Sök:

Sökresultat:

205 Uppsatser om Narrativa förkortningar - Sida 2 av 14

Ambulanssjuksköterskorns upplevelser kring uppdrag som innefattar Barn-HLR prehospitalt

Att vÀxa upp i en miljö dÀr tvÄ eller flera sprÄk talas blir allt vanligare. Dock finns det begrÀnsade kunskaper om hur sprÄket hos flersprÄkiga barn med misstÀnkt sprÄkstörning bör bedömas. Denna studie utforskade den narrativa förmÄgan hos en grupp flersprÄkiga barn i Sverige med typisk sprÄkutveckling. Detta skedde inom ramen för projektet COST IS0804. Tjugo barn mellan 5:9 och 7:6 Är som talade svenska och engelska fick berÀtta sagor till tvÄ bildserier samt besvara ett antal förstÄelsefrÄgor om bilderna.

Socialsekreterarnas utsagor om sitt arbetssÀtt -baserad pÄ systemisk metod

Jag har undersökt en socialtjÀnst i VÀstra Götaland. PÄ den socialtjÀnsten har ledningen implementerat en utbildning i systemisk/narrativ metod. De började med denna utbildningsreform 2003. Utbildningen erbjuds socialsekreterare som Àr fast anstÀllda, utbildningen Àr pÄ tvÄ Är. Syftet med utbildningen Àr att socialsekreterarna skall gÄ frÄn ett problemfokuserat synsÀttet som Àr att begrÀnsa och fÄ negativa förestÀllningar om klienten till att utveckla ett systemiskt/narrativa synsÀttet som understryker öppna frÄgor, samskapande och sammanhang och dÀrigenom skall klientens vilja och röst förtydligas och en god relation till denne utvecklas.

Budskap i barns bilder. En studie av fyra svenska skolbarns bildskapande

Denna studies huvudsyfte Àr att undersöka vilka strategier nÄgra svenska skolbarn anvÀnder sig av i sitt bildskapande samt att ta reda pÄ vad de vill sÀga med sina bilder. I min litteraturdel redogör jag för olika sÀtt att se pÄ och tolka barns bilder. De inriktningar som jag presenterar Àr: stadieteorier, den processinriktade ansatsen, den sociokulturella ansatsen samt den narrativa modellen. Dessa presenterar jag för att ge en bakgrund och förstÄelse för den modell som jag i huvudsak kommer att anvÀnda mig av i min studie, nÀmligen den narrativa modellen. Denna innebÀr att man tittar pÄ bildens form som ett resultat av bildens innehÄll, vad barnen vill berÀtta med sina bilder.

Precious

Projektet Precious utforskar narrativa lagningar av artefakter. I arbetet diskuteras mÀnniskans komplexa förhÄllande till artefakter. Komplexiteten som behandlas i arbetet Àr fokuserad kring att artefakter förutom rent praktiska funktioner; Àven fungerar som verktyg i den sociala interaktionen mÀnniskor emellan. Industrialism i kombination med bland annat den fria marknadsekonomin har sÀrskilt efter Andra VÀrldskriget bringat vÀlfÀrd och accelererande konsumtionstempo i det moderna vÀstsamhÀllet. Konsumtionsvanorna Àr numera mer sammanlÀnkade med varumÀrken och social status Àn behovet av praktisk funktion.

Det ?gamla huset? - En undersökning av hur gamla hus verbaliseras i narrativa hemma-hos-reportage i tidskrifterna Sköna Hem och GÄrd och Torp Ären 1979 - 2011

Uppsats för avlÀggande av filosofie kandidatexamen iKulturvÄrd, Bebyggelseantikvariskt program15 hpInstitutionen för kulturvÄrdGöteborgs universitet2012:15.

Historiemedvetande i det mÄngkulturella klassrummet - den narrativa historiens möjligheter

Arbetet Àr en studie om hur sju högstadielÀrare i SkÄne tolkar och arbetar med begreppet historiemedvetande. Genom den nya kursplanens betoning pÄ historiemedvetande i det övergripande syftet tycker vi det Àr intressant att studera lÀrares tillvÀgagÄngssÀtt dÄ de vill fördjupa elevernas historiemedvetande. LÀrare, kursplan och lÀroböcker uppvisar överlag en eurocentrisk bild av historien vilket leder oss in i frÄgan kring hur lÀrare kan arbeta med att utveckla och fördjupa historiemedvetandet hos alla elever i det mÄngkulturella klassrummet. NÀr elever med en icke europeisk historiekultur inte fÄr sin historia ÄskÄdliggjord i skolan finns risken att deras historiemedvetande inte utvecklas och fördjupas. Vi vill med undersökningen ocksÄ stÀlla frÄgan ifall narrativ historia kan vara en metod att utveckla historiemedvetandet hos alla elever.

Barn berÀttar pÄ svenska och engelska : En explorativ studie om narrativer hos flersprÄkiga barn i tidig skolÄlder

Att vÀxa upp i en miljö dÀr tvÄ eller flera sprÄk talas blir allt vanligare. Dock finns det begrÀnsade kunskaper om hur sprÄket hos flersprÄkiga barn med misstÀnkt sprÄkstörning bör bedömas. Denna studie utforskade den narrativa förmÄgan hos en grupp flersprÄkiga barn i Sverige med typisk sprÄkutveckling. Detta skedde inom ramen för projektet COST IS0804. Tjugo barn mellan 5:9 och 7:6 Är som talade svenska och engelska fick berÀtta sagor till tvÄ bildserier samt besvara ett antal förstÄelsefrÄgor om bilderna.

Offer eller förövare? : Elevens narrativa roll i skolinspektörernas gestaltning av skolproblem

Studiens övergripande syfte Àr att undersöka hur skolproblem och elevens aktörsroll gestaltas med hjÀlp av olika sprÄkliga mönster i rapporter frÄn skolinspektionen i en kommun. Undersökningen Àr upplagd som en fallstudiedesign, dÀr den teoretiska utgÄngspunkten Àr socialkonstruktionism. Empirin bestÄr av 33 skolrapporter frÄn utbildningsinspektionen genomförda under 2005 i en kommun. Varje rapport omfattar ca 10 sidor, en sammanfattande beskrivning och en mer ingÄende redogörelse av den enskilda skolan. I studien genomfördes tvÄ kvalitativa textanalyser: en tematisk innehÄllsanalys av rapporternas sammanfattning och en narrativ analys av den mer ingÄende beskrivningen av skolan. InnehÄllsanalysen visade att skolproblemet gestaltades implicit eller explicit inom ramen för följande teman: mÄluppfyllelse, undervisning, samverkan, organisation och skolmiljö.

Hasan di Tiros dagbok - Den narrativa konstruktionen av en fiendebild

Hasan di Tiro och organisationen Acheh Sumatra National Liberation Front (ASNLF) har varit den drivande kraften i kampen för ett sjÀlvstÀndigt Acheh, som sedan 1949 varit en del av Indonesien. Deras frÀmsta argument Àr att nÀr den forna nederlÀndska kolonin upplöstes överlÀts Acheh till den konstruerade nationen Indonesien, ett land utan nÄgra som helst historiska eller kulturella band med Acheh. Syftet med denna uppsats Àr att utföra en narrativanalys pÄ den dagbok Hasan di Tiro skrev 1976-79 mitt under den pÄgÄende frihetskampen. Vi analyserar vilka kognitiva och ideologiska uppfattningar som ligger till grund för konstruktionen av en achehnesisk fiendebild, samt hur di Tiro refererar till Indonesien som "den Andre" i sin narrativa diskurs. VÄr analys visar att fiendebilden om Indonesien bygger pÄ en stark förankring i Achehs historiska uppfattning frÄn kolonialtiden, samt pÄ ett resonemang dÀr fienden avhumaniseras och sÀtts i en underlÀgsen position i kontrast till den egna identiteten..

Ljudet av Galenskap : En analys av musikens narrativa funktion i film

Syftet med detta examensarbete har varit att fÄ en större kunskap om den musikaliska gestaltningen av karaktÀrer i film, samt att fÄ en utökad kunskap om filmmusik generellt. Uppsatsen inleds med en kort skildring av filmmusikens historia samt en redogörelse för den tidigare forskning som berör Àmnet. DÀrefter har en funktionell analysmetod, baserad i en kategorisering av filmmusikens olika berÀttarfunktioner, presenterats. Analysen Àr grundad i tvÄ frÄgestÀllningar och dess syfte har varit att ta reda pÄ musikens narrativa funktion i film och de eventuella mönster som kunnat urskiljas i det musikaliska berÀttandet. Fyra olika scener ur fyra filmer har analyserats, alla med den gemensamma nÀmnaren att de gestaltar ett eller flera mord.Vidare har analysen sammanfattats.

"Det finns alltid en annan sida". Om makt och representation i Jean Rhys Sargassohavet

Uppsatsens syfte Àr att visa hur Jean Rhys i sin roman Sargassohavet ifrÄgasÀtter de narrativa strategier och diskurser som avgör vilka romanpersoner och perspektiv som fÄr komma till uttryck. Rhys gör detta bland annat genom att placera en icke-vÀsterlÀndsk kvinna, som dessutom pÄstÄs vara galen, i protagonistens position. PÄ sÄ vis legitimeras romanpersonens perspektiv och detta Àr ett sÀtt att lÄta den Andras röst fÄ komma till uttryck, frÄn det fria subjektets position.Rhys lyfter ocksÄ fram att det alltid finns fler Àn en sida av en berÀttelse. Den mÄngstÀmmighet som kÀnnetecknar romanen visar att en berÀttelse kan framföras frÄn flera olika perspektiv; genom att utrymme ges Ät flera röster försvÄras en reducerande lÀsart av romanpersonerna. Romanens polyfoni Àr ocksÄ ett sÀtt att belysa de olika positionerna i de konflikter som strukturerar romanen, exempelvis konflikten mellan det vÀsterlÀndska och det icke-vÀsterlÀndska, mellan kvinnor och mÀn och mellan rationalitet och fantasi..

Ett dolt narrativ : En kognitiv studie av Richard Linklaters film Waking Life (2001)

Syftet med denna uppsats Àr att analysera filmen Waking Life (Richard Linklater, 2001) utifrÄn David Bordwells narratologiska perceptionsteorier för att tydliggöra filmens narrativa konstruktion pÄ ett kognitivt plan.PÄ senare Är har det kommit allt fler filmer som utmanar ÄskÄdaren med ett experimentellt berÀttelseformat. Waking Life tillhör den gruppen men lÀmnar ocksÄ extra rum för ÄskÄdarens egna tolkningar.Genom ett fokus pÄ filmens protagonist och dennes öde sÄ riktar uppsatsens nÀranalys in sig pÄ filmens underliggande berÀttelse, som i filmen döljer sig och samtidigt blandas med filmens filosofiskt inriktade innehÄll.NÀranalysen anknyter stÀndigt till Bordwells teorier som ocksÄ visar sig vara vÀl anvÀndbara för en grundlÀggande linjÀr analys, men uppmÀrksammar samtidigt vissa av teorins brister. Sammanfattningsvis förtydligar uppsatsen detta genom att peka pÄ vikten av ÄskÄdarens medvetenhet om vem eller vilka det Àr som egentligen berÀttar en film. HÀr Àr Waking Life med sitt experimentella narrativa upplÀgg och kÀnslan av ett högst personligt berÀttande ett passande exempel..

Att skriva humormanus för finlÀndsk tv

Hur skapar man en berÀttarstil med högt tempo? I det hÀr gestaltande arbetet skapar jag ett manus för finlÀndsk tv, utgÄende frÄn manusanalyser och narrativa teorier. Det fÀrdiga manuset anvÀnder sig av berÀttartekniker sÄsom Freytags pyramid och det sÀtt som jag försökt anpassa tekniken för att passa in i min egen berÀttarstil..

Flickors och pojkars attityd i text : En studie av elevtexter i ar 5.

Den hÀr undersökningen handlar om hur flickor respektive pojkar i en Ärskurs fem anvÀnder vÀrderande uttryck i sina narrativa texter. 22 elevtexter, 11 skrivna av flickor och 11 skrivna av pojkar, har analyserats enligt Appraisal framework. Jag har undersökt hur mÄnga och vilka typer av vÀrderande uttryck eleverna anvÀnder och Àven hur de har fördelat uttrycken över texterna i förhÄllande till den narrativa berÀttelsestrukturen. Resultaten visar att flickorna anvÀnder vÀrderande uttryck i större utstrÀckning Àn pojkarna. Fördelningen över de olika typerna av vÀrderande uttryck liksom fördelningen av uttrycken över texten Àr dock ganska likartad för flickorna och pojkarna.This study concerns the use of evaluation in narrative texts written by pupils in fifth grade.

Fyra lekarbetspedagogers berÀttelser om barns lek, lÀrande och hÀlsa

Syftet med denna studie var att lyfta fram och försöka förstÄ lekarbetspedagogers kunskap, förhÄllningssÀtt och erfarenheter som genom lekarbete pÄverkar barns hÀlsoresurser. I bakgrunden presenteras lekens betydelse för barns hÀlsa och utveckling, samt pedagogisk grundsyn som Àr av betydelse för uppfattningar om lekens pedagogiska vÀrde. Undersökningen genomfördes enligt den narrativa traditionen. Metoden som anvÀnts Àr intervjuer dÀr berÀttelse stÄr i fokus. Urvalsgruppen bestod av fyra lekarbetspedagoger med olika erfarenhet inom praktiskt lekarbete.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->