Sök:

Sökresultat:

312 Uppsatser om Massmedia och sprćk - Sida 9 av 21

Att vara barn till psykiskt sjuka förÀldrar: en genomgÄng av litteraturen

Barn som vÀxt upp med en psykiskt sjuk förÀlder har i dag, efter Äratal av osynlighet, fÄtt alltmer utrymme och uppmÀrksamhet i massmedia. I detta examensarbete undersöktes, genom en litteraturstudie, hur barn till psykiskt sjuka förÀldrar har pÄverkats med avseende pÄ sÄrbarhet, friskfaktorer samt samhÀllets del i processen för en sund utveckling hos dessa barn. Löper dessa barn större risk att sjÀlva drabbas av en psykisk sjukdom och i sÄdant fall Àr den biologiskt eller socialt betingad? Det talas om ?maskrosbarn?, det vill sÀga barn som överlever en traumatisk barndom och klarar sig över förvÀntan bra. Hur kommer det sig att inte alla dessa barn drabbas av psykiska men? Hur gör samhÀllet för att skydda dessa barn? Vilka teoretiska förklaringar ges för att beskriva de effekter som de psykiskt sjuka förÀldrarna har pÄ sina barn? Resultaten visade att den viktigaste faktorn var huruvida barnet har haft, eller har, ett bra socialt kontaktnÀt och att det sociala arvet har större betydelse Àn det biologiska..

Matte Àr roligare utan bokstÀver

Sammanfattning Avsikten med vÄr undersökning var att ta reda pÄ vilka möjligheter elever med annat modersmÄl Àn svenska har att tillgodogöra sig undervisningen i matematik. Genom intervjuer med lÀrarutbildare, pedagoger och elever har vi fÄtt ta del av deras erfarenhet och tankar om vilken betydelse sprÄket har för elevernas förstÄelse av matematikundervisningen. Vi har kopplat resultaten av intervjuerna och observationen till nÄgra av de teorier som vi tagit del av i lÀrarutbildningen. Undersökningen visar att pedagogerna Àr medvetna om att det bör löpa en röd trÄd genom elevernas sprÄkutveckling som börjar med en vÀl grundad bas och följs av en sprÄklig utbyggnad. I vÄr undersökning kom vi fram till att sprÄket i matematiken skiljer sig frÄn sprÄket i övriga skolÀmnen. Detta innebÀr att elever med annat modersmÄl Àn svenska mÄste ha möjlighet att stÀrka sina sprÄkkunskaper och att en god sprÄklig bas i modersmÄlet Àr av avgörande betydelse. I massmedia har det förts en debatt om att elever med annat modersmÄl Àn svenska har svÄrt att nÄ de mÄl som finns uppsatta i lÀroplaner och skolplaner för matematikÀmnet och frÄgan Àr om det beror pÄ bristande sprÄkkunskaper eller matematiksvÄrigheter? Sökord: ModersmÄl, matematik, sprÄkutveckling, sprÄkkunskaper..

Biblioteksreportage: dagspressens bild av folkbibliotekens verksamhet

The aim of this bachelor?s thesis is to investigate how the activities of the public library are portrayed by the Swedish press. It poses the following questions: What kinds of public library activities are portrayed in the Swedish press? What image does this depiction purvey to the general public about the societal role of public libraries?A model of four library spaces developed by Skot-Hansen, Hvenegaard Rasmussen, and Jochumsen is used as the theoretical framework for this study. Qualitative content analysis is applied to 173 Swedish newspaper articles that describe public library activities.The analysis reveals that articles about many kinds of public library activities get published in the Swedish press, but that some activities occur more frequently than others.

Den nöjda och osynliga bibliotekarien : Myt och verklighet - Vad Àr trivsel för bibliotekarier?

The aim of this thesis is to explore the job satisfaction of librarians and try to nuance stereotypes, which the public has and which still exist in massmedia concerning librarians and their work. The study is qualitative and based mainly on semistructured interviews with ten libraries born between 1937s and 1973s of which eight are women and two men. Furthermore, I have divided them into two groups according to age in order to see if there are differencies between the older and the younger concerning job satisfaction. In addition, I have used participant observation to some extent. My assumption is that job satisfaction is effected both by individual factors and environmental factors at work.

FrÄn objekt till subjekt? : en kvalitativ undersökning av hur personer med funktionshinder och nedsatt autonomi skildras i SVTs nyhetssÀndningar

Dagens svenska handikappolitik bygger pÄ delaktighet och alla mÀnniskors lika vÀrde. Vi har undersökt om den officiella synen ocksÄ slagit igenom i massmedia genom en kvalitativ undersökning av Ätta nyhetsinslag i Rapport och Aktuellt som skildrar personer med begÄvningsnedsÀttning och/eller nedsatt autonomi. Vi har ocksÄ tittat pÄ hur personerna skildras i förhÄllande till övriga i reportaget samt om medierna har nÄgon ambition att föra den beroendes talan. Genom en kritisk diskursanalys har vi sökt utforska och kartlÀgga maktrelationer. Ett viktigt instrument har varit en lingvistisk analys.Journalisternas ambition tycks vara att skildra personen med funktionshinder positivt och försvara eller förklara hennes behov och livssituation.

Sri Lanka-konflikten: en analys av dess ursprung

Svensk massmedia rapporterar sÀllan om orsakerna till de mÄnga vÀpnade konflikter som förekommer i vÄr omvÀrld. Uppsatsens huvudsyfte Àr att med hjÀlp av Barry Buzans hot-teori om hot mot en stat analysera vilka olika hot som orsakat den vÀpnade konflikten pÄ Sri Lanka. Uppsatsens tyngdpunkt ligger pÄ den tid dÄ Storbritanien koloniserade ön samt efterkolonial tid nÀr landet blev sjÀlvstÀndigt. Delar av förkolonial tid beskrivs och analyseras för att skapa en bild av hur landet fungerade innan koloniseringen. Uppsatsen visar att britternas kolonisation pÄverkat konflikten och att britternas kolonisering och förÀndring i försörjningsbalansen Àr en av orsakerna till uppkomst av konflikt mellan huvudparterna.

RosengÄrd i masskommunikationen : En analys av tidskriften VÄrt Malmö

FrÄn det att RosengÄrd byggdes och fram tills idag har reportagen i massmedia frÀmst haft en negativ prÀgel. Antingen har de behandlat problematiken i omrÄdet eller de förebyggande insatserna mot problemen. Eftersom massmedias bild av omrÄdet frÀmst varit och Ànnu Àr negativ blev jag intresserad av att undersöka om Àven Malmö stad frÀmst sÀnder ut en negativ bild av omrÄdet. Uppsatsen fokuserar dÀrför pÄ att undersöka vilka Äsikter Malmö stad sÀnder ut om RosengÄrd i tidskriften VÄrt Malmö. Analysen har jag delat upp i sex olika avsnitt; Ekonomi, Brottslighet, OmrÄdet RosengÄrd, Förskola och hemtjÀnst, Unga och skolomsorg samt Förebyggande verksamhet.

Komplexiteten av ordet hora : en studie kring hur ordet hora uppfattas och anvÀnds

Fokuseringen pÄ sexuella krÀnkningar som riktar sig mot tjejer i skolan, bÄde i massmedia och i samhÀlls diskussioner, har gjort könshierarkin mellan elever i skolan synlig. Ett av de mest anvÀnda förolÀmpningarna i omlopp Àr ordet hora. DÄ jag tror att anvÀndandet av ord som hora Àr mer komplex Àn bilden som ges i media, vÀljer jag att undersöka anvÀndandet av ordet utifrÄn Bourdieus teori om symboliskt vÄld och Skeggs teori om respektabilitet. Syftet med min uppsats Àr att se om ett ord som hora, som lÀnge förknippats med en förolÀmpning mot en kvinna, kan fÄ en betydelse som associeras med nÄgot positivt. Min uppsats visar att ord som hora inte alltid uppfattas som krÀnkande, och att Àven tjejer anvÀnder ord som hora.

Ordet Àr fritt. Om"köttberg"och andra kulturella förestÀllningar om 40-talister

I början av december 2004 benÀmnde den dÄ tÀmligen nya socialdemokratiska finansministern PÀr Nuder 40-talisterna som ett köttberg. Uttalandet gjordes av Nuder pÄ ett frukostmöte för nÄgra av marknadens aktörer. Om det inte var för att en tv-kamera förevigade klavertrampet Àr det möjligt att uttalandet aldrig hade blivit offentligt. Finansministern sjÀlv hÀvdar nÀmligen att han har sagt"köttberg"vid ett flertal tidigare tillfÀllen i olika tal runt om i landet, utan att det har lett till debatt i media. Han har efter att uttalandet uppmÀrksammades i media fÄtt motta bÄde vrede och visst medhÄll.

Nyheter och demokrati En komparativ studie av fyra rikstÀckande tidningars nyhetsrapportering

I jakten pÄ lÀsare skruvas mÄnga tidningars tonlÀge upp. Aftonbladet och expressen Àr exempel pÄ tvÄ tidningar med en relativt liten lÀsarandel prenumeranter och Àr tidningar vars intÀkter i stor del kommer frÄn lösnummerförsÀljningen. PÄ motsvarande sÀtt Àr Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet i större utstrÀckning beroende av sina prenumeranter, medan deras lösnummerandel nÀppeligen motsvarar Aftonbladets och Expressens. Kan man pÄvisa en mer dramtisk och i en mening mer förenklad nyhetsförmedling i lösnummerberoende tidningar Àn i prenumerationsberoende, utifrÄn ett antal konkreta pÄstÄenden? Med detta i Äteanke, kan nÄgon tydlig tendens skönjas under de senaste 50 Ären? Detta Àr tvÄ frÄgor som uppsatsen Àmnar besvara, samtidigt som frÄgorna problematriseras dÄ de sÀtts i en demokratisk kontext.

Hur ser en gymnasieklass pÄ laborationer i matematik?

Under lÀrarutbildningen pÄ Malmö högskola har larmrapporter kommit i massmedia om elevers bristande kunskaper och deras negativa attityd till matematiken. Det laborativa arbetssÀttets betydelse har ofta betonats för att förse eleverna med en visuell bild. I studien ingÄr 27 elever dÀr syftet Àr att undersöka genom en explorativ metod hur elever ser pÄ laborationer i matematik. Eleverna lÀser första Äret pÄ naturvetenskapliga programmet pÄ en gymnasieskola i nordvÀstra SkÄne. Studien visar att endast fem elever har laborerat och de flesta tror att laborationer Àr ett bra alternativt arbetssÀtt till den ?vanliga? matematiken.

Brottsprovokation

Den ökande brottsligheten i dagens Sverige vÀxer likt en lavin och polisen och Äklagarmyndigheten kÀnner ofta till grov och organiserad brottslighet men saknar verktyg för att komma Ät aktörerna i dessa fall. Samtidigt som allmÀnheten och media kritiserar polisen för att vara ineffektiva. FrÄgan som vi stÀller oss Àr om polisen verkligen har rÀtt medel för att pÄ ett effektivt och tillfredstÀllande sÀtt uppnÄ mÄlet med att minska dagens kriminalitet. Debatten som pÄgÄr idag angÄende om polisen skall fÄ anvÀnda sig av brottsprovokation kÀnns viktig för oss med tanke pÄ vÄrat kommande yrke dÀr det Àr viktigt att ha kÀnnedom om vilka typer av alternativa lösningar som Àr lagliga/olagliga nÀr det gÀller att bekÀmpa den allt grova och organiserade brottsligheten. Syftet med denna rapport har varit att klarlÀgga samt att se pÄ vad som Àr skillnaden mellan begreppen brotts- och bevisprovokation.

"Blattar i blaskan" En postkolonial studie av de Andra i Sydsvenskan

Studiens syfte Àr att undersöka bilden av invandrare i Sydsvenskans lokala nyheter. Detta görs utifrÄn ett postkolonialt perspektiv med anvÀndning av diskursanalys. Uppsatsens har ocksÄ ett konstruktivt inslag bestÄende av en granskning av tidningens mÄngfaldsarbete genom intervjuer med ansvariga. Invandrare blir de Andra vilket tar sig uttryck i Sydsvenskan genom att de skildras som annorlunda frÄn den svenska normen. De beskrivs som icke-jÀmstÀllda, passiva och uppgivna och figurerar ofta som offer och i artiklar som handlar om problem.

VÀgen till vÀlmÄendet

Denna uppsats handlade om att genom en textanalys studera hur tvÄ hÀlsotidskrifter, HÀlsa och MÄ Bra, framstÀllde Àmnet kost och hÀlsa. HÀlsoupplysningen började under 1700-talet, med skrifter och utvecklades dÀrefter till ett allt större forum i takt med samhÀllsutvecklingen. I dagslÀget kunde jag identifiera flertalet sÀtt dÀr hÀlsoupplysning förekom som tex. via TV, internet, massmedia, reklamannonser, apotek, hÀlsokostaffÀrer, dagstidningar, tidskrifter, etc. Av detta urval valde jag att genom en textanalys, samt genom att hÀmta inspiration av nÄgra analysredskap, som metaforer, intertextualitet samt modalitet, studera hur tidskrifterna genom sina artiklar valde att framstÀlla kost och hÀlsa.

Upplever lÀrare att de har tillrÀcklig ledarkompetens för att bedriva god undervisning?

I massmedia kan man ofta lÀsa att klasserna i skolan Àr stökiga och att eleverna med anledning av detta fÄr för lite kunskap. En av anledningarna till att klasserna Àr stökiga skulle kunna vara att lÀrarna har för lite kunskap om ledarskap och lider brist pÄ ledarkompetens. Syftet med min uppsats var att ta reda pÄ hur lÀrare upplever sin egen ledarkompetens och om det verkar finnas behov av att lÀrarna fÄr mer utbildning i ledarskap. För att ta reda pÄ detta har jag intervjuat fyra högstadielÀrare med olika teoretiska Àmnesinriktningar i frÄgor som handlar om deras ledarskap och ledarkompetens. Resultaten frÄn intervjuerna visade att lÀrarna ansÄg sig kunna hÄlla god ordning i klassen, de upplevde sig sjÀlva som bra ledare och sÄg det som viktigt att utveckla sig sjÀlva.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->