Sök:

Sökresultat:

2033 Uppsatser om Malmö stad - Sida 9 av 136

Hur ett externt tryck leder till en intern handling : En fallstudie pÄ VÀxjö kommun, Europas grönaste stad

Bakgrund: En kommun granskas intensivt av dess omgivande samhÀlle dÀr skandaler och utmÀrkelser skapar ett externt tryck som pressar organisationer till att reagera. NÀr ett externt tryck uppstÄr förÀndras rÄdande samhÀllssyn och pÄverkar organisationers strategiska handlande mot upprÀtthÄllande av legitimitet.Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva VÀxjö kommuns interna handlande efter att ett externt tryck uppstÄtt genom en utmÀrkelse- Europas grönaste stad.Metodval: Studien bestÄr av en kvalitativ intern fallstudie. Studien utgÄr ifrÄn granskning av offentliga dokument i kombination med ostrukturerade intervjuer som skett genom ett snöbollsurval.Slutsatser: Studien visar pÄ hur kommunen bemött det externa trycket utmÀrkelsen medfört genom sitt handlande. Detta visas utifrÄn strategisk anpassning mot det externa trycket. DÄ tvÄ externa tryck motsÀger varandra visar kommunens handlande pÄ en anpassning mot det som anses skapa mÄluppfyllelse.

Planering som möjlighet för social hÄllbarhet? : En fallstudie om Malmö stad och hur social hÄllbarhet tillÀmpas i fysisk planering

Detta arbete behandlar hur synen pÄ vad social hÄllbarhet Àr och vad det uttrycks innefatta, men Àven hur begreppet anvÀnds i praktiken. Detta görs med utgÄngspunkt i en teoretisk diskussion om vad hÄllbarhetsbegreppet Àr, vilket sammanhang begreppet myntats i och hur detta prÀglar dess anvÀndning och kraft. Liknande redogörelse görs dÀrefter angÄende begreppet social hÄllbarhet. För att fÄ svar pÄ vad begreppet social hÄllbarhet betyder och innebÀr i en planeringskontext studeras dÀrefter rÄdande forskning som lÀnkar samman den fysiska planeringen med social hÄllbarhet. Detta material ligger sedan till grund för utredningen av och jÀmförelse med hur begreppet anvÀnds i en praktisk planeringskontext.

UpptÀck staden

Syftet med examensarbetet var att skriva ett lÀromedel som behandlar barns nÀrmiljö utifrÄn ett demokratiskt perspektiv. Med utgÄngspunkt i detta har jag skrivit UpptÀck staden, en faktabok för barn samt en lÀrarhandledning till en stadsvandring i Lund som grundar sig pÄ boken. Genom arbetet med staden vill jag utveckla barns förstÄelse för hur de kan vara med och pÄverka det samhÀlle de lever i. 21 elever i en Ärskurs 4 fick delta i stadsvandringen som genomfördes av deras lÀrare med hjÀlp av min lÀrarhandledning. EfterÄt fick eleverna genom en enkÀtundersökning besvara en rad frÄgor som berör hur de upplever att de lÀr sig bÀst, hur de uppfattar lÀrarens roll för lÀrande samt hur de upplevde stadsvandringen.

Vilken reklamkanal av annonsering, direktreklam, tv- och radioreklam skapar störst uppmÀrksamhet och intresse hos singelhushÄllen i en medelstor stad, dÀr avsÀndaren Àr en livsmedelshandlare?

Bakgrunden till följande rapport var att vi ville undersöka vad singelhushÄll i en medelstor stad anser om reklam, samt vilken reklamkanal av radio, tv, direktreklam och annonser som skapar störst intresse och uppmÀrksamhet hos dem som mÄlgrupp. För att kunna undersöka mÄlgruppen singelhushÄll utformades följande frÄgestÀllning: ?Vilken reklamkanal av annonsering, direktreklam, tv- och radioreklam skapar störst uppmÀrksamhet och intresse hos singelhushÄllen i en medelstor stad, dÀr avsÀndaren Àr en livsmedelshandlare?? Undersökningen var för oss relevant eftersom det tidigare inte utförts nÄgon undersökning av denna mÄlgrupp och för att singelhushÄllen idag vÀxer i antal. Teorierna som anvÀndes i denna rapport handlade om hur företag med hjÀlp av marknadskommunikation kan nÄ ut till sina konsumenter. Det stÄr om vad reklam Àr och i vilka kanaler den kan förmedlas.

MUSIK SOM ETT VERKTYG I UNDERVISNINGEN : En kvalitativ studie om pedagogers anvÀndning av musik som ett verktyg i sin undervisning.

Syftet med studien Àr att kartlÀgga anvÀndningen av musik som ett verktyg för att stimulera kunskapsbildning inom skolÀmnen i Ärskurs 1-3 i VÀsterÄs Stad. Studien Àr kvalitativ med kvantitativa inslag och Àr baserad pÄ en webbenkÀtundersökning med frÄgor som syftar till att undersöka hur pedagoger som undervisar i Ärskurserna 1-3 i VÀsterÄs stad tillÀmpar musik i undervisningen för att stimulera kunskapsbildning inom nÄgot skolÀmne. Resultatet visar att mÄnga pedagoger anvÀnder musik i sin undervisning genom att sjunga, lyssna, spela och dansa. MÄnga pedagoger anvÀnder musik i sin undervisning för att skapa glÀdje, avslappning och stimulera lÀrandet. Resultatet visade ocksÄ att ju Àldre man Àr som pedagog, desto mer anvÀnder man sig av musik i sin undervisning.

Planeringsprocessen : Vilka metoder finns att anvÀnda som planerare för att uppnÄ en god stad? En undersökning av det prisade projektet, ?Making space in Dalston?

Den ökande urbaniseringen innebÀr att samhÀllet befinner sig i en konstant förÀndringsprocess. Staden och dess invÄnare Àr dÀrigenom stÀndigt under utveckling. Effekten kan innebÀra omvandlingar i varierande skala men för en invÄnare kan det betyda stora omstÀllningar i livssituationen. För mÄnga Àr boendet en viktig frÄga och inverkningar pÄ nÀrmiljön kan ge starka reaktioner. En stadsomvandling i kvarteret kan upplevas bÄde som traumatisk och nödvÀndig beroende pÄ perspektiv. Exempel pÄ en sÄdan situation Àr den nybyggnation som gjordes i Dalston, London. Nya bostadskomplex ledde till stora protester och resulterade i att planeringen började om, i ett omtalat projekt: Making space in Dalston.

LÀrande för hÄllbarhet : En aktionsstudie kring arbetet med en hÄllbar stad

Syftet med denna undersökning var att genom aktionsforskning undersöka hur elever i en geografiklass lÀrde sig om hÄllbar utveckling genom att arbeta med projektet "HÄllbar stad". Jag anvÀnde mig av sociokulturell teori dÄ jag planerade projektet och analyserade resultaten. Jag ville undersöka och analysera hur effektiva artefakterna och arbetssÀtten var. Genom sjÀlvreflektion och samtal med min lokala lÀrarutbildare, LLU, kunde jag Àven analysera min egen insats och skapa en förstÄelse som kan hjÀlpa mig som lÀrare. Metoden jag anvÀnde mig av var aktionsforskning som realiserades med följande faser: planering, aktion, observation och reflektion som följde varandra. Aktionsfasen bestod av sex lektionstillfÀllen som genomfördes i en gymnasieklass i Àmnet geografi.

Simundervisning med muslimska flickor? : -         En undersökning av arbetssÀttet hos ett antal idrottslÀrare i en mellansvensk stad.

Syftet med detta examensarbete Àr att fÄ kunskap om hur ett antal idrottslÀrare arbetar vid simundervisning med muslimska flickor och detta för att pÄ sÄ sÀtt hjÀlpa mina eventuella framtida muslimska elever att bli simkunniga. Detta eftersom forskning visar att en stor del av eleverna i skolan som inte kan simma Àr elever med förÀldrar frÄn ett annat land eller elever som sjÀlva har invandrat. Intervjuerna har genomförts med fem lÀrare dÀr alla undervisar i idrott och hÀlsa pÄ mÄngkulturella skolor i en mellansvensk stad. Samtliga lÀrare anser att simundervisningen Àr ett mycket viktigt moment att arbeta med, men ingen av dessa lÀrare Àgnar nÄgon större tid Ät att undervisa i simning. Undersökningen visade att simundervisning gÄr bra att utföra Àven om eleverna Àr muslimska flickor.

Björkarnas stad:en studie av vÀxtmaterial i zon V

Sverige har ett varierande klimat genom hela landet och pÄ grund av det varierar Àven vÀxtmaterialet. Beroende pÄ vilken hÀrdighetszon som man befinner sig i, skiftar Àven sortimentet bland vÀxterna. I de nordligare zonerna Àr sortimentet mycket mindre Àn vad det Àr i södra Sverige. Genom det hÀr arbetet Àr tanken att noggrant ta reda pÄ vad det finns för vÀxter i norrland, nÀrmare bestÀmt UmeÄ stad i hÀrdighetszonen V. UtifrÄn det redovisas sedan ett förslag pÄ lignoser som kan berika platsen.Arbetet har avgrÀnsats genom att fem olika grönomrÄden valdes ut och dÀrefter studerades inom den givna platsen.

TillgÀnglighet i offentliga utemiljöer, tilltrÀde för alla : en fallstudie frÄn Helsingborgs stad

NÀr tillgÀngligheten i offentliga miljöer brister begrÀnsar och försvÄras det dagliga livet för personer med funktionsnedsÀttning. Det Àr en frÄga om mÀnskliga rÀttigheter att de offentliga rummen blir tillgÀngliga. DÀrför har regeringen omarbetat sin handikappolitik och satsat stora resurser pÄ att förbÀttra tillgÀngligheten i svenska stÀder, frÀmst genom deras strategi ?LÀtt avhjÀlpta hinder? och Boverkets regelsamlingar. MÄlet Àr en förbÀttrad tillgÀnglighet bÄde pÄ befintliga platser och vid nybyggnationer.

Roterande ledarskap, finns inom kort i en kommun nÀra dig?

Syftet Àr att beskriva vilka förutsÀttningar det finns i Svenska kommuner för att införa roterande ledarskap. Studien Àr gjord med en kvalitativ ansats och baseras pÄ intervjuer med ett antal tjÀnstemÀn i Landskrona kommun samt Lomma kommun. Vi har Àven anvÀnt sekundÀrkÀllor för det tredje objektet, Phoenix stad. I vÄrt arbete fann vi ett antal skillnader mellan Phoenix stad och Svenska förhÄllanden. Den politiska skillnaden var vÀntad och svÄr att ÄtgÀrda, men fyra viktiga skillnader kan utjÀmnas.

Barn med flera sprÄk

Mitt syfte med detta arbete var att undersöka flersprÄkiga barns sprÄkutveckling. Jag jÀmförde tvÄ olika förskolor och pedagogernas arbetssÀtt. Den första förskola ligger i en liten stad och den andra i en stor stad i SkÄne. Jag ville Àven undersöka vilka uppfattningar förskolelÀrare har om flersprÄkiga barn samt hur konsekvensen av förÀldrarnas agerande Àr med sina tvÄ- eller flersprÄkiga barn. Jag har valt att göra en kvalitativ undersökning i tvÄ förskolor dÀr jag har gjort intervjuer och observationer.

SNATTERIBROTT - EN STUDIE ÖVER SITUATIONELL BROTTSPREVENTION I VÄSTERÅS STAD

Syftet med denna uppsats Àr att studera hur klÀdesbutiker i VÀsterÄs stad arbetar preventivt med förebyggande arbete mot snatteribrott. Fokus ligger pÄ situationella preventiva ÄtgÀrder av bÄde formell- och informellkaraktÀr. Tillsammans med polismyndigheten i VÀstmanland har relevant data över antalet anmÀlda snatteribrott i klÀdesbutiker i VÀsterÄs stad tagits fram. UtifrÄn den anmÀlda brottsstatistiken, empirisk forskning och kriminologisk teori har sedan en enkÀtundersökning genomförts och transkriberats. 25 klÀdesbutiker med minst ett anmÀlt snatteribrott deltog i studien.

Mötesplatser och aktiviteter för Àldre : En kartlÀggning av mötesplatser och aktiviteter för Àldre pÄ Lidingö

I en analys av folkhÀlsan som Lidingö stad genomförde Är 2005 framkom det att för att frÀmja hÀlsan bland öns invÄnare Àr det viktigt att underlÀtta tillgÀngligheten till spontana aktiviteter och att dessa bör ske i bostadsomrÄdet. NÀr det gÀller Àldres behov av aktiviteter och mötesplats betonades i rapporten att Àldres sociala isolering bör brytas och att lokala mötesplatser behövs. Det framkom Àven att de kommunala mötesplatserna var för fÄ, att lokalfrÄgan mÄste lösas och att staden bör vara huvudman för verksamheten. Studiens syfte var att kartlÀgga och beskriva utbudet av mötesplats samt fysiska och sociala aktiviteter för Àldre i ordinÀrt boende pÄ Lidingö. För kartlÀggningen har bÄde information frÄn Lidingö stad friskvÄrdsprogrammet för Àldre Pigg och Vital samt e-post kontakt med programmets ansvarig anvÀnts.

Malmö ? en kunskapsstad i kris

Under senare Är har medier vÀrlden över bevakat Malmö, och beskrivit staden som kriminell och vÄldsam. PÄ ledar- och debattsidor har kritik frÀmst riktats mot stadens kommunalrÄd Ilmar Reepalu, men Àven mot polisen i Malmö, Malmös skolvÀsende och den svenska regeringen. I sin bevakning framstÀller medier Malmö som en stad i kris, dÀr förtroendet för Malmös politiska styre Àr lÄgt. Parallellt med denna mediebevakning pÄgÄr det inom Malmö stad ett internt arbete med storytelling för kommunanstÀllda. Syftet med detta arbete Àr att stÀrka vi-kÀnslan hos de anstÀllda och förÀndra bilden av staden.Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka hur krisen i Malmö framstÀlls pÄ ledarsidorna i fem svenska dags- och kvÀllstidningar, och hur dessa framstÀllningar kan pÄverka bilden av staden.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->