Sök:

Sökresultat:

10538 Uppsatser om Organisation av undervisning för grundsärskoleelever - Sida 21 av 703

Barn i behov av konkret undervisning : En studie om svagbegÄvade barns skolsituation

Syftet med studien Àr att undersöka hur de svagbegÄvade elevernas skolsituation ser ut enligt fem specialpedagoger samt vilken kunskap det finns om svagbegÄvning hos specialpedagoger i grundskolan. Jag vill Àven belysa vilka sorters ÄtgÀrder som finns samt granska vilka ÄtgÀrder som Àr framgÄngsrika för att hjÀlpa de svagbegÄvade eleverna.FrÄgestÀllningar:? Hur definierar specialpedagoger svagbegÄvade elever?? Vilken kunskap har specialpedagogerna för att bemöta de svagbegÄvades behov?? Vilka ÄtgÀrder finns för att hjÀlpa de svagbegÄvade eleverna?? Vilka ÄtgÀrder sÀtts inte in som skulle vara till gagn för eleverna och vad förhindrar detta?? Vilka Àr framgÄngsfaktorerna?Studien ger en överblick över tidigare forskning och om vad litteraturen tar upp omsvagbegÄvning. Studien ger Àven en inblick gÀllande olika perspektiv som rÄder av fenomenet intelligens. Den teoretiska utgÄngspunkten har jag hÀmtat ur det sociokulturella perspektivet samt stigmatisering och stÀmplingsteorin.

Undervisning i skolans nÀrmiljö : en studie av hur och varför den bedrivs pÄ skolor i Är 1-6.

Arbetets syfte Àr att efter en genomgÄng av den hÀr relevanta litteraturen studera hur lÀrare ser pÄ undervisning i skolans nÀrmiljö samt varför denna bedrivs. Jag inleder med att ta upp olika syn pÄ barns lÀrande. DÀrefter följer ett avsnitt om skolans förutsÀttningar för ett autentiskt och meningsfullt lÀrande. Den teoretiska delen redogör ocksÄ för litteratur dÀr jag nÀrmar mig undervisning i skolans nÀrmiljö. Utomhuspedagogik, skolgÄrden som pedagogisk resurs och stadsstudier Àr de Àmnen som frÀmst behandlas hÀr.

Empowermentbaserad undervisning för patienter med diabetes typ 2

Diabetes typ 2 Àr en av vÄr tids stora folksjukdomar. Det Àr oftast inte sjukdomen i sig, utan komplikationer till sjukdomen som orsakar det största lidandet hos patienterna. Det Àr dÀrför viktigt att patienterna inser betydelsen av en god egenvÄrd och att de har förmÄga att genomföra den. Sjuksköterskan behöver ocksÄ en förstÄelse för hur hon kan hjÀlpa dem. Syftet med denna litteraturöversikt var att fÄ en uppfattning om hur empowermentbaserad undervisning pÄverkar patienter med diabetes typ 2 sett ur ett patientperspektiv.

LÀrande organisation med stöd av facilitation

En av de viktigaste nycklarna till en lÀrande organisation, Àr teamlÀrande. Samarbetar och arbetar de anstÀllda tillsammans sÄ överstiger det den enskildes kunnande. Facilitatorer arbetar med förÀndringsprocesser dÀr de anstÀllda utmanas och coachas mot att samverka aktivt för att tillsammans bilda en lÀrande organisation, dÀr ett mÄl med processen Àr att leda organisationer mot att fortlöpande vilja efterstrÀva förbÀttringar med andra ord bli en lÀrande organisation. Det har visat att det finns en viss problematik kring att skapa grupper som frambringar förutsÀttningar för lÀrande och utveckling. Vi kÀnde dÄ att vi kunde bidra till den pedagogiska vetenskapen i anknytning till detta problem genom vÄr studie som riktar sig mot facilitatorns upplevelser av hur de pÄverkar förutsÀttningarna för utveckling och lÀrande i/hos arbetsgrupper.

Eleven i centrum : En studie av nÄgra lÀrares uppfattning om sin undervisning

Syftet med mitt examensarbete var att belysa lÀrares undervisning i klassrummet. En lÀrares uppdrag innebÀr att man ska utgÄ frÄn varje enskilds elevs förutsÀttningar. Det kan sÀgas att framtidens samhÀlle har nya krav pÄ elever och deras utbildning. Eleverna ska ha god allmÀnbildning och sjÀlva kunna söka och vÀrdera information.Undersökningen bygger pÄ kvalitativa intervjuer med fyra ÀmneslÀrare och en speciallÀrare, verksamma i grundskolan de senare Ären. Resultatet visar att lÀrare har mest katederundervisning, och nÀr det gÀller den individuella planeringen sÄ var den svÄr att genomföra pÄ grund av olika faktorer, men de försökte göra det bÀsta de kan för att barnen ska fÄ en bra och lÀrorik skolgÄng.

Implementering av balanserat styrkort : Praktikfallet Swedish Tissue

Background: A Balanced Scorecard can be used as a tool for communicating and presenting the vision and strategic goals of an organisation in a way that is easy to understand. Implementing a scorecard will support the learning process and dialog concerning the strategy of the organisation. It will also increase the employees understanding of the organisation and motivate them to reach the strategic targets.Purpose: To evaluate and describe employees opinions of a Balanced Scorecard that has been created by the management group from a management point of view. From that, our aim is to recommend our case company, Swedish Tissue, how to implement their Balanced Scorecard. We will also give more general recommendations on how to implement a scorecard.Method: The conclusions in this thesis are the result of a case study.

Med eller utan matematikbok : En jÀmförelse av tvÄ skolors resultat pÄ det nationella provet i matematik

I denna studie har tvÄ skolor undersökts, tvÄ klasser i Är 5 i vardera skolan, och deras arbete i matematik. Den ena skolan arbetar mer traditionellt med utgÄngspunkt i matematikboken och den andra skolan arbetar helt utan matematikbok. Àr att undersöka om det finns nÄgra skillnader i elevernas resultat pÄ de Nationella proven för Är 5 beroende pÄ vilken typ av undervisning som har bedrivit pÄ respektive skola. Den teoretiska referensramen berör bland annat vad Àr matematik, hur bedrivs matematikundervisningen idag och vilka resultat ger den, samt hur forskningen sÀger att den borde bedrivas. Studien Àr en kvantitativ studie med en induktiv ansats dÀr t-test har anvÀnts för att analysera differenserna.

"Jag kÀnner liksom igen den pÄ nÄgot sÀtt..." - en studie om implementering av vÀrdegrund i en vÄrd- och omsorgsförvaltning

The aim of our study was to increase the awareness of the importance of implementation when a policy document is widely introduced. We wanted to examine how a political decision was implemented on different levels in a social care administration. We also wanted to examine the discretion related to the decision on different levels in the organisation, and if the work is followed up. The theoretical frame of reference in our study is Vedung?s implementation model and Lipsky?s theory about street-level bureaucrats.

Koordination och organisation : - tvÄ viktiga begrepp vid skapandet av en innehÄllsrik hemsida för kommunala myndigheter

Vi har undersökt vilket innehÄll som socialtjÀnstens enhet individ-och familjeomsorgen inom olika kommuner har pÄ sina hemsidor samt hur de har organiserat och koordinerat arbetet.Det visar sig att innehÄllsmÀssigt ser det vÀldigt lika ut med den information som erbjuds, det som skiljer hemsidorna Ät Àr aktiviteter och kontaktmöjligheter för anvÀndarna. En del kommuner erbjuder sina anvÀndare möjligheten till kontakt via email till berörd handlÀggare medan andra valt att enbart ha email till sjÀlva enheten eller nÄgon chef.Koordinationen kring sjÀlva arbetet sker i det flesta fall via muntlig kommunikation och ömsesidig anpassning. Endast en kommun har minskat koordinationen genom att anvÀnda standardprogram.Arbetets organisation utgÄr ifrÄn en grundlÀggande form av AD-hocracy..

Geografi - kunskapens bro

VÄrt syfte med detta arbete har varit att undersöka hur samverkan mellan geografiÀmnet och övriga Àmnen i skolan ser ut. Vi har undersökt om lÀrarens teoretiska definition av och undervisning i geografiÀmnet har betydelse för i vilken utstrÀckning detta Àmne integreras med övriga skolÀmnen. I undersökningen har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer samt, för undersökningen, relevant litteratur. Resultaten visade att en övervÀgande majoritet av lÀrarna kan hÀnföras till en Àmnesbunden undervisning, vilken utgÄr frÄn en traditionsstyrd och begrÀnsad del av geografiÀmnet, nÀmligen kulturgeografin. En slutsats av resultaten i undersökningen Àr att undervisningen i geografi inte svara mot skolans frÀmsta uppgift, att skapa förutsÀttningar sÄ att eleverna utvecklar kunskaper och fÀrdigheter, för att kunna navigera och agera i sin omvÀrld..

FörÀndring och utveckling för framtiden en möjlighet redan i dag : En studie om entreprenörskap i Svenska kyrkan

Den forskningsfrÄga som uppsatsen tar sin utgÄngspunkt i Àr pÄ vilket sÀtt entreprenörskap förekommer i Svenska kyrkan. Detta besvaras genom att betingelser och förekomst analyseras som ett fenomen i styrnings och ledningsfunktionen i Svenska kyrkans verksamhet. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka betingelser och förekomster i Svenska kyrkan genom de processer, system och former som finns i organisationen. Metoden som anvÀnds Àr abduktion dÀr den hypotetiskt deduktiva metoden vÀxelspelar med den induktiva metoden.Olika teorier om entreprenörskap presenteras och teoridelen forsÀtter med en genomgÄng av Svenska kyrkans organisation samt uppbyggnaden av en offentlig och ideell organisation. Efter dessa delar följer ett kapitel om socialt entreprenörskap utifrÄn innebörden i bÄde organisation och entreprenörskap.

Vad bör man tÀnka pÄ vid en intranÀtutveckling?

Detta arbete behandlar vad man som organisation bör tÀnka pÄ nÀr man inför ett intranÀt i sin verksamhet. Jag anser att det generellt saknas riktlinjer för hur en intranÀtimplementering i en organisation bör gÄ till. De aspekter som arbetet tar upp Àr frÀmst vilken information som Àr lÀmplig att distribueras via ett intranÀt, hur ett intranÀt bör administreras, underhÄllas och förvaltas, samt vilken implementationsplattform man skall bygga sitt intranÀt pÄ. NÀr det gÀller intranÀtplattformar har jag begrÀnsat min undersökning till en jÀmförelse mellan webbaserade intranÀt och intranÀt baserade pÄ gruppvaruprogrammet Lotus Notes. Arbetet har utförts genom en litteraturstudie och genom intervjuer med representanter frÄn fem olika organisationer som nyligen har, eller Àr pÄ vÀg att införa ett intranÀt i sin verksamhet.Slutsatserna visar pÄ att nÀstan all information kan distribueras via ett intranÀt och att en organisation bör införa klara och strikta regler och rutiner för hur administration, underhÄll och förvaltning av ett intranÀt skall gÄ till.

Friluftsliv i skolÀmnet idrott och hÀlsa : Faktorer som pÄverkar undervisningens innehÄll i friluftsliv och utevistelse

I denna studie undersöks vilka faktorer som pÄverkar idrottslÀrares val av undervisning i momentet friluftsliv och utevistelse. Med faktorer menas idrottslÀrares habitus, den egna definitionen av friluftsliv samt de förutsÀttningar och begrÀnsningar som finns i skolan. Idén till undersökningen uppstod efter att ha lÀst NaturvÄrdsverkets rapport om naturkontaktens betydelse för barns hÀlsa och miljöengagemang. Ur ett pedagogiskt perspektiv betonas utomhusundervisningens pÄverkan pÄ kunskaper, attityder och beteenden i naturen samt vilken betydelse naturkontakten har för framvÀxten av ett mer hÄllbart samhÀlle. Denna studie lyfter fram friluftsliv som potentiell undervisningsmetod för att introducera eleverna till naturen.

Organisering av bibliotekssamlingar i MedelhavsomrÄdet ca 2500 f.Kr. 400 e.Kr.

The purpose of this paper is to examine the ancient library organisation in the Mediterranean area. The focus of the study is if they used catalogues, marked their material and their methods for shelving. During the ancient period the people used to write on clay tablets, parchment- or papyrusrolls and codex, which was significant for the organisation. The method, which I use, for the examination is based on criticism of the sources, how the modern scholars has interpreted ancient remains and texts. The study shows that the first evidence for library organisation is from Mesopotamia 2350 BC.

"... med sÄng och rytm och lite sÄnt hÀr" : förberedande musikundervisning i musik- och kulturskola

Va?r underso?kning handlar om hur man inom svenska musik- och kulturskolor arbetar med fo?rberedande musikundervisning och hur fo?rberedande undervisning har sett ut genom tiderna. Vi har underso?kt vilka ma?l skolorna har fo?r verksamheten, samt vad de anser vara fo?rberedande. Metoden har varit kvalitativa och strukturerade intervjuer.

<- FöregÄende sida 21 NÀsta sida ->