Sök:

Sökresultat:

1050 Uppsatser om Kritiskt förhćllningssätt. - Sida 11 av 70

LÀra för livet, elevproblematik utifrÄn skolkuratorsperspektiv

VÄr studie visar samband mellan dagens alltmer individualiserade och mÄlinriktade samhÀlle och elevproblematik sÄsom attityder, skilda förÀldrar, skolprestationskrav, mobbing, avsaknad av vuxna, barns mÄende, tjejer-killar och alkohol. Dagens skola lÀr barn att ifrÄgasÀtta och att kritiskt granska samtidigt som vuxna har allt svÄrare att sÀtta de grÀnser och regler som faktiskt behövs för att ett barn ska utvecklas och mÄ bra. VÄr studie visar att yrkesrollen som skolkurator har förÀndrats och blivit alltmer efterfrÄgad och behövd och att det dÀrför borde vara sjÀlvklart med skolkuratorer pÄ varje skola..

VÀxtmaterial för klÀttrande barn

Barns fysiska uppvÀxtmiljö har genom förskolan homogeniserats. NÀstan 90% av alla 1-5Äringar vistas i förskola merparten av sin vakna tid. DÀrför Àr det angelÀget att kritiskt granska vad denna miljö erbjuder barn. Uppsatsen fokuserar pÄ vÀxtmaterialet barn klÀttrar i pÄ förskolor. Studien omfattar vÀxtmaterial med klÀtterslitage pÄ 65 förskolor i Lund. I studien har en metod att vÀrdera vÀxtmaterial efter barns klÀtterslitage uppfunnits och implementerats. Resultatet av studien har konkretiserats i en sammanstÀllning av anvÀndbara arter.

Effekter av helkroppsvibrationstrÀning pÄ muskelfunktion, balans och bentÀthet: systematisk litteraturöversikt

HelkroppsvibrationstrÀning Àr en relativt ny trÀningsmetod som varit kÀnd men tÀmligen outnyttjad sedan 1960-talet. TrÀningen innebÀr att man stÄr pÄ en vibrerande plattform och vid behov anvÀnder handtag som stöd. PÄ plattformen kan dynamiska eller statiska övningar utföras. Syfte: Syftet med studien var att kritiskt granska de vetenskapliga studier som fanns om effekterna av helkroppsvibrationstrÀning vad gÀller muskelfunktion, balans och bentÀthet. Metod: Totalt granskades 21 studier kritiskt och de poÀngbedömdes enligt PEDro Scale.

Effekter av helkroppsvibrationstrÀning pÄ muskelfunktion, balans och bentÀthet: systematisk litteraturöversikt

HelkroppsvibrationstrÀning Àr en relativt ny trÀningsmetod som varit kÀnd men tÀmligen outnyttjad sedan 1960-talet. TrÀningen innebÀr att man stÄr pÄ en vibrerande plattform och vid behov anvÀnder handtag som stöd. PÄ plattformen kan dynamiska eller statiska övningar utföras. Syfte: Syftet med studien var att kritiskt granska de vetenskapliga studier som fanns om effekterna av helkroppsvibrationstrÀning vad gÀller muskelfunktion, balans och bentÀthet. Metod: Totalt granskades 21 studier kritiskt och de poÀngbedömdes enligt PEDro Scale.

FrÄn fiktion till historiemedvetande : -En studie kring hur spelfilm kan anvÀndas i historieundervisningen

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att undersöka relationen mellan historiska spelfilmer och historiemedvetandet. Vi fokuserar pÄ hur ett antal lÀrare pÄ högstadiet och gymnasiet förhÄller sig i relationen mellan spelfilm och historiemedvetande i syfte att framstÀlla en matris för undervisning med hjÀlp av film. För att göra detta har vi anvÀnt oss av en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer.Vi har alla ett historiemedvetande vilket innebÀr att vi kan förhÄlla oss till ?dÄ-nu-framtid? och applicera tidsperspektivet pÄ vÄra egna liv. Det samlade kulturarvet och de gemensamma sÄvÀl som individuella livserfarenheter blir en del av vÄrt historiemedvetande.

Karlar, mÀn och pojkar- en studie kring manlighetskonstruktioner i lÀromedel

Syftet med arbetet har varit att undersöka hur manlighet gestaltas i tvÄ lÀroböcker i historia, en frÄn Sverige och en frÄn Danmark. UtifrÄn R W Connells teori kring maskuliniteter har jag arbetat med kritisk diskursanalys för att ta reda pÄ hur böckerna framstÀller mÀn. Vissa grupper av mÀn omnÀmns inte alls medans andra grupper ges mycket utrymme, fördelningen Àr ungefÀr densamma i den svenska och i den danska boken. MÀn med mycket politisk, social eller kulturell makt tenderar att beskrivas mer ingÄende, gÀrna som starka eller mÀktiga. Detta visar pÄ vikten av att kritiskt granska lÀromedel för att inte reproducera strukturer som missgynnar exempelvis vissa grupper av mÀn..

En mirakelkur som barnen klarar med bravur

Titel: En mirakelkur som barnen klarar med bravur? En studie av Ale kommuns satsning pÄ att ge alla elever i Ärskurserna 1 - 3 varsin egen bÀrbar datorFörfattare: Sofia PetterssonKurs: Examensarbete i medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, vid Göteborgs UniversitetTermin: Höstterminen 2010Uppdragsgivare: Ale kommun (i samarbete med medieinriktningen pÄ lÀrarutbildningen vid Göteborgs Universitet)Handledare: Annika BergströmAntal ord: 19 355 ord, inklusive försÀttsblad och bilagor (49 sidor)Syfte: Syftet Àr att studera vilken betydelse datorn i klassrummet kan ha för synen pÄ undervisning samt för relationen mellan elev och lÀrare.Metod: Kvalitativa intervjuerMaterial: Intervjuer med sex stycken lÄgstadielÀrare inom tvÄ olika kommunerHuvudresultat: I denna studie har jag kunnat se att datorer i klassrummet (En-till-En) kan bidra till att göra barn mer kÀllkritiska och att ge dem ett mer kritiskt förhÄllningssÀtt, jÀmfört med barn i en kommun utan En-till-En. Precis som att En-till-En driver fram ett kritiskt förhÄllningssÀtt verkar det Àven kunna bidra till att minska generationsklyftorna mellan elever och lÀrare. LÀrarna i min studie tror att En-till-En tvingar fram en mindre klyfta mellan generationerna eftersom vuxna mÄste lÀra sig tekniken samt sitta mer vid datorerna för att kunna förstÄ barnens skolgÄng. DÀremot tror lÀrarna inte att barnen litar mer pÄ internet Àn pÄ lÀraren och de kÀnner inte att deras auktoritet har hotats sedan En-till-En startade.Beroende pÄ om lÀrarna Àr en del av En-till-En eller inte har de olika syn pÄ undervisning och pÄ datorns roll i undervisningen, förmodligen pÄ grund av erfarenheter och förkunskaper kring datorer och frÄn projektet i stort.

Hur ser gymnasieelever pÄ sitt övande?

Syftet med denna uppsats Àr att göra en kvalitativ och komparativ studie genom att nÀrlÀsa nÄgra appar pÄ ett givet tema. Detta har jag gjort med stöd av bilderboksforskning. Jag har valt att se nÀrmare pÄ ABC-appar utifrÄn att de Àr designade med en pedagogisk intention.Jag visar genom studien, pÄ ett av mÄnga sÀtt, att se pÄ och förhÄlla sig till appar. UtifrÄn ett sociokulturellt perspektiv belyser jag det estetiska begreppet smak, vilket jag ser som en betydelsefull fond till min studie, eftersom jag anser att smak pÄverkar förvÀntningen och dÀrmed upplevelsen. Min strÀvan Àr att hÄlla ett kritiskt barnperspektiv, det vill sÀga att genomlysa de förestÀllningar om barndom som tas för giv, eftersom barn Àr en mÄlgrupp för kommersiella intressen..

Återupplivningsförsök ur anhörigas perspektiv

AnhörignÀrvaro vid Äterupplivningsförsök har varit en debatt som pÄgÄtt sedan 1980-talet. LÀnge har det funnits en allmÀn förestÀllning bland sjukvÄrdspersonal att kritiskt sjuka patienter inte fÄr störas av besökare. Denna studie undersöker anhörigas upplevelser och erfarenheter nÀr en nÀrstÄende genomgÄr ett Äterupplivningsförsök. Nio vetenskapliga artiklar har kvalitetsbedömts och granskats för att se vilka likheter och skillnader som finns inom befintlig forskning. Tre teman har hittats; att nÀrvara eller ej, att bearbeta kÀnslor efter Äterupplivningsförsök samt att vara ett stöd för patienten.

Det viktiga samtalet- Om samtal under mÄltider pÄ förskolan ur ett genus- och sprÄkutvecklingsperspektiv

VÄr övergripande frÄgestÀllning i arbetet har varit Hur ser samtalen under mÄltiderna ut pÄ förskolan? UtifrÄn denna frÄgestÀllning har vi byggt upp vÄrt arbete kring observationer, sprÄkutveckling och genusperspektiv. Vi har genomfört observationer pÄ tvÄ förskolor under mÄltiderna. UtifrÄn dessa observationer samt teorier kring sprÄkutvecklande samtal och genusteori har vi undersökt huruvida sprÄkutvecklande samtal förekommer under dessa mÄltider, samt kritiskt granskat dem ur ett genusperspektiv. Vi har kommit fram till att pojkarna oftast fÄr mer samtalstid och uppmÀrksamhet under styrda samtal sÄ som mÄltider..

Den passiva kommunreportern: en studie av den kritiskt granskande journalistiken i PiteÄ-Tidningens och Norra SkÄnes kommunala nyheter

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur stor mÀngd av artiklarna om kommunal verksamhet i PiteÄ-Tidningen och Norra SkÄne som Àr kritiskt granskande. Det finns en brist pÄ undersökande journalistik i svenska lokaltidningar. Det visar bÄde resultaten frÄn tidigare forskningar och resultatet frÄn undersökningen som gjorts i den hÀr uppsatsen. Slutsatsen Àr ganska deprimerande för den som hyllar granskningsidealet. Cirka nio procent av texterna Àr undersökande och tre procent av dem har nÄtt upp till det hÄrdare kravet pÄ en kritisk granskning.

Elevers informationsfÀrdigheter. En studie av lÀrares uppfattningar om elever och information.

Arbetet syftar till att synliggöra nÄgra lÀrares uppfattningar, reflektioner och upplevelser om elever och information. I resultatet redovisas hur lÀrarna upplever elevers förmÄga att handskas med information och nÀr, var och hur de anser att eleverna trÀnar informationsfÀrdigheter. Dessutom redovisas lÀrarnas reflektioner kring elever, information och kunskap samt deras syn pÄ om ett undersökande arbetssÀtt kan underlÀtta arbetet med informationsfÀrdigheter. Resultatet grundar sig pÄ en kvalitativ forskningsintervju dÀr fyra lÀrare frÄn en skola i Linköping deltog..

I skydd av internets anonymitet : NĂ€tmobbning och genusskillnader

Denna studie undersöker vilken betydelse utbildningsnivÄ har för ungdomars etablering pÄ arbetsmarknaden. Genom en systematisk litteraturstudie har vetenskapliga artiklar inom omrÄdet kritiskt granskats och sammanstÀllts. Resultatet visar att ungdomar med lÄgutbildningsnivÄ har betydligt svÄrare att etablera sig pÄ arbetsmarknaden Àn ungdomar med högutbildningsnivÄ. De arbeten som arbetsmarknaden efterfrÄgar krÀver allt högre kunskapskrav och utbildning. Personer med hög utbildningsnivÄ som inte hittar arbete kan överta arbetstillfÀllen som krÀver lÄg utbildningsnivÄ.

HÄllbar utveckling - en del av förskolans vardag: En studie om hur pedagoger i förskolan uppfattar lÀrande för hÄllbar utveckling

Studien som genomförts, hade till syfte att fÄ syn pÄ hur pedagoger i förskolan uppfattar att de skapar tillfÀllen för hÄllbar utveckling. De metoder som anvÀndes för att fÄ svar pÄ forskningsfrÄgan, var en öppen enkÀt som efterföljdes av en fördjupad intervjustudie. Det resultat som framkom, visade att lÀrande för hÄllbar utveckling var en del av vardagen. Respondenternas utsagor och uttryck visar att lÀrande för hÄllbar utveckling, till stor del ligger i att vÀrna om naturen, ge barnen möjlighet till naturupplevelser, sopsortering och kompostering. ArbetssÀttet för att göra detta möjligt sker genom demokratiska arbetssÀtt dÀr delaktighet, dialog, kritiskt tÀnkande och inflytande Àr viktiga delar.

Webbdesign utifrÄn anvÀndarvÀnlighet och teknisk kvalitet

Denna studie belyser anvÀndarvÀnligheten och den tekniska kvaliteten pÄ webben, som idag Àr mycket mer utbrett Àn tidigare. AnvÀndarvÀnlighet Àr idag ett krav för att kunna mÀta sig med konkurrenter Àven i webbsammanhang för att kunna fÄ anvÀndarna att stanna pÄ webbplatsen. Syftet med studien Àr att titta pÄ hur man pÄ bÀsta sÀtt kan utveckla en anvÀndarvÀnlig webbplats, utan att gÄ miste om vÀsentliga delar och funktioner. Under arbetets gÄng jÀmfördes tvÄ webbplatser utifrÄn anvÀndarvÀnlighet mot varandra och mot den teoretiska grund som finns inom omrÄdet. Sedan gjordes en observation och en intervju med tillhörande frÄgeformulÀr hos sex utvalda respondenter för att kritiskt kunna granska utvalda webbplatser och sedan utveckla en helt ny utifrÄn detta resultat..

<- FöregÄende sida 11 NÀsta sida ->