Sökresultat:
45208 Uppsatser om Lära genom att göra - Sida 25 av 3014
MajoritetssamhÀllet och romer som grupp. En kritisk granskning av Diskrimineringsombudsmannens sprÄkbruk
Med syfte att lyfta fram nya perspektiv pÄ arbetet mot diskriminering ville jag komma till insikt om huruvida Diskrimineringsombudsmannens sprÄkbruk ger upphov till maktstrukturer eller inte. Denna studie visar att hierarkier uppstÄr i arbetet mot diskriminering eftersom det Àr en verksamhet som innebÀr kategoriseringar och myndigheten bidrar till förekomsten av social stratifiering. Mina slutsatser visar ocksÄ att det finns utrymme för förÀndringar i positiv bemÀrkelse eftersom makt genererar motstÄnd. Myndighetetens sprÄkbruk kan och bör prövas genom att begrepp och uttryck problematiseras och byts ut. Genom att utmana normer och tala om diskriminering pÄ nya sÀtt gÄr det att hÀmma uppkomsten av sociala hierarkier.Med en kritisk diskursanalys har jag kommit till denna insikt genom att granska Diskrimineringsombudsmannens sprÄkbruk i rapporten om romers rÀttigheter i vilken jag har identifierat en rad begrepp och uttryck som jag finner problematiska.
Samverkan mellan förskola och hem : Bemötandet avgörande.
Syftet med denna studie Àr att vinna kunskap om samverkan mellan förskola och hem ur ett förÀldraperspektiv. För det första undersöks vad förskolan ger förÀldrarna för möjlighet till samverkan, genom att analysera dokument. För det andra undersöks genom intervjuer hur förÀldrar uppfattar sin möjlighet till samverkan genom olika samverkanskanaler t ex förÀldramöte och mÄnadsbrev. Resultatet visar att förskolans dokument i allmÀnhet inbjuder förÀldrarna till samverkan, frÀmst rörande det enskilda barnet. FörÀldrarnas uppfattningar uppvisar sinsemellan stora variationer, liksom mellan de olika samverkanskanalerna.
LĂ€rarnas professionalisering genom 1900-talet
I denna uppsats har vi studerat hur lÀrarkÄrens professionalisering gestaltats i lÀrarfacklig media under 1900-talet. Vi har i denna uppsats gjort detta genom att följa den modell som Berg och Wallin (1983) anser att professionalitet Àr. Modellen bestÄr av fyra centrala omrÄden: erkÀnnande av samhÀllet, yrkesetiska regler och kÄranda, pedagogisk kunskap och sjÀlvstÀndighet i yrkesrollen. Genom dessa omrÄden har vi nÀrmare studerat professionaliseringen och lÀrarnas arbetssituation i de tre utvalda Ärtalen.Denna uppsats har varit mycket intressant att arbeta med. Vi har funnit mycket spÀnnande lÀsning i de olika tidningarna och artiklarna som talar för den tid de Àr skrivna i.
"Det Àr en kvinnogrej, alla klarar av det" : En feministisk analys av kvinnors berÀttelser om traumatiska förlossningar
Syftet med min uppsats har varit att undersöka hur tre kvinnor genom sina berÀttelser om jobbiga förlossningar gjort sina upplevelser begripliga i relation till normer om kvinnlighet. Undersökningen bestÄr av tre semistrukturerade intervjuer vilka jag, med ett narrativt angreppssÀtt, analyserat genom att göra en innehÄllsanalys och en formanalys. Resultatet visar att det i kvinnornas berÀttelser framkommer tydliga normer kopplade till kvinnlighet. Normerna Àr flera, men handlar pÄ det stora hela om att barnafödande Àr nÄgonting naturligt som kvinnor ska klara av utan problem. DÄ kvinnornas berÀttelser handlar om upplevelser som avviker frÄn denna norm mÄste de hela tiden positionera sig sjÀlva och sina upplevelser i relation till normen för att kunna förstÄ sin upplevelse och göra den legitim.
Att förmedla CSR genom organisationen : En granskning av hur Posten AB:s chefer involverar sina medarbetare i CSR
För att Corporate Social Responsibility (CSR) ska implementeras korrekt genom organisationen krÀvs en ömsesidig relation mellan företaget och medarbetarna. En sÄdan relation Àr dock inte sjÀlvklar och det finns en problematik i hur CSR ska beslutas, kommuniceras och förmedlas genom organisationen. Ledarskapsperspektivet utgÄr ifrÄn att CSR-aktiviteter beslutats uppifrÄn i organisationen. För stora företag med mÄnga hierarkiska nivÄer kan ledarskapsperspektivet vara att föredra för att skapa struktur och ordning. Dock kan dominansen av ledarskapsperspektivet hÀmma en organisations CSR-arbete.
VÀgledd via webben : En analys av webbkommunikationen hos Institutionen för nordiska sprÄk, Stockholms universitet
Sammanfattning: I denna uppsats genomför jag en kvalitativ analys i tre steg av webbkommunikationen hos Institutionen för nordiska sprÄk vid Stockholms universitet. Mitt syfte Àr att fÄ en helhetsbild av webbkommunikationen genom att undersöka webbplatsens struktur, anvÀndarvÀnlighet och produktion. Min utgÄngspunkt Àr institutionens webbplats <www.nordiska.su.se> och jag faststÀller strukturen genom att kartlÀgga lÀnkar, sidtyper och sidlayout. Genom deltagande observation med studenter undersöker jag webbplatsens anvÀndarvÀnlighet, och genom att intervjua personal fÄngar jag produktionen av webbplatsen.Mitt resultat visar att webbplatsen innehÄller ett stort antal sidor och lÀnkar, samt saknar en genomtÀnkt struktur och bra navigeringshjÀlpmedel vilket gör den svÄrnavigerad. Produktionen av webbplatsen Àr ett resultat av nÄgra av personalens arbete, som Àr en automatisk förlÀngning av deras ordinarie arbetsuppgifter.
HjÀlp! Jag tecknar : ett gestaltande examensarbete
Ambitionen med detta gestaltande examensarbete var att utforma ett adekvat lÀromedel för teckning som Àr vÀl förankrat i LÀroplanen för grundskolan förskoleklassen och fritidshemmets 2011 (Lgr 11) kursplan för Bild i högstadiet. Detta söktes uppnÄs genom en studie av tidigare relevant forskning och genom ett test av det lÀromedel, HjÀlp! Jag Tecknar, som producerades i och med den gestaltande processen. Arbetet kan sÀgas vara uppdelat i tvÄ delar, Ä ena sidan utvecklingen av ett lÀromedel och Ä andra sidan ett test av samma lÀromedel. Testet genomfördes genom en frivillig kursverksamhet med barn och ungdomar som kunde tÀnka sig att deltaga i utvecklingen av lÀromedlet. Resultatet visar frÀmst pÄ möjligheter med HjÀlp! Jag Tecknar och hur boken skulle kunna motarbeta, framförallt, inaktivitet och underlÀtta för en lÀsare att just teckna.
Pedagoger i arbete med jÀmstÀlldhet : ? En studie gjord i förskola, förskoleklass, skola mot de tidiga Ären, samt fritidsverksamhet för sexÄringar och Är 1.
Syftet Àr att ta reda pÄ hur pedagogerna arbetar med jÀmstÀlldhet i verksamheterna förskola/förskoleklass/skola/fritidshem. Vi vill se om pedagogerna integrerar jÀmstÀlldhet i verksamheten, men Àven om och i sÄ fall hur pedagogerna samarbetar och följer upp varandras jÀmstÀlldhetsarbete verksamheternas emellan.Studien bestÄr av kvalitativa intervjuer med öppna frÄgor som sedan analyseras mot lÀroplanerna. Resultatet visar att verksamheterna arbetar med jÀmstÀlldhet mycket genom bemötandet av barnen och Àven genom de olika valda arbetssÀtten. DÀremot Àr det bara nÄgra verksamheter som arbetar aktivt med jÀmstÀlldheten i elevinflytande och elevutrymme. Samarbetet och uppföljningen av jÀmstÀlldhetsarbetet Àr minimalt utvecklat men möjligheten finns för ett mer utvecklat samarbete genom en ny tillsatt samverkansgrupp..
"LÀrare har en tendens att göra NO trÄkigt" - upplevelser av elevinflytande i NO-undervisningen
Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka lÀrares och elevers upplevelser av informellt elevinflytande i NO-undervisningen. Vi ville ocksÄ undersöka om elever upplevde att elevinflytande skulle kunna förÀndra deras instÀllning till NO-undervisningen. Detta har vi gjort genom att studera litteratur inom omrÄdet och genom att genomföra intervjuer med NO-lÀrare och elever pÄ grundskolans senare del.I arbetet har vi kommit fram till att elever vill ha mer inflytande i den NO-undervisning dÀr deras inflytande Àr begrÀnsat. De menar att NO-undervisningen blir mer intressant och varierad med ett ökat elevinflytande. Med utgÄngspunkt frÄn detta hÀvdar vi att NO-lÀrare mÄste övervÀga att införa elevinflytande i undervisningen.
Diabetes i klassen
Jag vill genom denna uppsats belysa ett samarbete mellan sjukvÄrdskulturen och
skolkulturen. I min egen studie har jag gjort intervjuer med personer som har anknytning till
dessa bÄda kulturer. Om du som barn fÄr diabetes ingÄr du bÄde i skolkulturen och
sjukvÄrdskulturen och för att underlÀtta för patienten/eleven finns ett samarbete. Jag har genom
min vft trÀffat barn som har diabetes och som inspirerat mig till denna uppsats..
Aktivering av hjÀlpande beteende i digitala medier och linjÀr TV
Annonsörer upplever en förÀndring i medielandskapet och det Àr svÄrare att konkurrera om tittarnas uppmÀrksamhet. Uppsatsen inriktar sig pÄ hur vÀlgörenhetsorganisationer kan aktivera ett hjÀlpande beteende i det förÀndrade medielandskapet, dels genom digitala medier och dels genom traditionell linjÀr TV..
Kriget mellan Hizbollah och Israel 2006 : framgÄng genom krigföringens grundprinciper?
I juli 2006 utbröt krig mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon. Erfarenheterna frÄn historien visade pÄ att Israel borde kunna gÄ segrande ur kriget, men utgÄngen blev en annan. Hizbollah nÄdde framgÄng och Israel misslyckades med sin militÀra kampanj trots övertag i luften och i militÀra resurser.För att förstÄ hur Hizbollah nÄdde framgÄng i kriget utifrÄn militÀrteoretiskt perspektiv sÄ har denna uppsats till syfte att analysera det faktiska agerandet genom tre av krigföringens grundprinciper kraftsamling, överraskning, handlingsfrihet och doktrinen ?Hizbollahs 13 punkter för krigföring? genom krigföringens samtliga sju grundprinciper.Analysens resultat visar pÄ att genom sitt agerande sÄ uppnÄdde Hizbollah krigföringens grundprinciper kraftsamling, överraskningž handlingsfrihet och i sin doktrin finns samtliga sju av krigföringens grundprinciper representerade. Dessa visar att Hizbollahs framgÄng i kriget kan vara ett resultat av att de planerat och agerat efter krigföringens grundprinciper..
Barns tankar om universums uppkomst
Vi ville fördjupa vÄra kunskaper kring barns sÀtt att tÀnka i naturvetenskap. UtifrÄn detta ville vi sedan ta reda pÄ hur man kan göra undervisningen i naturvetenskap i allmÀnhet, och universum i synnerhet, bÀttre och mer intressant. Detta gjorde vi genom att göra en enkÀtundersökning bland elever i skolÄr 3 och en intervju med deras pedagoger, samt genom att lÀsa aktuell litteratur inom omrÄdet. Litteraturdelen innehÄller tvÄ avsnitt. Det första handlar om lÀrandeteorier i naturvetenskap, och det andra om hur universum har uppstÄtt.
Pedagogens delaktighet i barns lek : - I tanke och praktik
Det hÀr arbetet handlar om vad sex pedagoger pÄ en förskola anser om sin delaktighet i lekenoch vad de bygger sitt stÀllningstagande pÄ. Det tar Àven kortfattat upp vad barns lek Àr.Syftet med arbetet Àr att belysa pedagogernas tankar kring sin delaktighet i förskolebarns lekoch att genom observationer se om de omsÀtter sina stÀllningstaganden i praktiken.Undersökningen har utförts dels genom intervjuer med pedagoger och dels genomobservationer av pedagogerna i barngrupp. Resultatet som har framkommit visar pÄ att deflesta pedagogerna ser sin roll som att vara nÀrvarande och tillgÀnglig i leken och de byggersina Äsikter pÄ teorier, egna erfarenheter och egenskaper hos barnen. Observationerna harvisat att pedagogerna pÄ den berörda förskolan Àr delaktiga i barnens lek och att de omsÀttersina Äsikter i praktiken..
Webbaserat system för effektiv registrering och hantering av reklamationer
Vitamex AB Àr en nordisk egenvÄrdskoncern med huvudkontor i Norrköping som tillverkar och sÀljer naturlÀkemedel och kosttillskott. Inom Vitamex Production AB finns ett reklamationssystem för interna och externa reklamationer som hanteras pappersvÀgen. För att underlÀtta hanteringen önskade man ett webbaserat behörighetsstyrt datasystem. I det hÀr examensarbetet beskrivs utvecklingen av ett webbaserat system dÀr fokus har lagts pÄ anvÀndbarhet. För utvecklingen har designteorin Usability Engineering anvÀnts.