Sök:

Sökresultat:

24 Uppsatser om Optimeringar - Sida 2 av 2

Prestandajämförelse mellan shadow mapping och shadow volumes i Direct3D 10

Skuggor är centrala för hur människan uppfattar världen. Inom datorspel och andra interaktiva 3D-applikationer är det viktigt att underlätta förståelsen av scenen och det finns även ofta en stark vilja att skapa realistiska miljöer. Detta samt att skuggsättning är en komplicerad och prestandakrävande operation gör det till ett viktigt område inom realtidsgrafik. Vi undersöker i denna avhandling relationen mellan prestandan (renderingstiden) för de två populära metoderna för skuggsättning inom realtidsgrafik, shadow mapping och shadow volumes. Undersökningen avgränsas till två utvalda varianter av de ursprungliga algoritmerna.

Normal Mapping för Hårda Ytor : Photoshop och Maya Transfer Maps för Normal Mapping av icke-organiska geometri i datorspel

I mitt examensarbete har jag undersökt om det lämpar sig att använda en manuell metod för att skapa normal maps till icke-organiska polygonmodeller avsedda för datorspel. Jag har använt mig av Photoshop för att måla normal maps som jag sedan applicerar på lågdetaljerade modeller jag skapat, för att höja detaljgraden avsevärt. Då icke-organisk modellering inbegriper modeller som ska representera hårda ytor, och därmed inte animeras med deformation, så antog jag att denna metod skulle lämpa sig väldigt väl åt dessa ytor som ofta har extremt mjuka former och precisa vassare kanter. Min metod har varit att studera litteratur om Normal Mapping och hur man använder Photoshop för detta. Jag har sedan utfört praktiskt arbete för att utvärdera hur effektiv metoden är samt vilka fördelar den bidrar med. Jag går igenom teori för normal mapping som jag stödjer med hjälp av faktatexter och instruktions-DVDer i ämnet för att sedan redovisa metoden jag använt i mitt arbete. Jag avslutar sedan med en diskussion kring mitt resultat och redovisar vad jag kommit fram till genom mina experiment. Jag kommer fram till att Normal Mapping med Photoshop är mycket väl lämpat åt hårda ytor och även bidrar med Optimeringar i arbetsflödet både vad gäller organisering, tidsåtgång samt kontroll över resultatet.

- Industrial design engineering study of PCM power plant -

En studie av en mindre kraftstation har gjorts i samarbete med Exencotech som forskar inom energi-återvinning. Deras kraftstation behandlar återvinning av värme från uppvärmt vatten som annars inte hade använts utan ansetts som ren förlust.Den studie som genomförts har gjorts på ett 100kW system med en så stor möjlighet till modularitet som är möjligt för anpassning och flexibel installation. Studien har även innefattat en 5kW prototyp och en modulär version av 100kW systemet upp till 0,5MW. Applikationen har som krav att framför allt minska volymen och storleken på systemet. Studien innefattar även en ergonomisk och användarvänlig inriktning vilket har påverkat designen och konstruktionen hos systemet.För att finna lämpliga lösningar och koncept till projektet har flera konceptgenereringar gjorts, liksom utvärderingar av lösningar.

Flermålsoptimering och analys av produktionslinje samt identifiering av förbättringsmål

Volvo Powertrain vill på grund av ökad efterfrågan öka produktionstakten av 13 liters cylinderhuvuden. Bearbetningen är uppdelad i produktionslinjer som består av grupper med CNC-maskiner som betjänas av en portalrobot i ett enstycksflöde. Målet för produktionstakten i grovdel 2 har satts till 33 cylinderhuvuden per timma. Volvo Powertrain har också genom sitt produktionsuppföljningssystem, Duga identifierat maskinernas tidsförlust för väntan på portalroboten som en signifikant del av den planerade produktionstiden.Syftet med detta arbete är dels att genom simulering analysera och fastställa om maskinernas tidsförluster för väntan på portalroboten stämmer med verkligheten, dels att genom simuleringsbaserad optimering hitta realistiska förbättringsförslag för att uppnå uppsatt mål för produktionstakten. Arbetet behandlar inte de ekonomiska konsekvenserna med föreslagna åtgärder, kvalitetsbrister eller bemanning vid produktionslinjen.För att svara på frågan om maskinernas tidsförluster på grund av väntan på portalrobot gjordes först en simuleringsmodell över en produktionscell.

Rullmaskinsoptimering

Smurfit Kappa Kraftliner Piteå tillverkar kraftliner som används vid tillverkning av wellpapp. Pappret kommer från pappersmaskinen på en tambour (40 ton och 6,5 meter bred), som sedan rullas om och skärs till kundanpassade rullar (ca 3 ton och 2,4 meter breda) i en så kallad rullmaskinen. Examensarbete har bestått i att föreslå Optimeringar, förbättringar och serviceintervall i avsikt att förbättra körbarhet och kvalitet på rullmaskin 1. Inledningsvis gjordes ett studiebesök hos SCA Packaging Obbola för att få lite information inför det kommande konditionstest som MetsoPaper skulle utföra även hos Smurfit Kappa. För att få ytterligare lite bättre uppfattning om möjliga åtgärder på rullmaskinen deltog författaren i en kurs för rullmaskinoperatörer.

Process- och organisationseffektiviserande systemstöd : En analys av samtida workflowsystem och framtida automatiska processoptimeringar med Medius AB som studie- och appliceringsobjekt

I dagens konkurrensutsatta marknad är det en nödvändighet för organisationer att kontinuerligt effektivisera sina affärsprocesser med avgörande betydelse för tillväxt. Eftersom dessa processer är essentiella byggstenar för en organisations framgång har systemstöd avseende processmanagement blivit en viktig faktor i strävan efter att uppfylla organisationens mål och förbättra sin konkurrenskraft. Med detta i åtanke är det intressant att studera i vilken grad workflowsystem kan bidra till att förbättra organisationers affärsprocesser.Mot bakgrund av dessa snabbskiftande marknadsförutsättningar kommer studien behandla processrelaterade systemstöd med syftet att undersöka situationen för samtidens workflowbaserade Optimeringar och utröna framtida visioner gällande automatisk processmanagement. Undersökningen har utförts genom en kvalitativ kund- och marknadsanalys avseende IT-företaget Medius AB där intervjuer, deltagande observationer och dokumentstudier legat till grund för en abduktiv analys. Företaget är en leverantör av processrelaterat IT-stöd och den övergripande affärsidén är att med hjälp av system förenkla och automatisera organisationers skilda processer.Studien visar bland annat att leverantörserbjudanden och definitioner gällande processmanagement skiljer sig åt globalt och nationellt och att det i dagens konkurrensutsatta marknad är svårt att motivera processer utöver sådana som genererar en direkt organisationsnytta.

Flödesoptimering av GROT-flis med beslutsstödet BioMax

Sönderdelning och transport av GROT (grenar och toppar) kräver dyra maskinsystem samtidigt som efterfrågan av sortimenteten varierar kraftigt under året. Det är därför svårt att planera flöden av GROT-flis effektivt och samtidigt välja rätt maskinsystem. AB Karl Hedin är en sågverkskoncern lokaliserad i Bergslagen. De äger fyra sågverk varav tre är sverigebaserade. De levererar även GROT-flis till flertalet värmeverk och har ett behov av ett beslutsstöd som underlättar sortimentets flödesplanering och föreslår maskinsystem. Projektets syfte var att skapa ett användarvänligt enperiodsbeslutsstöd med mål att maximera den totala vinsten och genom detta kvantifiera GROT-flisflödets förbättringspotential. Nio månaders historiska flödesdata kartlades och användes som jämförande testperiod. Genom en fallstudie bestående av två scenarier analyserades Optimeringar med månadsvisa, kvartalsvisa och säsongsvisa (9 mån) optimeringshorisonter: 1.

SYSTEMATISKT ENERGIARBETE I PRAKTIKEN : Energioptimering Karolinska sjukhuset i Solna

Locum AB är en av Sveriges större fastighetsförvaltare med ett bestånd av ca 2,1 miljoner kvadratmeter lokaler i Stockholms län med en vision om att tillhandahålla vårdmiljöer för vård i världsklass. Karolinska uppgår till ca 394500 m2. Det finns en eftersträvan att minska energiförbrukning och miljöpåverkan.Syftet med examensarbetet är att skapa en arbetsstrategi hur man kan arbeta systematiskt med energieffektivisering och optimering på ett sjukhus så att sjukhuset drivs så ekonomiskt som möjligt i avseende på energiförsörjningen.Ett antal beräkningsexempel har genomförts för att kunna göra överslagsberäkningar i vardagen över hur pass mycket en driftavvikelse kostar för en fastighetsägare vilket ger ett beslutsunderlag hur mycket resurs som skall avsättas för att åtgärda avvikelsen.En litteraturstudie har genomförts och ett antal intervjuer har gjorts med berörd personal vilket har resulterat i en kartläggning av hur sjukhuset sköts idag. En omfattande genomgång och övervakning har skett av driftövervakningssystemet för att få en överblick av alla processer och sammankopplade flöden för att få en förståelse för vad som påverkar vad vid eventuella Optimeringar och i synnerhet vid driftavvikelser och haverier. Slutligen har en analys av ett antal felindikatorer tagits fram, både efter egna och andras erfarenheter samt några generella överslagsberäkningar har genomförts för att underlätta för daglig personal hur mycket resurser som ska avsättas för avhjälpande av uppkomna driftavvikelser samt hur mycket en felaktig styrning kan påverkas rent ekonomiskt.Slutsatserna är att varje sjukhus bör ha en strategiplan för hur energiförbrukningen ska följas upp.

En analysmetod för att optimera skotning mot minimerad körsträcka och minimerad påverkan på mark och vatten

Teknikutvecklingen i skogsbruket har under senare år avstannat och det finns en stor förväntan på nästa ?tekniksprång?. Samtidigt är debatten om skador på mark och vatten i skogsbruket högaktuell. Denna rapport behandlar möjligheten att kunna öka effektiviteten i skogsbruket samtidigt som hänsyn tas till mark och vatten. Genom att använda flygburen laserskanning (LiDAR) och digitala terrängmodeller (DTM) har analyser över vattenflöden kombinerats med Optimeringar av skotarens körvägar. Kombinationen ger möjlighet att planera ett optimalt skotningsarbete för en slutavverkning utefter vart på trakten vatten potentiellt kan finnas och även vart på trakten virkesvolymen finns.

<- Föregående sida