Sök:

Sökresultat:

791 Uppsatser om Kapitalism mćlrationalitet positivism abstrakt socialitet - Sida 52 av 53

SprÄktest - ett nödvÀndigt ont eller ett vÀrdefullt lÀrverktyg

ABSTRAKT Persson, Emely & TrÀgÄrdh, Cecilia (2014). SprÄktest ? ett nödvÀndigt ont eller ett vÀrdefullt lÀrverktyg? (Language test ? a necessary evil or a valuable teaching tool?). SpeciallÀrarprogrammet, Skolutveckling och ledarskap, LÀrande och samhÀlle, Malmö högskola. Syfte och frÄgestÀllningar VÄrt övergripande syfte Àr att undersöka lÀrares syn pÄ att testa elever i behov av stöd, elevernas upplevelse av att bli testade samt hur testanvÀndning kvalificerar sig i ett specialpedagogiskt relationellt perspektiv. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Finns det nÄgot samband mellan förekomsten av professionellt lÀrande mellan lÀrare och sÀttet pÄ vilket lÀrare vÀljer att kartlÀgga elever i behov av stöd? Ger testresultat den information man behöver för att hjÀlpa elever i behov av sÀrskilt stöd? Hur vÀljs tester ut? Hur anvÀnds resultatet i det fortsatta lÀrandet? Kan det uppstÄ nÄgra etiska problem i samband med testning och i sÄ fall vilka? Teoretisk förankring Vi kommer att utgÄ frÄn ett sociokulturellt perspektiv, i vilket sprÄkets roll Àr av stor vikt vid lÀrande och utveckling.

Femininitet/maskulinitet och lesbisk identitet. En queerteoretisk studie och berÀttelseanalys av Tjejerna mot strömmen och SÄna som oss.

AbstraktDenna studie handlar om förhÄllanden mellan femininitet/maskulinitet och lesbisk identitet med bakgrund av den heteronormativa genusordningen, vilken grundar sig i ett dualistiskt tÀnkande dÀr kvinnor som feminina respektive mÀn som maskulina attraherar och kompletterar varandra. Studien bygger pÄ berÀttelseanalys av personliga berÀttelser skrivna av lesbiska kvinnor ur antologierna Tjejerna mot strömmen och SÄna som oss, vilka tolkas utifrÄn en konstruktivistisk ansats och ett queerteoretiskt perspektiv. PÄ detta sÀtt synliggör och problematiserar jag konstruktioner av lesbiska sjÀlvrepresentationer och identitetsskapanden samt de möjligheter och begrÀnsningar som dessa identiteter omringas av med bakgrund av den heteronormativa genusordningen. UtifrÄn detta kommer jag fram till hur de lesbiska subjektpositionerna öppnar upp för alternativa identiteskonstruktioner och begÀrskonstruktioner i relation till aspekter av femininitet och maskulinitet. Vidare resulterar analysen i ett framhÄllande av den osynliggörande tolkningen av lesbisk femininitet i termer av heterosexualitet samt den osynliggörande förstÄelsen av lesbisk maskulinitet som ett kopierande av manlighet och manlig maskulinitet.

SkÄneprovet

Abstrakt I mitt arbete har jag ur olika aspekter analyserat det slutprov (SkÄneprovet) pÄ A-kursen i historia, vilket pÄ initiativ av historielÀrarnas förening genomfördes 2004 pÄ nÄgra gymnasieskolor i SkÄne. Man ville hÀrmed titta nÀrmare pÄ attityden till provet och skapa en debatt om historieÀmnets status och vilka möjligheter som finns till en nationell bedömning.290 elever frÄn olika utbildningar deltog i provet, som bestod av fem delar, dÀr det bl.a. ingick analys av och diskussion kring historiska skeenden, samtal utifrÄn historiskt perspektiv och kÀllkritiska stÀllningstaganden. Vid konstruktionen av provet hade man naturligtvis utgÄtt frÄn lÀroplanens mÄlbeskrivning. Syftet med mitt arbete Àr att ta reda pÄ vad elever och lÀrare anser om obligatoriska slutprov och huruvida SkÄneprovet följer de riktlinjer som gÀller för provkonstruktion.

Barns inflytande i tvÄ kommunikationsförskolor

Abstrakt Malmström, Elisabet och Raisi-Lundström, Minoo (2013). Barns inflytande i tvÄ kommunikationsförskolor ? med fokus pÄ den fysiska miljön. ChildrenŽs participation in two language preschools ? with a focus on the physical environment.

Tillbud och olyckor inom svensk sjukvĂ„rd. : En studie av hur Landstinget i Östergötland utreder negativa hĂ€ndelser.

Som en del av forskningsprojektet ?Antaganden om olycksfall och dess konsekvenser för utredning och ÄtgÀrder? syftar denna studie till att följa upp granskningen av Lundberg et al. (opublicerad) av manualen ?HÀndelseanalys och riskanalys. Handbok för patientsÀkerhetsarbete.? som anvÀnds i svenska landsting.

"Den Àr som ett bibliotek" En studie av hur gymnasieelever anser att deras anvÀndning av iPad har fungerat som ett alternativt verktyg i undevisningen.

Abstrakt Levau Sofia & Millo-Tranmark Gabriella (2014). "Den Àr som ett bibliotek" En studie av hur gymnasieelever anser att deras anvÀndning av iPad har fungerat som ett alternativt verktyg i undervisningen. Specialpedagogik, Skolutveckling och ledarskap, LÀrande och samhÀlle. ProblemomrÄde: För tre Är sedan beslöt en större yrkesförberedande gymnasieskola att införa iPad i undervisningen. Samtliga elever och lÀrare pÄ de yrkesförberedande programmen fick tillgÄng till var sin iPad. Nu har tre Är gÄtt och den första kullen ?iPad-elever? tar studenten.

Om den humanistiska tolkningen av Mores Utopia

En traditionell uppfattning som den humanistiska tolkningen tog över frÄn tidigare tolkningar var att Utopia Àr att betrakta som Mores egen idealstat, nÄgot som innebar att den ursprungliga frÄgestÀllningen frÀmst gÀllde vilken sorts ideal denne strÀvat efter att beskriva. Som vi senare kommer att se sÄ tycks det dock som att denna bild gradvis har framstÄtt som alltmer problematisk nÀr man vÀl börjat analysera Utopia som ett verk författat inom en viss historisk och kulturell kontext, varför man började anpassa den för att överensstÀmma med en ökad kunskap om More och hans samtid. FrÄn att ursprungligen ha betraktas som relativt sjÀlvklar har sÄledes bilden av Utopia som en utopi under 1900-talet kommit att bli föremÄl för debatt, sÄvÀl nÀr det gÀller vilken sorts ideal More ville förmedla, i vilken grad han avsÄg att göra detta, och till slut ocksÄ huruvida detta alls var hans avsikt.Ett övergripande syfte med denna uppsats Àr att studera denna utveckling för att undersöka hur och varför bilden av Utopia som en entydig skildring av ett idealsamhÀlle kom att förÀndras nÀr verket studerades under den humanistiska tolkningens premisser. För att klargöra detta förhÄllande lyfts ett antal lÀsningar av Utopia inom den humanistiska tolkningen fram för att analyseras. Styrande frÄgestÀllningar blir hÀr hur man inom dessa vÀljer att framstÀlla Mores verk, vilka argument man anvÀnder sig av för att befÀsta denna tolkning och eventuella bakomliggande motiv för dessa, hur man förhÄller sig till de problem som uppstÄr nÀr den traditionella bilden av Utopia möter den humanistiska tolkningens perspektiv, samt hur de olika tolkningarna förhÄller sig till varandra.

Fysisk aktivitet, ett verktyg inom specialpedagogik

Martina Törn (2015) Fysisk aktivitet, ett verktyg inom specialpedagogik. (Physical Activities, an Instrument within Special Needs Education.) Malmö Högskola. LÀrande och samhÀlle. Skolutveckling och ledarskap. Specialpedagogexamen. Sammanfattning/abstrakt Syftet med min undersökning Àr att undersöka specialpedagogers, verksamma i förskola och grundskola, uppfattningar kring fysisk aktivitets betydelse för elevers inlÀrning. Jag vill Àven undersöka vilka möjligheter eleverna ges till fysisk aktivitet i undervisningen inom ramen för hela skoldagen, bortsett frÄn idrottslektioner. Jag har utgÄtt ifrÄn frÄgestÀllningarna: PÄ vilket sÀtt uppfattar specialpedagoger att fysisk aktivitet pÄverkar elevers utvecklings- och inlÀrningsförmÄga? PÄ vilket sÀtt anser specialpedagoger att de arbetar medvetet med fysisk aktivitet med elever? Vilket ansvar och vilken roll anser specialpedagogerna att de har för fysisk aktivitet i skolan? Hur ser elevers möjligheter ut till fysisk aktivitet i undervisning utanför idrottslektionerna? Metod För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar har jag anvÀnt mig av en kvalitativ ansats dÀr jag intervjuat sex specialpedagoger.

FörvÀntningsgapet : Skillnader mellan smÄ och stora företag

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att skapa djupare förstÄelse för kvalitetsbegreppet i en tjÀnsteleverantörs kundservice. Uppsatsen utreder Àven hur kvalitetsbegreppet skiljer sig Ät beroende pÄ varför kunden kontaktar kundservice. PÄ grund av tjÀnsters abstrakta natur blir kvalitet i dessa sammanhang svÄrt att definiera. NÀr tjÀnsten dessutom Àr av homogen karaktÀr, som exempelvis för en elleverantör, hamnar fokus ofta pÄ pris. Detta kan bero pÄ att det Àr det enklaste sÀttet att differentiera sig frÄn konkurrenters erbjudande, speciellt nÀr kvalitetsbegreppet Àr abstrakt.

Pragmatiska svÄrigheter - Pedagogers uppfattningar om hur en stöttande sprÄk- och samspelsmiljö kan skapas

Sammanfattning/abstrakt Eldh, Jenny & Mandl, Johanna (2015). Pragmatiska sprÄksvÄrigheter ? Pedagogers uppfattningar om hur en stöttande sprÄk- och samspelmiljö kan skapas. Specialpedagogik, Skolutveckling och ledarskap, LÀrande och samhÀlle, Malmö högskola. Syfte och preciserade frÄgestÀllningar Syftet med vÄr undersökning Àr att ta reda pÄ hur nÄgra pedagoger uppfattar att de skapar en lÀrandemiljö som utvecklar och stödjer sprÄket för elever i pragmatiska svÄrigheter. VÄra frÄgestÀllningar Àr: - Hur anser pedagogerna att de skapar en miljö som utvecklar och stöttar samspel och kommunikation i lÀrandemiljön? - Hur ser pedagogerna pÄ sin betydelse för att gynna elevernas sprÄk- och samspelsutveckling? - Hur stöttas pedagoger i sitt arbete med elever i pragmatiska svÄrigheter? Tidigare forskning, teoretisk ram och specialpedagogiska perspektiv Uppsatsens resultat stÀlls mot tidigare forskning inom pragmatiska svÄrigheter (Nettelbladt, 2013, med flera) och pragmatik i lÀrandemiljöer (Stockall, 2011, med flera).

Upplevd kvalitet i kundservice : En kvalitativ undersökning pÄ en prisfokuserad marknad

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att skapa djupare förstÄelse för kvalitetsbegreppet i en tjÀnsteleverantörs kundservice. Uppsatsen utreder Àven hur kvalitetsbegreppet skiljer sig Ät beroende pÄ varför kunden kontaktar kundservice. PÄ grund av tjÀnsters abstrakta natur blir kvalitet i dessa sammanhang svÄrt att definiera. NÀr tjÀnsten dessutom Àr av homogen karaktÀr, som exempelvis för en elleverantör, hamnar fokus ofta pÄ pris. Detta kan bero pÄ att det Àr det enklaste sÀttet att differentiera sig frÄn konkurrenters erbjudande, speciellt nÀr kvalitetsbegreppet Àr abstrakt.

NÄgra Äsikter om lÀrarrollen i vuxenutbildningen - en intervjubaserad studie

Abstrakt Åberg, Caroline (2014). NĂ„gra röster om lĂ€rarrollen i vuxenutbildningen. (Some Opinions about the TeacherÂŽs role in Adult Education- an Interview based Study). Specialpedagogprogrammet, Skolutveckling och ledarskap, LĂ€rande och samhĂ€lle, Malmö högskola ProblemomrĂ„de I och med införandet av den nya lĂ€roplanen, LĂ€roplanen för vuxenutbildningen 2012, har vuxenutbildningen fĂ„tt nya riktlinjer och mĂ„l. Bland annat har kraven pĂ„ flexibilitet och individanpassning ökat.

En fjÀrils vingslag - Om pÄstÄendedoktrinen och skiljeförfaranden, sÀrskilt i investeringstvister. En probleminventering efter NJA 2008 s 406

Det sÀgs att en fjÀrils vingslag i Brasilien kan utlösa en storm i Texas. I vÄr alltmer globaliserade samtid ligger det troligen mer sanning i det sagda Àn nÄgonsin tidigare. FöremÄlet för föreliggande uppsatsen Àr en rÀttsgrundsats ? en av Högsta domstolen etablerad rÀttsprincip ? betecknad pÄstÄendedoktrinen, nÀrmare bestÀmt doktrinens betydelse i skiljetvister i allmÀnhet och i investeringstvister i synnerhet. Bakgrunden till de problemstÀllningar varom uppsatsen handlar stÄr att finna i Högsta domstolens avgörande NJA 2008 s 406, vari Högsta domstolen, med undanröjande av skiljenÀmndens dom, gjorde följande synnerligen intressanta uttalande: ?Det Àr en etablerad grundsats i svensk rÀtt att skiljemÀnnen vid [behörighetsprövningen] skall tillÀmpa pÄstÄendedoktrinen.

Kvinnor söker efter information, mÀn vill bli uppdaterade : Genusperspektiv pÄ revisionsmöten

PÄ 70-talet startades en debatt om skillnaden mellan biologiskt och socialt konstruerat kön och ordet genus kom att bli benÀmningen pÄ det sociala könet. Forskare idag menar att det inte Àr en slump att kvinnor oftare Àn mÀn vÀljer yrken som krÀver en högre social kompetens, dÄ könen besitter olika egenskaper. Bland annat anses mÀn vara bÀttre pÄ abstrakt matematik medan kvinnor har lÀttare för att anvÀnda och tolka icke-verbala signaler. För att kunna se i vilken utstrÀckning könsskillnader visar sig i kontakten mellan revisorn och företagaren har vi valt att formulera vÄrt problem som Hur skiljer sig manliga och kvinnliga mikroföretagare Ät nÀr det gÀller att ta till sig revisionsinformation?.

Skolutveckling - frÄn att lÀra andra till att lÀra av varandra

Abstrakt Agneta Szwej Bylin (2015), Skolutveckling ? frÄn att lÀra andra till att lÀra av varandra (School Development ? from Teaching Others to Learning from each Other), Specialpedagogprogrammet, Skolutveckling och ledarskap, LÀrande och SamhÀlle, Malmö Högskola Bakgrund: Svensk skola Àr enligt skollagen skyldig att kontinuerligt utvecklas i takt med samtiden och det samhÀlle vi lever i för att skapa bÀsta förutsÀttningarna för dess elever.. Skolutveckling sker ofta genom övergripande reformer eller projekt med kommunen eller skolverket som initiativtagare. Specialpedagogens roll enligt examensförordningen Àr att verka för skolutveckling och pedagogiskt lÀrande i syfte att skapa en skola för alla. Forskningen om olika aktörers upplevelser av skolutveckling Àr bristfÀllig varför det finns ett allmÀnintresse att belysa det.

<- FöregÄende sida 52 NÀsta sida ->