Sök:

Sökresultat:

2773 Uppsatser om Local food - Sida 64 av 185

Rätt temperatur på maten : En fallstudie av ett förbättringsarbete på ett sjukhus med brickdukningssystem

InledningEn välsmakande och hygieniskt säker mat är viktig för patientens medicinska behandling och välbefinnande. Det ligger i sakens natur att man som patient ofta är svag eller nedsatt och därmed extra känslig för infektioner. Livsmedelshygien är på ett sjukhus en fråga om patientsäkerhet med temperaturen som den enskilt viktigaste faktorn. Brickdukning har som system för att distribuera maten inom ett sjukhus många fördelar men en nackdel är svårigheten att upprätthålla rätt temperatur. Mätningar på det studerade sjukhuset visade stora variationer och betydande avvikelser från tillåtna temperaturer, varför ett förbättringsprojekt genomfördes för att förbättra och stabilisera temperaturerna.SyfteFörbättringsarbetet studerades med syfte att beskriva de fenomen som den involverade personalen upplevt vara betydelsefulla för förbättringsarbetets resultat och hur patienternas upplevelse av maten förändrades under tiden för förbättringsarbetet.

Övergödning i Laholmsbukten  En studie av Laholmsbuktens övergödningssituation

This essay discusses the Laholm?s bay and its eutrofication problems. The question of issue is: Have the efforts to limit the eutrofication in the Laholm?s bay been effective? What is the local actor?s opinion whether the measures have been effective or not? What efforts have been made to prevent the leakage of nutrients from fields and forestland? The Laholm's bay is located in the south part of the Swedish west coast. The problem was noticed in the 1960´s by local fishermen that experienced a lack of catch.

De externa etableringarnas framtid : en samhällsekonomisk analys av behov och möjlighet till politisk styrning och planering

The out-of-town retail establishments are part of the dramatic structural changes in the retailing of food and groceries. There are however strong indications suggesting these establishments result in negative externalities concerning areas such as pollution and urban environment. The purpose of this study is to describe and, from an economic perspective, analyse the Swedish political regulations and planning policies concerning the out-of-town supermarkets. The analysis establishes that the current regulations regarding out-of-town retailing do not, due to the occurrence of market failures, produce an optimal situation. It might therefore be necessary to change the planning policies in a more restrictive direction.

Dikotomi i förändring ? en studie i hur maktrelationen mellan politiker och tjänstemän påverkas av övergången till en nämndlös politisk organisation

Dichotomy in change ? a study of how the relationship in terms of power between politicians and civil servants in local government is affected by the transition to a system without branch committees.

Företagsstudie om värmeöverföring : Beskrivning av värmeflöden hos en lagerbyggnad

The study took place at a food corporation in Växjö, Sweden. It describes a building that contains four tanks in which glucose syrup is stored. The purpose of the study was to calculate the amount of heat that leaves the building and the amount of heat that is supplied by the installed heating equipment. Before the calculations could be implemented, all the systems that supply the building with heat had to be examined. With a small amount of information from earlier studies, the work to gather all the data necessary for the calculations began.

Hälsa som huvudsak : En diskursanalys av hälsa i populärmedia

The purpose with this master´s thesis is to examine how helth and unhelthy in the Swedish magazines Topphälsa, Fitnez Magazine, hälsa and I Form. The study is made from a discourse analytical approach and text and pictures are analysed together. The governmentality-perspective is also used as a theoretical frame. Power and govern are two inportant conceptions for this paper. Some of the main characteristics of the material are the double messages, the division in the categories "we" and "them" and the personal address to the reader.

Landsbygdens återkomst - mångsysslare i ny produktion : Löderup och Valleberga socknar om 10 till 15 år

The essay on ?The revival of the countryside ? a multitalent in landproduction.? focuses on local and regional development within agriculture, foodprocessing and tourism.Due to great changes in society, the inhabitants in rural areas are forced to find alternative occupations. Using history as a tool to build up the future is a main factor in rural development. Apart from this it involves cooperation, resources, cultural heritage and values, entrepreneurship and innovation, economic vitality, and an understanding of markets and marketing. They all contribute to a region`s ability to benefit from rural development..

Pensionärerna i Kramfors efterlyser mer fantasi i sina matlådor : En enkätstudie

Studiens syfte är att undersöka könsmönster i förskolan och pedagogers tankar kring genus, bland barn i åldern tre till fem år. Leken är viktig för barns utveckling och lärande, och förskolan ska arbeta för att motverka de traditionella könsmönster som finns i samhället. Därför är det av stor vikt att pedagoger vet hur de förhåller sig till pojkar och flickors lek. I resultatet presenteras utfallet av observationer och intervjuer gjorda på en förskola i nordöstra Skåne. Resultatet visar att pedagogerna på denna förskola tycks ha kommit långt i arbetet för att motverka traditionella könsmönster.

Chemical and sensory analyses of juice, cider and vinegar produced from different apple cultivars

The interest for locally produced food is increasing due to consumer concern about the environment, distrust of industrial foods and a demand for high quality products. Apple is the predominant fruit crop in Sweden, and by processing apples into cider and vinegar, these products could significantly contribute to the development of the market of Local foods.In this study different yeast types and different bacterial cultures were evaluated for their suitability in cider and vinegar production from cloudy apple juice. Ten apple cultivars (Aroma, Baldwin, Belle de Boskoop, Bramley, Cortland, Gravensteiner, Ingrid-Marie, Jonathan, Rubinola and Spartan) were also evaluated for their suitability for production of juice, cider and vinegar. Chemical analyses including total soluble solids, titratable acidity and total phenols were performed on the products along with sensorial evaluation by taste panels.The yeast strains were shown to have an effect on fermentation rate and the resulting content of total phenols in ciders fermented from cloudy apple juice. Dry commercial starter strains gave a higher appreciated cider compared to cider that was spontaneously fermented, and the ale yeast Safale S-04 was concluded to be the most suited for fermentation of cloudy apple juice.For vinegar production, the bacterial culture had an effect on TSS, but not on any other chemical or taste characteristics.

Att mäta matsvinn i skolkök : en jämförande studie av 13 metoder att mäta matsvinn

Ungefär en tredjedel av maten som produceras i världen slängs. I Sverige slängs över 1,2 miljoner ton mat varje år. En stor del av det är så kallat matsvinn, onödigt matavfall som skulle kunna använts om den hanterats annorlunda. Matsvinn påverkar miljön och samhällsekonomin med förluster genom hela livsmedelskedjan och genom den avfallshantering matsvinnet ger upphov till. Matavfall kan användas för produktion av biogas, kompost och värme men det är bättre att reducera produktionen än att återanvända eller omvandla produkten. Svenska skolkök slänger runt 30 000 ton mat varje år, varav drygt hälften beräknas vara matsvinn.

: Uchinaa-yamatoguchi, wakaibiimi? En studie i den yngre generationens kunskap kring den egna dialekten på Okinawa, Japan.

This essay investigates the relation between ?usage? and ?hearing? of dialectal words and expressions in the Ryukyu islands, Japan, in this case words and expressions from a mix of Ryukyuan and standard Japanese, so called uchinaa-yamatoguchi. A survey was conducted and in the questionnaires the respondents were asked to fill in the degree of usage and hearing of each word and expression, consisting of three alternatives each; use often, use seldom and never used - hear often, hear seldom and never heard.My findings show a stable pattern in the relation between usage and hearing, where the usage is relatively low compared to hearing in almost every case. Among the most frequently used ones, one could find words and expressions connected to food, festivals, type of person, adjectives, adverb and animals etc..

Konstruktion och design av två glassförpackningar i kartongkvaliteten Frövi Light

This degree project was made in cooperation with AssiDomän Frövi and Charlotte Andersson and the main objectivehas been to create to ice cream pacbges from 250 gsm Frövi Light board. The paekages are intended to be easilyresealable while decreasing in size together with the ice cream. The project also describes the food packaging labelsand symbols currently present in the European common market.Both capsules utilize a separate lid for resealing. One of the paekages (Capsuie A) is indended to be cut along withthe ice cream and thereby decrease in size. The other one (Capsuie B) uses a series of flaps for contracting and expandingwhich enab1es adjusting of the size without cutting the package up.The design for Capsuie A is created both as a series of flavours with a super-hero theme intended for children andwith a colfee flavour for a maturer audience.

Livscykelanalys av avfallsförbränning och biogasproduktion

Livscykelanalys används som metod för att undersöka produkter eller tjänster från ?vaggan tillgraven?. Med hjälp av mjukvaruprogrammet SimaPro utförs en livscykelanalys på förbränning av avfall med energiutvinning. Resultatet jämförs med en livscykelanalys som utförs på biogasproduktion från matavfall, för att visa vilken av processerna som har mer positiv påverkan på miljön. Resultatet visar att förbränning av avfall bidrar till minskad miljöpåverkan med 63,9 kg CO2-ekvivalenter per ton avfall.

Diet och identitet : Analyser av kol- kväve- och svavelisotoper på indivier från det kristna senvikingatida gravfältet i Björned, Torsåkers socken, Ångermanland

This paper deals with the late Viking age/early medieval grave field in Björned, Torsåker parish, Ångermanland County in northern Sweden. The grave field in Björned is rare because it has all the signs of being Christianized before the surroundings. This awakes questions such as if the people of Björned came from another place and brought the religion with them or if someone else did that for them. To find these answers I have analysed the stable isotope ratios [delta]13C, [delta]15N and [delta]34S in human bone collagen. Through these stable isotopes we can not only see what the people consumed but also where their food had its origin.

Lokalt omhändertagande av dagvatten i Västerås - Möjligheter till ökad användning i befintliga innerstadsområden : Local disposal of storm water i Västerås - possibilities for increased use in downtown areas

The construction of buildings and paved surfaces changes the natural water balance.Precipitation generates surface runoff and storm water instead of infiltrating into the soil.Storm water has come to be considered as a major source of pollution in lakes and streams inthe vicinity of urban areas. Reduction of pollutants in storm water is a key action in order toprotect sensitive recipients and maintain high water quality. Storm water is traditionallytransported by storm sewers to the nearest recipient. In recent years the approach to stormwater management has changed; storm water should primarily be disposed of on site, throughlocal disposal of storm water, LOD. LOD is created by a combination of the function ofseveral smaller local facilities and the general sewer system.

<- Föregående sida 64 Nästa sida ->