Sök:

Sökresultat:

12403 Uppsatser om Militärteknisk utveckling - Sida 15 av 827

SlöjdnÀring i nÀtverkan En intervjubaserad studie av olika aktörers perspektiv pÄ nÀringens utveckling

Uppsats för avlÀggande av filosofie kandidatexamen iKulturvÄrd, Ledarskap i slöjd och kulturhantverk15 hpInstitutionen för kulturvÄrdGöteborgs universitet2014:34SlöjdnÀring i nÀtverkanEn intervjubaserad studie av olika aktörersperspektiv pÄ nÀringens utveckling.

Barns tankar om hÄllbar utveckling

SammanfattningSyftet med den hÀr undersökningen har varit att ta reda pÄ vad elever har för kunskaper om hÄllbar utveckling, dÄ frÀmst inom Àmnet Ätervinning.Undersökningen har genomförts i en klass 2 med sjutton elever, dÀr fem elever inte ville eller kunde vara med, har jag intervjuat resterande tolv elever av vilka sju pojkar och fem flickor. Intervjuinsamlingen, kvalitativ forskningsintervju, har skett enligt Kvale.I resultaten av intervjuerna framkom att endast en elev visste helt och hÄllet vad Ätervinning betyder. Ytterligare tvÄ hade gissningar men visste inte riktigt och resterande nio elever hade ingen kunskap om vad Ätervinning Àr.Undersökningen visar att eleverna behöver fÄ grundlÀggande kunskap inom omrÄdet för att klara de kunskapsmÄl som lÀroplanerna inom de naturorienterade Àmnena för Ärskurs fem omfattar.Nyckelord: elever i Ärskurs tvÄ, hÄllbar utveckling, undersökning, Ätervinning.

Utveckling av Kalmarsundsparken : VĂ€gen mot en attraktivare destination

Syftet med denna studie Àr att kartlÀgga de olika möjligheter som finns för utveckling av Kalmarsundsparken i framtiden. För att fÄ bÀsta möjliga utfall i vÄr studie har ansatsen dÀrför varit induktiv dÄ vi valde att studera verkligheten, utan att styras av redan befintliga teorier. Datainsamlingen skedde genom kvalitativa semi-strukturerade intervjuer och deltagande observation som sedan analyserades och kompletterades med vÀsentliga teorier, diverse artiklar, forskningsrapporter samt relevanta hemsidor. ?SUNDIS?-projektet och Destination Kalmar AB:s förslag Àr endast en, av mÄnga, möjligheter pÄ hur en utveckling av Kalmarsundsparken kan utföras i framtiden. .

Att leda och samspela : Upplevelser av interaktion i arbetsprocesser i relation till medarbetares lÀrande

Denna studie behandlar interaktionen som uppstÄr mellan ledare ochmedarbetare i arbetet med lÀrande och utveckling i arbetslivet, genomupplevelser frÄn ledare som arbetar med det. LÀrande och utveckling avpersonal i arbetet Àr ett intresseomrÄde för organisationers utveckling, ochatt se ledarperspektivet vÀxer alltmer. Forskning som behandlar ledarensperspektiv i utvecklingen blir alltmer vanligt, dÀr man belyser ledarskapetsbetydelse för utvecklingen. Syftet med denna studie Àr att fÄ ökad förstÄelseför hur ledare som arbetar med medarbetarnas lÀrande och utveckling pÄarbetet upplever interaktionen till dem i arbetsprocesserna. Genom enhermeneutisk ansats dÀr fyra ledare beskrivit sina upplevelser i form avkvalitativa intervjuer har jag besvarat frÄgestÀllningen ?Hur uppleverledaren interaktionen med medarbetarna i arbetsprocesser i relation tillderas lÀrande och utveckling??.

Grön och prunkande, vems förtjÀnst? : En ekokritisk filmanalys av barnfilmerna Happy Feet och Wall-e

Syftet med denna studie Àr att beskriva vilka natursyner som förmedlas i barnfilmerna Happy Feet (2006) och Wall-e (2008). Detta för att undersöka om de kan anvÀndas inom utbildning för hÄllbar utveckling i förskolan. Det har utförts en ekokritisk studie av materialet med ett idé- och ideologikritiskt perspektiv. Denna studie har utförts i strÀvan efter att bidra med ny forskning för omrÄdet utbildning för hÄllbar utveckling inom förskolan, dÄ det Àr ett tunt utforskat omrÄde.Resultatet av studien Àr att den antropocentriska natursynen dominerat i bÄda filmerna, men att de samtidigt ifrÄgasÀtts mellan raderna. Slutsatsen av studien Àr att innehÄllet i filmerna gÄr att anvÀnda som underlag för undervisning, till exempel för att kunna föra en diskussion i barngrupp om natursyner..

HöglÀsning och flersprÄkighet : En studie av förskollÀrares uppfattningar om höglÀsningens betydelse och dess arbetsformer för utveckling av det svenska sprÄket hos barn med annat modersmÄl.

Denna studie lyfter fram fyra pedagogers tankar kring höglÀsningens betydelse för utveckling av det svenska sprÄket hos barn med annat modersmÄl. För studien intervjuades fyra förskollÀrare som arbetar pÄ olika förskolor belÀgna i en mÄngkulturell förort i mellersta Sverige. Resultatet visar att höglÀsning förekommer i förskolorna som medverkar i denna studie och att samtliga pedagoger har en medvetenhet kring hur viktigt det Àr med ett befrÀmjande arbete för att utveckla flersprÄkiga barns utveckling av det svenska sprÄket genom höglÀsning som arbetssÀtt.Med detta arbete önskas det kunna ge en bild av hur förskollÀrare ser pÄ arbetet med höglÀsning för att gynna flersprÄkiga barns utveckling av det svenska sprÄket..

Förskolans utomhusmiljöer som en plats för barns utveckling och lÀrande

BAKGRUND:Utomhuspedagogik Àr nÄgot vi uppmÀrksammat bli mer och mer vanligt att arbeta med runt om pÄ förskolorna. Dock blir utflykterna i förskolorna fÀrre, och utemiljöerna blir begrÀnsade av olika faktorer. FörskolegÄrden blir dÄ allt viktigare för barns intellektuella förstÄelse för sin nÀrmiljö. Att arbeta i utomhusmiljön Àr ett processinriktat arbetssÀtt dÀr miljön blir till en medupptÀckare i barnens lek, lÀrande och utveckling. Det utmanar pedagogens roll och stÀller krav pÄ de miljöer som förskolan erbjuder.SYFTE:VÄrt syfte Àr att undersöka hur verksamma pedagoger i förskolan resonerar kring anvÀndandet av utomhuspedagogik och utomhusmiljö som ett pedagogiskt verktyg för barns utveckling och lÀrande.METOD:VÄr studie utgÄr frÄn en kvalitativ metod.

HÄllbar utveckling i skolan : UtifrÄn ett miljö- och socialt perspektiv

I vÄrt utvecklingsarbete valde vi att fokusera pÄ miljöperspektivet och det sociala perspektivet inom hÄllbar utveckling. UtifrÄn miljöaspekten fokuserade vi pÄ Ätervinning och utifrÄn den sociala aspekten fokuserade vi pÄ Barnkonventionen. VÄrt syfte med detta utvecklingsarbete har varit att utveckla/stÀrka elevernas medvetenhet inom hÄllbar utveckling avseende miljöperspektivet och det sociala perspektivet. Vi valde att genomföra vÄrt utvecklingsarbete som en aktionsforskning. Som metod anvÀnde vi oss av observationer, intervjuer samt loggboksanteckningar.

Utan timplan: en utveckling eller avveckling för musiken i
grundskolan?

LÀsÄret 2000/01 startade, pÄ uppdrag av regeringen, en femÄrig försöksverksamhet som innebar att frivilliga grundskolor i Sverige skulle arbeta utan timplan. HÀr har fyra berörda musiklÀrare fÄtt komma till tals om hur försöket pÄverkat dem och deras undervisning..

Kognitiv och sprÄklig utveckling hos barn med cochleaimplantat i ett longitudinellt perspektiv

Cochleaimplantat (CI) Àr ett tekniskt hjÀlpmedel som ges till personer med dövhet eller grav hörselnedsÀttning. Ett CI kan hos barn ge en möjlighet till ökad utveckling av kognitiva och sprÄkliga förmÄgor. Syftet med föreliggande studie var att undersöka utvecklingen av kognitiva och sprÄkliga förmÄgor hos barn med CI. Studien Àr en del av en longitudinell studie som tidigare genomförts 2007 och 2008. Deltagarna var sju barn med CI mellan 8;8 och 14;5 Är.

FörskolegÄrden ? En oslipad diamant. FörskolegÄrdens betydelse för lÀrande och utveckling

Sammanfattning Bakgrund: Barn i förskolan vistas en stor del av sin dag pÄ förskolegÄrden, dÀrför bör denna ges betydelse och innehÄll. Barn behöver lÀra sig i naturliga och flexibla miljöer för att det skall bli ett meningsfullt lÀrande. Utemiljön bör vara ett komplement till innemiljön. Syfte: Syftet Àr att ta reda pÄ hur pedagoger resonerar om förskolans utemiljö, förskolegÄrden, hur de anvÀnder den och vilken betydelse de anser den har för barns lÀrande och utveckling. Metod: En kvalitativ forskningsmetod har anvÀnts, dÀr sju verk- samma pedagoger i förskolan har intervjuats.

HÄllbar utveckling och ekologisk modernisering i partipolitiken : En jÀmförande studie av Socialdemokraternas och Moderaternas miljöpolicys

HÄllbar utveckling som begrepp anvÀnds frekvent i dagens samhÀlle och Àr ocksÄ det övergripande mÄlet för svensk nationell strategi. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka i vilken utstrÀckning hÄllbar utveckling och/eller ekologisk modernisering beskriver miljöpolicyn hos de tvÄ största politiska partierna i Sverige. Dessa tvÄ partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, tillhör varsitt partipolitiskt block med olika ideologier.Resultaten i uppsatsen visar att det finns vÀsentliga skillnader mellan de bÄda partiernas miljöpolicys som Àr grundade i olika politiska ideologier. Socialdemokraterna har sina rötter i frÄgor som demokrati, social rÀttvisa och vÀlfÀrdsfrÄgor, och deras miljöpolicy överensstÀmmer till stor del med hÄllbar utveckling. Moderaterna utgÄr frÄn liberalkonservativa idéer med utgÄngspunkt i individualism och marknadsbaserade ekonomier och deras miljöpolicy harmoniserar överlag med ekologisk modernisering.

Individuell bedömning i gruppen-ett omöjligt uppdrag?

HÄllbar utveckling ? hur genomsyras undervisningen i grundskolans tidigare Är av hÄllbar utveckling i skolan? Isabell Andreasson Renée Nilsson VÄrt syfte Àr att genom intervjuer och observationer försöka ta reda pÄ: - Genomsyras undervisningen i skolan av hÄllbar utveckling? - Kan utbildning om hÄllbar utveckling förÀndra Helsingborgs kommun och vÀrlden? - Arbetar de tvÄ skolor vi har med i undersökningen pÄ liknande sÀtt med hÄllbar utveckling i Helsingborgs kommun? - Vad har barn för tankar kring hÄllbar utveckling? I vÄr bakgrund och tidigare forskning utgÄr vi frÄn rapporter som kommer frÄn bland annat skolverket och regeringen. Vi tar ocksÄ upp hur förloppet om hÄllbar utveckling har sett ut frÄn 1972 fram till idag. Vidare tar vi upp hÄllbar utveckling i Helsingborgs kommun och undervisning om hÄllbar utveckling. Vi tar Àven upp punkter frÄn barnkonventionen och hur barn ser pÄ allvaret om vÄr miljö i vÀrlden.

Att leda : En studie om svensk samtida ledningsvetenskap och Försvarsmaktens doktrinutveckling

De teoretiska grundstenarna för en framgÄngsrik ledning beror bl.a. pÄ koordinationen mellan svensk forskning inom det ledningsvetenskapliga omrÄdet och Försvarsmaktens doktrinÀra utveckling.Inom den ledningsvetenskapliga forskningen pÄgÄr utveckling av en teoretisk modell, den dynamiska OODA-loopen, syftande till att ta fram utÄt- och inÄtriktade funktioner inom ledning. Försvarsmakten genomför f.n. en utveckling av den MilitÀrstrategiska doktrinen till att bli mer anvÀndbar och koordinerad i takt med en förÀndrad omvÀrld.Studiens syfte Àr att kartlÀgga om den doktrinÀra utvecklingen följt med forskningen inom ledningsvetenskapen och skapa en ökad förstÄelse samt medvetenhet för vad som krÀvs av den MilitÀrstrategiska doktrinen för att uppnÄ en framgÄngsrik ledning.Resultatet visar pÄ en positiv utveckling inom ett antal omrÄden; miljön dÀr militÀra effekter ska uppnÄs och underliggande beskrivningar som behandlar intentionen och förstÄelsen för sjÀlva uppdraget. Vidare visar studien pÄ behovet av fortsatt doktrinÀr utveckling av omrÄdet ledning i nÀra samarbete med svensk forskningen inom omrÄdet..

StÄlkonsumtion och ekonomisk utveckling i Kina: En ekometrisk analys

Det har lÀnge varit kÀnt att stÄlkonsumtionen har en stor betydelse för samhÀllsutvecklingen. En ökad stÄlkonsumtion betraktas ofta som en indikator pÄ ekonomisk utveckling. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur Kinas stÄlkonsumtion förhÄller sig till den snabba ekonomiska utvecklingen och i vilken inriktning gÄr sambandet, dvs. Àr det den ekonomiska utvecklingen som driver stÄlkonsumtionen eller vice versa. Undersökningen omfattar perioden mellan 1970 och 2011.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->