
Sökresultat:
301 Uppsatser om Palliative - Sida 6 av 21
Upplevelsen av patientdelaktighet
I ett alltmer välinformerat samhälle, ökar individens kunskap om hälso- och sjukvård samt om patientens rättigheter och skyldigheter. Detta ställer krav på sjuksköterskor att arbeta aktivt för ökad patientdelaktighet. Syftet med denna pilotstudie var att undersöka patientens upplevelse av patientdelaktighet på en cytostatikamottagning på ett sjukhus i södra Sverige. Datainsamling skedde med hjälp av enkät, utdelad på mottagningen. Materialet bearbetades med kvalitativ innehållsanalys, vilket resulterade i två huvudkategorier: Kommunikation mellan patient och sjuksköterska och hantering av sjukdomsupplevelsen.
Behov hos patienter med cancer som vårdas palliativt i hemmet
Bakgrund: Cancer är en sjukdom som drabbar 48 600 personer i Sverige. Av dessa väljer 50-70 % att vårdas palliativt i sitt hem. De patienter som vårdas palliativt har behov av en bra symtomlindring och god kommunikation med vårdpersonal. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka behov patienter med cancer har som vårdas palliativt i hemmet. Metod: Metoden som använts var en litteraturstudie.
Svårt sjuka cancerpatienters intresse för aktiv dödshjälp
Syftet med studien var att undersöka intresset för aktiv dödshjälp hos patienter som lider av en långt framskriden cancer samt vilka faktorer som påverkar dem i detta ställningstagande. I en litteraturstudie har relevant litteratur insamlats, analyserats och tolkats. Utifrån bevisen från sammanlagt fem kvalitativa studier har nya slutsatser dragits. Resultaten pekar på att det finns ett intresse för aktiv dödshjälp bland svårt sjuka cancerpatienter men att detta i hög grad är framtidsorienterat. Faktorer som påverkar intresset är uppfattningen om att vara en börda för andra, rädsla för framtiden, lidande, den demoraliserande inverkan som cancern har på individen samt religion och etik..
Behov hos patienter med cancer som vårdas palliativt i hemmet
Bakgrund: Cancer är en sjukdom som drabbar 48 600 personer i Sverige. Av dessa
väljer 50-70 % att vårdas palliativt i sitt hem. De patienter som vårdas
palliativt har behov av en bra symtomlindring och god kommunikation med
vårdpersonal. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka behov patienter
med cancer har som vårdas palliativt i hemmet. Metod: Metoden som använts var
en litteraturstudie.
Distriktsköterskans erfarenheter av den palliativa vården i hemmet
Ett ökande antal palliativa patienter med cancerdiagnos väljer att vårdas hemma den sista
tiden i livet. Den palliativa vården ställer speciella krav på distriktsköterskan som ska vara professionell
i en annan persons hem. Syftet var att beskriva distriktsköterskans erfarenheter av den palliativa vården i hemmet.
Litteraturstudie baserad på 11 kvalitativa artiklar. Distriktsköterskan anser att det viktigaste är att skapa
trygghet och en god relation med patienten och dess familj för att den palliativa vården ska fungera.
Distriktsköterskan känner att de fyller en stor funktion och det positiva med arbetet är att de är självständiga.
För att bibehålla kompetensen behövs det utbildning inom den palliativa vården.
Distriktsköterskans huvuduppgift med den palliativa vården är att se till att patienten får så
god livskvalité som det är möjligt den sista tiden i livet. Vid vården i hemmet blir även
familjen involverad.
ALS - Upplevelser av att leva med ALS
Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en obotlig sjukdom som klassas som en neurologisk sjukdom där de motoriska nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen förtvinar. Sjukdomen kan ha ett hastigt förlopp vilket gör att patienterna är i behov av många hjälpinsatser. Syftet med studien är att öka kunskapen hos sjuksköterskor genom att belysa patienters upplevelser av att leva med ALS. För att beskriva dessa har en kvalitativ innehållsanalys använts. Med hjälp av denna modell fördjupas förståelsen av patienternas upplevelser, erfarenheter och förväntningar av sjukdomen.
Närståendes upplevelser av palliativ vård
Palliativ vård syftar till att se patienten och dess närstående som en helhet där målet är att bidra till välbefinnande och värdighet i livets slut. För att underlätta de närståendes situation spelar vårdpersonalen en stor roll. Syftet var att beskriva närståendes upplevelser av den palliativa vården. Metoden som användes var litteraturstudie som grundades på tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att närstående är i stort behov olika stödjande insatser från vårdpersonalen.
ALLMÄN SJUKSKÖTERSKORS UPPLEVELSER AV ATT VÅRDA PATIENTER I LIVETS SLUTSKEDE
Inom sjukvården ställs sjuksköterskor inför situationer där vård i livets slutskede
krävs. Som sjuksköterska är en av de svåraste uppgifterna i yrket att möta döende
patienter och deras närstående. Syftet med litteraturstudien är att undersöka
allmänsjuksköterskans erfarenheter av att vårda patienter i livets slutskede,
utanför specialiserade palliativa vårdenheter som till exempel hospice. Resultatet
delas in i sju kategorier: Sjuksköterskors känslor i mötet med palliativ vård,
Tidsbrist och stress, Resurser för att hantera påfrestande situationer, Vikten av
erfarenhet, Betydelsen av kommunikation, Anhörigas roll i vården samt Positiva
erfarenheter av vård i livets slutskede som speglar sjuksköterskors upplevelser.
Denna litteraturstudie visar att det är komplext att vårda patienter i livets slut men
med stöd och erfarenhet kan de negativa upplevelserna vändas till en personlig
utveckling i yrkesprofessionen för allmänsjuksköterskan..
Palliativ vård. En litteraturstudie om sjuksköterskans syn på mötet med döende patienter och närstående.
Palliative care concerns care of those who are dying and when cure is no longer an option. The nurse´s job is then to support the patient and to give care of good qualitive so that the patient will experience optimal quality of life. The aim of this literature review was to describe how the nurse can prepare herself/himself for the meeting with both the patient and close ones also to describe a nurse´s need of support and education. Nine studies have been used as a foundation for this literature review. Four headlines have been crystallized out of the result, a) the view of death b) the impact of the meeting c) the importance of support d) the importance of preparation and education.
Upplevelse av stöd vid livets slut -ett närståendeperspektiv : En litteraturstudie
Bakgrund: Sjuksköterskan har en central roll i vården av patienter med smärta och ansvarar för skattning, dokumentation och behandling. Förekomsten av smärta är ett vanligt problem inom vården. Syfte: Att beskriva hur sjuksköterskan bedömer smärta hos patienter. Metod: Litteraturöversikt baserad på tio vetenskapliga artiklar. Resultat: Sammanställningen av artiklarna resulterade i fyra teman, sjuksköterskans användning av bedömningsinstrument vid bedömning av smärta, sjuksköterskan och patientens verbala kommunikation vid bedömning av smärta, sjuksköterskans observation av patientens och dennes vitalparametrar vid bedömning av smärta och sjuksköterskan bedömer smärta genom att ta hjälp från tidigare erfarenhet av liknande situationer. Diskussion: En icke fullgod smärtbedömning kan orsaka ett lidande för patienten och det är därmed viktigt att sjuksköterskan låter patienten stå i fokus vid smärtbedömningen. .
Komplementära smärtlindringsmetoder i palliativ vård. En litteraturstudie.
Intresset för komplementära smärtlindringsmetoder växer, både hos sjukvårdspersonal och hos patienter. Idag finns det en stark trend mot mer skonsamma alternativa behandlingsmetoder, framförallt vid kroniska sjukdomar där allvarliga biverkningar av konventionell läkemedelsterapi är stor. Syftet med studien var att undersöka vilka smärtlindringsmetoder som sjuksköterskan kan använda sig av inom palliativ vård och dess effekter. Studien bygger på elva vetenskapliga artiklar. Resultatet gav flera olika behandlingsmetoder som kategoriserades under tre rubriker: distansbehandlingar, manuella behandlingar samt fysikaliska behandlingar.
Faktorer som påverkar sjuksköterskans bedömning och värdering av patientens smärta i den palliativa vården
Palliativ vård bedrivs på alla vårdinrättningar i Sverige. Vi ville med denna studie belysa faktorer som påverkar sjuksköterskan bedömning och värdering av smärta hos patienter som är döende. Vår avsikt var att uppmärksamma hur viktigt det är att sjuksköterskan gör en korrekt bedömning av smärta. Alla patienter förtjänar att dö smärtfria. Syftet med studien var att beskriva faktorer som påverkar sjuksköterskans bedömning av smärta i den palliativa vården.
Patienter med cancer och hopp ur deras perspektiv vid palliativ vård : en litteraturstudie
Bakgrund: I Sverige är det 31000 stycken människor som har palliativ vård. Cancer är oftast den vanligaste orsaken till palliativ vård. Palliativ vård handlar om att vårda hela människan och lindra symptom. Hopp är motiverande impuls som driver människan till att hantera svåra och stressiga situationer. Syfte: Syftet med litteraturstudien är att belysa upplevelser av hopp i palliativ vård vid cancer ur ett patientperspektiv.
Enteral nutrition vid palliativ vård. En systematisk litteraturstudie
Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka vad omvårdnad innebär utifrån ett sjuksköterskeperspektiv och etiska faktorer gällande enteral näringstillförsel vid palliativ vård. Forskningsansatsen har varit en systematisk litteraturstudie baserad på Goodmans sju steg i forskningsprocessen. Studiens resultat baseras på 10 vetenskapliga artiklar. Utifrån dessa artiklars resultat utkristalliserades olika teman såsom riktlinjer, dokumentation, åtgärder, komplikationer och effekter inom området omvårdnad kring enteral näringstillförsel. Resultatet påvisar att enteral nutrition ingår i sjuksköterskans ansvarsområde.
Kommunikation vid livets slut : att skräddarsy stödet
Palliativ vård är något de flesta sjuksköterskor kommer i kontakt med under sitt yrkesverksamma liv. Sjuksköterskor kan uppleva det som svårt att kommunicera med patienter vid livets slut (end of life [EOL]). Det är avgörande för patientens välbefinnande att ha en god kommunikation med sin sjuksköterska i samband med palliativ vård. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskor och patienters kommunikation inom palliativ vård. Studien är gjord som en litteraturöversikt baserad på 14 vetenskapliga artiklar.