
Sökresultat:
938 Uppsatser om Maria park - Sida 51 av 63
Biomalkonceptet : En livscykelanalys över hur animaliska biprodukter hanteras
Kandidatuppsats i företagsekonomi, Ekonomihögskolan vid Växjö universitet, företagsekonomi, EKL 361, VT 2007Författare: Maria Karlsson, Sofia Lanebäck och Fatima SalehHandledare: Helena Forslund och Leif EnarssonTitel: Biomal konceptet - En Livscykelanalys över hur animaliska biprodukter hanterasBakgrund: Det har länge varit ett problem att göra sig av med animaliska biprodukter och volymerna har även ökat sedan nytt EU-direktiv från 2005 förbjöd deponering av organiskt avfall. Biomal produceras genom att animaliska biprodukter krossas och mals ner till en köttmassa.En Livscykelanalys är en metod som belyser miljöpåverkan från en process, produkt eller aktivitet genom att påvisa och kvantifiera användning av energi och material och miljöutsläpp.Syfte: Beskriva hur Biomalkonceptet ser ut idag genom att göra en LCA (Livscykelanalys).Metod: Vår uppsats är en fallstudie på Biomalkonceptet. Vi har en positivistisk grundinställning då vårt mål har varit att undersöka processerna på ett så objektivt sätt som möjligt. Vi använder oss av både kvalitativ och kvantitativ forskningsmetod. Våra primärdata fick vi genom intervjuer och observationer och våra sekundärdata fick vi genom litteraturstudier och material tillhandahållet från intervjuobjekten.Slutsatser: Biomals produktionsprocess är en sluten process som orsakar minst miljöbelastningar.
Behörighet saknas ? Tillträde förbjudet. : En studie om medborgarskribentens påverkan på journalistiken.
Mindre än en månad efter riksdagsvalet 2006 valet kommer det fram att nytillsatta handelsminister Maria Borelius anlitat barnflickor under större delen av 90-talet utan att betala arbetsgivaravgifter för dem. Magnus Ljungqvist anser att det är märkligt att ett sådant faktum konstateras utan att följas upp och tar saken i egna händer, ringer skattemyndigheten och begär ut Borelius deklarationer som visar att Borelius och hennes man sammanlagt tjänat cirka 16 miljoner kronor under 90-talet.Ljungqvist är en hängiven politisk bloggare som själv säger sig syssla med medborgarjournalistik. Ljungqvist positionerar sig i egenskap av att vara medborgarskribent som någon som både har utrymme att tänja på gränserna samt att vara hur subjektiv denne vill. Hur visar sig då skillnaden mellan en medborgarjournalistiskt -och en journalistisk text?Medborgarskribenten står utanför journalistkåren, dock blir gränsen mellan deras arbete allt mer vag.
Det offentliga rummets möjligheter : en studie om hur Skarpnäcks offentliga miljö kan utvecklas för att främja den sociala hållbarheten i stadsdelen
Ett offentligt stadsrum ses av de flesta som ett rum i staden som alla har tillgång till, vilket det absolut är. Dock ser jag detoffentliga rummet som något mer än bara en plats som alla fårbesöka. Det offentliga stadsrummet är ett rum där människor kan mötas, bli sedda, manifestera, samtala, aktivera sig, vila och betrakta för att bara nämna några egenskaper. Det offentliga rummet är ett viktigt rum för att kunna skapa ett välmående och utvecklandesamhälle. Makthavare och planerare lägger i många fall mycket resurser på att förbättra storstädernas representativa offentliga ytor, så som stora torg och stadsparker.
vindkraftens påverkan på elkvaliten
This thesis concerns how the power quality in the grid is affected by the connection of wind power plants. As things are at present, Fortum Distribution AB has a number of wind turbines and wind parks connected to the own grid. As the pressure on building and connecting additional wind power is increasing, so is also the interest of how the already existing wind power generation affects the power quality in the nearby distribution grids. The study is performed by direction of Fortum Distribution AB and is limited to the 10 kV/40 kV-grid in Bohuslän, Sweden. The methods for calculation of power quality are compared to the results of a number of measurements.
CRM fördelar i olika faser - sett ur ett företagsperspektiv
Titel: Internationella relationer i innovativa miljöer ? en fallstudie av Mjärdevi Science Parks internationella arbeteFörfattare: Sergio QuiñonesAdress: Skrinnarvägen 7, 633 59 Eskilstuna | sergio.quinones@gmx.comKurs: Kandidatuppsats i marknadsföring, EFO 225Handledare: Angelina SundströmProblem: Hur kan svenska Science Parks genom internationella relationer utveckla sina processer och tjänster för att bättre stödja kunskapsutbyte och kommersialisering av innovationer?Syfte: Syftet med denna studie är att beskriva Mjärdevi Science Parks internationella arbete ur ett marknadsföringsperspektiv.Metod: Kvalitativ fallstudie.Slutsatser: Mjärdevi Science Park arbetar internationellt för att främja regional tillväxt. Genom regional tillväxt bidrar man även till att öka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Parkens motor och drivkraft är entreprenörerna och företagarna. Mjärdevi samarbetar och är engagerad i den globala organisationen IASP, Science Parks i andra länder, Exportrådet, företag och ambassader.
Funktionshinder på bästa sändningstid : Om SVT:s arbete med mångfald i dramaproduktion
Detta är en kvalitativ undersökning om hur Sveriges Television arbetar med mångfald med fokus påfunktionshindrade i dramaproduktion och hur medarbetarna integrerar det i sitt arbete. För att kunna ta reda på hur det går till har vi utgått ifrån dramaserien Livet i Fagervik som fallstudie och gjort kvalitativa intervjuer med personer som varit delaktiga i produktionen av första säsongen av dramaserien. De personer som vi har intervjuat är: Stefan Baron, programchef på SVT Drama, MikaelSyrén, upphovsman till Livet i Fagervik, Calle Marthin, kreativ producent, Man Chiu Leung Carlson, projektledare, Harald Hamrell, regissör, Maria Kiisk, rollbesättare och Johannes Wanselow, skådespelare. Vi har även gjort intervjuer med personer på Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO som har ett samarbete med SVT, Emil Erdtman, utvecklingsledare, HSO och Mia Ahlgren, projektledare, HSO. Intervjuer har även skett med Johan Hartman, CSR- Chef på SVT, och Christoffer Lärkner, handläggare hos Granskningsnämnden.Förutom de elva kvalitativa intervjuerna som vi har genomfört så har det empiriska materialet bestått avRadio och TV-lagen 1996, dramaserien Livet i Fagervik (12 avsnitt á 45 minuter), samt följande dokument: Sveriges Televisions mångfaldsplan 2008, överenskommelsen mellan SR, UR och SVT gällande fördelning för olika slags insatser rörande program om och för funktionshindrade 2008, Public service-redovisningen 2008, Anslagsvillkor 2008, Sändningstillstånd för 2007-2009 och Beställningsskrivelse.Den teoretiska ramen som denna uppsats utgår ifrån och som vi har kopplat vårt resultat till, är teorierkring identitet och representation, produktion och makt samt den sociala ansvarsteorin.Resultat visar att de som arbetar med att producera dramaserier, till stor del har tänkt på begreppet mångfald, men då i ett större perspektiv och inte specifikt på enskilda grupper.
"När katten är borta..." : En studie kring pedagogiskt ledarskap på distans
AbstractTitle: When the cat is away? A study of pedagogical leadership at a distanceLevel: Final assignment for Degree of Master of science (one year) in Educational ManagementAuthor: Evelyn JoelssonSupervisor: Ulla SebrantDate: 2013 mayLeadership is a subject that has been discussed for many generations. Today?s leadership is something completely different than what has been practiced before, in the more hierarchical companies, when leadership was something you were born to do and the workers had no choice but to follow. In the globalised world that we live in today there are demands of a different kind than before and physical distance between leaders and their followers gets more and more common.
Grönstruktur, funktioner och kopplingar till bebyggelsestruktur -utveckling av ett grönstråk i Mölndals Stad
Inflyttningen till städer idag är mycket stor och nybyggnationen av bostäder anses vara ett måste i de större städerna. Tanken om den täta staden med små förflyttningar och områden som är multifunktionella tar större och större plats i staden och då främst i de centrala delarna. I dessa skeden är det oftast park och naturmark som tas i anspråk. Men har inte de gröna områdena någon funktion för staden och för dess invånare? Det är detta jag undersöker i denna uppsats.
Bostadskris: åtgärder och planering i Malmö ? en historisk jämförelse
Malmö kommun har under nittonhundratalet upplevt två perioder av stark
befolkningstillväxt: den första började i och med andra världskrigets slut och
sträckte sig fram till 1970, den andra perioden tar sin början i det tidiga 2000-
talet och pågår ännu under färdigställandet av denna uppsats (2010). ppsatsens
syfte är att analysera hur man under dessa perioder har jobbat inom kommunen
för att lösa den bostadsbristen, bland annat ett resultat av befolkningstillväxten.
Målet med uppsatsen har varit att ge en överblick för den oinitierade till den
komplexa verklighet som påverkar både bostadsbyggandets omfång och
utformning. Antalet faktorer som påverkar bostadspolitiken är i den närmaste
oändligt och uppsatsen skrapar sålunda bara ämnet på ytan.
Genom studiet av litteratur, generalplaner och översiktsplaner presenterar jag
bakgrunden till bostadsbristen under de två undersökta perioderna samt de
metoder som kommunen använt med för att öka bostadsbyggandet i Malmö.
För att ge en förståelse till varför kommunen under de två perioderna jobbat
med olika metoder presenterar uppsatsen också kort den ekonomisk och
politiska bakgrunden som har påverkat kommunens val av metod. Uppsatsen
undersöker också hur den fysiska gestaltningen och planeringsidealet skiljer sig
åt mellan perioderna.
De två perioderna har mycket gemensamt gällande kommunens sätt att arbeta
för att öka bostadsbyggandet och också i uppfattningen om hur Malmöstad
bör/borde växa. Det finns dock en hel del som skiljer de två perioderna åt.
Generellt kan sägas att samhället hade en större kontroll över byggandet under
den första perioden medan marknaden har starkare mandat idag, kommunens
roll har allt mer blivit att agera som samordnare för byggandet.
Effekt av löpmagsförskjutning på mjölkproduktion, hälsa och utslagning
In this thesis we propose a conceptual plan for thedevelopment of an Agroforestry Training Centre (ATC)in Musoma, Tanzania. The aim is to make a proposalto support peasant education in agroforestry. How canan ATC in Musoma be developed into a stimulatingand educational park suitable for teaching agroforestrymethods to peasant farmers and other potential users?To answer that a field study was conducted to investigatehow our client Vi Agroforestry Programme (Vi) and thetarget groups of the client can benefit from the site.The thesis begins with a short explanation of thecontext, in which the ATC plays a part followed by amethodology chapter. Next are three chapters presentedwhich introduce the reader to the research conductedbefore starting the proposal, these include: results ofliterature studies, study of precedents, and results of fieldstudy.
Deep Green i oceana strömmar - en konceptstudie
With growing economies and better living standards in many parts of the world today, there is a need of expanding the capacity of generating electricity. The alternatives for renewable energy technologies are not fully developed and have still some problems to conquer.The company Minesto has developed a technology that is called Deep Green. It is designed to gain electricity from tidal currents. Deep Green works in a similar way as a kite that is attached to the seafloor with a moving wire. It contains of a wing that moves due to the water current.
Green Building : Ett företags energieffektiviseringsarbete i ett byggprojekt samt de krav som ställs för att få byggnaden Green Building klassad.
The examination has been performed at Bjerking AB, which is an architectural and engineering company. Bjerking AB has the ambition to be a member of Green Building.The Green Building program developed in year 2005 by The European Commission, the program is an environmental system with the aim to improving energy efficiency within the sectors of non-residential buildings. The minimum requirements to participate the program are following: in new-built buildings the calculated energy consumption must be 25 % lower than the requirements in the BBR (Building regulations) and in refurbishment the reduction must be 25 % lower than before the optimization.The aim of this study has been to examine and review the company Bjerking AB's energy efficiency work in the project of building the school/kindergarten S:ta Maria Alsike, where the goal is to get this building Green Building classed. A description of requirements to become a member of the Green Building has also accomplished in the thesis.The methods performed in this study are literature review, searches on the Internet, studies on the project database for facts/values, calculation of energy consumption and interviews of members of the Green Building. The following issues have been dealt with in the report;- Did the building in the project manage the requirement to achieve an energy consumption that is 25% lower than the requirements in BBR?- What technical measures/system was selected in the building?- What kind of cooperation was the project based on?- What is required for consultancy companies and real estate owners to become members of the Green Building?The study of the project and calculation of estimated energy consumption in the building, give the result 47 kWh/m2, year.
Det enskilda trädet som meningsbärare : erfarenheter av två trädplanteringsprojekt i Helsingborg
Individual trees can act as carriers of meaning. When a person attributes deep meanings to a specific tree, a relationship between the person and the tree is created. To avoid conflicts between users and planners, increased awareness is required of how important individual trees may be to a person. The objective of this study was to elucidate persons? relationships with individual urban trees.
Mänsklig skala i fokus! - Planförslag över Weibullsholm, Landskrona stad, Skåne län
Följande examensarbete är ett gestaltningsinriktat planförslag för en ny
stationsnära stadsdel i Landskrona stad som vidareutvecklar områdets
kollektivtrafiknära läge. Den fysiska utformningen bygger på en nätstruktur med
gena stråk och fysiska rumsbildningar som skapar målpunkter, grönstruktur och
utblickar i landskapet.
Planförslaget baseras på en diskussion om skala, utformning och synintryck med
slutsats att den fysiska grundutformningen och byggnadernas arkitektur hör
ihop, där nyckeln är variation, mänsklig skala och mängden synintryck som
miljön erbjuder.
Landskrona är en sundsnära mellanstor stenstad i Skåne med karaktär av
befästningsstad, parker, kolonier och tydliga bebyggelseårsringar. Staden har
också en industrihistoria som varvsstad där varvskrisen på 1970-talet slog hårt
mot staden med stor arbetslöshet till följd.
Än idag finns ett verksamt varv kvar och kranmastar utgör ett tydligt riktmärke
i staden.
I arbetet ligger fokus på skala och utformning, två nybyggnadsprojekt har
analyserats, stadsdelen Örestad i Köpenhamn och Bo01-området, Västra Hamnen,
Malmö. Även skala och stadsplanemönster i Landskrona har studerats.
Urbana våtmarker ? Gestaltning av miljöer för vattenhantering, biologisk mångfald och rekreation i stadsmiljö
Idag är många städer belägna längs kusten och när städerna växer innebär det att stora ytor våtmark försvinner. Våtmarker i urban miljö kan genom rätt utformning erbjuda varierade miljöer med ett antal värdefulla ekosystemtjänster. Exempel på sådana ekosystemtjänster är vattenrening, omhändertagande av stormvatten, kvarhållande av näringsämnen i marken och möjlighet till rekreation i grönskande miljöer.1 Att anlägga våtmarker i en urban miljö kan innebära ett värdefullt utbyte mellan människa och natur. Dock kan det finnas utmaningar kring att kombinera en rik biologisk miljö och en urban miljö med människans förväntningar på tilltalande estetik och möjlighet för rekreation. För att urbana våtmarker lågsiktigt ska restaureras och anläggas i stadsmiljö krävs det att de accepteras av stadens befolkning.