Sök:

Sökresultat:

582 Uppsatser om Kundorderstyrd tillverkning - Sida 2 av 39

Materialadderande tillverkning ur ett miljöperspektiv : En studie av teknikens möjligheter att minska dagens utsläppsavtryck

Materialadderande tillverkning (MAT) är den generella termen som används för alla tillverkningstekniker som går ut på att man bygger upp fysiska objekt genom att lägga ihop material lager-på-lager. I vårt arbete undersöker vi huruvida MAT är ett teknikområde som kan minska dagens utsläppsavtryck genom att effektivisera processerna bakom de olika aktiviteterna hos tillverkandeföretag. Vi beskriver kortfattat teknikens historiska utveckling, de viktigaste teknikerna inom området och hur de används idag. Vi gör sedan en jämförelse mellan de olika teknikerna där vi visar på skillnader, likheter och en del av de begränsningar som finns. Vi tittar även på vilka miljömål och krav som ställs från samhället idag.

Additiv tillverkning för serieproduktion : Under vilka förutsättningar lämpar det sig?

Additiv tillverkning, eller ?additive manufacturing? (AM) är den ISO-standardiserade termen på tillverkningsmetoder som bygger detaljer genom att lagervis addera material. Det är en teknik som främst har använts till prototyptillverkning och fortfarande gör men som mer och mer börjar få fäste som tillverkningsmetod för slutanvändningsprodukter. Syftet med denna rapport är att undersöka under vilka förutsättningar AM lämpar sig som tillverkningsmetod för detaljer av plast. Förutsättningarna delas in i ett ekonomiskt, tekniskt och kunskapsmässigt perspektiv.

Framtagning av produktionslayout och produktutveckling för tillverkning av hängskenor till hyllsystem

Med de premisser att det endast är priset som avgör materialvalet i plåten till väggskenorna såverkar inte höghållfast plåt vara något konkurrenskraftigt alternativ till det befintliga ochmjukare stålet som används i väggskenorna i den befintliga utrustningen.Förslaget på en layout av produktionsutrustning för tillverkning av hyllskenor är en komplett ocheffektiv rullformningslinje som tillverkar väggskenor, hålade U-profiler, som sedan är klara förlackering. Förslaget på produktionslayout innebär utrustningsmässigt ett flöde frånutgångsmaterialet, en haspel för plåtband, en slinga går till inledare, stansning av hålbild,rullformningsdel, riktverktyg och slutligen en sax som kan klippa väggskenorna till önskadlängd. Detta skulle innebära en förbättring i form av en mer resurssnål tillverkning (lean) för SalsAB. Sals skulle då i stället för som med dagens befintliga system som bygger på inköp avtillverkade U-profiler då på ett kontrollerat och mer effektivt sätt själva kunna styra och utförahela produktionen av hyllskenor. Produktionen skulle då ske genom att tillverka väggskenornahelt på egen hand från hasplad plåt.

Tillverkning av salutkanon

 Målet med examensarbetet omfattas av simuleringar av formfyllnads-, stelningsförlopp samt mekaniska egenskaper av gjutna salutkanoner. Detta för att komma fram till ett lämpligt material och gjutprocess för att tillverka en salutkanon.Sverige var Europaledande i både utveckling och tillverkning av kanoner under 1700-talet. Många av styckebruken som tillverkade kanoner finns kvar än idag. Kanontillverkningen har nästan helt försvunnit, idag ägnar sig styckebruken åt andra typer av produkter. Kanoner har historiskt sett varit en av de gjutna produkter som drivit utvecklingen inom gjutning i Sverige.Genom att utföra olika simuleringar och utvärdera parametrar såsom sugningar, porbildning och turbulens kommer ett lämpligt ingjutssystem utformas för att ge en salutkanon som uppfyller de satta kraven.

Produktionsutveckling av cylinderrörs tillverkning

Detta examensjobb utfördes på Stacke Hydraulik AB som tillverkar och säljer hydrauliska system.Uppdraget var att uppdatera deras befintliga verkstadslayout samt att studera om flödet för ?små och medelstora? rör går att förbättra. För att kunna optimera flödet var man tvungen att ta fram vilka/vilken process som var flaskhals, för att sedan kunna ge förslag på förändringar som kan leda till ett bättre flöde och en kortare ledtid.Studierna av flaskhals grundades på totalt 50 stycken cylinderrör, de mest tillverkade samt de som har störst volymvärde. Produktionsgrupp 117 (svarv) identifierades som flaskhals eftersom den tog längst tid i processen, men även produktionsgrupp 118 (svarv) är en flaskhals. 26 % av cylinderrören hade produktionsgrupp 117 som flaskhals medan 24 % hade produktionsgrupp 118.För att optimera produktionsflödet för dessa rör krävs det att man använder produktionsgrupperna effektivt med minimerat slöseri.Ett alternativ till förbättring skulle kunna vara en utökad maskinpark för tillverkning av dessa rör..


Informationshantering i en kundorderstyrd försörjningskedja: En fallstudie hos Siemens Industrial Turbomachinery AB

I företag som bygger komplexa produkter mot kundorder läggs ofta en större del av tillverkningen ut på underleverantörer för att företaget ska vara flexibelt och snabbt svara på marknadsförändringar. Företag i dessa kundorderstyrda försörjningskedjor låter då underleverantörer konstruera komponenterna efter underleverantörens egen expertis genom att endast ge riktlinjer för hur komponenterna ska se ut vid inköp av komponenter och system. Detta leder till att komponentinformation som tidigare varit det köpande företagets istället hamnar hos underleverantören. Studien bygger på intervjuer genomförda med personer i hela flödet, från konstruktionsstadiet till överlämning till kund. Även felrapporter samt annan sekundär data har använts för att verifiera intervjuinformationen.

Miljöoptimering av betongprodukter : koldioxidupptag genom karbonatisering av järnvägssliprar

Byggsektorn är den största bidragande faktorn till växthusgas (Khasreen et al. 2009). Betong är det material som bidrar till mest utsläpp av koldioxid (CO2). Idag tillverkar Abetong ca 350 000 sliprar varje år som generar ca 21 000 ton koldioxid under tillverkningen.Vid tillverkning av betong är det produktion av cement som bidrar till stora utsläpp av koldioxid (Frid et al. 2013).

Redesign of Tool Holder for Superfinishing

Volvo Powertrain AB är den del av Volvokoncernen som ansvarar för utveckling och tillverkning av tunga motorer, växellådor och drivaxlar. Vid tillverkning av vevaxlar används en metod som heter superfinering för att ge vevaxlarnas lager önskad ytfinhet. Företag har i dagsläget två olika superfineringsmaskiner som arbetar parallellt i samma processteg. Problemet som uppstått är att de båda maskinerna avverkar olika mycket material under processen vilket ställer till problem då det föreliggande processteget är gemensamt.Syftet med detta examensarbete är att försöka likställa avverkningen i de båda superfineringsmaskinerna genom en omkonstruktion av verktygshållarna (skorna) i den äldre av superfineringsmaskinerna. För att kunna likställa avverkningen krävs god förståelse för processen, de båda maskinerna och de krafter som verkar i skorna.

Traditionella åländska verandafönster. Konstruktion och tillvägagångssätt vid tillverkning

Uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen i Kulturvård, Bygghantverk, 27 hp, 2011.

Förändringsarbete mot en resurssnål tillverkning : Lean production i ett svenskt tillverkande företag

Vilken strategi ett tillverkande företag arbetar efter kan variera och bero på en mängd olika faktorer. En effektiv tillverkning kan bli komplicerad när marknaden efterfrågar allt mer skräddarsydda produkter med varierande egenskaper. För att bemöta denna typ av komplexitet finns en rad strategier och modeller som har fått global spridning. En av dessa strategier är lean production, ett begrepp som vuxit fram utifrån studier genomförda på den japanska tillverkningsindustrin.I denna studie undersöktes varför lean production valdes som styrningsfilosofi i ett svenskt tillverkande företag, vilka förändringar detta inneburit samt vilka åsikter som fanns kring förändringsarbetet. Insamling av empiri har skett genom att genomföra en fallstudie på företaget Trioplast Sifab.

Tillverkning av skruvgängor i trä med snedtyg

Uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen iKulturvård, Bygghantverk, 27 hp, 2012.

Hur ledtidsstörningar påverkar tillgängligheten på material hos ITAB Shop Concept : En studie för att säkerställa att rätt material finns tillgängligt i rätt tid

ITAB Shop Concept är ett multinationellt företag som utvecklar, tillverkar, säljer samt installerar inredningskoncept och produkter till butikskedjor. En del av denna produktion innefattar tillverkning av kassadiskar, vilka består av komplexa produktstrukturer med hundratals ingående komponenter. På grund av att ITAB upplevde att komponenter saknades vid start av kassadiskmontaget, gavs uppdraget att undersöka orsakerna till detta.Studiens syfte var att kartlägga och analysera orsaker till störningar i ledtider som påverkar tillgängligheten på komponenter till monteringsavdelningen på ITAB Shop Concept Jönköping samt ge rekommendationer.Produktionen av kassadiskar var helt kundorderstyrd och produktionsplanering skedde med hjälp av affärssystemet Jeeves Universal. Metoden som användes var materialbehovsplanering, vilket innebär att planeringen av tillverkning och inköp baseras på kassadiskarnas produktstrukturer, lagersaldon och ledtider. ITAB producerade mellan 50-60 kassadiskar vid högsäsong och mellan 30-40 stycken vid lågsäsong.Vid insamlingen av dataunderlaget undersöktes tillverkningsorder som inte var startklara vid planerat startdatum.

Kundorderstyrning : Möjligheter och konsekvenser för Johnson Pump

Examensarbetet har utförts på Johnson Pump AB i Örebro och behandlar tillverkningen av marina kylvattenpumpar. På den allt mer globala pumpmarknaden har konkurrensen blivit hårdare och Johnson Pump har märkt ökade krav på främst kostnadseffektivitet och leveransprecision. Samtidigt efterfrågas ett brett sortiment. I dagsläget har man dock problem med långa ledtider och höga lagernivåer, varför man på senare tid har ställt frågan om det bästa vore att kundorderstyra tillverkningen inom det marina affärsområdet. Syftet med arbetet är därför att undersöka möjligheterna att övergå till en högre grad av kundorderstyrd produktion och se vilka konsekvenser detta skulle medföra på kostnader och leveransservice.För att det ska bli möjligt för Johnson Pump att tillverka pumphus mot kundorder, måste planeringen bli tydligare och mer strukturerad.

Översyn av produktionslayout

Det här examensarbetet har utförts på Metso Paper Karlstad AB, Karlstad. Arbetet ingår som avslutande del i maskiningenjörsprogrammet vid Karlstads universitet. Metso Paper Karlstad AB tillverkar mjukpappersmaskiner vilket man har gjort i drygt hundra år. Idag är man en världsledande leverantör med kunder över hela världen, hälften av världens mjukpapper (tissue) tillverkas idag på en maskin levererad från Metso.  Produktionen vid Metso Paper Karlstad AB har under åren genomgått ett antal omorganisationer, vilka har påverkat tillverkningen. Någon större anpassning av verkstadslayouten har inte gjorts under de gångna åren vilket i sin tur har påverkat produktiviteten.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->