Sök:

Sökresultat:

18 Uppsatser om Oljepris - Sida 1 av 2

Reala växelkursers bestämningsfaktorer : En analys av oljepris och BNP-utvecklings långsiktiga effekter på reala växelkurser

I denna uppsats studeras en utvidgad Balassa-Samuelsson-modell för att analysera den långsiktiga effekten av inhemsk och utländsk BNP-tillväxt samt Oljeprisets utveckling på den reala effektiva växelkursen för 16 OECD-länder. Uppsatsen har genomförts med Johansens kointegrationsanalys samt dynamisk OLS för länder som uppvisar kointegration. För de länder där kointegration inte föreligger används impulsresponsfunktioner för att analysera variablernas långsiktiga effekt. Studien ger visst stöd för hypotesen att de nämnda variablerna påverkar den långsiktiga dynamiken för respektive växelkurs..

Bränslehedging : Hur säkrar flygbolagen sig mot ett högt oljepris?

Dagens samhälle kräver mer energi än någonsin, 80 procent av världens energi kommer ifrån fossila bränslen. Efterfrågan på olja har ökat kraftigt samtidigt som upptäckten av nya fynd och produktionsutbyggnad inte kunnat matcha denna utveckling. En bransch som är känslig för ett högt Oljepris är flygbolagsbranschen. 12 till 14 procent av flygbolagens rörliga kostnader består av bränsle. Syftet med denna studie är att undersöka hur olika flygbolag hanterar ett högt Oljepris.

Oljepris och Makroekonomi- en VAR analys av oljeprisets inverkan på aktiemarknaden

Oljeprisets påverkan på svensk ekonomi är högaktuell och skapar rubriker i massmedia dagligen. Inte minst på aktiemarknaden iakttas Oljepriset noggrant. Denna uppsats undersöker det dynamiska sambandet mellan Oljepriset och aktiemarknaden i Sverige, vilket görs genom en VAR analys som baseras på månadsdata för åren 1990-2006. Vidare används impuls responser för att se hur de olika variablerna påverkas av en chock i Oljepriset. De data som används i undersökningen är Oljeprisindex, aktieprisindex, industriproduktionsindex och ränta.Resultaten som fås är i paritet med tidigare studier och visar att det inte går att finna några starkt signifikanta samband mellan Oljeprisutvecklingen och aktiemarknaden i Sverige.

Oljepriskänslighet på Sveriges och EU:s aktiemarknader

Oljeprisets påverkan på svensk och europeisk ekonomi är högaktuell ? det skapar dagligen rubriker i massmedia. Inte minst på aktiemarknaden iakttas Oljepriset noggrant. Denna studie undersöker huruvida statistiska samband mellan Oljepriset och olika aktieindex kan påvisas, och även huruvida dessa går att utnyttja för prognostisering. Fyra branschindex ? industri, kemi, transport och råvaror ? samt generalindex, för Sverige respektive EU, undersöks.Kointegrations- och regressionsanalys används för att undersöka sambanden mellan Oljepris och aktieindex, och resultaten tillämpas sedan för prognostisering.

Avkastningsmodell för oljeaktier : Med fokus på ekonomiska drivkrafter i företagens omgivning

I denna studie används en multifaktormodell för att utvärdera hur ett urval av yttre ekonomiska faktorer driver oljebolagens markandsvärde. Dessa faktorer utgörs av förändringar i växelkurs mellan USD och lokal valuta, lokal aktiemarknadsavkastning och förändringar i Oljepris. Samtliga variablers påverkan granskas på lång och på kort sikt för att utforska eventuella skiljaktigheter av modellens resultat beroende på tidshorisont. Fokus riktas även på huruvida Oljepriset är en mer betydelsefull drivkraft under tidsperioder med stigande eller sjunkande prisnivåer. Granskningen av inverkan av oljans pristrend samt fokuseringen på skillnader i resultat under olika tidsperioder gör att studien delvis avviker från tidigare empiri.

Oljeprisets påverkan på aktiekurserna i internationella och svenska oljebolag

Uppsatsen studerar hur aktiekurser i oljerelaterade bolag har reagerat vid kraftiga svängningar av Oljepriset och undersöker hur Oljepriset och aktiekurserna följer varandra under en längre period. Uppsatsen använder sig av en event studie samt ett korrelationstest som metod. Det ingår totalt 8 bolag i studien som undersöks mot Brent råolja. Studien visar att företagen reagerar vid en kraftig rörelse i Oljepriset samt att det finns en stark korrelation mellan Oljepriset och aktiekurserna i majoriteten av företagen..

Svensk real växelkurs och fundamenta : en kointegrationsanalys

I denna studie används Johansens metod för kointegrationsanalys för att skatta ett långsiktigtjämviktssamband för den svenska reala växelkursen under perioden 1980-2004. Resultatet bliratt den reala växelkursen på lång sikt kan väntas appreciera till följd av försämrad handelsbalansoch höjt Oljepris, medan en real depreciering blir följden av en ökning i den utländskaproduktiviteten. Dessa resultat ger belägg för Balassa-Samuelssoneffekten, liksom förtransfereringseffekten. Undersökningen visar även att den svenska respektive utländskarealräntan, liksom nivån av svenska Net Foreign Assets, inte uppvisar någon långsiktigpåverkan..

Makroekonomiska variablers påverkan på Dow Jones och OMXS30

Syftet med studien är att undersöka makroekonomiska variablers effekt på Dow Jones och OMXS30, med hjälp av en lämplig ekonometrisk modell. Vidare är syftet att analysera möjligheten för börsprognostisering och analysera om denna möjlighet är lika stor för Dow Jones som för OMXS30. Detta kommer att ske genom att undersöka motsvarande variabler för respektive lands aktieindex. Variablerna arbetslöshet, ränta och Oljepris visade sig inte ha någon signifikant påverkan på varken Dow Jones eller OMXS30. Det visade sig dock att aktieindexen reagerade på samma sätt, för respektive lands variabler..

Finns det fler än en faktor som påverkar pribildningen av aktier - en studie inom den svenska aktiemarknaden

I denna uppsats undersöker jag huruvida CAPM eller APT modellerna ger resultat på den svenska aktiemarknaden mellan 1998 och 2007. Jag undersöker om någon av dessa modeller passar in i den svenska aktiemarknaden och hurdan är resultatet. Det som gör uppsatsen intressant är att jag använder båda modellerna i en och samma studie och jämför resultatet av uppskattningar av modellerna. Som markandsindex har jag använt OMXS30 index och som makroekonomiska variabler i APT-modellen har jag använt inflation, Oljepris, industriproduktionsindex och ränta. Resultatet av studien är att med de makroekonomiska variablerna, som jag har använt, ger både CAPM och APT likvärdiga resultat.

Den nominella växelkursens samband med räntan, oljepriset och börsutvecklingen

Denna uppsats undersöker sambanden mellan ett antal ekonomiska variabler och den nominella växelkursen på kort sikt mellan Kanada och Japan. Resultaten av den ekonometriska analysen av sambanden mellan växelkursen och de oberoende variablerna ränteskillnad, börsutveckling och Oljepris ger svaga resultat på dagsbasis över hela perioden första januari 2001 till sista oktober 2005. Under delar av perioden verkar dock ett visst samband föreligga vilket påvisas med rullande regression. Detta antyder att valutamarknadens fokus inte är konstant utan att vissa variabler stundtals är viktigare för växelkursutvecklingen än vad de är sett över hela perioden. En trendvariabel har under delar av perioden en signifikant påverkan på växelkursen, vilket förevisar att den nominella växelkursens utveckling inte alltid följer en random walk..

Olja, mer än bara svart guld? : En studie om korrelationen mellan och möjligheten att skapa en handelsstrategi med olja och växlingskursen SEK/USD

Syftet är att konstruera en handelsstrategi baserad på Contracts-For-Difference (CFD) för att utnyttja de möjliga samband som föreligger mellan Oljepris och SEK/USD växlingskurs.Uppsatsen baseras på en induktiv ansats med kvantitativ metod. Slutsatser dras från utifrån de data som har bearbetats.Korrelationen mellan olja och valutan SEK/USD är starkt negativ. Funktionaliteten hos ?Moving Average? som indikator för trendskiften bedöms som relativt hög. Handelsstrategin som har konstruerats uppvisar positivt resultat efter fem års simulerad handel.

Framtida potential för skogsbränslen i Sverige

Alltsedan 1970-talets oljekris har olika metoder att öka uttaget av skogsbränsle för energi-framställning kommit och gått. Klimatförändringarna och ett ökat Oljepris har ånyo aktualiserat användningen av skogsbränsle vid klimatneutral och förnyelsebar energi-framställning i Sverige. I en proposition från regeringen framgår målet att 50 % av den tillförda energin år 2020 ska komma från förnyelsebara energikällor. Fjärrvärme och kraftvärme nämns som en möjlig väg att gå. Tillgången på skogsbränsle och behov av skogsbränsle för värme- och elproduktion varierar över landet.

Rörflen : Applicering av odlingsteknik på rörflen: Från Norrland till Sydsverige

Ett hårt pressat lantbruk som med ökad prispress från utlandet och sjunkande lönsamhet kämpar för att finnas kvar. Bioenergin är ett helt nytt område som öppnat sig och erbjuder nya inkomstkällor och grödor till det svenska lantbruket.Att energipriserna ökar och i synnerhet ett ökande Oljepris ger ett ökat intresse av bioenergi från svenska lantbrukares fält. Vad ska vi då odla? Frågan är bra ställd i perspektivet till vilka marker och förutsättningar man har som lantbrukare.Rörflen är en stark kandidat med sin mångsidighet från foder till förbränning i fastbränslepannor med alternativ värden för etanol tillverkning och biogas utan att odlingen behöver ställas om i några stora drag. Och att nyteknik pressenteras att göra biodiesel av biomassa ökar värdet av rörflen och dess rationella odling.Att det sedan är en växt som är inhemsk med goda övervintringsegenskaper gör den mer intressant än nya grödor med sämre odlingssäkerhet eller stora näringsbehov.Detta ledde mig att se om inte Rörflen skulle kunna vara en intressant gröda för södra Sverige som att den är i norra delen av landet, där den största odlingsarealen ligger..

Oljepriset och Investeringsbeslut

It is easy to see that oil has a big part in our economy, by looking at the repeated news from the media and at the stock market, where they follow the oil price very closely. Behavioral finance is about investors making small or big mistakes in the stock market. Behavioral finance describes the importance of understanding your own faults, as well as others investor?s faults. Behavioral finance emphases the importance of not assuming that the financial market is a flawless environment, but to understand the psychology behind investment decisions.

Påverkar olika faktorer bilföretagen? : ? Hur påverkar ett högt oljepris, miljömedvetna marknader och ekonomiska trender bilföretagen?

The automotive industry is today in a world of globalisation and external factors can influence the car companies and it is important that they progress with the people. When an external factor, as the oil price, increases dramatically, it will affect the economies in different matters. Other external factors are impacted by the oil price, for example inflation, unemployment and target rates. In addition, people are changing their preferences due to the attention of the environment. With this as the foundation the problem of the essay were divided into three aspects.

1 Nästa sida ->