Sökresultat:
5025 Uppsatser om Läxfri skola - Sida 8 av 335
Jag vill jobba i en vanlig klass med vanliga problem.
Syftet med denna studie Àr att
undersöka vad pedagoger anser att en skola för alla innebÀr, vilken instÀllning de har till begreppet samt om de sjÀlva anser att de har den kompetens som krÀvs för att arbeta med elever i behov av sÀrskilt stöd..
Samverkan mellan hem och skola pÄ gymnasiet - Hur ser pedagoger samt elever pÄ den?
SAMVERKAN MELLAN HEM OCH SKOLA PĂ
GYMNASIET
? HUR SER PEDAGOGER SAMT ELEVER PĂ
DEN?
ABSTRAKT
Uppsatsens syfte Àr att ta del av vad pedagoger och elever anser om samverkan mellan hem och gymnasieskola. Uppsatsen innefattar en litteraturdel som behandlar forskning kring ÀmnesomrÄdet samt att skolans lÀroplaner behandlar samverkan mellan hem och skola. Som metod har sÄvÀl kvalitativa som kvantitativa utnyttjats för att belysa pedagogernas och elevernas uppfattning. Resultatet pÄvisar att samverkan avtar under gymnasiet samtidigt som pedagogerna uttrycker en önskan om att förÀldrar engagerar sig mer.
FörÀldrars val av fristÄende skola : ur ett intersektionellt perspektiv
Studien grundar sin handling pÄ syftet, att ur ett intersektionellt perspektiv undersöka pÄ vilka bevekelsegrunder förÀldrar vÀljer att placera sina barn i fristÄende skolor. Studien har inspirerats av en fallstudie eftersom bÄde enkÀter och intervjuer har anvÀnts. Valet av skola dÀr undersökningen har Àgt rum gjordes utifrÄn ett stratifierat urval, det vill sÀga ett slumpmÀssigt val men inom vissa ramar. Informanterna till intervjuerna valdes ut med hjÀlp av ett subjektivt urval. NÀr det gÀller intervjuerna, anvÀndes semistrukturerade intervjuer, det Àr intervjuer dÀr respondenterna kan tala fritt om den stÀllda frÄgan.
Det skall vara en gyllene medelvÀg : FörÀldrar till barn i behov av sÀrskilt stöd berÀttar om mötet med förskola/skola
Föreliggande studie syftar till att undersöka vilka upplevelser, kÀnslor och tankar som förÀldrar till barn i behov av sÀrskilt stöd har i mötet med förskola/skola. Samt att undersöka hur det kan upplevas att vara förÀlder till ett barn i behov av sÀrskilt stöd. Forskningen utfördes genom att intervjua 6 förÀldrar som har barn med Downs syndrom, diabetes, autism, muskelsjukdom och dyslexi. Metoden som anvÀndes för att analysera intervjuerna var med hjÀlp av fenomenologi och hermeneutik. Resultatet visar dels att förÀldrar uppskattade pedagoger som anpassade pedagogik och miljö efter barnets behov samt att pedagoger förmedlade en helhetsbild om hur barnets dag sett ut.
Samtalets betydelse för barns lÀsutveckling ? en jÀmförelse mellan tvÄ skolor
Syftet med studien har varit att undersöka om samtalet i klassrummet kan ha nÄgon inverkan pÄ barnets lÀsutveckling och i sÄ fall vilka eventuella betydelser samtalet har för barnets lÀsutveckling. I studien av samtalets roll för elevens lÀsutveckling ingÄr en beskrivning av hur elever och lÀrare samtalar i klassrummet. Det Àr sÄledes de lÀrarledda samtalen, den verbala kommunikationen som Àgt rum i klassrumsmiljön, som studien fokuserats pÄ. I studien anvÀndes kvalitativa och kvantitativa undersökningsmetoder; observationer, samtal med pedagogerna samt lÀsutvecklingsschema, dÄ tvÄ kommunala skolor jÀmfördes. Skola A profilerar sig inte pÄ nÄgot specifikt sÀtt, medan Skola B arbetar i ett sÄ kallat sprÄkspÄr dÀr undervisningen genomsyras av samtal, bildstöd och teckenstöd.
JÀmstÀlldhet bland brÄkstakar och hjÀlpfröknar i en feminiserad skola - existerar det?
Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka nÄgra lÀrares tankar kring huruvida feminiseringen av svensk skola förÀndrat elevers beteende och lÀrares undervisningsformer, hur insatta lÀrarna Àr i biologiska och hormonella skillnader mellan könen samt hur lÀrarna uppfattar, bemöter och hanterar tvÄ olika kön i samma klass. Med hjÀlp av intervjuer med fyra lÀrare har jag sökt svar pÄ dessa frÄgestÀllningar. Resultaten visar att lÀrarna har en enhetlig bild av pojkar och flickor: pojkar Àr "brÄkstakar" och flickor Àr "hjÀlpfröknar". Det har Àven visat sig att kunskapen om medfödda könsskillnader Àr lÄg bland lÀrarna. NÄgra slutsatser Àr att elevers beteende och studieresultat Àr följder av den feminisering som de senaste decennierna Àgt rum i svensk skola, pojkar missgynnas men lÀrarna tycks inte vara medvetna om varför och pojkars beteende och trivsel skiljer sig Ät beroende om de undervisas av en manlig eller kvinnlig lÀrare..
TAKK som ett stöd för andrasprÄksinlÀrning i förskola och skola
Syftet med arbetet Àr att undersöka och problematisera om TAKK kan vara ett stöd för andrasprÄksinlÀrning i förskola och skola.
Genom intervjuer med personal pÄ en förskola och skola i ett och samma rektorsomrÄde tog vi reda pÄ vad de anser om att anvÀnda TAKK för att förbÀttra kommunikationen med alla barn och elever. Vi frÄgade ocksÄ varför de inte har fortsatt med TAKK i skolan nÀr det har visat sig vara bra i förskolan.
VÄrt resultat visar att alla vÄra intervjupersoner tycker att TAKK mycket vÀl kan vara ett stöd för andrasprÄksinlÀrningen bÄde i förskolan och i skolan. Det visade sig att den huvudsakliga anledningen till att de inte hade fortsatt med TAKK i skolan var bristen pÄ kunskap om TAKK..
Skönlitteraturens möjligheter! : En intervjustudie om boksamtal i Ă„r 4 samt om samarbetet mellan skola och folkbibliotek Â
Detta examensarbete undersöker hur lÀrare i Är 4 arbetar med skönlitteratur och boksamtal i sin undervisning. I studien har Chambers modell och forskning kring skönlitteraturens roll i undervisningen samt samarbetet mellan skola och folkbibliotek undersökts. LÀrare och bibliotekarier har intervjuats och dessa intervjuer har legat till grund för studiens resultat.Studien visar att lÀrares egna engagemang, kunskap och intresse Àr avgörande för hur man pÄ ett framgÄngsrikt sÀtt kan arbeta med skönlitteratur för att nÄ delar av mÄlen i svenska. Det framkommer ocksÄ att reflekterande lÀsning bidrar till att utveckla elevernas sprÄk och ordförrÄd. I vÄr studie framkommer det av tidigare forskning och resultaten frÄn intervjuerna att ett bÀttre samarbete mellan skola och folkbibliotek skulle vara önskvÀrt.
"Att se sprÄket som ett redskap, inte som ett hinder" : - En inblick i lÀrarnas arbete pÄ en mÄngkulturell skola
VÄrt syfte med studien var att ta reda pÄ hur lÀrarna pÄ en mÄngkulturell skola organiserar och planerar sin undervisning samt hur de sjÀlva upplever att de stöttar alla elever. Vi valde att anvÀnda en kvalitativ forskningsmetod med semistrukturerade intervjuer. Vi intervjuade fyra lÀrare pÄ en mÄngkulturell skola för att fÄ en insyn i deras arbete. LÀrarna Àr elevernas lÀnk ut till verkligheten och för att kunna ta sig in i samhÀllet behövs ett sprÄk. Av vÄrt resultat framkom att eleverna mÄste fÄ stöd i bÄda sina sprÄk för att kunna fÄ ha kvar sin identitet och kultur.
Socialpedagogen "en brygga" i samverkan mellan skola och socialtjÀnst
Syftet med vÄr uppsats Àr att försöka beskriva socialpedagogens arbetssituation i dagen skola. De frÄgestÀllningar vi arbetat utifrÄn Àr, vilka förvÀntningar socialpedagogen, skolan och socialtjÀnsten har pÄ socialpedagogens yrkesroll, vilka former av samverkan finns mellan de olika yrkesgrupperna och vilken betydelse samverkan har för elever, socialpedagogen och de andra yrkesgrupperna. D vi utgÄr frÄn en kommun med ett pÄgÄende samverkansprojekt har vi valt att intervjua personer i projektet, som Àr relevanta för vÄrt syfte. Vi har kommit fram till att socialpedagogen skall ha kompetens i socialt arbete med ungdomar, vara duktig pÄ att samarbeta samt utgöra bryggan mellan skola och socialtjÀnst. Studien visar att de under projekttiden utvecklat sina samverkansformer vilket resulterat i en tÀtare samverkan kring elev i och nÀra riskzon.
Inkludering av elever med ADHD och Asperger syndrom
Syftet med vÄr studie var att ta reda pÄ hur elever med ADHD och Asperger syndrom inkluderas i undervisning och klassrumsmiljö. Studien har en utgÄngspunkt i en kvalitativ forskning som grundar sig i en intervjustudie. Resultatet visar pÄ att det finns bÄde likheter och skillnader mellan lÀrarnas tankar och arbetssÀtt med inkludering ochen skola för alla. De slutsatser som kan dras Àr att det finns alternativa lösningar för att fÄ en skola för alla, vilket inkluderar exkluderande ÄtgÀrder. En annan slutsats Àr att det finns likheter mellan ÄtgÀrderna för elever med ADHD och Asperger syndrom.
Flow, motionstid och inre motivation : En enkÀtundersökning genomförd med tÀvlingsbuggare
Syftet med denna studie Àr att bidra till en pedagogisk diskussion om arbetet mot mobbning och trakasserier. Genom att undersöka lÀrares och fritidspedagogers uppfattning om förutsÀttningarna att arbeta mot mobbning och trakasserier i samarbete mellan skola och fritidsverksamheten. Studien bestÄr av analyser av enkÀtintervjuer och djupintervjuer med fritidspedagoger och lÀrare. Avsikten med intervjuerna Àr att undersöka likheter och skillnader i fritidspedagogers definitioner av och hur de arbetar mot krÀnkande behandling. Resultatet visar att respondenterna anser att krÀnkande behandling som visserligen inte ska förekomma i skola eller pÄ fritidshem kan vara svÄrt och speciellt att anvÀnda en övergripande strategi mot krÀnkande behandling som fungerar.
Vilja och verklighet. En intervjustudie om samverkan mellan skola och socialtjÀnst, med fokus pÄ anmÀlningsskyldigheten
SyfteStudiens syfte var att belysa hur nÄgra personer inom skola och socialtjÀnst beskriver samverkan, mellan sina verksamheter, med fokus pÄ anmÀlningsskyldigheten.VÄra frÄgestÀllningar var:? Hur ser personalen inom de olika verksamheterna (skola och socialtjÀnst) pÄ samverkan för att förbÀttra för barn i behov av sÀrskilt stöd?? Hur beskriver de olika yrkeskategorierna arbetet kring anmÀlningsskyldigheten enligt SoL 14 kap. 1 §?TeoriDen forskningsinriktning vi fann lÀmpligast för vÄr undersökning faller, till viss del, under den systemteoretiska teorin, eftersom vi skulle studera system och dÄ syftade vi pÄ organisationerna skola och socialtjÀnst som system.MetodVÄr undersökning Àr en kvalitativ intervjustudie och totalt intervjuades sex personer frÄn skola och socialtjÀnst. Undersökningen gjordes i en (1) kommun.
"Jag tycker att ett klassrum ska se ut som ett klassrum och inte ett vardagsrum" : Elevers tankar om klassrumsmiljöns pÄverkan pÄ lÀrandet
Syftet med uppsatsen var att studera elevers tankar kring klassrumsmiljöns inverkan pÄ inlÀrning. Undersökningen baserades pÄ texter skrivna av elever frÄn tvÄ hallÀndska grundskolor i Ärskurs 9, samt observation. Skola A Àr en friskola medan Skola B Àr en kommunal skola. FrÄgestÀllningarna var: Hur ser eleverna frÄn de tvÄ skolorna pÄ klassrumsmiljöns pÄverkan pÄ lÀrandet? Skiljer sig elevernas uppfattning Ät mellan de olika skolorna? Hur förhÄller sig undersökningsresultatet till slutsatser i tidigare forskning? Eleverna fick ut en checklista med punkter de kunde ha i Ätanke dÄ de skulle skriva sina texter.
Skola utan timplan : - rÀtt fokus pÄ debatten?
Syftet med arbetet var att intervjua nÄgra lÀrare som inte deltar i timplanedelegationens försöksprojekt och redogöra för deras Äsikter om hur de tror att det Àr att arbeta utan timplan. Ur syftet skapade vi fyra frÄgestÀllningar:1. Hur tror lÀrare att undervisningen pÄverkas nÀr utbildning utan timplan införs.2. Hur tror lÀrare att eleverna pÄverkas av arbete utan timplan?3.