Sök:

Sökresultat:

1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 25 av 73

Det pedagogiska stödet för barn med koncentrationssvÄrigheter - ur ett lÀrarperspektiv : En jÀmförelse mellan en friskola och en kommunal skola

Syftet med denna jÀmförande studie var att ta reda pÄ om det fanns nÄgra skillnader i arbetssÀtt och miljö kring hur en friskola respektive en kommunal skola arbetar kring barn med koncentrationssvÄrigheter. Arbetet Àr baserat pÄ semistrukturerade intervjuer vilka genomfördes med fem lÀrare pÄ vardera skolan. Resultatet visade att det specialpedagogiska stödet skiljer sig sÄ till vida att pÄ friskolan konsulteras en specialpedagog vid behov medan det pÄ den kommunala skolan finns en speciallÀrare stationerad pÄ skolan. Miljöns skillnader ligger i den fysiska utformningen pÄ skolorna och Àven i den sociala miljön. En slutsats var att alla lÀrare anser sig anpassa sitt arbetssÀtt utefter varje elevs behov och att de inte lÀgger för stor vikt vid att en elev ska ha diagnos för att fÄ rÀtt hjÀlp..

"Jag kan nog tycka att det Àr slöseri med en sÄn person som mig..." : Utmattningsdeprimerades behov av studie- och yrkesvÀgledning

Syftet med den hÀr studien Àr att belysa om och pÄ vilket sÀtt som en grupp mÀnniskor meddiagnos utmattningssyndrom/utmattningsdepression har fÄtt eller kommit i kontakt med studieochyrkesvÀgledning strax innan och en bit in i sin sjukskrivningsperiod. För att fÄ svar pÄ dettasÄ genomfördes sex intervjuer som en kvalitativ studie. Slutsatserna av studien bygger pÄanalysen av intervjuerna och pÄ olika vÀgledningsteorier samt pÄ tidigare forskning i de Àmnensom anknyter till studien. Resultaten visar att studie- och yrkesvÀgledning inte var nÄgot som dehÀr mÀnniskorna kommit i kontakt med i samband med sin sjukskrivningsperiod. Vad de dÀremot pÄvisade var ett stort behov av just de kunskaper och verktyg som studie- ochyrkesvÀgledare kan erbjuda.

"Jag vill inte- men mÄste" : En studie on lÀrares uppfattningar angÄende elevinflytande över specialpedagogiska insatser.

Syftet med studien Àr att undersöka lÀrares uppfattningar kring urvalet av barn i behov av sÀrskilt stöd samt lÀrares uppfattningar kring elevinflytande över specialpedagogiska insatser. Studien Àr kvalitativ och tar ansats utifrÄn ett fenomenografiskt perspektiv. DÀr det fenomenografiska perspektivet innebÀr att man beskriver variationen av uppfattningar hos olika mÀnniskor. Resultat av analysen visar att lÀrare uppfattar att det Àr endast vid utarbetning av ÄtgÀrdsprogram som elever i behov av sÀrskilt stöd fÄr inflytande över specialpedagogiska insatser. Vidare sÄ visar resultat att barn med diagnos av nÄgot slag eller barn som lÀrare uppfattar ha socioemotionella problem Àr de barn som lÀrare uppfattar fÄr specialpedagogiska insatser..

Bemanningsföretag : En grÄzon i anstÀllningsskyddet?

AutismspektrumtillstÄnd (AST) Àr en diagnos som stÀlls tidigt i ett barns liv. KÀnnetecknande för AST Àr stora svÄrigheter i det sociala samspelet samt i kommunikationen med omgivningen. Ett av de tidigast mÀrkbara symptomen Àr bristen pÄ spontan och varierad symbolisk lek. Ericastiftelsens behandlingsverksamhet Trasten har utvecklat en egen metod för att behandla barn med AST. Syftet med uppsatsen var att undersöka hur förÀldrar till barn med AST beskriver sitt barns lek i hemmiljö, vilka svÄrigheter som mÀrks i leken samt om nÄgon förÀndring kan mÀrkas under och/eller efter behandlingen.

Hur skapar vi en lÀromiljö som Àr gynnsam för elevers psykosociala vÀlmÄende? : En enkÀtundersökning om elevers och pedagogers tankar kring de förhÄlanden som kan bidra till att skapa en god psykosocial miljö i skolan.

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur portrÀtteringen av personer med diagnosen schizofreni sÄg ut i fyra av Sveriges största dags- och kvÀllstidningar. Kan den bilden vara stigmatiserande för denna grupp, samt skapa underlag för en moralpanik? VÄr studie utgÄr ifrÄn ett konstruktivistiskt perspektiv, dÄ denna intresserar sig för vad som konstrueras, vem som konstruerar, och hur det gÄr till, vÄrt intresse ligger i att se hur stigma och moralpanik kan konstrueras i ett samhÀlle. Vi har som undersökningsmetod anvÀnt oss av innehÄllsanalys, som möjliggjorde för oss att arbeta med materialet systematiskt, för att beskriva textinnehÄllet. I vÄrt resultat kan vi se att en mycket stor del av artiklarna beskrev vÄldsbrott i samband med diagnosen schizofreni.

En diskursanalytisk studie av Aftonbladets publiceringar kring ADHD

This paper examines the Swedish newspaper Aftonbladets conception of the phenomenon ADHD. The essay regards the language that is used (and the values reflected in it) as a sort of mirror where the public opinion is expressed, established and put forward. Being such a constructive factor in the creation of the phenomenon, the language is considered of big importance and therefore this essay is using a discourse-analytic approach to the problem.The aim of the essay is to achieve a discourse-analytic understanding of Aftonbladets ADHD publications. This paper reaches the conclusion that in Aftonbladet, ADHD is put forward as something extraordinary, not normal and unusual, which results in the subject-positions ?Unwanted?, ?Disabled? and ?Function beneficial?.

Att möta och bemöta - pedagogers bemötande av barn med koncentrationssvÄrigheter

Syftet med vÄr uppsats Àr att lyfta fram och fÄ en bild av pedagogers bemötande av barn som har olika former av koncentrationssvÄrigheter men som inte har en diagnos. Detta har vi gjort genom en jÀmförande studie mellan 10 pedagoger i förskolan respektive 13 pedagoger i skolan. Vi har anvÀnt oss av frÄgeformulÀr med öppna frÄgor, likt intervjufrÄgor. Undersökningen Àr kopplad till vÄra arbetsplatser, dÄ vi hoppas att vÄr forskning kommer att fungera som ett utvecklingsarbete inom vÄra verksamheter. Sammanfattningsvis visar resultatet av undersökningen att det finns betydligt fler likheter Àn skillnader i sÀttet att bemöta barn med koncentrationssvÄrigheter pÄ inom de olika verksamheterna som t.ex. att utgÄ ifrÄn varje barns förutsÀttningar och behov. Skillnaderna hittade vi i resultatet kring den fysiska och sociala miljön.

LÀrarens tillvÀgagÄngssÀtt och elever i de tidigare skolÄren med matematiksvÄrigheter

Syftet med undersökningen har varit att ta reda pÄ hur lÀrare kan förhindra, förbygga och identifiera matematiksvÄrigheter samt Àven att ta reda pÄ hur lÀraren kan stötta de eleverna. Metoden som vi har anvÀnt har varit intervju. Vi har intervjuat lÀrare som har nÄgon anknytning till matematik i det tredje skolÄret, dÀr bland bÄde vanliga lÀrare som specialpedagoger. Resultaten i undersökningen visar att orsaken till matematiksvÄrigheterna inte bara Àr en diagnos hos eleven utan att det Àven kan bero pÄ lÀraren och undervisningen. Det finns olika orsaker som hindrar lÀraren att arbeta pÄ ett bra sÀtt exempelvis brist pÄ tid, material och kunskap. LÀroboken och abstrakt material tyder resultaten pÄ att mÄnga lÀrare i undersökningen anvÀnder trots kunskapen om att det konkreta materialet tydligare skapar en förstÄelse hos eleverna..

Behövs diagnosen dyslexi i grundskolan? : SpeciallÀrares syn

Syftet med studien Àr att belysa hur speciallÀrare anser att diagnosen dyslexi pÄverkar undervisningen för elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter. Syftet var Àven att belysa deras syn pÄ att medvetandegöra elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter om sina svÄrigheter.Studien utgÄr frÄn en kvalitativ metod, dÀr fem speciallÀrare intervjuats som arbetar med lÀs- och skrivinlÀrning. De fick utifrÄn sina tankar, kunskaper och upplevda erfarenheter ge sin syn pÄ studiens frÄgestÀllningar. Resultatet i studien visar att det finns en osÀkerhet kring skillnaden mellan lÀs- och skrivsvÄrigheter och dyslexi. Studien visar ocksÄ att informanterna har goda kunskaper kring vilka insatser som ska göras vid lÀs- och skrivsvÄrigheter, vilket tyder pÄ att de följer med i aktuell forskning.

Den kontroversiella diagnosen : En komparativ diskursanalys av ADHD

VÄrt syfte med denna uppsats var att undersöka den fysiska arbetsmiljöns relation till arbetstillfredsstÀllelse samt sjÀlvrapporterad hÀlsa. Fysisk arbetsmiljö sammanstÀlldes till följande tre variabler: estetik, symbolism och ergonomi. En webbenkÀt med 35 frÄgor skickades ut till 162 anstÀllda som var utplacerade pÄ olika kontor inom ett medelstort företag i Sverige. Pearson korrelationstest utfördes för att se om det fanns nÄgot samband mellan variablerna. Resultatet visade att det fanns signifikanta samband mellan arbetstillfredsstÀllelse och bÄde estetik och symbolism.

?Fokus mot lÀrande och inte status? Ett arbete om lÀrares erfarenheter av barns materiella och ekonomiska förhÄllande

Bakgrund: Endometrios Àr en vanlig sjukdom och drabbar ungefÀr var tionde kvinna. Obehandlad endometrios kan medföra obehagliga symtom och kan i vÀrsta fall leda till infertilitet och cancer. En tidig diagnossÀttning och behandling Àr dÀrför av stor vikt. Tid till diagnos Àr i dagslÀget flera Är och kvinnorna upplever sig bli trivialiserade av sjukvÄrden. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie Àr att belysa kvinnors upplevelse av att leva med endometrios. Metod: En kvalitativ litteraturstudie utifrÄn analys av tio vetenskapliga studier. Resultat: Resultatet mynnade ut i tre framtrÀdande teman om hur endometrios pÄverkar kvinnan livskvalitet.

Tre kvinnors berÀttelser om sin uppvÀxt - en narrativ studie om ADHD

Abstract Schumacher, Lisa (2014) Tre kvinnors berÀttelser om sin uppvÀxt - en narrativ studie om ADHD (Three women?s stories about their early life ? a narrative study about ADHD) Specialpedagogprogrammet, Skolutveckling och ledarskap, LÀrande och samhÀlle, Malmö högskola. ProblemomrÄde Studien tar avstamp i att det i skolor och förskolor finns mÄnga barn i behov av sÀrskilt stöd, exempelvis med ADHD-diagnos. Att vara empatisk betyder att förstÄ och att lÄta förstÄelse vara vÀgledande i kontakten med nÄgon annan (Kinge 2000). Jag menar att det finns begrÀnsad förstÄelse för hur barn med ADHD upplever sin situation och vad som pÄverkar dem. Syfte Syftet med studien Àr att skapa förstÄelse kring hur det kan vara att vÀxa upp och ha ADHD.

Barn i behov av sÀrskilt stöd i förskolan : Intervjustudie med nÄgra verksamma förskollÀrare

I studien undersökte vi hur ett antal förskollÀrare verksamma inom förskolan ser pÄ begreppet barn i behov av sÀrskilt stöd samt hur arbetet avseende dessa barn bedrivs inom förskolan. I studien anvÀnde vi oss av kvalitativ ansats i form av intervjuer. I resultatet har det framkommit att förskollÀrarnas definitioner av begreppet ?barn i behov av sÀrskilt stöd? inte behöver vara nÄgon diagnos. I arbetet med dessa barn framkom det att tiden inte Àr tillrÀcklig.

En skola för alla? : Inkludering av barn med autism

En skola för alla Àr mÄlet, men hur skall vi nÄ dit?VÄrt arbete syftar till att ge lÀsaren exempel pÄ hur man kan jobba som pedagog för att lyckas med inkludering av elever med autism och vad pedagogen skall försöka att undvika. Autism Àr ett mÄngfacetterat begrepp som inte lÄter sig förklaras kortfattat och en elev med autism fungerar inte nödvÀndigtvis likadant som en annan elev med samma diagnos. Detta gör att vÄrt arbete inte skall ses som ett facit eller en mall utan som exempel pÄ hur arbetssÀttet kring en lyckad inkludering kan se ut.Vi har i vÄrt arbete försökt ge en bild av vad tidigare forskning menar ger en lyckad inkludering. Vidare har vi genomfört sex intervjuer med verksamma specialpedagoger för att fÄ deras bild av arbetet med inkludering av barn med autism.

"Barnen kan ju bara mindre och mindre..." : -normskapande ur ett lÀrarperspektiv

 Studiens syfte Àr att studera och förstÄ lÀrares roll som normskapare. Studien utgÄr ifrÄn den stÀmplingsteoretiska traditionen och undersökningen genomförs med hjÀlp av hermeneutisk metod. Genom att anvÀnda hermeneutisk metod ges författarna möjlighet att anvÀnda sin förförstÄelse. Materialet Àr insamlat via intervjuer. NÄgra olika aspekter som pÄ nÄgot sÀtt berör lÀrarens normskapande roll studeras och dessa aspekter Àr lagstiftning, diagnoskulturen, informella normer och resurser.

<- FöregÄende sida 25 NÀsta sida ->