjligt.

NÀr hjÀrtat sÀger ifrÄn - En studie om patienters upplevelse av det dagliga livet efter en hjÀrtinfarkt

Att drabbas av en hjÀrtinfarkt kan liknas vid att en bomb briserar i patientens liv. Plötsligt pÄminns man om den egna dödligheten och lÀmnas efterÄt i ett kaotiskt töcken dÀr man inte lÀngre Àr samma person som innan, vare sig fysiskt eller emotionellt. Det dagliga livet Àr plötsligt fyllt med begrÀnsningar och problem.Det Àr viktigt att man som sjuksköterska har kunskap om dessa förÀndringar i patienternas dagliga liv sÄ att man kan ge stöd och minimera att deras livskvalitet försÀmras.Studiens syfte Àr att beskriva patienters upplevelse av det dagliga livet efter en hjÀrtinfarkt.Till grund för studien ligger nio stycken kvalitativa artiklar som beskriver patienters upplevelser av det dagliga livet efter en hjÀrtinfarkt. Materialet analyserades och sammanfattades utifrÄn en innehÄllsanalys.Resultatet pekar pÄ hur det dagliga livet efter en hjÀrtinfarkt oftast pÄverkas negativt. Patienterna kÀnner sig begrÀnsade i det dagliga livet av rÀdsla för nya infarkter, ilska över att ha drabbats och upplever sig mindre vÀrda som mÀnniskor dÄ den sjuka kroppen inte kan fungera som de Àr vana vid.

Patienters upplevelser av att drabbas av en vÄrdskada

I Sverige drabbas cirka 100 000 patienter varje Är av en vÄrdskada. En vÄrdskada innebÀr ett onödigt lidande för patienten dÄ hÀndelsen kunde ha undvikits om adekvata förebyggande ÄtgÀrder hade satts in. En vanligt förkommande vÄrdskada Àr en vÄrdrelaterad infektion. Att skadas av hÀlso- sjukvÄrden innebÀr att ett vÄrdlidande uppstÄr. MÄnga patienter lider i onödan dÄ vÄrdarna inte har tillrÀcklig kunskap om problemet för att kunna möta patienterna i den uppkomna situationen.Syftet med litteraturstudien var att beskriva patienters upplevelser av att drabbas av en vÄrdskada.

Beslut om övergÄngen frÄn kurativ till palliativ vÄrd : Sjuksköterskors upplevelser och erfarenheter

Nu för tiden finns det livsuppehÄllande behandling som kan förlÀnga patienters liv. Detta kan göra det svÄrt för sjukvÄrdspersonalen att sÀtta grÀnsen för nÀr övergÄngen frÄn kurativ till palliativ vÄrd ska utföras. Syftet med litteraturstudien var att beskriva sjuksköterskors upplevelser och erfarenheter nÀr beslut ska fattas om patienters övergÄng frÄn kurativ till palliativ vÄrd inom slutenvÄrden.  Studien genomfördes som en litteraturstudie dÀr 15 vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. I resultatet framkom det fyra huvudkategorier: delaktighet, tidpunkt, utbildning/erfarenhet och emotionella reaktioner.

Mötet mellan sjuksköterskan och den forensiska patienten : En systematisk litteraturstudie

Bakgrund: VÄldsbrott Àr i Sverige ett ökande samhÀllsproblem och en angelÀgenhet för alla inblandade instanser, polismyndighet sÄvÀl som hÀlso- och sjukvÄrd. Att utsÀttas för vÄldsbrott pÄverkar patientens hela tillvaro. Katie Eriksson menar att utbildning krÀvs för att omvÄrdnaden inte skall bli missriktad och leda till ökat lidande.Syfte: Att undersöka huruvida sjuksköterskans kunskap och fÀrdigheter möter den forensiska patientens specifika behov i en akutvÄrdskontext.Metod: En systematisk litteraturstudie med granskning, analys och tematisering av bÄde kvalitativa och kvantitativa studier.Resultat: Respekt och trygghet belystes som de tvÄ viktigaste primÀra behoven hos den forensiska patienten. Patienters upplevelse av skam och rÀdsla beskrevs i relation till mötet med sjuksköterskan. Patienters trygghet ökade vid omhÀndertagande av forensiskt specialistutbildad sjuksköterska.

Patienters upplevelser och kÀnslor i samband med en njurtransplantation - En empirisk studie

En njurtransplantation Àr ett stort ingrepp och en stor omstÀllning för patienten bÄde psykiskt och fysiskt. Syftet med studien Àr att öka förstÄelsen för och beskriva patienters upplevelser och kÀnslor i samband med en njurtransplantation. Studien Àr empirisk med en kvalitativ deskriptiv ansats och bygger pÄ semistrukturerade intervjuer med Ätta njurtransplanterade personer. Dataanalysen har gjorts med stöd av Burnards (1991) innehÄllsanalys och resulterade i tre huvudkategorier: kÀnslomÀssig hantering, livet med en ny njure och erfarenhet av sjukvÄrden. Resultatet visar att en njurtransplantation innebÀr en stor frihet, samtidigt som en kÀnsla av nedstÀmdhet upplevts .

Att leva med bensÄr : Patienters upplevelser av sin livssituation vid svÄrlÀkta venösa bensÄr

Denna litteraturstudie, som skrivits enligt Axelsson (2012, s. 203) belyser patientersupplevelser av att leva med svÄrlÀkta venösa bensÄr, ett tillstÄnd som drabbar frÀmstÀldre över 65 Är. Idag lever ca 0,3 till 1 % av Sveriges befolkning med denna sjukdom,som orsakas av venös insufficiens. Sjukdomen kommer i och med att vi lever lÀngretroligtvis att öka, vilket innebÀr att sjuksköterskan behöver ha kunskaper om hur dessapatienter upplever sin livssituation, i syfte att ge en god omvÄrdnad. Att leva medsvÄrlÀkta venösa bensÄr innebÀr ofta tÀt och lÄngvarig kontakt med sjukvÄrden ochdÀrför Àr skapandet av en god vÄrdrelation mellan patient och sjuksköterska central.

Fysisk aktivitet pÄ recept (FaR) : En kvalitativ studie om patienters upplevelser 

Syftet med föreliggande studie Àr att analysera patienters upplevelser av fysisk aktivitet pÄ recept (FaR) och pÄ vilket sÀtt dessa upplevelser pÄverkar deras syn pÄ hÀlsa och fysisk aktivitet.För att ta reda pÄ syftet har en kvalitativ metod tillÀmpats. Sex stycken semistrukturerade intervjuer har genomförts och respondenterna bestÄr av tre kvinnor och tre mÀn i Äldrarna 57 till 73 Är, som alla har eller har haft FaR.Till grund för analysen av studiens empiri har fyra teorier valts ut. Dessa teorier Àr: Institutionaliseringens ursprung, tillit och ontologisk trygghet, social responsivitet samt sprÄk och kunskap i vardagslivet.Resultatet visar att upplevelsen av fysisk aktivitet (FaR) Àr positiv. Det visar Àven att denna upplevelse har pÄverkat synen pÄ fysisk aktivitet och hÀlsa pÄ ett positivt sÀtt. Den förÀndrade synen innebÀr ett bredare tÀnk nÀr det gÀller fysisk aktivitet och ökad insikt och medvetenhet nÀr det gÀller hÀlsa.

Patienters upplevelser av störd sömn pÄ vÄrdinrÀttning

Vid sjukvÄrdsvistelse Àr sömnstörningar vanligt och kan ge kognitiva och fysiologiska effekter. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva patienters upplevelse av störd sömn pÄ vÄrdinrÀttning. Tretton vetenskapliga artiklar analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys. Emotionella effekter i resultatet beskrevs i form av Ängest, frustration, trötthet och kÀnslor av maktlöshet över att inte kunna pÄverka situationen. Resultatet visade att vÄrdmiljön i form av ljud, ljus och andra patienter pÄverkade sömnen negativt.

Kommunikationen i den palliativa vÄrden : en litteraturstudie av patienters och vÄrdpersonals upplevelser av det vÄrdande mötet

Bakgrund: Litteratur visar att olika aspekter i kommunikationen har betydelse för hur mötet upplevs. För att ett givande möte ska uppstÄ mÄste vÄrdpersonalen veta hur patienten vill bli behandlad. Patienter i den palliativa vÄrden har speciella behov av att fÄ prata om sin sjukdom och sitt förflutna. Syfte: Syftet med denna studie var att belysa patienters och vÄrdpersonals upplevelser av kommunikation i det vÄrdande mötet i den palliativa vÄrden. Metod: Litteraturstudien byggde pÄ sju vetenskapliga artiklar och en avhandling som analyserats med innehÄllsanalys.

Datorbaserad patientundervisning: Sett ur patienters perspektiv

Patientundervisning Àr en förutsÀttning för att delaktiggöra patienter i sin egen vÄrd och behandling. Datorer och modern teknik tar mer och mer plats i dagens sjukvÄrd. Datorbaserad patientundervisning Àr en nytillkommen metod för att tillföra kunskap till patienter om sjukdom och behandling. Syftet med studien Àr att belysa patienters upplevelser av datorbaserad patientundervisning. För att besvara syftet har en litteraturstudie utförts.

I dödens vÀntrum - Om patienters upplevelse av att vÀnta pÄ ett nytt organ

Det Àr idag mellan 700 ? 800 patienter som vÀntar pÄ ett nytt organ i Sverige. Dock Àr tillgÄngen pÄ organ betydligt mindre Àn efterfrÄgan, vilket leder till att vÀntan pÄ ett nytt organ kan bli mycket lÄng. För en del patienter orkar inte kroppen med den lÄnga vÀntan vilket leder till en för tidig död. Att vÀnta pÄ ett nytt organ innebÀr ett stort lidande för patienten.

Patienters erfarenheter av ett cancerbesked

Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva patienters erfarenheter av ett cancerbesked. Cancerbeskedet vÀcker mycket tankar och kÀnslor hos patienten samt att hela familjen blir pÄverkad av sjukdomen. Litteraturstudie valdes som metod och en avsökning genomfördes av vetenskapliga artiklar i databaserna Cinahl, PubMed och PsycInfo. Femton artiklar inkluderades i studien som granskades och analyserades. Ur analysen kunde tre teman lyftas fram som beskrev patientens erfarenhet av att fÄ ett cancerbesked.

RYGGM?RGSSKADADE PATIENTERS UPPLEVELSE AV ARBETSTERAPEUTISKA INTERVENTIONER

Bakgrund Arbetsterapeuter har en central roll i ryggm?rgsskadade patienters str?van mot ett meningsfullt aktivitetsliv. Ungef?r 330 personer per ?r f?rv?rvar en ryggm?rgsskada i Sverige. En ryggm?rgsskada p?verkar funktionen nedanf?r skadest?llet och aktivitetslivet f?r?ndras.

<- FöregÄende sida 19 NÀsta sida ->