Sök:

Sökresultat:

36 Uppsatser om Lungcancer - Sida 1 av 3

Att leva med lungcancer : Ur ett patientperspektiv

Bakgrund: Ivärlden dör ca 1,4 miljoner människor av Lungcancer varje år. Prognosen förLungcancer är sämre än vid insjuknande i andra cancerformer. Mer än fem årsöverlevnad är ovanlig bland både kvinnor och män. Kunskapom erfarenheter av Lungcancer är viktiga eftersom det kan leda till bättrevårdupplevelse för patienten. Syfte: Attbeskriva personers erfarenheter av att leva med Lungcancer.

Upplevelsen av oro och rädsla hos personer med lungcancer: En litteraturstudie

Personer som drabbas av Lungcancer kan känna oro och rädsla. För att sjukvårdspersonal ska kunna ge en individuell omvårdnad till personer med Lungcancer, krävs kunskap om deras upplevelser av oro och rädsla. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelser av oro och rädsla hos personer med Lungcancer. Litteratursökningen utfördes i databaserna CINAHL, PsykINFO och PubMed. 28 vetenskapliga artiklar valdes ut och analyserades med kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats.

Katten som modelldjur för lungcancer på människa

Lungcancer är en av de dödligaste formerna av cancer idag. Speciellt en typ av Lungcancer har ökat på senare år vilket är adenocarcinom med subtypen bronchioloalveolärt carcinom (BAC). Det har föreslagits att Lungcancer på katt skulle kunna vara en bra modell för forskning på BAC. ?Lung-digit syndrome? är en ofta beskriven form av Lungcancer hos katt. Syndromet finns även rapporterat hos människa.

Personcentrerad vård för patienter som opererats för lungcancer

IntroduktionDetta kartläggningsprojekt har sitt ursprung i det kliniska vardagsarbetet och sjuksköterskors önskan om att patienter, som på en thoraxkirurgisk klinik opereras för Lungcancer, ska få sakkunnig och omsorgsfull vård.SyfteSyftet med denna studie är att kartlägga vilka behov och förväntningar som personer med Lungcancer har inför en thoraxonkologisk operation samt vilken innebörden i personcentrerad vård är för dessa personer.MetodUrvalet kommer att bestå av 50 patienter som inkommer planerat för att opereras på grund av diagnostiserad/ misstänkt Lungcancer. Patienterna kommer att opereras vid thoraxkirurgisk klinik på ett universitetssjukhus. Inklusionskriterier är att patienterna är i åldern 18-70 år och kan förstå svenska i tal och skrift. Datainsamling kommer att ske med hjälp av en enkät i två delar. I syfte att pröva enkätens användbarhet genomfördes en pilotstudie.

Människors upplevelser av att leva med lungcancer: En litteraturstudie

Lungcancer är en vanligt förekommande sjukdom och kan ha en stark påverkan på människans liv. Denna cancertyp har ett högt dödsantal i hela världen. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva människors upplevelse av att leva med Lungcancer. En litteratursökning gjordes och elva vetenskapliga studier analyserades genom kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats. Analys resulterade i fyra kategorier: att hosta och andnöd begränsar daglig aktivitet, att förlora sin självständighet, att vilja leva ett liv utan oro och ångest och att kontakt med andra är betydelsefullt för att orka leva.

En kartläggning av symtomkluster hos patienter med lungcancer : En litteraturstudie

Introduktion: Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige samt dencancerform med högst mortalitet. Patienter med Lungcancer upplever en stor symtombörda,som påverkar patienten såväl psykiskt, fysiskt som socialt. Syfte: Litteraturstudiens syfte varatt kartlägga symtomkluster hos patienter med Lungcancer med utgångspunkt i The middlerangetheory of unpleasant symptoms. Metod: Metoden som användes var en litteraturstudiesom följde Polit och Becks niostegsmodell. Databaserna CINAHL och PubMed användes ilitteratursökningen.

En undersökning av sambandet mellan kronisk inflammation och lungcancer

Cancer är ett stort samhällsproblem i Sverige och en viktig dödsorsak. På sistone har det inom cancerforskningsvärlden blivit allt mer intressant att studera hur kronisk inflammation påverkar uppkomsten av Lungcancertumörer. I den här uppsatsen ämnar vi att studera sambandet mellan markörer för kronisk inflammation och Lungcancer. Vi kommer även undersöka möjligheten för att Lungcancer kan vara en markör för att man redan har Lungcancer.Lungcancer är en av de vanligaste cancertyperna i Sverige och har en hög dödlighet jämfört med andra cancertyper. Orsakerna till detta är bland annat att den ofta upptäcks i ett sent stadie och att den är lokaliserad i ett känsligt organ som gör den svår att behandla.För att göra detta använder vi oss av sialinsyra som en markör för inflammation från en kohortstudie från 60-talet som korsas med det svenska cancerregistret från Socialstyrelsen.

Patienter med lungcancer och deras upplevelser

Lungcancer orsakas till 80-90% av rökning i Sverige men det finns andra orsaker till sjukdomen som ibland glöms av. Symtomen vid Lungcancer kan variera men det första symtomet är vanligen hosta. Det finns en risk att människan i omgivningen samt sjukvårdspersonal har en förutfattad mening om att patienten orsakat sig sjukdomen själv genom sin rökning. Detta kan bli ett lidande för patienten i form av skuldkänslor. Syftet med litteraturstudien är att beskriva den levda erfarenheten patienter med Lungcancer har i mötet med vården.

Patienters upplevelser i samband med lungcancer

Bakgrund: Lungcancer är en livshotande sjukdom där mindre än fem procent överlever fem år. Män insjuknar oftare i Lungcancer än kvinnor i Sverige, där majoriteten av de som drabbas har rökt någon gång i sitt liv. Syfte: Att beskriva patienters upplevelser i samband med Lungcancer. Metod: Systematisk litteraturstudie där tolv artiklar, varav fem kvantitativa och sju kvalitativa, analyserades via innehållsanalys. Resultat: Resultatet delades in i fem kategorier: Patienternas upplevelser av bristfällig information, Patienternas upplevelser av oro, Patienternas upplevelser av det dagliga livet, Patienternas upplevelser av skam och skuldkänslor samt utanförskap och Patienternas upplevelser av att veta att de snart ska dö.  Huvuddragen i resultatet är att patienterna upplevde en dålig information från vården kring vad Lungcancer är och vad som orsakar den.

Patienters upplevelser av lungcancer

Lidenmark, I & Mäenranta, A. Patienters upplevelser av Lungcancer - En littera¬turstudie. Examensarbete i omvårdnad 10 poäng. Malmö Högskola: Hälsa och samhälle, utbildningsområde omvårdnad, 2007. Lungcancer är ett hälsoproblem över hela världen. Syftet med litteraturstudien var att utifrån ett patientperspektiv belysa patienters erfarenheter och upplevelser av att leva med Lungcancer.

Faktorer som påverkar hur patienter med lungcancer upplever sin smärta och mötet med sjuksköterskan

Bakgrund: Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen och den cancerrelaterade dödsorsaken i Sverige. De flesta patienter som insjuknar i Lungcancer är runt 70 år, knappt ett hundratal personer varje år insjuknar före 50-årsåldern. Syftet: Att beskriva faktorer som påverkar hur patienter med Lungcancer upplever sin smärta och mötet med sjuksköterskan. Metod: En systematisk litteraturstudie genomfördes där både kvalitativa och kvantitativa artiklar granskades. Resultat: I resultatet visade att smärtupplevelsen och mötet med sjuksköterskan är individuell och beror på många olika faktorer.

Lågdos datortomografins betydelse vid screening av lungcancer : En metod för rökare

Lungcancer är idag den femte vanligaste cancerformen och den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken i Sverige, rökning står som orsak till ungefär 90% av alla sjukdomsfall. Sen upptäckt av Lungcancer leder till låg överlevnad, tidig diagnos samt behandling är avgörande för prognosen. Tekniken har utvecklats och fördelen med lågdos datortomografi är de låga stråldoserna i jämförelse med en vanlig datortomografi och att kvalitén på bilderna ändå ger möjlighet för viss diagnostik. Metoden är under utveckling och röntgensjuksköterskan har ett ansvar att följa med i teknikutvecklingen och delta vid implementering av nya metoder. Att undersöka om screening med lågdos datortomografi kan vara en effektiv metod för att diagnostisera Lungcancer i ett tidigt skede hos rökare.

Upplevelser av att leva med lungcancer : En litteraturbaserad studie

Bakgrund: Lungcancer är en sjukdom som har en dålig prognos och där ett stort antal människor insjuknar årligen. Det är en sjukdom som leder till många och svåra symtom vilket skapar stort lidande. Syfte: Syftet med denna studie var att beskriva patienters upplevelser av att leva med Lungcancer i det dagliga livet. Metod: En litteraturbaserad studie genomfördes med en kvalitativ ansats. Tolv vetenskapliga artiklar granskades och analyserades enligt en modell för en litteraturbaserad studie.

En hand på axeln Stöd till anhöriga till patienter i det palliativa slutskedet

Bakgrund: Lungcancer är en livshotande sjukdom där mindre än fem procent överlever fem år. Män insjuknar oftare i Lungcancer än kvinnor i Sverige, där majoriteten av de som drabbas har rökt någon gång i sitt liv. Syfte: Att beskriva patienters upplevelser i samband med Lungcancer. Metod: Systematisk litteraturstudie där tolv artiklar, varav fem kvantitativa och sju kvalitativa, analyserades via innehållsanalys. Resultat: Resultatet delades in i fem kategorier: Patienternas upplevelser av bristfällig information, Patienternas upplevelser av oro, Patienternas upplevelser av det dagliga livet, Patienternas upplevelser av skam och skuldkänslor samt utanförskap och Patienternas upplevelser av att veta att de snart ska dö.  Huvuddragen i resultatet är att patienterna upplevde en dålig information från vården kring vad Lungcancer är och vad som orsakar den.

Personers upplevelse av att leva med lungcancer

Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelsen av att leva med Lungcancer. Fjorton artiklar analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Analysen resulterade i fem kategorier: att sjukdomen och behandlingen påverkar och förändrar det dagliga livet, att ha funderingar kring döden och ibland föredra att dö, att söka efter strategier för att kunna försöka leva som vanligt, att behöva stöd och trygghet för att kunna hantera sjukdomen, att acceptera sjukdomen och hysa hopp. Resultatet visar att Lungcancer medför påtagliga förändringar i det dagliga livet. Dyspné och trötthet medförde förändrad livskvalitet som resulterade i förmågan att inte vara kapabel att utföra aktiviteter som tidigare.

1 Nästa sida ->