
Sökresultat:
109 Uppsatser om Modernism - Sida 8 av 8
Modernismens århundrade? : En undersökning av tre offentliga skulpturer i Eslöv
Jag har i min undersökning inriktat mig på konsten utanför konsthistorieskrivningen.De verk jag har valt att studera är tre offentliga skulpturer placerade iEslöv- Leda och svanen, Prima Veraoch Morgon. Dessa verk är valda då dealla kom till staden under 1950-talet och inget av dem är gjort i denmodernistiska tradition som konsthistorien berättar om för tiden. På detta sättfår jag även möjlighet att uppmärksamma konst i en liten stad som annars intebrukar ges så mycket plats. Även om motiven har klara likheter och går att seur ett genusperspektiv, då de alla föreställer unga nakna kvinnor, är varkengenus eller motiven i sig något jag fokuserar på i min undersökning. Jag har velat se på vilket sätt den konst jag har undersökt skiljer sig frånden konst konsthistorien berättar om vid den här tiden. De undersökta verken följer en mer klassiskbildtradition av föreställande motiv medan konsthistoriska översiktsverk vidden här tiden fokuserat mycket på abstrakta uttryckssätt, stränga geometriskaformer, nya material och skulpturer som utmanar betraktarens upplevelse avrummet.
Tora Vega Holmström genom Pierre Bourdieus fältanalys, samt en postkolonial analys av Utanför ett musikcafé i Biskra (1929)
Tora Vega Holmström (1880-1967) beskrivs ofta som en avantgardistisk kolorist som gärna använde exotiska motiv. I min uppsats redogör jag för TVHs förutsättningar, strategier och status i konstens Sverige med tonvikt på åren 1910-1930, med hjälp av sociologen Pierre Bourdieus modell för maktpositionering i kulturella fält. Dessutom görs en översiktlig beskrivning i TVHs porträtt- och figurbilder, men tonvikt på det varierande bildspråket och den öppna inställning hon tycks ha haft gentemot sina modeller. En av hennes ?negerbilder? Utanför ett musikcafé i Biskra analyseras ur ett postkolonialt perspektiv och verket ställs i relation till det tidiga nittonhundratalets värderingar och till TVHs egna ord.
Funktion och upplevelse : faktorer för en god boendemiljö applicerade på en plats i Tierp
This thesis is a study of residential environments and a design concept for a proposed housing area in Tierp.
The industrial era created a need for the central planning of housing. The confined environments that arised in cities during the 19th century, together with modernistic and democratic ideas, led to regulations in planning and housing. Though the overall goal has been the same: to create a good standard in living, the ideas of how to achieve that have varied. The starting point for following generations has been to attend to the insufficiencies of the earlier planning periods.
English Arts and Crafts gardens and how they can be modernised in Sweden
The aim with this thesis was to investigate what characterises an English
Arts and Crafts garden how they could be modernised in Sweden. My
research was limited to 20 weeks of full-time writing and worth 30 ECTS.
Through literature studies, interviews and site visits I could analyse my
findings which resulted in a concrete garden design project.
The Arts and Crafts was a movement that started in England during the
1880?s and evolved as a reaction towards the industrialisation. The influence
came from the writings and practices of John Ruskin (1819-1900)
and William Morris (1834-1896) who advocated the importance of craftsmanship.
The Arts and Crafts movement also became a ?recipe for life?
and was associated with a healthy and morally pure way of living.