Sökresultat:
1112 Uppsatser om Livsstilsrelaterade sjukdomar - Sida 14 av 75
Fysisk planering för Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har alltid varit en grundförutsättning för hälsa och
välbefinnande hos människor. Tidigare var fysisk aktivitet en del av vardagen,
men samhället har förändrats och många former av fysisk aktivitet har
förskjutits från vardagen till fritiden. Tekniska uppfinningar har ersatt många
av människans vardagliga fysiskt ansträngande uppgifter, som exempelvis
motorfordon som ersatt mycket av gång och cykel aktiviteter. Vardagliga sysslor
som var fysiskt ansträngande har ersatts av bekvämlighets hjälpmedel som disk-
och tvättmaskiner, fjärrkontroller, hissar och rulltrappor. Människors fritid
har dessutom blivit mer stillasittande då fysiskt passiv underhållning som
datoranvändning och tv-tittande har ökat markant.
Restorativ miljö : återhämtning med naturens hjälp
Ett växande problem i dagens urbana samhälle är stressrelaterade
sjukdomar och utmattningssyndrom. Den psykiska ohälsan är ett
folkhälsoproblem som medför lidande hos individen och kostnader
både för den drabbade och för samhället. En behandlingsmetod
som under senare år blivit vanligare vid rehabilitering av psykisk
ohälsa är trädgårdsterapi. Metoden grundar sig i det faktum att människor
återhämtar sig fortare vid vistelse i natur- och grönområden.
Inom fältet trädgårdsterapi fi nns olika skolor som förklarar naturens
välgörande egenskaper med olika utgångspunkt. Vid Sveriges
lantbruksuniversitet i Alnarp har en egen form av trädgårdsterapi
utarbetats som baseras på forskning av professor och miljöpsykolog
Patrik Grahn.
Syskon till barn som genomgått en stamcellstransplantation : upplevelsen av att vara syskon och donator
Stamcellstransplantation är en behandling mot flera livshotandesjukdomar, exempelvis leukemi. Sjukdomsförloppet och behandlingenpåverkar familjelivet under en lång tid och det finns begränsadkunskap om hur det påverkar unga syskon. Det övergripande syftetmed studien var att undersöka hur donerande och icke-donerandesyskon upplever och reagerar på transplantationsprocessen. Utifrån enkunskapsöversikt formulerades syfte och frågeställningar till enmindre intervjustudie, fyra retrospektiva kvalitativa intervjuer medtonåringar som donerat till ett syskon. Centralt i upplevelsen var detomtumlande beskedet om sjukdomen, oro för syskonet och att det varsjälvklart att hjälpa sitt syskon.
Hunger indikerar inte akut energistatus hos friska människor : En måltidsintervention
BakgrundEn mer stillasittande livsstil med ett högre kaloriintag ökar riskerna för övervikt och andra metabola sjukdomar. För att förebygga och behandla dessa sjukdomar behöver vi bland annat förstå hur hungerkänslor regleras hos människan. Hur stor inverkan blodglukosnivåer har på hungerregleringen är dock omdiskuterat.SyfteSyftet med denna studie var att undersöka hur hungerkänslor och blodglukosnivåer förändras efter en måltid, jämfört med fasta. Kan den upplevda hungern påverkas genom periodisk fas-ta? Hur påverkar en invand måltidsrytm hungern? Hur påverkas hunger och blodglukos i för-väntan på en måltid?MetodTolv friska testpersoner (7 män, 5 kvinnor) där sju stycken var vana vid periodisk fasta och fem inte var det, randomiserades in i två grupper där ena gruppen (Pi) fick äta en 600 kcal pizza medan den andra gruppen fick fasta (F).
BSE : ett hot mot folkhälsan eller ett överspelat kapitel?
Bovin spongiform encephalopathy (BSE) är en sjukdom som drabbar nötkreatur, och varssmittämne är det ofullständigt utforskade prionproteinet. Detta protein finns i vår egen kropp,men då veckat till strukturen av en alfahelix istället för ett betaflak. När vi får i oss ettfelveckat protein verkar det som att en domino-effekt sker och alla normala proteiner avdenna sort veckar sig fel och ansamlas i centrala nervsystemet (CNS). Människor som ätersmittat kött kan drabbas av den humana formen, variant Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (vCJD),som är en neurodegenerativ sjukdom med lång inkubationstid och som oavkortat leder tilldöden. I denna litteraturstudie görs ett försök att belysa dessa sjukdomar och problematikenrunt omkring, med betoning på BSE.
Reduktion av patogena mikroorganismer vid fällningsdammar med aluminiumsulfat
Enligt lag måste avloppsvatten renas och tas om hand innan det släpps ut igen. Det är det som reningsverken gör, i Hede och Björnrike är det fällningsdammar med aluminiumsulfat som doseringskemikalie.I avloppsvatten finns bakterier, som kan orsaka sjukdomar hos människor och djur om det finns i för stora mängder. I denna undersökning ser man hur mycket bakterier det finns per 100 ml vid reningsverken i Hede och Björnrike, detta är för att se om att aluminiumsulfat är en bra kemikalie att använda för att få så lite bakterier som möjligt efter reningen.För att genomföra denna studie användes miljörapporter från Härjedalens kommun och vattenprover togs vid båda reningsverken vid två tillfällen.I resultatet ser man att detta är en metod som fungerar då antalet bakterier är så pass lågt när reningen är klar att det inte är någon fara ur hälsomässig synpunkt. Detta visar då att fällningsdammar med aluminiumsulfat är en av de reningsmetoderna man kan använda för att ?knäcka? dessa patogena mikroorganismer..
"Alla drabbas" : En kvalitativ studie av Cancerfondens och Barncancerfondens reklamfilmer
Vi lever i en medierad värld där vi dagligen är mottagare för budskap från bland annat tidningar, tv och reklam. Medierna har en stor makt över vad som står på dagordningen och styr därmed våra vardagliga samtalsämnen och tankar. Genom medierna får vi som mottagare ta del av världens alla tragedier, allt från sjukdomar till naturkatastrofer. Många väljer att inte engagera sig och hjälporganisationerna försöker hitta nya vägar för att nå ut till publiken.Detta är en kvalitativ studie som fokuserar på hur de svenska hjälporganisationerna Cancerfonden och Barncancerfondens reklamfilmer är uppbyggda för att övertyga publiken. Detta analyseras genom en retorisk och semiotisk analys av totalt sex reklamfilmer.Av analysen kunde vi se att hjälporganisationerna tar vara på den makt som medierna har för att övertyga publiken.
Äldres orala hälsa. En litteraturstudie om sjuksköterskans och medarbetares syn på det försummade området i omvårdnaden
Munnen är ett viktigt organ vad gäller äldres fysiska, psykiska och sociala
välbefinnande. Syftet med studien är att sammanställa sjuksköterskans syn på
vilka faktorer och förhållande som spelar in på hur den orala vården utförs på
äldre. Metoden för studien är en litteraturstudie. Resultatet visade att
kunskapsbrist, rutinbrist, tidsbrist, utvärderingsredskap, oral hälsa i syfte att
förebygga sjukdomar, etiska dilemma och samarbete med tandvården hade en stor
betydelse för hur den orala vården utfördes. Kunskapsbristen ansågs vara kärnan
till varför de äldres orala vård försummades av vårdpersonalen.
Vårdarens känslor i mötet med personer smittade med HIV/AIDS (och orsaker till dessa känslor : en litteraturstudie)
Bakgrund. Under historiens gång har sjukdomar varit förknippade med rädsla och fördomar, HIV/AIDS är i nuläget den mest ökande smittsamma sjukdomen som har associationer med fördomar och skam. Detta ställer stora krav på vårdarens syn på HIV/AIDS och att kunna ge trygg vård som grundar sig på teoretisk och praktisk kunskap. Syftet. Syftet med denna Litteraturstudie är att fördjupa förståelsen för vårdarens känslor i mötet med personer smittade med HIV/AIDS och att undersöka orsaker till dessa känslor.
Östgötska jordbrukares medvetenhet om och inställning till växtskyddsmedel : En intervjustudie
Av Sveriges totala yta utgörs 10 procent av odlad jord och ängsmark. Det finns både konventionella och ekologiska jordbruk i Sverige. Av Sveriges totala jordbruksproduktion utgör konventionella jordbruk den största delen.Dagens jordbruksproduktion går ut på att använda så få resurser som möjligt för att kunna utvinna mesta möjligt vinst. För att göra detta måste växtodlingarna skyddas mot angrepp för att säkerställa produktionsavkastning och god produktkvalitet. Skadeinsekter, ogräs och sjukdomar är tre komponenter som behöver förebyggas med hjälp av effektiva växtskyddsmedel.
En vardag med smärta: Äldre personers upplevelser av långvarig smärta
En fallstudie med kvalitativ ansats har utförts i syfte att beskriva hur långvarig smärta påverkar det dagliga livet hos äldre personer. I dagens samhälle lider många äldre av långvarig smärta som är svår att både lindra och behandla. Smärtan har ofta flera orsaker då äldre personer många gånger lider av flera olika sjukdomar samtidigt. Under studiens gång följdes två äldre människor under ett flertal intervjuer. Materialet som framkom underintervjuerna analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys.
Barn som kissar på sig - enures, urininkontinens och livskvalitet
Bakgrund: I en befolkning där medelåldern ökar finns risk för ett ökat antal äldre med demenssjukdom. Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar som medför minnessvårigheter och personlighetsförändring, vilket i sin tur kan sänka livskvaliteten. Syfte: var att beskriva aspekter av vad livskvalitet kan vara för personer med demens på särskilt boende. Metod: Detta är en litteraturstudie med deskriptiv design. Nio artiklar som besvarade studiens syfte valdes från databaserna Cinahl och Medline.
Patienters upplevelse av rehabilitering efter hjärtsjukdom
Bakgrund: I en befolkning där medelåldern ökar finns risk för ett ökat antal äldre med demenssjukdom. Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar som medför minnessvårigheter och personlighetsförändring, vilket i sin tur kan sänka livskvaliteten. Syfte: var att beskriva aspekter av vad livskvalitet kan vara för personer med demens på särskilt boende. Metod: Detta är en litteraturstudie med deskriptiv design. Nio artiklar som besvarade studiens syfte valdes från databaserna Cinahl och Medline.
Vuxna kvinnors upplevelse av att leva med urininkontinens
Bakgrund: I en befolkning där medelåldern ökar finns risk för ett ökat antal äldre med demenssjukdom. Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar som medför minnessvårigheter och personlighetsförändring, vilket i sin tur kan sänka livskvaliteten. Syfte: var att beskriva aspekter av vad livskvalitet kan vara för personer med demens på särskilt boende. Metod: Detta är en litteraturstudie med deskriptiv design. Nio artiklar som besvarade studiens syfte valdes från databaserna Cinahl och Medline.
Vårdgivares uppfattningar om eHälsa vid hemsjukvård i glesbygd
Bakgrund: I en befolkning där medelåldern ökar finns risk för ett ökat antal äldre med demenssjukdom. Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar som medför minnessvårigheter och personlighetsförändring, vilket i sin tur kan sänka livskvaliteten. Syfte: var att beskriva aspekter av vad livskvalitet kan vara för personer med demens på särskilt boende. Metod: Detta är en litteraturstudie med deskriptiv design. Nio artiklar som besvarade studiens syfte valdes från databaserna Cinahl och Medline.