Sök:

Sökresultat:

2033 Uppsatser om Malmö stad - Sida 50 av 136

Malmö stads översiktsplanering - en diskursanalys

Uppsatsen handlar om hur olika diskurser karaktÀriserar Malmö stads planeringstÀnkande i de tre undersökta översiktsplanerna under 2000-talet. De fyra diskurserna som studeras Àr den globala staden, entreprenörsstaden, kunskapsstaden och postmodernistiskt planeringsteori. De tre första diskurserna behandlar fenomen om stÀder och regioner utifrÄn en global informationsekonomi. Den fjÀrde och sista diskursen Àr en gren inom planeringsteorin som stÀller sig kritisk till den modernistiska synen pÄ planering och planerare. Planering som postmodernism Àr likt sina föregÄngare, normativ i sin karaktÀr och försöker att lösa problem som har tillkommit i en postkolonial vÀrld. Malmö Àr en stad med en historia som industristad och som nu försöker etablera sig som en kunskapsstad.

StadsförtÀtningens teorier och konsekvenser: Analys av kvaliteter och förtÀtningspotential för LuleÄ centrum

FörtÀtning av stÀder har under lÄng tid varit den allmÀnt gÀllande normen för hur den hÄllbara staden skall uppnÄs. Den rÄdande diskussionen som framkommit i litteraturstudien har handlat om hur urban sprawl, utglesningen av vÄra stÀder, ska stoppas och stÀderna istÀllet planeras med hÄllbarhet som grundideal. Men vilka grunder finns för antagandet om att den tÀta staden Àr den samma som den ekologiskt, ekonomisk och socialt hÄllbara staden? Syftet med examensarbetet Àr att till viss del bringa klarhet i den rÄdande diskussionen inom forskningsomrÄdet samt göra en ansats att tillÀmpa teorierna pÄ LuleÄs centrumhalvö. MÄlet Àr att bidra till ökad dialog och diskussion gÀllande förtÀtning i LuleÄ.Litteraturstudien behandlar en rad olika faktorer kopplade till förtÀtning, sÄsom reslÀngder, energiförbrukning, buller, social hÄllbarhet med mera.

Grönytefaktor - ett verktyg för en grönare stad?

Vad menar man med en grön stad? Varför Àr det nÄgot att strÀva efter? ?Det gröna? i stadsplaneringssammanhang har ofta dubbla betydelser, dÀr begreppet rymmer bÄde vÀxtlighet och miljövÀnlighet i ett. Termen Äterfinns bland annat i dokumentation sÄsom PM, översiktsplaner och policydokument dÀr man talar om strategier och metoder för en hÄllbar stadsutveckling. Det finns mÄnga forskningsrön som visar pÄ positiva effekter av grönska i staden, men hur kan man gÄ tillvÀga för att sÀkra ett grönt resultat? Grönytefaktor Àr en modell som ursprungligen utarbetats i Berlin, Tyskland och som sedan importerats till Sverige via Malmö.

Attityder till modersmÄlsundervisning bland barn med utlÀndsk bakgrund

Den hÀr undersökningen handlar om attityder till modersmÄlsundervisning bland elever i Ärskurs 1-7 i en stad i södra Sverige. Undersökningen bygger pÄ intervjuer med 28 barn med utlÀndsk bakgrund som deltar i modersmÄlsundervisning. Syftet Àr att ta reda pÄ elevernas attityder till modersmÄlsundervisningen. Vad anser de att de lÀr sig av undervisningen? Vilken roll spelar den för elevernas kulturella identitet? Vilken roll har modersmÄlslÀraren för eleverna? Hur tycker eleverna att det Àr att ha ett extra Àmne utöver det vanliga skolschemat? Vilka övriga attityder har eleverna till modersmÄlsundervisningen? Tidigare undersökningar av attityder till modersmÄlsundervisning som jag tar upp Àr en studie byggd pÄ intervjuer med 42 stycken invandrarungdomar (Hill 1996) och tvÄ undersökningar frÄn Skolverket (2002:228). Min undersökning visar pÄ starka positiva attityder till modersmÄlsundervisningen hos eleverna, speciellt betydelsen för skriftsprÄket, för deras kulturella identitet och för modersmÄlslÀrarens roll..

Lysande, Kalmar?! : En upplysande uppsats om ljusfestivalen

Uppsatsen Àr benÀmnd en upplysande uppsats. Det Àr precis vad den Àr. Uppsatsen bygger pÄ en undran om vad ljusfestivalen Lysande Kalmar Àr. För att fÄ svaret anvÀnder sig uppsatsen av grundad teori som metod och kvalitativa intervjuer med aktörer bakom evenemanget för att finna svar pÄ den undran den bygger pÄ. DÀrefter har aktörernas svar satts samman med relevant teori för att finna upplysning.

Klimatanpassning av Ljungby stad mot översvÀmningar

Climate changing is a growing problem for many countries and communities over the world. The cities has a huge work to deal with in their reforcements of their cities to be resilient ones. This thesis makes an effort to investigate and illuminate some of the problem the cities has to solve related to flooding, hazards, erosions, rising sea levels and crotches. This thesis will help to find solutions that international and national efforts has produced and handed out to each other. A lot of communities are charing their excellent tools that works for them.

Skolan och mediesamhÀllet - en undersökning av elevtexter och elevers mediekonsumtion i en Ärskurs 4

Uppsatsen undersöker hur elevernas medievanor pÄ fritiden avspeglas i deras skrivna texter i skolan. Studien Àr gjord i en Ärskurs 4 i en sydsvensk stad. Vid ett lektionstillfÀlle fick eleverna i uppgift att skriva en egen text utifrÄn rubriken ?Min önskedag?. Texterna har dÀrefter analyserats med hjÀlp av textanalytiska metoder, med fokus pÄ tema, attityd och vÀrderingar.

Ungdomars kombination av personlighetsegenskaper och kognitioner: nÀr förekommer risk för sociala anpassningsproblem?

Ungdomar med sociala anpassningsproblem kan identifieras pÄ olika sÀtt, exempelvis genom deras personlighetsegenskaper eller kognitioner. Studiens syfte Àr att integrera dessa aspekter och undersöka om det finns ungdomar som bÄde Àr manipulativa och förvÀntar sig att misslyckas samt studera om deras sociala anpassningsproblem och familjeproblematik skiljer sig frÄn andra ungdomars. I studien anvÀnds sekundÀrdata ifrÄn ett utvecklingspsykologiskt projekt, bestÄende av enkÀtsvar frÄn Ättondeklassare samt deras förÀldrar i en medelstor svensk stad. Resultatet visar att det existerar en undergrupp av ungdomar som Àr manipulativa och förvÀntar sig att misslyckas. Dessa ungdomar uppvisar sociala anpassningsproblem och familjeproblem i större utstrÀckning Àn övriga ungdomar.

FrÄn plats till plats : informationskoncept för kommunikation och tjÀnster i Stockholm

Informationskoncept om kommunikation och tjÀnster för Stockholm Stadsom skall kunna tas i bruk Är 2010, Äret dÄ Stockholm har som mÄl att varavÀrldens tillgÀngligaste stad. Konceptet bestÄr av "huvudstationer" vid vilkaman kan genom att peka pÄ en dataskÀrm fÄr information om hur man tarsig frÄn en plats till en annan. Stationerna Àr placerade pÄ frekvent besöktaplatser i staden, sÄ som tunnelbanestationer, torg, gallerior, parker mm. PÄplatser dÀr det inte rör sig folk i samma utstrÀckning finns det #mellanstationer#med karta och info om nÀrliggande kommunikationer. För att hittatill respektive #huvudstation# finns Àven markeringar i marken i form av enpil av metall och glas ur vilken det strÄlar ljus.

NĂ€r industri blir till stad

Bakgrunden till detta examensarbete Àr att PapyrusomrÄdet i Mölndals Kvarnby stÄr inför en omfattande ombyggnad. OmrÄdet har till stora delar stÄtt övergivet sedan tillverkningen upphördeÄr 2006. I omrÄdet finns dock stora kulturvÀrden som bör tas tillvara pÄ samt bevaras. Syftet med examensarbetet Àr att utreda hur byggnad 18 pÄ omrÄdet kan tas tillvara pÄ och vilka nyaverksamheter som kan vara lÀmpliga för byggnaden i det nyplanerade omrÄdet. I examensarbetet utförs 3 delstudier för att undersöka vilka verksamheter som lÀmpar sig bÀst för byggnaden och för omrÄdet.

Vivarium

FörestÀll dig hur en modern stad  - vad skulle hÀnda om man placerar en enorm glaskapsel över den? Hur lÄng tid skulle det ta innan livet dÀri skulle upphöra? Förmodlingen ganska snabbt. Med detta enkla tankeexperiment förstÄr vi hur beroende vi Àr av naturen - Àven i staden.     Vivarium Àr ett latinskt ord som betyder ?plats för liv?.

Ungdomars attityder till droger : och bakomliggande faktorer som kan tÀnkas pÄverka

Det har skett en ökad anvÀndning av droger bland ungdomar i Sverige. Det har Àven visat sig att mÄnga har en mer tillÄtande attityd till droger. MÄnga ungdomar anvÀnder droger för att lÀttare hantera alla krav som stÀlls pÄ dem idag i vÄrt samhÀlle och lockelsen av spÀnning kan för vissa vara för stark att stÄ emot. Syftet med denna studie var att fÄ fram ungdomars attityder till droger i en mindre stad och synliggöra faktorer som kan tÀnkas pÄverka attityderna. De bakomliggande faktorerna som undersökts var sjÀlvkÀnsla, familjeförhÄllanden/regler, socioekonomisk status, kamratkrets och fritid.

Motiv till deltagande i kompetensutveckling bland vÄrdare inom omsorgen om funktionshindrade

Kompetensutveckling för de anstÀllda inom den kommunala omsorgen Àr ett Àmne som varit pÄ agendan i den offentliga debatten de senaste Ären. För ett par Är sedan genomfördes ett större kompetensutvecklingsprojekt för de anstÀllda inom verksamhetsomrÄdet omsorg om funktionshindrade i Stockholms stad. Följande studie tog sin utgÄngspunkt ur nÀmnda projekt och syftade till att undersöka vad som motiverade vÄrdare inom omsorgen om funktionshindrade att ta del av kompetensutveckling alternativt vÀlja att avstÄ. Sex personer intervjuades för studien och materialet genomgick en tematisk analys. Resultatet visade att de frÀmsta motiven till att ta del av kompetensutveckling var det personliga intresset samt att utöka sina kunskaper i yrket för att kunna utföra ett bÀttre arbete.

Socialt hÄllbar stadsplanering : Kommunal stadsplanering i samspel med digitala verktyg för rörelse och kommunikation

Med hÄllbar stadsplanering menas en planering som vÀrnar om framtiden ochkommande generationer. Inom detta omrÄde berörs sÄvÀl tekniska som fysiskaaspekter inom samhÀllet. Rapporten fokuserar pÄ hÄllbar stadsplanering i form avkommunikation, rörelse och integration vid utformning och planering avstadsdelar, samt det faktum att det finns digitala verktyg som inte utnyttjasregelbundet i det dagliga arbetet.I samspel med BorÄs Stad har en analys gÀllande arbetsmetoder vid stadsplaneringgenomförts. Begreppen kommunikation, rörelse och integration diskuteras ochanalyseras i relation till kommunens arbete. Syftet Àr att formulera och pröva enarbetsmodell som kan vara vÀgledande inom arbetet med hÄllbar stadsplanering.MÄlet Àr undersöka om det finns grund för introducering av digitala verktyg somstrategi i kommunens stadsplanering.FrÄgestÀllningarna berör kvalitetsbegreppen kommunikation, rörelse ochintegration samt hur dessa tillÀmpas vid daglig kommunal stadsplanering.

Ulvsunda Silo : Omformning av Pripps bryggeri till bostÀder

I ett nedlagt bryggeri har tva? silobyggnader omvandlats till bosta?der. Som alternativ till nybyggnation underso?ker projektet omprogrammering av befintliga byggnader.Silobygnnaderna a?r en del av det nedlagda Prippsbryggeriet i Ulvsunda Industriomra?de och sta?r tomma. Deras Storlek ock sa?regenhet go?r dem till landma?rken i omra?det.

<- FöregÄende sida 50 NÀsta sida ->