Sök:

Sökresultat:

1798 Uppsatser om Keywords: ritningar - Sida 4 av 120

Återkallning av Meningsbärande Enheter med Hjälp av Stödord och Internet : Ett kvasiexperiment för att undersöka återkallning av semantiskt meningsbärande enheter med externa hjälpmedel

The current study sought to examine if post-produced semantic memory cues are a good aid for memory recall. It also focused on remembering units with a meaning, instead of just remembering lists of words. In the current study a factual text was used where the participants were tasked with recalling as much information as possible either with the aid of cues (keywords written by the participants themselfs), computer with Internet or no aids at all. The results showed that keywords are significantly better for memory recall. The results were discussed in regards to modern models describing semantic memory.

Design av Vattenkanna

Denna rapport behandlar ett examensarbete som bedrivits mot AB IDESTA Kök i Eskilstuna av två studenter på Mälardalens högskola. Examensarbetet ligger på D-nivå och innefattar 30 högskolepoäng. Uppdraget från IDESTA innefattade att ta fram en ny vattenkanna i rostfritt stål för konsumentmarknaden för design produkter. Syftet med vattenkannan var att göra en marknadsintroduktion för en större produktserie bestående av kannor och kantiner. Vid utformning av vattenkannan var det viktigt att ta hänsyn till krav både från produktion och från användare. IDESTA sökte en vattenkanna med ett estetiskt vackert utseende, problemfri användning och låg produktionskostnad. Den skulle dessutom urskilja sig på från konkurrenter och äga en samhörighet med kannor och kantiner. Målet med examensarbete var att ritningar skulle tas fram för att företaget skulle kunna bygga en fullskalig prototyp. För att fastställa riktlinjer för vattenkannans design genomfördes först en informationsinsamling bestående av kundintervjuer, litteraturstudier, konkurrentanalyser, besök av IDESTA och besök på mässor.

Bygglovsmall

Den här rapporten handlar om bygglov, vad det är och vad som behövs för att få bygglov i Haparanda kommun. Jag beskriver vilka handlingar som behövs och ger exempel på hur de kan se ut. Jag tar även upp olika regler över vad som gäller för olika ritningstyper.De handlingar som krävs för att få ett bygglov i Haparanda är:- Ansökningsblankett- Situationsplan i skala 1:500 eller 1:1 000- Planritning i skala 1:100- Fasadritningar i skala 1:100- Sektionsritning i skala 1:100- Uppgift om kontrollansvarig.

Dokumentation av elinstallationer i en byggnad

Detta examensarbete som är utfört under åtta veckor gjordes åt företaget YIT, som är ett stort företag som erbjuder tjänster i Norden, Baltikum, Ryssland och Centraleuropa. YIT erbjöd oss att göra ett arbete åt en av deras kunder där vi skulle slutföra/uppdatera ritningar av elinstallation i en byggnad. Det var en planritning, en fasadritning, ett huvudlinjeschema, samt utmärkning av var alla centraler och undercentraler finns på situationsritning.Det resulterade i att dokumentationen över byggnaden och dess elinstallationer blev slutfört och komplett..

3D-visualisering i arbetet med vårdverksamhet : En studie om användandet av 3D-visualisering i produktbestämningsskedet

Den här studien undersöker hur 3D-visualisering underlättar arbetet med brukare i produktbestämningsskedet. Den fokuserar på hur 3D-visualisering kan förbättra kommunikationen mellan projektaktörer och vårdverksamhet. Undersökningen gjordes på Centralsjukhuset i Karlstad med Landstinget i Värmland som uppdragsgivare och ByggDialog AB som handledare. I detta projekt som är benämnt CSK 2013 användes byggnadsinformationsmodellering, BIM. Främst i form av en gemensam objektbaserade 3D-modell där alla tekniska discipliners ritningar ingår.Problemet som ligger till grund för studien är hur kommunikationen med verksamheten och deras förståelse för utformningen kan stärkas.

3D-modellering av en plattrambro i Tekla Structures : Arbetsmetod av en fallstudie

Detta examensarbete ämnar besvara huruvida Tekla Structures kan fungera som ett lämpligt 3D-modelleringsprogram för konstruktionsgruppen Nyanläggning och Bro inom Grontmij Sverige. Med goda erfarenheter av Building Information Modeling, s.k. BIM, och 3D-modellering inom andra delar av Grontmij så fanns en önskan att optimera gruppens arbetsprocesser med den senaste kunskapen inom området. Arbetet har fokuserat på att praktiskt modellera en fallstudie baserat på ett av Grontmij tidigare genomfört anläggningsprojekt. För att säkerställa fallstudiens representativitet valdes en plattrambro med stor mängd armering som ansågs ha en komplex geometri vilket potentiellt skulle fördelaktigt kunna representeras i 3D.Vid skapandet av 3D-modellen och tillhörande ritningar delades processen in i tre steg; modellering, detaljering samt visualisering.

Optimerad Samgranskning : En studie om samverkan mellan ArchiCAD och Solibri

Idag är det vanligt inom byggbranschen att så fort ett beslut är taget om att en byggnad ska uppföras, ska den blir klar snarast som möjligt. Detta kräver i sin tur att projekteringen ska utföras på kortast möjliga tid utan att fel uppstår, så själva bygget kan påbörjas. Samordningseffektiviseringen ska undersökas genom att författaren granskar hur en modell ska vara uppbyggd i ett CAD-program för att den ska kunna exporteras till ett samordningsprogram, där byggnadens ritningar granskas.Examensarbetet utfördes på uppdraget av företaget METOD arkitekter i Uppsala i slutet av den treåriga högskoleingenjörsutbildningen inom byggteknik. Syftet med detta projekt var att analysera en samverkan mellan CAD-programmet ArchiCAD och samordningsprogrammet Solibri. Detta för att på ett effektivare sätt kunna granska modellen i samordningsprogrammet och uppnå en optimal 3D-samordning.

4D - Visuell Produktionsplanering i anläggningsprojekt

Att använda Building information model (BIM) innebär att man bygger upp en komplett 3D-modell varifrån man genererar ritningar genom att göra en önskad genomskärning i modellen. Detta medför att om en revidering behöver göras i modellen så ger det utslag i samtliga utplockade ritningar, vilket innebär mindre jobb med tidsbesparing som följd.För att skapa en 4D-modell krävs att man importerar en 3D-modell och en tidplan till ett 4D-modelleringsprogram. Masshantering med data för schakt- och fyllnadsmassor kan användas till förbättringar av tid- och resurshantering med en exaktare 4D-modell som följd.4D ger stora kommunikationsmässiga fördelar vid byggmöten då samtliga deltagare på ett enklare sätt kan styra hur projektet ska planeras för att hålla rätt kvalité och levereras i rätt tid.Inom anläggningsprojekt framställs plan, profil- och tvärsektionsritningar tillsammans med data för masshantering från 3D-modellen. BIM för anläggningsprojekt är inte lika omfattande som BIM för byggprojektering då möjligheterna med t.ex. 4D - visuell produktionsplanering inte nyttjas.

Framtida idrottscentrum på Norremark

Detta examensarbete ger ett förslag på utformning samt gestaltning av en ny klubblokal och område för Sandsbro AIK.Rapporten syftar i att man skall kunna ta fram en vision av ett idrottsområde utifrån de bestämmelser som sammanställs i denna rapport.Resultatet av rapporten redovisas i form av ritningar och beskrivningar av ett område samt en klubblokal utifrån de teorier, undersökningar och litteratur som man har tagit del av i denna rapport..

Ett verktyg för konstruktion av ontologier från text

With the growth of information stored over Internet, especially in the biological field, and with discoveries being made daily in this domain, scientists are faced with an overwhelming amount of articles. Reading all published articles is a tedious and time-consuming process. Therefore a way to summarise the information in the articles is needed. A solution is the derivation of an ontology representing the knowledge enclosed in the set of articles and allowing to browse through them. In this thesis we present the tool Ontolo, which allows to build an initial ontology of a domain by inserting a set of articles related to that domain in the system.

Building Information Model: Erfarenheter från tillämpning av VDC under projektering

I samband med att datorstödda ritningsprogram introducerades i byggbranschen, effektiviserades utformningen av ritningar. Tekniken innebar att tidigare metoder med att rita för hand delvis bibehölls, fastän ritningarna utfördes på datorn. De senaste åren har byggbranschen påbörjat en ny förändring avseende framställning av handlingar, med användning av Building Information Modell (BIM). Med denna metod skapas en modell i 3D över byggnaden och dess omgivning. Modellen snittas i planer och sektioner, vilka utgör traditionella ritningar i 2D.

Konstruktion av modulär turbinstyrning i hydroelektrisk kraftproduktion

Syftet med detta examensarbete är att designa en modulär turbinstyrning för användande inom hydroelektrisk kraftproduktion. Normalt specialbyggs styrenheterför varje specifik kund, men denna arbetsmetod är både dyr och tidskrävande. De lokala förutsättningarna (så som turbintyp eller generatorantal) kan skilja sig mellan kraftstationer, och enheten måste således designas för att vara så kompatibel och allsidig som möjligt.Styrenheten skall kunna kontrollera turbinens ledskenepådrag, och bladvinkel i stationer med Kaplanturbin. Enheten skall designas för att fungera som en fristående enhet, såväl som en del i ett nätverk av kontrollenheter. Konstruktionen måste vara säker, inom vattenkraftssammanhang sätts stora krafter i rörelse och nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten måste därför vidtas.Det övergripande målet är att konstruera en billig, mångsidig produkt för vattenturbinstyrningsom kan användas under så många olika förutsättningar som möjligt.Projektet delas upp i tre olika delar, Design, Hydraulikkonstruktion och Styrprogram.

Banviksbrottet - Parkeringshus i kombination med radhus : En hållbar lösning till parkeringsbrist?

Denna rapport innehåller ett utformningsförslag med illustrationer, beskrivande textoch ritningar på hur parkeringsbristen kan lösas i stadsdelen Gamlestan i Lysekilkommun med hjälp av ett parkeringshus i kombination med radhus ovanpå. Hänsyntas till val av byggmaterial, möjlig konstruktionslösning, PBL, BBR, brandsäkerhet,dagvattenhantering, och ekonomi..

Ett nytt stadsbibliotek i Stockholm: En diskursanalys bakom visionen för ett nytt folkbibliotek

The purpose of this Master?s thesis is to examine and analyze the discourse concerning a new public library in Stockholm. The paper further discusses how this discourse corresponds with what is written about public libraries in a number of national and international documents. To do this I have utilized the discourse theory of Laclau and Mouffe. By using some of their instruments I have established the discourse around a number of keywords.

Ett studentbostadshus för att skapa integration mellan studenter i ett trivsamt boende med större gemenskap

The aim has been to create a new student housing where there should be more togetherness between people who live in the residents. The house will have more common areas for the integration of students for a pleasant stay in Växjö. We have concentrated on finding and solving the interior design of the joint surfaces. The proposal consists of CAD- drawings.The student area is intended to be placed on the Brände udde, which is part of Campusvision 2005..

<- Föregående sida 4 Nästa sida ->